Sydost om Falköping, i Västergötland, ligger det sägenomspunna platåberget Ålleberg. Det höjer sig 335,2 meter över havet och härifrån har man en vacker utsikt över Falbygden. Här uppe på platåberget ligger segelflygskolan Ålleberg som anlades på denna plats 1940 av Aeroklubben. I dag är denna plats hem till Svenska Segelflygförbundet som grundades 1987. Här finns också ett segelflygmuseum dit vi styr våra steg. Det blir ett intressant besök som får en extra mystisk dimension när en person säger följande: ”Det är tur att det är segelflygplan som håller till här. De är så tysta så de riskerar inte att väcka de sovande riddarna i berget.” Segelflygplanen måste i och för sig bogseras upp i skyn men ljudet av bogserplanen har inte stört de som sover i berget.
Sovande riddare! Ja, så berättar sägnen och de som sover kallas riddare, ryttare eller kämpar. Berget var i forna dagar en helig plats. Längs med bergets fot strömmar flera källor fram och vid norra delen av berget finns dramatiska stup och djupa sprickbildningar. När berget låg insvept i dimma sa man förr att det var trollkärringen Ålla som tvättade.
Ålleberg kallas för ”Sägnernas berg” och de mest kända av Ållebergs sägner handlar om riddarna som sover i berget. När Sverige hotas ska dessa riddare vakna upp, gripa till vapen och försvara vårt land. En av riddarna finns att beskåda i utkanten av Falköping, närmare bestämt mitt i Ållebergsrondellen. Det är Falköpingskonstnären Åsa Gustavssons konstverk. Under många år tillverkade hon en keramikskulptur föreställande Ållebergs riddare.

Vad menas då med en sägen? Folklivsforskaren Ebbe Schön förklarar detta i sin bok ”Svenska sägner” 2008. Sägner är korta historier som ofta består av en enda episod. Det är märkliga händelser som skildras realistiskt genom att anknyta till något vardagligt och ofta är det en släkting till berättaren eller en känd byinvånare som har varit med om det som skildras. Sägnerna kan också anknytas till historiska personer som drottningar och kungar. Miljön är också välkänd som i fallet med de sovande ryttarna. Här händer allt på eller vid Ålleberg. Sägnerna kan också knytas till en bro, en stad, en by, en källa eller till en sockenkyrka. Det mystiska i berättelsen utspelar sig i det vardagliga livet. Sägnerna finns ofta olika varianter. När en sägen knyts till en helig man eller kvinna kallas den legend. Exempel på sådana är de kristna helgonlegenderna.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.