Skip to Content

Rika kommuner betalar för att slippa ensamkommande

Välbärgade kommuner betalar för att slippa boenden för ”ensamkommande flyktingbarn” inpå knuten. Trots att alla kommuner numera tvingas att acceptera placering av ”nyanlända” genom att kommunen anvisas ett visst antal, skickas dessa i praktiken ofta till andra kommuner där man köpt platser på boenden hos privata aktörer. Det är fortfarande anvisningskommunen som får statligt bidrag, trots att en del av kostnaderna hamnar hos den kommun där de ”nyanlända” i praktiken bor.

Publicerad: 9 september, 2016, 20:17

  • Svenska

Läs även

Regeringen har beslutat att ”alla kommuner ska ta sitt ansvar” och bära bördan av den omfattande invandringen. Några få kommuner har konsekvent vägrat teckna avtal med Migrationsverket, men från och med den 1 mars i år är det slut med kommunalt självbestämmande i denna fråga. Den nya lagen innebär att ”alla kommuner är skyldiga att ta emot och hitta bostäder för de nyanlända personer som Migrationsverket och Arbetsförmedlingen anvisar”. Fördelningen sker med hänsyn till bland annat situationen på arbetsmarknaden, befolkningens storlek och hur många ”nyanlända” som redan bor i kommunen.

Det visar sig dock att många mer välbärgade kommuner kringgår reglerna genom att köpa upp platser i andra kommuner. Eftersom platserna köps hos privata aktörer har den kommun där migranterna alltså i praktiken placeras inget att säga till om, trots att man blir skyldig att ordna utbildning, sjukvård och annat åt de ”nyanlända”.

Skickas vidare

För varje person i kategorin ”ensamkommande flyktingbarn”, alltså huvudsakligen yngre män från främst Afghanistan, utser Migrationsverket en så kallad ”anvisningskommun” som ska ansvara för denne. Migrationsverket försöker i första hand placera dessa ”ensamkommande” i kommuner där de, intressant nog, kan bo hos släktingar, vilket sker i fyra av tio fall. Systemet utformades då Sverige tog emot några hundra ur denna grupp per år, men sedan dess har informationen om denna väg till vårt land spritt sig i bland annat Afghanistan och under 2015 kom över 35 000.

Det visar sig nu att i en majoritet av fallen skickar kommunerna vidare de anvisade unga männen till ett boende i en annan kommun, men behåller i övrigt ansvaret för dessa genom sin socialtjänst. Ibland kan personen hamna tiotals mil från anvisningskommunen, vilket innebär vissa problem för båda inblandade kommuner. Var sjätte månad ska placeringen följas upp genom besök och fysiska möten med boenden och goda män, vilket kan resultera i tusentals kronor i kostnader för flyg och övernattningar. Dessutom får den mottagande kommunen svårt att planera för skolor och sjukvård.

Fenomenet med dessa omplaceringar skapar också en obalans, där borgerligt styrda kommuner i högre grad skickar vidare sina anvisade ”ensamkommande” än andra. Som exempel kan nämnas Danderyd, som förra året inte behöll en enda person ur denna grupp inom kommunen. Nya Tider kontaktar kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M), som ger sin motivering till varför samtliga anvisade har hamnat i andra kommuner:

olle-reichenberg_200x264-moderaternas-hemsida_tn

Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Foto: Moderaterna

– Det beror på att vi har haft som arbetsgång att vi placerar ensamkommande barn i familjehem och vi har då haft problem att hitta familjer i vår egen kommun.

Han menar att detta dock kommer att förändras, efter att Danderyd har hittat familjer i kommunen och dessutom kommer att uppföra ett boende med 20 platser. Att man på detta sätt har velat göra sig av med ett problem förnekar Reichenberg:

– Nej, det är absolut inte motivet, utan motivet är att vi har haft problem att hitta familjehem i kommunen.

Han bekräftar bilden av bristande överblick och ett system av rundflyttningar:

– Det är ju lite rörigt, det där. Vi placerar våra barn i andra kommuner och andra kommuner placerar dem hos oss. Jag vet att vi har minst ett boende med barn från andra kommuner.

Samma situation återfinns också i de större kommunernas stadsdelar. I Stockholm har de flesta av dem placerat personer i andra stadsdelar utan att någon kommunikation har skett mellan dem, vilket har resulterat i att ingen i dag vet hur många som bor var. Även Rinkeby-Kista skickar vidare de flesta av sina anvisade, men kunde inte planera för hur många som i sin tur kom att bo i stadsdelen. Till lokaltidningen Mitt i säger Rinkebyskolans rektor Carina Rennermalm:

– Vi blev ganska överraskade över hur många barn som kom från andra kommuner och stadsdelar. Vi fick lösa det genom att starta en extra klass.

Även inom Stockholms kommun syns tendensen att rikare delar i särskilt hög grad lyckas få ut de anvisade personerna ur den egna stadsdelen, där Södermalm behöll nio av 142 och Östermalm inte en enda av de 125 som anvisats.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Gå till arkivet

Send this to a friend