Skip to Content

Rika kommuner betalar för att slippa ensamkommande

Välbärgade kommuner betalar för att slippa boenden för ”ensamkommande flyktingbarn” inpå knuten. Trots att alla kommuner numera tvingas att acceptera placering av ”nyanlända” genom att kommunen anvisas ett visst antal, skickas dessa i praktiken ofta till andra kommuner där man köpt platser på boenden hos privata aktörer. Det är fortfarande anvisningskommunen som får statligt bidrag, trots att en del av kostnaderna hamnar hos den kommun där de ”nyanlända” i praktiken bor.

Publicerad: 9 september, 2016, 20:17

  • Svenska

Läs även

Regeringen har beslutat att ”alla kommuner ska ta sitt ansvar” och bära bördan av den omfattande invandringen. Några få kommuner har konsekvent vägrat teckna avtal med Migrationsverket, men från och med den 1 mars i år är det slut med kommunalt självbestämmande i denna fråga. Den nya lagen innebär att ”alla kommuner är skyldiga att ta emot och hitta bostäder för de nyanlända personer som Migrationsverket och Arbetsförmedlingen anvisar”. Fördelningen sker med hänsyn till bland annat situationen på arbetsmarknaden, befolkningens storlek och hur många ”nyanlända” som redan bor i kommunen.

Det visar sig dock att många mer välbärgade kommuner kringgår reglerna genom att köpa upp platser i andra kommuner. Eftersom platserna köps hos privata aktörer har den kommun där migranterna alltså i praktiken placeras inget att säga till om, trots att man blir skyldig att ordna utbildning, sjukvård och annat åt de ”nyanlända”.

Skickas vidare

För varje person i kategorin ”ensamkommande flyktingbarn”, alltså huvudsakligen yngre män från främst Afghanistan, utser Migrationsverket en så kallad ”anvisningskommun” som ska ansvara för denne. Migrationsverket försöker i första hand placera dessa ”ensamkommande” i kommuner där de, intressant nog, kan bo hos släktingar, vilket sker i fyra av tio fall. Systemet utformades då Sverige tog emot några hundra ur denna grupp per år, men sedan dess har informationen om denna väg till vårt land spritt sig i bland annat Afghanistan och under 2015 kom över 35 000.

Det visar sig nu att i en majoritet av fallen skickar kommunerna vidare de anvisade unga männen till ett boende i en annan kommun, men behåller i övrigt ansvaret för dessa genom sin socialtjänst. Ibland kan personen hamna tiotals mil från anvisningskommunen, vilket innebär vissa problem för båda inblandade kommuner. Var sjätte månad ska placeringen följas upp genom besök och fysiska möten med boenden och goda män, vilket kan resultera i tusentals kronor i kostnader för flyg och övernattningar. Dessutom får den mottagande kommunen svårt att planera för skolor och sjukvård.

Fenomenet med dessa omplaceringar skapar också en obalans, där borgerligt styrda kommuner i högre grad skickar vidare sina anvisade ”ensamkommande” än andra. Som exempel kan nämnas Danderyd, som förra året inte behöll en enda person ur denna grupp inom kommunen. Nya Tider kontaktar kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M), som ger sin motivering till varför samtliga anvisade har hamnat i andra kommuner:

olle-reichenberg_200x264-moderaternas-hemsida_tn

Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Foto: Moderaterna

– Det beror på att vi har haft som arbetsgång att vi placerar ensamkommande barn i familjehem och vi har då haft problem att hitta familjer i vår egen kommun.

Han menar att detta dock kommer att förändras, efter att Danderyd har hittat familjer i kommunen och dessutom kommer att uppföra ett boende med 20 platser. Att man på detta sätt har velat göra sig av med ett problem förnekar Reichenberg:

– Nej, det är absolut inte motivet, utan motivet är att vi har haft problem att hitta familjehem i kommunen.

Han bekräftar bilden av bristande överblick och ett system av rundflyttningar:

– Det är ju lite rörigt, det där. Vi placerar våra barn i andra kommuner och andra kommuner placerar dem hos oss. Jag vet att vi har minst ett boende med barn från andra kommuner.

Samma situation återfinns också i de större kommunernas stadsdelar. I Stockholm har de flesta av dem placerat personer i andra stadsdelar utan att någon kommunikation har skett mellan dem, vilket har resulterat i att ingen i dag vet hur många som bor var. Även Rinkeby-Kista skickar vidare de flesta av sina anvisade, men kunde inte planera för hur många som i sin tur kom att bo i stadsdelen. Till lokaltidningen Mitt i säger Rinkebyskolans rektor Carina Rennermalm:

– Vi blev ganska överraskade över hur många barn som kom från andra kommuner och stadsdelar. Vi fick lösa det genom att starta en extra klass.

Även inom Stockholms kommun syns tendensen att rikare delar i särskilt hög grad lyckas få ut de anvisade personerna ur den egna stadsdelen, där Södermalm behöll nio av 142 och Östermalm inte en enda av de 125 som anvisats.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Lyckad konstkupp

INRIKESPå måndagsmorgonen den 22 februari möttes fackföreningsbyråkraterna av ett nytt monument utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Där står nu en kopparglänsande skulptur föreställande Joakim Lamotte med en dammsugare och med munstycksröret som ett vapen över axeln. På sockeln finns en logga: KÄRNKRAFT.se

Bar kristet kors – förlorade sitt arbete på stående fot

INRIKESGeorge Tannouri råkade i mitten av januari ut för en händelse som enligt honom själv är ett tydligt exempel på hur kristna diskrimineras på svenska arbetsplatser, samtidigt som till exempel muslimer ges fria tyglar. I ett allmänt utrymme på lagret där han jobbade blev han tillsagd att ta av sig det kristna kors som han bar under t-shirten, eftersom det ansågs vara en säkerhetsrisk. Eftersom han vägrade ta av sig det fick han sparken på stående fot.

!STOPPA RESTRIKTIONERNA! – Ny medborgarrättsgrupp bildad på Facebook

INRIKESEn medborgarrättsgrupp med målet att stoppa de svenska coronarestriktionerna har sett dagens ljus. Sedan gruppen !STOPPA RESTRIKTIONERNA! startade onsdagen den 17 februari har den vuxit snabbt i medlemsantal och når nu med marginal över 4 000 medlemmar. Enligt gruppens grundare, Mattias Falkenström, är målet att växa ännu mer för att om det behövs bilda en förening som verkar för att Sverige inte blir ett land med tvång och fortsatta restriktioner som en följd av coronakrisen.

Vansinnesfärd på E4:an – ”Likgiltighet inför andra människors liv”

INRIKESDomen för skadegörelse av Karl XII-tavlan är inte första gången Lövkvist döms. Den 12 oktober 2020, under tiden han arbetade på Nexiko, dömdes han för grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Ny stor vetenskaplig studie bekräftar – invandrare bakom majoriteten av våldtäkter i Sverige

INRIKESEn nypublicerad vetenskaplig studie visar att första och andra generationen av invandrare utgör majoriteten av våldtäktsmännen i Sverige, hela 59.3 procent. Nära hälften, 47.8 procent av våldtäktsmännen är dessutom första generationens invandrare och de vanligaste ursprungsområdena är Mellanöstern, Nordafrika och Afrika.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Gå till arkivet

Send this to a friend