Skip to Content

Riksbankshuset. Foto: Riksbanken

Riksbanken fattade idag beslut om att överge den skakiga negativa räntepolitiken

Digital utgåva

Vid en presskonferens idag meddelade Riksbankens chef, Stefan Ingves, att direktionen beslutat att höja räntan med 0,25 procent till 0,0 procent. Beslutet, som träder i kraft den 8 januari 2020, var väntat, efter en lång period med aviseringar om att minsuräntan skulle komma att överges i slutet av 2019. Beslutet var dock inte enhälligt.

Publicerad: 19 december, 2019, 21:39

 • Svenska

Läs även

Flera aktörer har de senaste dagarna gått ut och kritiserat Riksbanken för det väntade beslutet, i hopp om att man skulle låta räntan förbli på -0,25 procent. Det finns dock mycket goda skäl till att Sverige överger minsuräntan.

Det viktigaste skälet är att Sverige sticker ut internationellt med den förda räntepolitiken. Vi kan konstatera att minusränta varit ett experiment, som skapat osäkerhet kring hur en normal räntenivå egentligen bör ser ut. Stefan Ingves menar att Sverige har haft god nytta av den negativa räntan, som en del av den expansiva penningpolitiken, för att nå inflationsmålet.

Inflationen ”nära” målet

Höjningen av räntan genomförs trots en vikande konjunktur och en inflation som ligger under Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Konjunkturinstitutets senaste beräkning av inflationen, enligt måttet KPIF, ligger på cirka 1,7 procent. Den uppmätta inflationstakten är den traditionellt huvudsakliga indikationen på hur styrräntan skall komma att förändras. Därför har Konjunkturinstitutet varit ute och kritiserat planerna på att höja räntan i detta läge. Riksbanken menar dock att inflationen ligger tillräckligt nära målet för att det skall anses vara lämpligt att höja styrräntan nu.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Förväxla inte KPIF med inflation. Den verkliga inflationen ligger på ca 5%. Det är många skatter och avgifter som inte tas med i KPIF. Vi blir sålunda 3 % fattigare varje år.

 • Imigrant

  Ja vad er det for instutisjon regjeringen inte styrer? Dom styrer jo media, brå, scb. Nu skal dom styra över riksbanken med. Ja Sverige harblivit Orwells 1984!

 • Varmlandstok

  Bara för att inflation ofta förekommer när det är högkonjuktur, så innebär inte det att inflation är bra för konjukturen.
  Inflation är ekonomins sätt att begränsa efterfrågan på begränsade resurser.
  Det är alltså snarare så, att inflation dämpar konjukturen.
  Den bästa valutan borde vara den, som är stabil.
  Med en stabil valuta lönar det sig att spara pengar för framtiden.
  Om det är något, som är bra för ekonomin på sikt, så är det väbeställda medborgare.
  Inlationspolitik är ett svek mot småspararna, och den skadar därmed samhällsekonomin.

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

INRIKESEn julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

INRIKESVid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

BRÅ – Våldtäkterna ökar

INRIKESBRÅ har släppt sin preliminära statistik för 2019 och läsningen är olyckligtvis som förväntat negativ. De grova brotten så som våldtäkter och personrån ökar. Den enda ljusningen är att samtidigt minskar mängden anmälda mindre grova brott såsom fickstölder och trafikbrott.

Vart tar ekonomin vägen 2020?

ANALYSFöretagen ser fortsatt dystert på utvecklingen i sina respektive branscher, vilket även bekräftas av en ökande arbetslöshet – i dag den femte högsta i EU. Vi kan därför räkna med skattehöjningar under 2020, något som 61 kommuner redan aviserat. Det växande skuldberget är fortsatt ett orosmoln, vilket kan bromsa ekonomin nu när bankerna håller på att höja sina utlåningsräntor. Finansmarknaden är smått euforisk efter storvinster förra året, men även här spås en nedgång under 2020.

”Fördriv inte ert eget folk!” – Västeråsfamilj talar ut om gängvåldet som drabbade barnen

FOLKHEMMET SOM FÖRSVANNHampus följde med lillasystern Bella till affären för att köpa en chokladkaka när de råkade ut för gänget. De blev trakasserade och fick höra att Bella skulle våldtas och de båda dödas. Nu talar familjen ut om gängen, våldet och den ökande otryggheten. Mamman menar att samhället är för undfallande och riktar udden mot politikerna: ”Fördriv inte ert eget folk!”

Oskarshamn ger särskilt stöd till körkort för nyanlända

INRIKESGenom projektet ”Nu kör vi” ska tolv kvinnor från Mellanöstern få stöd att ta körkort genom bland annat teorilektioner på arabiska. För detta projekt tilldelas Oskarshamns kommun 378 000 kronor från Länsstyrelsen. Sverigedemokraternas ordförande Michael Erlandsson berättar för Nya Tider att partiet vill rikta kritik mot att kommunledningen sysslar med särbehandling utifrån etnicitet.

Antalet dödsskjutningar nästan lika många som rekordåret 2018

INRIKESAntalet dödsskjutningar i Sverige blev 41 stycken under 2019. Det är en minskning med fyra stycken jämfört med rekordåret 2018 då 45 personer sköts ihjäl. Det totala antalet skottlossningar ökar, från 306 stycken år 2018 till 320 stycken.

Åsa Westerholm. Foto: Nya Tider

Åsa Westerberg döms i mål mot Näthatsgranskaren

Den 23 december dömdes medborgarjournalisten Åsa Westerberg av Södertörns tingsrätt för bland annat hets mot folkgrupp och grovt förtal. Hon döms till villkorlig dom och 10 400 kronor i böter, samt 25 000 kronor i skadestånd till den statligt finansierade Tomas Åberg som driver angiveriorganisationen Näthatsgranskaren. Westerberg säger sig ha blivit misshandlad blodig av polis vid gripandet i sitt eget hem.

Gå till arkivet

Send this to a friend