Skip to Content

Riksbankshuset. Foto: Riksbanken

Riksbanken fattade idag beslut om att överge den skakiga negativa räntepolitiken

Digital utgåva

Vid en presskonferens idag meddelade Riksbankens chef, Stefan Ingves, att direktionen beslutat att höja räntan med 0,25 procent till 0,0 procent. Beslutet, som träder i kraft den 8 januari 2020, var väntat, efter en lång period med aviseringar om att minsuräntan skulle komma att överges i slutet av 2019. Beslutet var dock inte enhälligt.

Publicerad: 19 december, 2019, 21:39

 • Svenska

Läs även

Flera aktörer har de senaste dagarna gått ut och kritiserat Riksbanken för det väntade beslutet, i hopp om att man skulle låta räntan förbli på -0,25 procent. Det finns dock mycket goda skäl till att Sverige överger minsuräntan.

Det viktigaste skälet är att Sverige sticker ut internationellt med den förda räntepolitiken. Vi kan konstatera att minusränta varit ett experiment, som skapat osäkerhet kring hur en normal räntenivå egentligen bör ser ut. Stefan Ingves menar att Sverige har haft god nytta av den negativa räntan, som en del av den expansiva penningpolitiken, för att nå inflationsmålet.

Inflationen ”nära” målet

Höjningen av räntan genomförs trots en vikande konjunktur och en inflation som ligger under Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Konjunkturinstitutets senaste beräkning av inflationen, enligt måttet KPIF, ligger på cirka 1,7 procent. Den uppmätta inflationstakten är den traditionellt huvudsakliga indikationen på hur styrräntan skall komma att förändras. Därför har Konjunkturinstitutet varit ute och kritiserat planerna på att höja räntan i detta läge. Riksbanken menar dock att inflationen ligger tillräckligt nära målet för att det skall anses vara lämpligt att höja styrräntan nu.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Förväxla inte KPIF med inflation. Den verkliga inflationen ligger på ca 5%. Det är många skatter och avgifter som inte tas med i KPIF. Vi blir sålunda 3 % fattigare varje år.

 • Imigrant

  Ja vad er det for instutisjon regjeringen inte styrer? Dom styrer jo media, brå, scb. Nu skal dom styra över riksbanken med. Ja Sverige harblivit Orwells 1984!

 • Varmlandstok

  Bara för att inflation ofta förekommer när det är högkonjuktur, så innebär inte det att inflation är bra för konjukturen.
  Inflation är ekonomins sätt att begränsa efterfrågan på begränsade resurser.
  Det är alltså snarare så, att inflation dämpar konjukturen.
  Den bästa valutan borde vara den, som är stabil.
  Med en stabil valuta lönar det sig att spara pengar för framtiden.
  Om det är något, som är bra för ekonomin på sikt, så är det väbeställda medborgare.
  Inlationspolitik är ett svek mot småspararna, och den skadar därmed samhällsekonomin.

 • Bergeloo

  den verkliga inflationen är 7-8 % men då ska ingves avskedas

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend