Skip to Content

Riksbankshuset. Foto: Riksbanken

Riksbanken fattade idag beslut om att överge den skakiga negativa räntepolitiken

Digital utgåva

Vid en presskonferens idag meddelade Riksbankens chef, Stefan Ingves, att direktionen beslutat att höja räntan med 0,25 procent till 0,0 procent. Beslutet, som träder i kraft den 8 januari 2020, var väntat, efter en lång period med aviseringar om att minsuräntan skulle komma att överges i slutet av 2019. Beslutet var dock inte enhälligt.

Publicerad: 19 december, 2019, 21:39

 • Svenska

Läs även

Flera aktörer har de senaste dagarna gått ut och kritiserat Riksbanken för det väntade beslutet, i hopp om att man skulle låta räntan förbli på -0,25 procent. Det finns dock mycket goda skäl till att Sverige överger minsuräntan.

Det viktigaste skälet är att Sverige sticker ut internationellt med den förda räntepolitiken. Vi kan konstatera att minusränta varit ett experiment, som skapat osäkerhet kring hur en normal räntenivå egentligen bör ser ut. Stefan Ingves menar att Sverige har haft god nytta av den negativa räntan, som en del av den expansiva penningpolitiken, för att nå inflationsmålet.

Inflationen ”nära” målet

Höjningen av räntan genomförs trots en vikande konjunktur och en inflation som ligger under Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Konjunkturinstitutets senaste beräkning av inflationen, enligt måttet KPIF, ligger på cirka 1,7 procent. Den uppmätta inflationstakten är den traditionellt huvudsakliga indikationen på hur styrräntan skall komma att förändras. Därför har Konjunkturinstitutet varit ute och kritiserat planerna på att höja räntan i detta läge. Riksbanken menar dock att inflationen ligger tillräckligt nära målet för att det skall anses vara lämpligt att höja styrräntan nu.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Förväxla inte KPIF med inflation. Den verkliga inflationen ligger på ca 5%. Det är många skatter och avgifter som inte tas med i KPIF. Vi blir sålunda 3 % fattigare varje år.

 • Imigrant

  Ja vad er det for instutisjon regjeringen inte styrer? Dom styrer jo media, brå, scb. Nu skal dom styra över riksbanken med. Ja Sverige harblivit Orwells 1984!

 • Varmlandstok

  Bara för att inflation ofta förekommer när det är högkonjuktur, så innebär inte det att inflation är bra för konjukturen.
  Inflation är ekonomins sätt att begränsa efterfrågan på begränsade resurser.
  Det är alltså snarare så, att inflation dämpar konjukturen.
  Den bästa valutan borde vara den, som är stabil.
  Med en stabil valuta lönar det sig att spara pengar för framtiden.
  Om det är något, som är bra för ekonomin på sikt, så är det väbeställda medborgare.
  Inlationspolitik är ett svek mot småspararna, och den skadar därmed samhällsekonomin.

 • Bergeloo

  den verkliga inflationen är 7-8 % men då ska ingves avskedas

Fotbollssparkade polis i huvudet – dömdes till 18 månader

INRIKESEtt vanligt rutinärende slutade med att två poliser blev misshandlade. Den ena polisen kunde ha fått men för livet. Nya Tider har tittat närmare på ett fall som knappt fått någon uppmärksamhet i media.

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Gå till arkivet

Send this to a friend