Skip to Content

Stefan Löfven anländer till EU-toppmötet i juli. Inför mötet hade statsministern och hans EU-minister, Hans Dahlgren, dömt ut paketet som dåligt för Sverige. Regeringen var kritisk till att de pengar som EU lånar, till stor del kommer att ges ut som bidrag till ekonomiskt vanstyrda EU-länder, vilket leder till att Sverige får bära en större börda vid återbetalningarna. Men Löfven vek ned sig och skrev under förslaget ändå. Foto: Europeiska rådet
EUROPEISKA UNIONEN

Riksdagen godkänner EU:s skuldpaket på 750 miljarder euro

PappersupplaganNya Tider v. 12

Onsdagen den 24 mars fattas ett beslut i Sveriges riksdag av historiska proportioner. Det handlar om det sista godkännandet av EU:s föreslagna återhämtningsfond, som innebär att unionen tar upp lån på 750 miljarder euro och i praktiken får en statsskuld. Pengarna lånas från aktörer på den internationella kapitalmarknaden, och ska betalas tillbaka av EU fram till 2050-talet. Riksdagen godkänner nu att Sverige går i borgen för lånet och därmed kan tvingas betala andra länders del av skulden, om dessa länder lämnar EU eller av andra orsaker inte betalar.

Publicerad: 22 mars, 2021, 19:04

  • Svenska

Läs även

Frågan om EU:s återhämtningsfond är historisk i flera avseenden. Dels är det första gången som EU tar lån, motsvarande statslån, som medlemsländerna ska stå som borgenärer för. Lånet är enormt, det mer än dubblar i ett slag EU:s budget – och därmed makt. Dessutom kommer för första gången EU att börja ta ut egen skatt, något som många ser som det sista steget som EU behöver ta för att uppfylla definitionen av en stat, där Sverige bara är en provins.

Återhämtningsfonden togs fram förra sommaren, då förslaget drogs i långbänk på EU-toppmötet den 17-21 juli och sedan godkändes av Stefan Löfven och andra regeringschefer. Detta trots att Löfven innan han reste till Bryssel sagt att han var emot paketets konstruktion.

Löfven ville att de lånade pengarna (motsvarande 7 500 miljarder kronor) helt och hållet skulle delas ut som lån till mottagarna av fonden, istället för EU:s förslag om att pengarna delas ut till drygt hälften som bidrag och knappt hälften som lån – något som innebär socialistisk omfördelningspolitik, där vissa länder får pengar medan andra länder betalar.

Europeiska rådet, som består av EU:s samtliga 27 regeringschefer och EU:s president Charles Michel, träffades i Bryssel för ett extrainsatt EU-toppmöte i juli när stora delar av Europa var mitt inne i semestern. På agendan fanns förslaget om EU:s gigantiska återhämtningspaket där 750 miljarder euro, omkring 7500 miljarder kronor, ska tas upp som lån från den internationella kapitalmarknaden och återbetalas i flera årtionden fram till 2058. Nu inväntar förslaget ett sista godkännande i de nationella parlamenten. Sveriges riksdag godkänner paketet den 24 mars med bred majoritet. Foto: Europeiska rådet

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Aroniabär och fläderbär

ANALYSÄn är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

BOKRECENSIONMånga Elvisfans såg fram emot den här boken. De flesta blev besvikna. Jodå, ikonens namn finns där i titeln, men någon ”Elvisbok” i strikt mening är det inte. Mer intressant för de som vill veta mer om Las Vegas utveckling som underhållningsstad. Stefan Pettersson har läst amerikanen Richard Zoglins bok (som är på engelska) om spelstaden i Nevadaöknen.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

Gå till arkivet

Send this to a friend