Skip to Content

Motsäger sig själva. Miljöpartiet hade haft mycket mer framgång bland väljarna om de hade prioriterat miljöpolitiken framför sin extrema invandringspolitik, som i sig är dålig för just miljön, menar veckans debattör Karl-Olov Arnstberg. På bilden språkröret Gustav Fridolin under Almedalsveckan. Foto: Almedalsveckan
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Riksdagens flummigaste parti

PappersupplaganNya Tider v. 18

Miljöpartiet är det riksdagsparti som inte bara har störst avstånd till verkligheten, utan också prioriterar andra frågor än partinamnet anger, menar veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg. Under många år har partiet i synnerhet omhuldats av journalister, men efter att de hamnade i regeringsställning med Socialdemokraterna, blev deras oförmåga att hantera verklighetsrelaterade frågor alltför uppenbar. Mätningar visar att de i höstens riksdagsval riskerar att hamna under riksdagsspärren – onekligen ett hälsotecken för svensk politik, enligt skribenten.

Publicerad: 2 maj, 2018, 14:19

  • Svenska

Läs även

Det är inte ett särskilt avancerat antagande att de som röstar på Miljöpartiet gör det därför att de betraktar miljöfrågor som viktigare än alla andra frågor. De vill ta ansvar för sina barns framtid. Emellertid, omsorgen om miljön är underordnad Miljöpartiets kamp mot rasismen.

På Miljöpartiets initiativ har regeringen förslagit en lagändring som gör det möjligt att bevilja asyl till afghanska ensamkommande ”barn”, trots att de fått avslag av Migrationsverket och alltså ska lämna landet. Det handlar om 9 000 personer, varav avvisningsbesluten för 2 000 redan vunnit laga kraft. Eftersom det är en lagändring som föreslås, dessa asylsökande har ju redan fått avslag av Migrationsverket, remitterades det till Lagrådet. Det sker alltid med lagändringsförslag, innan de kan läggas fram i riksdagen.

Sällan, eller kanske aldrig någonsin tidigare, har landets högsta jurister uttalat sig så hårt, närmast föraktfullt, om de nya regler som regeringen föreslår: ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend