Skip to Content

Motsäger sig själva. Miljöpartiet hade haft mycket mer framgång bland väljarna om de hade prioriterat miljöpolitiken framför sin extrema invandringspolitik, som i sig är dålig för just miljön, menar veckans debattör Karl-Olov Arnstberg. På bilden språkröret Gustav Fridolin under Almedalsveckan. Foto: Almedalsveckan
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Riksdagens flummigaste parti

PappersupplaganNya Tider v. 18

Miljöpartiet är det riksdagsparti som inte bara har störst avstånd till verkligheten, utan också prioriterar andra frågor än partinamnet anger, menar veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg. Under många år har partiet i synnerhet omhuldats av journalister, men efter att de hamnade i regeringsställning med Socialdemokraterna, blev deras oförmåga att hantera verklighetsrelaterade frågor alltför uppenbar. Mätningar visar att de i höstens riksdagsval riskerar att hamna under riksdagsspärren – onekligen ett hälsotecken för svensk politik, enligt skribenten.

Publicerad: 2 maj, 2018, 14:19

  • Svenska

Läs även

Det är inte ett särskilt avancerat antagande att de som röstar på Miljöpartiet gör det därför att de betraktar miljöfrågor som viktigare än alla andra frågor. De vill ta ansvar för sina barns framtid. Emellertid, omsorgen om miljön är underordnad Miljöpartiets kamp mot rasismen.

På Miljöpartiets initiativ har regeringen förslagit en lagändring som gör det möjligt att bevilja asyl till afghanska ensamkommande ”barn”, trots att de fått avslag av Migrationsverket och alltså ska lämna landet. Det handlar om 9 000 personer, varav avvisningsbesluten för 2 000 redan vunnit laga kraft. Eftersom det är en lagändring som föreslås, dessa asylsökande har ju redan fått avslag av Migrationsverket, remitterades det till Lagrådet. Det sker alltid med lagändringsförslag, innan de kan läggas fram i riksdagen.

Sällan, eller kanske aldrig någonsin tidigare, har landets högsta jurister uttalat sig så hårt, närmast föraktfullt, om de nya regler som regeringen föreslår: ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ett brott är begånget mot det svenska folket

DEBATTMassinvandringen från Mellanöstern, Afrika och Centralasien har skett mot det svenska folkets vilja. Genom att mörklägga, desinformera och vinkla har politiker och medier vilselett det svenska folket på ett sätt som bara kan beskrivas som en komplott. Veckans debattör, entreprenören Arne Weinz, menar att det är dags att börja föra en diskussion om hur de som bär ansvaret för vårt samhälles ödeläggelse ska straffas.

Den djupa statens hämnd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Klimatdebatten

KRÖNIKAVi har nu hört dem i flera år, dessa högljudda människor som säger att vi bara har några år på oss innan klimatet löper amok och leder till en katastrof för mänskligheten.

EU:s stödpaket

KRÖNIKAEU:s så kallade stödpaket på sjuhundrafemtiotusen miljarder euro för att finansiera förlusterna efter Covid-19 epidemin antogs i somras av Europaunionens samtliga ledare, även av vår egen statsminister Stefan Löfven. Men som vi alla vet har EU inga egna pengar att så frikostigt punga ut med som det verkar i EU:s annonser. Därför måste hela, eller åtminstone större delen av, den enorma summan lånas på den internationella marknaden och resten troligtvis, kort och gott, genom att trycka flera sedlar och därmed riskera en rejäl nedskrivning av värdet för euron.

Bulletin – när etablissemanget vill leka alternativmedia

OPINION: MAGNUS STENLUNDDen nystartade nättidningen Bulletin för fram kritik mot etablerade medier om att dessa stoppar samhällsdebatten med genmälen som ”islamofob” och ”högerextrem”, men nämner själva till exempel nästan aldrig känsligare frågor som Sverigedemokraterna. Man vill tävla om samma läsarkrets som alternativmedia, samtidigt som man vill framställa sig som finare än riktiga alternativmedier. Författaren och programledaren Magnus Stenlund granskar Bulletins rapportering om att Youtube släckt ned Swebbtv:s kanal.

Miljardböter pressar biltillverkare

KRÖNIKAEuropeiska biltillverkare får betala höga EU-böter om deras bilar släpper ut koldioxid över vissa gränser. Dessa räknas i gram koldioxid per bil och körd kilometer.

Planeras ett ”falsk flagg-uppror” under svärandet av presidenteden?

KRÖNIKAFrågan i krönikans rubrik är legitim mot bakgrund av det extraordinära och ovanliga brev som undertecknats av alla medlemmar av US Joint Chiefs of Staff, den högsta militärledningen i landet, som anklagar Trumpanhängare för uppror och uppmanar den amerikanska militären att vara redo för ännu ett försök till uppvigling på installationsdagen den 20 januari.

Nu händer det saker runt Estonia

KRÖNIKADen uppmärksammade dokumentärfilmen om Estonia som visar vad som verkar vara oförklarliga skador på skrovet har väckt internationell uppmärksamhet. Nu höjs röster för att verkligen undersöka vad som egentligen hände den ödesdigra septembernatten 1994.

Gå till arkivet

Send this to a friend