Skip to Content

Roger Scruton är död. Efter döden hyllades han av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som den störste konservative tänkaren i modern tid. Foto: Privat, Facebook
UTRIKES

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

PappersupplaganNya Tider v. 4

Den konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Publicerad: 21 januari, 2020, 16:17

 • Svenska

Läs även

Gregory Lauder-Frost är en välkänd profil inom den rörelse som kallas ”High Tory”, de högerkonservativa som tidigare hade stort inflytande i det konservativa partiet Tory, men som nu identifierar partiet som svikare som kapitulerat för vänstern ända sedan efterkrigstiden inleddes. Lauder-Frost var medlem i Tories högerfalang i 20 år, och därefter framträdande i legendariska Conservative Monday Club, en oberoende konservativ grupp som ville försvara Tories konservativa rötter och ideal. Sedan gruppen upplöstes i början av 2000-talet grundade han Traditional Britain Group och säger sig i dag vara persona non grata i sitt gamla parti.

– Det konservativa partiet rörde sig bort från konservatismen, och jag stod still. Det är så läget ser ut, säger han när Nya Tider når honom på telefon.

– Traditional Britain Group står för samma saker som Måndagsklubben (Conservative Monday Club) stod för. Och Måndagsklubben hade 10 000 medlemmar, varav 35 parlamentariker. Traditional Britain Group har 600 medlemmar och ingen parlamentariker. Folk är så rädda i dag. De oroar sig över att deras medlemskap ska läcka ut offentligt. De gamla konservativa var beredda att stå för vad de tyckte. I dag skulle samtliga av dem utan tvekan fördömas som rasister och fascister.

Hans kritik mot Torypartiet känns igen även från andra länder, där konservativa sett sina partier anpassa sig efter 68-vänsterns spelregler och därmed överge sin konservativa profil.

– Det finns inget som helst konservativt med det konservativa partiet, annat än etiketten. Alla partier i Storbritannien är vänster. Den sanna konservatismen finns numera bara utanför partipolitiken, säger han och nämner just sin framlidne vän Roger Scrutons viktiga insatser.

– Roger Scruton var en nationell stjärna. Han var, och förblir, Storbritanniens ledande konservative filosof i modern tid. Vi har haft Michael Oakshotte och ett par andra, men ingen kommer ens i närheten av Roger. Han är lite som Enoch Powell.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Stort tack Axel Fors.
  Socialisterna gjorde vad de kunde för att ta livet av Roger men misslyckades.
  De kommer inför domaren.

 • RL, Vallentuna

  Vänsterterroristen George Eaton borde sitta på Towern.

Ylva Johansson försvarar asylrätten efter ECHR:s dom

UTRIKESEU-kommissionären för inrikes frågor, Ylva Johansson (S), försvarar rätten för migranter att begära asyl, och även om denna rättighet ”inte kan erbjudas vid varje meter gräns” borde det vara möjligt, hävdade hon.

Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade

UTRIKESItalien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen. Två av patienterna har avlidit. Ett av Vatikanen initierat projekt, att donera hundratusentals ansiktsmasker till Kina, kan samtidigt ha bidragit till smittspridningen i Italien eftersom det nu råder en stor brist på ansiktsmasker för den egna befolkningen.

Delstatsval i Hamburg den 23 februari

UTRIKESEfter tumultet i Thüringen där liberala FDP fick ministerpresidentsposten i delstaten tack vare AfD har den omfattande moralpaniken lett till hets mot liberaler i Hamburg, valplakaten förstörs av vänsterextrema eller förses med dekalen ”Nazis auf dem Maul”. FDP kanske inte väljs in i Hamburgs delstatsparlament den 23 februari.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

SYRIEN: Eldväxling mellan syrisk och turkisk militär, Eskalerande situation i Idlib

SYRIENSyriska regeringsstyrkor har säkrat landets viktigaste motorväg mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo. Händelsen är en milstolpe i det nu nio år långa kriget i Syrien. Turkisk militär försökte blockera syrierna och skydda ”rebellerna” vid flera strategiska platser, men turkiska observationsplatser kringgicks och eldgivning bemöttes av syrisk militär. Turkiska soldater dödades vid minst två tillfällen. Ankara utlovar hämnd, men har hitintills nöjt sig med att hitta på hämndattacker som inte ägt rum. Syriska regeringsstyrkor har nu befriat runt halva den tidigare terroristkontrollerade Idlib-provinsen och står nu bara några få kilometer öst om provinshuvudstaden Idlib.

Syriska framgångar hyllas av LNA

Libyska nationella armén (LNA) hyllar i ett unikt uttalande den syriska armén och ger sitt stöd till landets regering under president Bashar Assad. LNA kallar även Turkiets president för ”imbecillen”, efter att syriska regeringsstyrkor med framgång skjutit tillbaka mot turkisk militär som försökte hjälpa terrorgrupper i Idlib-provinsen. För Damaskus innebär det ett kliv framåt på världsarenan.

Politiskt kaos efter att AfD hjälpte fram liberal ministerpresident

TYSKLANDDen 5 februari orsakade AfD i Thüringen politisk turbulens som skakar det politiska Tyskland. Med hjälp av AfD och kristdemokratiska CDU röstades en liberal fram till ministerpresidentposten istället för ex-kommunisten Bodo Rammelow. Liberalen kunde dock inte acceptera AfD-hjälpen och hoppade av redan följande dag. Händelserna har nu även fått följder för CDU på riksplanet, där Angela Merkels kronprinsessa lämnar sina uppdrag.

Macron under press

UTRIKESSkandalerna runt Emmanuel Macrons närmaste krets fortsätter, samtidigt som protesterna mot hans politik fortsätter. Det senaste bakslaget är naturligtvis Benjamin Griveaux avhopp som kandidat till borgmästarposten i Paris med mindre än en månad kvar till valet.

Gå till arkivet

Send this to a friend