Skip to Content

Rolf Malm (1940-2020)

PappersupplaganNya Tider v. 41

Publicerad: 6 oktober, 2020, 19:43

 • Svenska

Läs även

Den tidigare reklammannen, företagsledaren och skribenten Rolf Malm, har avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar fyra döttrar och fem barnbarn.
Efter examen från Högskolan för konst och design, ”Slöjdis”, arbetade Rolf Malm som art director på STB (Svenska Telegrambyrån) med projekt för bland annat Arla, Lapidus och Stena, och senare med Lätt & Lagom på Ogilvy & Mather.

Rolf Malm.

Hans erfarenheter av arbetet som art director och kunskaper om pr-strategier, ledde fram till att han startade reklambyrån CEMK, Cent­rum för målinriktad kommunikation, tillsammans med kollegan och bäste vännen Lars Gunnar Hansson. Här hade de stora kunder som till exempel Posten och Arla för vilka han skapade bland annat Bläck Power, Guldbrevsdagen och den internationella Brevvänskampanjen i fredssyfte. Det var Rolf som kom på att mjölkpaketen kunde ha bild och text med olika budskap och man såg till att Arla sponsrade olika kulturyttringar inom sport, cirkus och musikal.

Rolfs kunskaper, nytänkande, kreativitet och konstnärlighet bidrog till att han blev en uppskattad företagsledare och vd. Han förstod annonsmarknadens och kommunikationsteknikens villkor och hade en intellektuell rörlighet och humor som han använde så väl i sitt arbete. Men Rolf drevs även av ett stort intresse för kultur, vilket gjorde att han producerade och satte upp föreställningen Brel med Tommy Körberg och Eva-Britt Strandberg som hade premiär på Göta Lejon, och A Star is Born med Eva-Britt Strandberg och Peter Jöback.

Han engagerade sig också mycket i människors villkor och drev bland annat Blodgivarkampanjen med stor framgång. Rolf var under ett antal år ordförande i Svenska Smärtföreningen och mycket engagerad i villkoren för människor med kronisk värk och smärta. Han skrev då boken Smärtans förbannelse, Svenska Smärtföreningens vitbok om den svenska smärtvården 2005.

Det var något kosmopolitiskt över Rolf. Han hade ett starkt rättspatos och engagerade sig med stort intresse för det han brann för; humanism, politik, historia och kultur. Han hade ett skarpt intellekt, en imponerande analytisk förmåga inte minst i politiska frågor och var mycket historiskt påläst. Han såg under senare år med oro på händelser i Sverige och i världen. Detta resulterade i att han med ett stort driv skrev ned sina tankar och idéer om vad han nu bevittnade, och blev de senare åren oerhört uppskattad för sina krönikor i bland annat Nya Tider.

Rolf hade en härlig humor och en intensiv mörkblå blick. I diskussioner var han närvarande och vital och kunde med sin stora känsla för språk ge exakt uttryck för samband och analyser. Han målade och tecknade bland annat ett antal mycket fina porträtt och hade ett stort intresse för trädgård, skog och hav. Han var en generös och mycket snäll människa. Vi kommer att sakna hans utstrålning och vitalitet.

Döttrarna Kristina, Emma, Amanda och Johanna

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Lars

  Vad tråkiga nyheter. Denna hedersman som skrivit så mycket tänkvärt. Saknad.

 • samuelafugglas

  Rolf bidrog till fantastiska avslöjanden om socialismens vidrigheter i Sverige som ingen annan. Gud välsigne Dig.

 • Dacke

  En mycket sorglig nyhet! Du kommer att vara saknad! Frid över ditt minne!

 • Dacke

  En mycket sorglig nyhet! Du kommer vara saknad! Frid över ditt minne!

 • Josef Csiba

  En mycket sorglig nyhet. Gud välsigne Dig.

 • mimi1999

  En riktigt behövlig bra RÖST har tystnat!!! R,I,P

 • jäst

  En klarsynt humanist! Tack för ditt engagemang i allt du gjort. Vi kommer att minnas dig.

 • Twinballs

  Tråkigt, Rolf hade en nykter syn på hur ett samhälle ska fungera. Rolf var frustrerad över över galenskaperna som utspelas varje dag, precis som vi alla är.

 • eleteria

  Oerhört tragiskt och en enorm förlust.
  Mina stora kondoleanser till nära och kära.
  Jag kommer att sakna Rolfs insändare och krönikor så länge jag står kvar på jorden.
  Vila i frid du ärbare och ärrade människa!

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Kampanj mot sexhandel – hundratals män ville köpa sex av barn

INRIKESUnder helgen lockades män att registrera sig på en så kallad ”sugardatingsida”, hyrflickvän.se, som utgav sig för att sätta män beredda att betala för intima möten i kontakt med unga snygga tjejer. 808 män lockades av devisen, ”Du är rik och generös. Hon är snygg och sugen”. Hela 16,6 procent av männen sökte specifikt efter minderåriga tjejer under 18 år. Men hela sidan var en anti-sexköpskampanj skapad av organisationerna Realstars och Child10.

Sverige är ”västvridet”, olyckligtvis

KRÖNIKA

Presstitutes – Så påverkar säkerhetstjänsterna opinionen

OPINION: PIA HELLERTZDen tyske journalisten Udo Ulfkottes bok om köpta journalister som skriver på beställning åt olika säkerhetstjänster blev snabbt en bestseller i Tyskland. Han kal­lar fenomenet ”presstitutes”, prostituerad press, och han erkänner att han själv hörde till denna skara. Veckans debattör, doktor Pia Hellertz, djupdyker i denna viktiga fråga.

Hur många hål tål Estonia?

ANALYSMåndagen den 28 september avslöjades på Dplay, en nordisk TV-kanal (Discovery play), en sensationell uppgift. I en dokumentärserie i fem delar, med det talande namnet Estonia – fyndet som förändrar allt, skildras mörkläggningen av M/S Estonias förlisning, samt en möjlig förklaring – ett hål i skrovet. Fyndet var så omtumlande att Sveriges och Estlands statsministrar, Stefan Löfven och Jüri Ratas, hade träffats redan på tisdagen den 22 september i Sagerska palatset i Stockholm för överläggningar. Det finns nu fyra dokumenterade eller teoretiska hål som omtalats – eller finns det fler?

Kändisspäckat på alternativa bokmässan i Stockholm, På den online-sända bokmässan talade bland andra profilerna Runar Søgaard och Karl Hedin

REPORTAGEDen 26 september gick en alternativ bokmässa av stapeln i Stockholm. På grund av rådande regler gällande pandemin valde arrangörerna att endast ta in en publik på 50 personer och istället erbjuda allmänheten en sändning av hela eventet. På talarlistan fanns många kända profiler, bland andra industrimiljardären Karl Hedin, medieprofilen Runar Søgaard och den före detta polisen Peter Springare.

Gå till arkivet

Send this to a friend