Roj Friberg (svensk 1934–2016), Balkongen, Göteborg, 2006. Friberg är förfallets mästare. Landskap, fasader och interiörer vittnar om tidigare överdåd och makt men har blivit fläckade, flagade, förruttnade och är oundvikligt dömda till upplösning. Två besökare betraktar hans teckning/målning på Nationalmuseum i Stockholm.

Romantiken – ett sätt att se

KULTUR
Just nu pågår på Nationalmuseum i Stockholm en fin utställning (pågår till 5 januari 2025). Den handlar om romantiken som begrepp och känsla snarare än som en distinkt konsthistorisk epok.

Romantiken som epok brukar beskrivas som en känslostormande reaktion mot upplys­ningen och den fanatiska förnuftstro som fick sitt våldsammaste uttryck i franska re­volutionen. Inte sällan var man religiöst svärmande med öppenhet mot mysticism och intryck från främmande kulturkretsar. Romantiker­na ville vara subjektivt grundade i känslan av att vara människa både i gott och ont. I den senare meningen har den romantiska känslan varit närvarande både före och efter den traditionellt uppfattade romantiska epoken på 1800-talet. Särskilt roligt är att kuratorerna funnit att den romantiska känslan lever och frodas också idag i trots mot nihilistisk dekonstruktion, konceptkonst och perver­terat sexualiserad modernism.

 

Leif Engström (svensk, född 1992), Gran 1, olja och akryl på duk, 2016. Målningarna från granskogen av Engström visar att det även bland yngre konstnärer finns en vilja att bära det romantiska kulturarvet vidare.

 

Det här är konst man kan förstå och drabbas av.

Knud Baade (norsk 1808-79), Månsken, 1840, olja på duk, 21,8 x 27 cm.

 

Den klassiskt romantiska epoken är givetvis väl re­presenterad med verk av Caspar David Friedrich (tysk 1774–1840). Carl Friedrich Lessing (tysk 1808–1880) an­ses som stilbildande för Düsseldorfskolan med nordiska konstnärer som Christian Dahl (norsk 1788–1857), Knud Baade (norsk 1808–1879) och givetvis svensken Marcus Larsson (svensk 1825–1864).

Marcus Larsson (svensk 1825–1864), Storm vid bohusländska kusten, 1857. En utställning om romantiken utan ett skeppsbrott eller vattenfall av Marcus Larsson kan man inte föreställa sig.

 

I Sverige på 1970-talet och framåt arbetar Ola Billgren (1940–2001) Peter Tillberg (1946–2016) och John E. Fran­zén (1942–2022) med en slags fotorealism som förmedlar koncentrerad medveten närvaro i till synes triviala mil­jöer.

Carl Friedrich Lessing (1808–1880), Klipplandskap. Klyfta med ruiner, 1830. Lessing tog vid efter Caspar David Friedrich och blev med sina skarpa detaljstudier stilbildande för Düsseldorfskolan

 

I samma tid gör Roj Friberg (1934–2016) blyertsteck­ningar med förfallande arkitektur som postapokalyptiska mardrömmar.

En skog i miniatyr i ett akvarium med grumligt vatten som skapar ett dimmigt ljus. Byggd av den tyska konstnären Mariele Neudecker (född 1965). And Then the World Changed Colour: Breathing Yellow, 2019, glas, vatten, salt, gjutmassa. Den mörka tavlan i fonden med ljusa prickar ska föreställa en stjärnhimmel målad 2020 av Paul Fägerskiöld (svensk, född 1982).

 

Samhällsengagemang förknippar man kanske inte spontant med ro­mantikens sökande efter den sublima närvaron, men det hedrar kuratorer­na att öppna för att konstnärens fulla oförblommerade närvaro i lidandet och livets tragedi absolut hör till.

Kristoffer Zetterstrand (svensk, född 1973), Bland det som blev kvar, 2014. Ukraina eller Gaza? Flickan ser nordisk ut, konstnären vill påminna om att det också kan drabba oss.
Léon Cogniet (fransk 1794–1880), Studie till Barnamorden i Betlehem, 1824. En bild det är svårt att gå förbi oberörd. Är det Hamas lömska överfall 7:e oktober i fjol eller handlar det om extremjudarnas folkmord på palestinier som pågår just nu i Gaza?

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Romantikens konstnärliga genombrott

Romantikens konstnärliga genombrott

🟠 KULTUR Nationalmuseum visade fram till nyligen Romantiken – ett sätt att se. Det var en imponerande utställning med ett brett grepp över den period under 1800-talet som kommit att ges detta namn. Ämnet tycks ligga i tiden, vilket framgår av att det internationellt pågår, har pågått och kommer att pågå flera utställningar på samma tema.

Läs även:

Det kristna dopet

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.