Skip to Content

Ron Paul. Foto: Wikipedia/R. DeYoung
KRÖNIKA

Ron Paul tror det blir värre

Digital utgåva

Den amerikanske veteranpolitikern Ron Paul anser att USA:s riksbank, ”Fed”, med vett och vilja har blåst upp en finansbubbla. Bubblan kommer att spricka, förstås. Och när den gör det, drabbas den verkliga ekonomin också. Alltså arbetarklass och medelklass. Följden, varnar Paul, blir upplopp mycket värre än de som hittills varit.

Publicerad: 31 juli, 2020, 12:34

  • Svenska

Läs även

Vi svenskar har fortfarande inte fattat hur illa det är ställt med USA. Väsentligen därför att vi ju inte vill fatta det. Vi är fortfarande förälskade i USA. Vår fantasibild av USA har för länge sedan fördärvat våra möjligheter att förnimma och förstå det USA som finns i verkligheten.

Men det verkliga USA, det finns. Och det ger sig till känna om man bryr sig om att lyssna. En röst på den kanten har just yttrat att det kommer att bli ännu värre för USA:s del än det redan är.

Olyckskorpen ifråga är Ron Paul. Han har just kommit ut med en artikel som bär titeln ”Blir Fed orsaken till nästa våg av upplopp?”

"Fed", det är förstås den amerikanska "riksbanken"; alltså den märkliga penningutgivnings- och kreditanstalt som de amerikanska bankirerna inrättade åt sig 1913, med hjälp av korrupta politiker.

Ron Paul varnar för en samhällskris mycket värre än den nu pågående, av unga vita mellanskiktare och svarta trasproletärer genomförda revolten. Eller färgrevolutionen. Eller vad det nu är för något.

Vem är Ron Paul? Och varför skall man bry sig om honom?

Ron Paul är en vid det här laget 85 år gammal amerikansk familjefar, läkare och libertariansk aktivist och politiker. Han är tyskättling och föddes i industristaden Pittsburgh i delstaten Pennsylvania. Fadern var småföretagare. Själv studerade han biologi och medicin och 1961 var han färdig läkare. Mellan 1963 och 1968 tjänstgjorde han som läkare i flygvapnet och i det luftburna nationalgardet. I slutet av 1960-talet flyttade han och hustrun till Texas, där han sedan drev egen läkarpraktik.

Som ung medicine studerande hade Ron Paul tydligen haft tid och kapacitet över till annat än brödstudier. Han intresserade sig för ekonomi och liberalistisk teori. Han läste och mottog varaktigt intryck av Friedrich von Hayek, Ludwig von Mises och - väl bevars - Ayn Rand. Han blev ”libertarian”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Skyll dig själv om du blir vaccinskadad?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är svårt att förstå Australiens premiärminister på annat sätt. Han pratar om att alla gett sitt ”informerade samtycke” och därmed accepterat riskerna. Men stämmer det verkligen att alla är informerade, när svenska hälsomyndigheter skriver att ”det är inte farligt att ta vaccin”?

Varningar för översvämning togs inte på allvar

KRÖNIKASvåra översvämningar i östra Europa år 2002 fick EU att skapa systemet EFAS för att i framtiden förutse och varna för hotande översvämningar. Systemet hjälpte Bosnien, Kroatien och Serbien att lindra följderna av översvämningar år 2014.

När avloppslögnen blir sanning

KRÖNIKANär en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Det vanligaste argumentet från avloppsinspektörer är: ”Trots att det endast är 10 procent av befolkningen som har enskilt avlopp, så svarar de för lika stora föroreningar som resten av befolkningen.”

Kvinnofriden i världens modernaste land

OPINION: KARL H SANDIN

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

LEDAREI massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Gå till arkivet

Send this to a friend