Skip to Content

Ron Paul. Foto: Wikipedia/R. DeYoung
KRÖNIKA

Ron Paul tror det blir värre

Digital utgåva

Den amerikanske veteranpolitikern Ron Paul anser att USA:s riksbank, ”Fed”, med vett och vilja har blåst upp en finansbubbla. Bubblan kommer att spricka, förstås. Och när den gör det, drabbas den verkliga ekonomin också. Alltså arbetarklass och medelklass. Följden, varnar Paul, blir upplopp mycket värre än de som hittills varit.

Publicerad: 31 juli, 2020, 12:34

  • Svenska

Läs även

Vi svenskar har fortfarande inte fattat hur illa det är ställt med USA. Väsentligen därför att vi ju inte vill fatta det. Vi är fortfarande förälskade i USA. Vår fantasibild av USA har för länge sedan fördärvat våra möjligheter att förnimma och förstå det USA som finns i verkligheten.

Men det verkliga USA, det finns. Och det ger sig till känna om man bryr sig om att lyssna. En röst på den kanten har just yttrat att det kommer att bli ännu värre för USA:s del än det redan är.

Olyckskorpen ifråga är Ron Paul. Han har just kommit ut med en artikel som bär titeln ”Blir Fed orsaken till nästa våg av upplopp?”

"Fed", det är förstås den amerikanska "riksbanken"; alltså den märkliga penningutgivnings- och kreditanstalt som de amerikanska bankirerna inrättade åt sig 1913, med hjälp av korrupta politiker.

Ron Paul varnar för en samhällskris mycket värre än den nu pågående, av unga vita mellanskiktare och svarta trasproletärer genomförda revolten. Eller färgrevolutionen. Eller vad det nu är för något.

Vem är Ron Paul? Och varför skall man bry sig om honom?

Ron Paul är en vid det här laget 85 år gammal amerikansk familjefar, läkare och libertariansk aktivist och politiker. Han är tyskättling och föddes i industristaden Pittsburgh i delstaten Pennsylvania. Fadern var småföretagare. Själv studerade han biologi och medicin och 1961 var han färdig läkare. Mellan 1963 och 1968 tjänstgjorde han som läkare i flygvapnet och i det luftburna nationalgardet. I slutet av 1960-talet flyttade han och hustrun till Texas, där han sedan drev egen läkarpraktik.

Som ung medicine studerande hade Ron Paul tydligen haft tid och kapacitet över till annat än brödstudier. Han intresserade sig för ekonomi och liberalistisk teori. Han läste och mottog varaktigt intryck av Friedrich von Hayek, Ludwig von Mises och - väl bevars - Ayn Rand. Han blev ”libertarian”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Mats,
    Varför är Du så nedlåtande nästan föraktfull mot Ron Poul, tänk om han har rätt och dessutom får RÄTT. Vad skriver Du då?

Centerpartiet är de skyldiga

KRÖNIKACenterpartiet och Federley – en modernismprofilering som slog helt fel. För 25 år sedan ville Centerpartiet in i storstäderna. De homosexuella nätverken inom partiet, den drogliberala Stureplanscentern och några invandrartyper skulle göra partiet stort.

När våldsvänstern blir maktens redskap och vanliga medborgare ”fascister”

OPINION: TOBIAS SVENSSONIdeologin fascism hade en gång makten i ett land, och dess motståndare kom följaktligen att kal­las antifascister. I dag har begreppen fått närmast omvänd betydelse, menar veckans debattör Tobias Svensson. Samtidigt som människor i flera länder protesterar mot vad de uppfattar som alltför totalitär lagstiftning i coronasmittans spår, utmålas de som ”fascister” och lovligt byte för de våldsamma grupperingar som kal­lar sig själva ”antifascister”. I själva verket har de sistnämnda blivit ett verktyg för makten, och tillåts attackera vanliga människor som inte gör som makthavarna säger.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend