Skip to Content

Ron Paul. Foto: Wikipedia/R. DeYoung
KRÖNIKA

Ron Paul tror det blir värre

Digital utgåva

Den amerikanske veteranpolitikern Ron Paul anser att USA:s riksbank, ”Fed”, med vett och vilja har blåst upp en finansbubbla. Bubblan kommer att spricka, förstås. Och när den gör det, drabbas den verkliga ekonomin också. Alltså arbetarklass och medelklass. Följden, varnar Paul, blir upplopp mycket värre än de som hittills varit.

Publicerad: 31 juli, 2020, 12:34

  • Svenska

Läs även

Vi svenskar har fortfarande inte fattat hur illa det är ställt med USA. Väsentligen därför att vi ju inte vill fatta det. Vi är fortfarande förälskade i USA. Vår fantasibild av USA har för länge sedan fördärvat våra möjligheter att förnimma och förstå det USA som finns i verkligheten.

Men det verkliga USA, det finns. Och det ger sig till känna om man bryr sig om att lyssna. En röst på den kanten har just yttrat att det kommer att bli ännu värre för USA:s del än det redan är.

Olyckskorpen ifråga är Ron Paul. Han har just kommit ut med en artikel som bär titeln ”Blir Fed orsaken till nästa våg av upplopp?”

"Fed", det är förstås den amerikanska "riksbanken"; alltså den märkliga penningutgivnings- och kreditanstalt som de amerikanska bankirerna inrättade åt sig 1913, med hjälp av korrupta politiker.

Ron Paul varnar för en samhällskris mycket värre än den nu pågående, av unga vita mellanskiktare och svarta trasproletärer genomförda revolten. Eller färgrevolutionen. Eller vad det nu är för något.

Vem är Ron Paul? Och varför skall man bry sig om honom?

Ron Paul är en vid det här laget 85 år gammal amerikansk familjefar, läkare och libertariansk aktivist och politiker. Han är tyskättling och föddes i industristaden Pittsburgh i delstaten Pennsylvania. Fadern var småföretagare. Själv studerade han biologi och medicin och 1961 var han färdig läkare. Mellan 1963 och 1968 tjänstgjorde han som läkare i flygvapnet och i det luftburna nationalgardet. I slutet av 1960-talet flyttade han och hustrun till Texas, där han sedan drev egen läkarpraktik.

Som ung medicine studerande hade Ron Paul tydligen haft tid och kapacitet över till annat än brödstudier. Han intresserade sig för ekonomi och liberalistisk teori. Han läste och mottog varaktigt intryck av Friedrich von Hayek, Ludwig von Mises och - väl bevars - Ayn Rand. Han blev ”libertarian”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Mats,
    Varför är Du så nedlåtande nästan föraktfull mot Ron Poul, tänk om han har rätt och dessutom får RÄTT. Vad skriver Du då?

Och Sveriges ursprungsbefolkning är …?

LEDAREDen svenska politiska debatten är så totalt amerikaniserad att man måste uppfinna den ädle svenske vilden, samerna, och sedan kal­la dem Sveriges ursprungsfolk. Sen får vi höra ”alla är vi invandrare” enligt den amerikanska modellen, trots att Sveriges stora fördel i tusentals år varit att ”vårt lands befolkning är homogen”, som Tage Erlander så träffande uttryckte det på 1960-talet.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

Vad säger det att inneha ett körkort

INSÄNDARE

Grundläggande fel i BLM!

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det för att dessa människor är svarta, som de har problem? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja över huvud taget på grund av hudfärg?

Byt ut Gustav Adolfstatyn i Göteborg mot Pippi Långstrump

KRÖNIKA

Kommer Nigeria rädda Europa?

KRÖNIKAI en märklig text i Dagens Nyheter (DN) hävdas att Västvärldens åldrande befolkningar kommer att kräva en stor import av människor från Afrika. Tanken att välmående länder måste räddas av människor från fattiga och kaotiska länder i Tredje världen är inte ny, men argumentationen fallerar på alla sätt. Finns det ens någon mening i att, om vi leker med tanken att det skulle fungera, rädda Sverige genom att byta ut befolkningen?

Nu är det uppenbart vad ”antirasism” betyder

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETIngen kan längre hysa något tvivel. Så kal­lad antirasism är helt enkelt rasism mot vita. Det är inte ”omvänd” rasism, utan ren och skär rasism.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Gå till arkivet

Send this to a friend