Skip to Content

Undervattensrondellen har besökts av den danska drottningen. Foto: guidetofaroeislands.fo
UTRIKES

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

Digital utgåva

Ett nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Publicerad: 26 juli, 2021, 08:56

  • Svenska

Läs även

Färöarna, med sina 50 000 invånare och spektakulära landskap, ligger 50 svenska mil sydöst om Island. Färöarna är en del av Danmark men har en långtgående autonomi. De hårda levnadsvillkoren är numera ersatta av ett i många avseenden modernt liv och givetvis kör man personbilar, sportbåtar och konsumerar, på samma sätt som vi, allt som prylsamhället i västvärlden erbjuder.

Eysturoyartunnilin (Østerøtunnellen blir det på danska) som byggdes mellan 2016 till 2020 öppnades för trafik den 19 december 2020. Men den 19 juli i år blev den internationellt uppmärksammad för sin underjordiska rondell då Drottning Margrethe vandrade runt där och besåg konstinstallationen. Den 80-åriga drottningen gjorde en flera dagars rundtur på Färöarna, nästa år har hon suttit 50 år på den danska tronen. Enligt inslagen i Dansk TV uppskattade drottningen konstutsmyckningen i undervattensrondellen. Konstnären är den excentriske Tróndur Patursson. Tilltaget att internationellt marknadsföra den nya tunneln som konstverk avser att locka turister igen efter coronapandemin och det faktum att turismen gått starkt tillbaka under flera år – många kryssningsrederier bojkottar Färöarna eftersom befolkningen genomför valjakter där stora flockar djur helt dödas. Mer om det nedan.

Slaktade pilotvalar. Foto: Wikipedia/Erik Christensen

 

Eysturoyartunnilin är en över 10 kilometer lång tunnel som byggts mellan öarna Streymoy/Strømø och Eysturoy/Østerø . Tunneln som löper under Skálafjørður/Skaalefjord börjar ett stycke norr om Huvudorten Torshavn, och sträcker sig åt nordöst där en underjordisk rondell under havet fördelar trafiken till två olika öar. Rondellen har gestaltats av konstnären Tróndur Patursson genom färgglad, men ändå dunkel belysningsfärgsättning. Märkvärdigare än så är det inte och blå eller röd belysning kan till exempel beskådas även i svenska vägtunnlar. Kombinationen av undervattenstrafikled med extra mycket ljusinstallationer och den fräcka rondellens ljussättning kanske å andra sidan är ensamt i sitt slag. Genom tunnelbyggnationen förkortades restiderna mellan Torshavn och den näst största staden Klaksvik till nästan hälften, från 68 till 36 minuter. Från Torshavn till Strendur kortades färden från 64 minuter till 48. Vägen byggdes av NCC och är avgiftsbelagd. Man kan också att nämna att infarterna till tunnlarna är förlagda 15 meter över havsnivån.

Vägtunnlar på Färöarna. Bild: Wikipedia/Maximilian Dörrbecker

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Gå till arkivet

Send this to a friend