Skip to Content

Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen, menar professor Hans Rosling. Nya Tider uppmärksammade dessa siffror redan förra månaden. Foto: UNHCR

Rosling ger Nya Tider rätt – Nya Tider intervjuar professor Hans Rosling

Efter reportaget i Nya Tider v. 47/2015, där vi gjorde jämförelser mellan de enorma satsningarna på ökad asylinvandring och de relativt ytterst blygsamma summor som går till hjälp i närområdet, är det nu allt fler som börjar vakna till och ifrågasätta systemet. Nu får vi återigen rätt av Hans Rosling, professor i en av Sveriges mest kända och uppskattade akademier.

Publicerad: 25 december, 2015, 21:14

  • Svenska

Läs även

– Vet du att flyktingmottagandet i Sverige i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen? UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften av de svenska flyktingkostnaderna, förklarade Rosling för Svenska Dagbladets reporter när tidningen intervjuade honom i samband med en pressträff på Sveriges Radio, där han presenterades som en av årets vinterpratare.

Som Nya Tider påtalade i vår jämförande artikel satsar UNHCR en stor del av sina resurser på den akuta flyktingkrisen i Syriens närområde. Man hade begärt motsvarande 38 miljarder kronor för den insatsen – men när året nu närmar sig sitt slut har man fått in ungefär halva summan – vilket resulterat i att krigsflyktingar blivit utan sådana nödvändigheter som skolundervisning för barnen och till och med mat.

Redan i oktober förklarade Rosling vid en insamlingsgala i Globen hur missriktat ett stort asylmottagande är om man vill hjälpa så många som möjligt. Han lindade dock in budskapet så mycket att politiskt korrekta människor inte tycktes förstå vad han egentligen sade. De applåderade högt när han kallade de krigsflyktingar som tagit sig hit ”modiga” och sade att ”annars hade vi inte förstått allvaret”. På så sätt undslapp han kritik för det viktiga budskapet:

– Vi kan inte lösa det här genom att Syrien flyttar hit och de med svarta flaggan bor kvar. Det går inte.
Invandringskritikerna förstod dock vad Rosling egentligen sagt, och i en senare debatt på Publicistklubben erkände Rosling att själva utmaningen under galan i Globen var att förespråka bistånd istället för asylinvandring utan att det märktes att det var just det han gjorde.

– Det var rysligt svårt, jag skulle stå där på scen och tala om att det Jimmie Åkesson har sagt i två-tre år är fullständigt rätt, det var själva utmaningen, konstaterade Rosling.

– Hur gör man det? Det är inte klokt att vi inte har försörjt UNHCR:s flyktingläger med pengar, fortsatte han.

Enorm obalans
Sveriges krishjälp till Syriens närområde är i år 350 miljoner kronor – någonstans mellan 0,15 procent och 0,77 procent av vad asylinvandringen uppskattas ha kostat förra året, innan invandringsvågen blev så massiv att den hotade att försätta Sverige i katastrofläge. I slutet av november begärde EU att Sverige skulle bidra med 700 miljoner av de 30 miljarder som unionen beslutat att ge till Turkiet för att hjälpa landet att hantera migrationsvågen. Det totala biståndet till närområdet landar således på omkring en miljard kronor om regeringen bifaller EU:s begäran.
Innan man av nödtvång började försöka hejda invandringsströmmen hade regeringen tvärtom planerat att minska biståndet till Syriens närområde till 300 miljoner kronor nästa år, med ett åtagande på 1,5 miljarder fördelat på fem års tid.

Trots att han alltså offentligt erkänt att det finns en tydlig konflikt mellan asylinvandring och krishjälp där flyktingarna finns – att man i slutändan faktiskt måste välja – vill dock inte Rosling ta alltför tydlig ställning.

Fortfarande försiktig
Hans Rosling ger Nya Tider rätt i allt väsentligt. När vi når honom sitter han på en middag i Nigeria. Vi frågar dock varför han trots allt är så försiktig i sina uttalanden – borde inte en så uppenbart ansvarslös politik fördömas skarpt?

– Det där är politik och det ska jag inte lägga mig i. Men varför man ska satsa på närområdet är ju bland annat för att Daesh [även känt som Islamiska staten, IS – red. anm.] inte ska vinna kriget.

mrosling-01

Hans Rosling, professor i internationell hälsa, är uppskattad i breda kretsar för sitt engagemang för världens fattiga. Tidigare har han fört fram åsikten att Europa skulle kunna ta emot många fler flyktingar. Sedan ett par månader tillbaka har han dock flera gånger påpekat att hjälp i närområdet är mycket effektivare och kritiserat att Sverige satsar så mycket pengar på asylinvandring. Stillbild ur SVT

 

NyT: Men om vi leker med tanken att man skulle mångdubbla hjälpen till 50 miljarder, i runda tal lika mycket som enbart de direkta kostnaderna för asylinvandringen, det som man kan avräkna från biståndsbudgeten… finns det då några skäl att samtidigt satsa 50 miljarder på asylinvandring? Om man verkligen har råd med så stora utgifter, är då inte det enda rimliga att istället satsa alla de 100 miljarderna i närområdet?

– Vi har ju en lag om asylrätt, det är ju svensk lag.

NyT: Givetvis, men det går ju, som man nu försöker göra till sist, att täppa till gränsen så att säga. Flyktingar ska ju söka hjälp i första säkra land egentligen.

– Jo, men paniken är ju så stor och eländet är så stort. Det här är svår politik, men vad jag ville belysa är den här enorma skillnaden. Man måste ju åtminstone ha klart för sig vad det är vi diskuterar, och där upplever jag att det brister. Sedan har jag stor respekt för politikerna som måste fatta svåra politiska beslut.

NyT: Vad jag försökt få svar på från bland annat UNHCR är ju varför man egentligen ska ta emot asylsökande från Mellanöstern över huvud taget. Varför inte satsa alla pengarna i närområdet istället?

– Doktorn som botade mig från min svåra leversjukdom, han var utbildad i Bagdad, så det är ett skäl för mig. Jag är lite svag för invandrare, men det är ju en rent personlig grej.

NyT: Och kanske inget man bör basera politiska överväganden på heller?

– Nej, det är ju väldigt personligt, så det lämnar vi därhän. Men de svåra politiska ställningstagandena ställer jag mig ödmjuk inför. Jag vill bara förklara storleksordningen, sedan får politikerna fatta besluten, avslutar Rosling.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Arrangör av frihetsdemonstration fick vite på 30 000 kronor av Länsstyrelsen – bestrider betalning

INRIKESFilip Sjöström, en av huvudarrangörerna av de senaste månadernas frihetsdemonstrationer mot pandemilagen och coronarestriktionerna har nu ålagts att betala ett vite på 30 000 kronor till Länsstyrelsen i Stockholm för protesterna. Enligt medieuppgifter skall han också ha dömts för brott mot ordningslagen till 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för den första frihetsmanifestationen den 6 mars. I en kommentar till Nya Tider säger Filip Sjöström att han inte ens kände till den domen än.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Fem kvinnomord – Jämställdhets­myndigheten ointresserad av förövarnas härkomst

INRIKESDen senaste tidens händelser, då fem kvinnor mördats av sin partner, har lett till en stor debatt i Sverige. Endast en av de fem männen är etnisk svensk, något som förtigs av systemmedia. Jämställdhetsmyndigheten säger att de inte för någon statistik över kvinnomördarnas ursprung och heller inte är intresserade av det. ”Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle och det är utifrån den utgångspunkten vi arbetar och genomför våra uppdrag”, skriver utredaren Katarina Björkgren till Nya Tider.

Vattenfalls presschef uttryckte SD-hat på Twitter – företaget ser inga problem med agerandet

INRIKESTisdagen den 4 maj skrev det statliga energibolaget Vattenfalls presschef Natalie Sial en hatisk tweet riktad mot Sverigedemokraterna. Anledningen till inlägget skall ha varit en debatt i SR:s program P1-morgon angående den migrationspolitiska uppgörelse som nåddes mellan M, KD, L plus SD under Valborgshelgen. När Nya Tider når Natalie Sial själv försvarar hon utan omsvep sitt politiska agerande på Twitter, och företagets presstjänst ser inga som helst problem med att deras egen chef uttrycker sig politiskt på sociala medier.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Gå till arkivet

Send this to a friend