Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen, menar professor Hans Rosling. Nya Tider uppmärksammade dessa siffror redan förra månaden. Foto: UNHCR

Rosling ger Nya Tider rätt – Nya Tider intervjuar professor Hans Rosling

Efter reportaget i Nya Tider v. 47/2015, där vi gjorde jämförelser mellan de enorma satsningarna på ökad asylinvandring och de relativt ytterst blygsamma summor som går till hjälp i närområdet, är det nu allt fler som börjar vakna till och ifrågasätta systemet. Nu får vi återigen rätt av Hans Rosling, professor i en av Sveriges mest kända och uppskattade akademier.

– Vet du att flyktingmottagandet i Sverige i år kommer att kosta dubbelt så mycket som budgeten som FN har för alla flyktingar i hela världen? UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften av de svenska flyktingkostnaderna, förklarade Rosling för Svenska Dagbladets reporter när tidningen intervjuade honom i samband med en pressträff på Sveriges Radio, där han presenterades som en av årets vinterpratare.

Som Nya Tider påtalade i vår jämförande artikel satsar UNHCR en stor del av sina resurser på den akuta flyktingkrisen i Syriens närområde. Man hade begärt motsvarande 38 miljarder kronor för den insatsen – men när året nu närmar sig sitt slut har man fått in ungefär halva summan – vilket resulterat i att krigsflyktingar blivit utan sådana nödvändigheter som skolundervisning för barnen och till och med mat.

Redan i oktober förklarade Rosling vid en insamlingsgala i Globen hur missriktat ett stort asylmottagande är om man vill hjälpa så många som möjligt. Han lindade dock in budskapet så mycket att politiskt korrekta människor inte tycktes förstå vad han egentligen sade. De applåderade högt när han kallade de krigsflyktingar som tagit sig hit ”modiga” och sade att ”annars hade vi inte förstått allvaret”. På så sätt undslapp han kritik för det viktiga budskapet:

– Vi kan inte lösa det här genom att Syrien flyttar hit och de med svarta flaggan bor kvar. Det går inte.
Invandringskritikerna förstod dock vad Rosling egentligen sagt, och i en senare debatt på Publicistklubben erkände Rosling att själva utmaningen under galan i Globen var att förespråka bistånd istället för asylinvandring utan att det märktes att det var just det han gjorde.

– Det var rysligt svårt, jag skulle stå där på scen och tala om att det Jimmie Åkesson har sagt i två-tre år är fullständigt rätt, det var själva utmaningen, konstaterade Rosling.

– Hur gör man det? Det är inte klokt att vi inte har försörjt UNHCR:s flyktingläger med pengar, fortsatte han.

Enorm obalans
Sveriges krishjälp till Syriens närområde är i år 350 miljoner kronor – någonstans mellan 0,15 procent och 0,77 procent av vad asylinvandringen uppskattas ha kostat förra året, innan invandringsvågen blev så massiv att den hotade att försätta Sverige i katastrofläge. I slutet av november begärde EU att Sverige skulle bidra med 700 miljoner av de 30 miljarder som unionen beslutat att ge till Turkiet för att hjälpa landet att hantera migrationsvågen. Det totala biståndet till närområdet landar således på omkring en miljard kronor om regeringen bifaller EU:s begäran.
Innan man av nödtvång började försöka hejda invandringsströmmen hade regeringen tvärtom planerat att minska biståndet till Syriens närområde till 300 miljoner kronor nästa år, med ett åtagande på 1,5 miljarder fördelat på fem års tid.

Trots att han alltså offentligt erkänt att det finns en tydlig konflikt mellan asylinvandring och krishjälp där flyktingarna finns – att man i slutändan faktiskt måste välja – vill dock inte Rosling ta alltför tydlig ställning.

Fortfarande försiktig
Hans Rosling ger Nya Tider rätt i allt väsentligt. När vi når honom sitter han på en middag i Nigeria. Vi frågar dock varför han trots allt är så försiktig i sina uttalanden – borde inte en så uppenbart ansvarslös politik fördömas skarpt?

– Det där är politik och det ska jag inte lägga mig i. Men varför man ska satsa på närområdet är ju bland annat för att Daesh [även känt som Islamiska staten, IS – red. anm.] inte ska vinna kriget.

mrosling-01
Hans Rosling, professor i internationell hälsa, är uppskattad i breda kretsar för sitt engagemang för världens fattiga. Tidigare har han fört fram åsikten att Europa skulle kunna ta emot många fler flyktingar. Sedan ett par månader tillbaka har han dock flera gånger påpekat att hjälp i närområdet är mycket effektivare och kritiserat att Sverige satsar så mycket pengar på asylinvandring. Stillbild ur SVT

 

NyT: Men om vi leker med tanken att man skulle mångdubbla hjälpen till 50 miljarder, i runda tal lika mycket som enbart de direkta kostnaderna för asylinvandringen, det som man kan avräkna från biståndsbudgeten… finns det då några skäl att samtidigt satsa 50 miljarder på asylinvandring? Om man verkligen har råd med så stora utgifter, är då inte det enda rimliga att istället satsa alla de 100 miljarderna i närområdet?

– Vi har ju en lag om asylrätt, det är ju svensk lag.

NyT: Givetvis, men det går ju, som man nu försöker göra till sist, att täppa till gränsen så att säga. Flyktingar ska ju söka hjälp i första säkra land egentligen.

– Jo, men paniken är ju så stor och eländet är så stort. Det här är svår politik, men vad jag ville belysa är den här enorma skillnaden. Man måste ju åtminstone ha klart för sig vad det är vi diskuterar, och där upplever jag att det brister. Sedan har jag stor respekt för politikerna som måste fatta svåra politiska beslut.

NyT: Vad jag försökt få svar på från bland annat UNHCR är ju varför man egentligen ska ta emot asylsökande från Mellanöstern över huvud taget. Varför inte satsa alla pengarna i närområdet istället?

– Doktorn som botade mig från min svåra leversjukdom, han var utbildad i Bagdad, så det är ett skäl för mig. Jag är lite svag för invandrare, men det är ju en rent personlig grej.

NyT: Och kanske inget man bör basera politiska överväganden på heller?

– Nej, det är ju väldigt personligt, så det lämnar vi därhän. Men de svåra politiska ställningstagandena ställer jag mig ödmjuk inför. Jag vill bara förklara storleksordningen, sedan får politikerna fatta besluten, avslutar Rosling.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

🟠 I takt med att räntorna höjs är det inte bara svenska hushåll som får ökade kostnader, utan även svenska staten. I Finland rådde en liknande situation, men där beslutade man för tio år sedan att gradvis minska avdraget för varje år. I år nådde avdraget noll procent och staten slipper därmed alla kostnader för ränteavdrag. För svenska staten väntar dock en smäll på 57 miljarder kronor som måste finansieras med större statsskuld, nedskärningar eller höjd skatt.

Vänsterextrem brevbärare eldade upp SD:s valmaterial

Vänsterextrem brevbärare eldade upp SD:s valmaterial

🟠 Sebastian Salazar från Johanneshov i Stockholm har utnyttjat sin timanställning vid PostNord för att stjäla Sverigedemokraternas valbrev som skulle delas ut till väljare inför valet förra året. Valfusket avslöjades av reportern Christian Peterson på Insikt24, som även infiltrerade en sluten vänsterextrem diskussionsgrupp på nätet för att kartlägga antidemokraterna. Vänsterextremisternas foton på brinnande SD-material som stulits av brevbäraren har nu lett till en utredning på PostNord.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.