Skip to Content

Försvarsmakten bör återta förmågan att hjälpa civilsamhället, anser debattörerna. Bilden visar en medlem i Hemvärnets 296:e CBRN-pluton. Foto: Dennis Fritzell
OPINION: JEFF AHL & MIKAEL JANSSON

Rusta upp det civila försvaret!

PappersupplaganNya Tider v. 15

Redan för flera år sedan, under vår tid i riksdagens försvarsutskott, lyfte vi behovet av en proaktiv politik för att bygga upp det civila försvaret. Vi talade inför döva öron. Nu när Sverige drabbats av kris är gammelpartiernas reaktiva politik verkningslös. Det civila försvaret måste byggas upp med en strategi och finansiering som är långsiktig. Det skriver veckans debattörer Mikael Jansson och Jeff Ahl, tidigare riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna, i dag företrädare för Alternativ för Sverige.

Publicerad: 12 april, 2020, 20:01

  • Svenska

Läs även

Året är 1990, Sverige har fortfarande ett väl utbyggt totalförsvar. Utöver förmågan att försvara Sverige mot väpnat angrepp hade detta totalförsvar också möjligheten att bistå det civila samhället vid större kriser. Totalt fanns 600 extra respiratorer, 50 fältsjukhus med tillhörande personal och mycket annat. Det fanns även militära ambulanser med mera som på olika sätt kunde understödja samhället vid kris. Utöver det hade vi god tillgång till skyddsutrustning som fanns lagrat, och inga galna EU-regler förhindrade att Försvarsmakten kunde låna ut skyddsutrustning till sjukvården.

Året är nu 2020, Sverige har inget totalförsvar eller krisberedskap att tala om. Pengar har lagts på annat där massinvandring och EU är de främsta kostnaderna. När undertecknade satt i riksdagen var vi båda aktiva i försvarsutskottet tillsammans med den kompetente Roger Richthoff som i dag är Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson. År 2014 kunde en majoritet i försvarsberedningen meddela att Sverige skulle börja upprusta. Försvaret skulle vidare krigsanpassas. Det innebar att det civila försvaret var tvunget att återtas. Det lät på många försvarspolitiker som att det skulle kunna skapas ett nytt civilt försvar som var helt annorlunda än det gamla civila försvaret.

Ett som var fungerande men som kostade väldigt lite. Vi protesterade mot detta, särskilt som det här nya annorlunda aldrig blev specificerat. När försvarsberedningen 2017 presenterade ett förslag till utformning av ett nytt civilt försvar så visade det sig att förslaget till 90 procent bestod av det gamla civila försvarets strukturer. Detta var på sin tid en oerhört genomarbetad och funktionell skapelse.

Problemet blev sedan att den rödgröna regeringen inte tillsköt tillräckligt med pengar för upprustning av vare sig totalförsvaret eller det civila försvaret. Det civila försvaret bör kosta mellan 5 och 10 procent av den totala försvarskostnaden. Tolv miljarder kronor per år i tolv år skulle ge oss ett bra civilt försvar, för halva det beloppet får vi också en väldig förstärkning.

Med den rödgröna regeringens anslag om endast 400 miljoner kronor per år skulle det ta 70 år att bygga ett fungerande civilt försvar, om det ens skulle gå. Det här är en fråga om prioriteringar. Gammelpartiernas politik är reaktiv och därmed verkningslös här och nu, medan Alternativ för Sverige och vårt tidigare parti Sverigedemokraterna varit de enda partier som haft en proaktiv politik för det civila försvaret.

I Alternativ för Sveriges försvarspolitiska program föreslår vi att de som inte gör värnplikt ska göra civilplikt, vilket skulle trygga personalförsörjningen till det civila försvaret. Vi föreslår att civil­försvaret ska byggas upp från grunden. Märk väl att detta är förslag som vi har haft i våra program, och drivit aktivt, från och med partiets första dag. Vital verksamhet såsom civilt försvar har etablissemangets politiker länge ansett vara onödigt.

Vi känner båda igen oss i detta från vår tid i riksdagen, där de and­ra partierna brydde sig föga om våra förslag. Om vi hade börjat med insatser för att stärka det civila försvaret år 2014 hade Sverige stått bättre rustat idag. Vi hade haft sex år på oss att dels stärka den militära förmågan, där avancerade sjukvårdsresurser är en integrerad del, samt att vi hade haft sex år att göra investeringar för att bygga upp övrig krisberedskap i form av lager, där till exempel nödvändig skyddsutrustning är en vital del.

Lika viktigt som investeringar är omfattande reformer av strukturer och ledarskap inom myndigheterna. Detta var inget som gick att driva lika hårt inom Sverigedemokraterna då det ansågs kunna störa relationerna med till exempel Moderaterna. I dag har vi inkompetenta myndighetschefer, vilka hade behövts sparkas för länge sedan. Nya handlingskraftiga myndighetschefer hade kunnat skapa en god planering för vår krisberedskap.

De nya cheferna hade i sin tur behövt rensa upp bland chefer på lägre nivåer som i lika stor utsträckning är politiserade och inkompetenta. Fick Alternativ för Sverige bestämma skulle dessutom all genusindoktrinering, HBTQ-certifiering och mångfaldsplanering upphöra med omedelbar verkan. En av Alternativ för Sveriges huvudfrågor är det vi kal­lar ”dränera träsket”, alltså en rad olika åtgärder för att bli av med inkompetens och vänskapskorruption i myndigheter och i stället premiera kompetens.

Vi har sett hur EU har havererat under coronakrisen. EU har byggt upp början till en gemensam krishanteringsorganisation, som är byråkratisk och ineffektiv. EU-regler förhindrar sjukvårdspersonal att låna Skyddsmask 90 från Försvarsmakten.

Skyddsmasken håller hög kvalitet och finns i hundratusental i Sverige, men den tillverkades före EU-inträdet och saknar därför CE-märkning. Nu, flera veckor in i krisen och lång tid efter att sjukvård och ambulans efterfrågat maskerna, har EU-kommissionen beslutat att bevilja ett tillfälligt undantag från EU-reglerna.

Sjukvårdsutrustning som skulle levereras till Sverige hålls kvar av and­ra EU-länder – trots att vi redan betalt för den. EU övergav dessutom helt och hållet Italien när smittspridningen eskalerade. Alternativ för Sverige är i dag det enda partiet som aktivt driver frågan om Swexit, det enda sättet för oss att bygga ett robust samhälle är att lämna globalisternas byråkratiska lekstuga EU. Vi förordar istället ett Europa där länderna samarbetar direkt genom mellanstatliga avtal.

Efter att coronakrisen klingat av kommer vi att vakna upp till en ny verklighet. Vår ekonomi var fragil innan och den kommer troligen att ligga i ruiner efter detta. Det kommer att krävas radikala förändringar för att få Sverige på fötter. Det handlar om återvandringspolitik, EU-utträde och ett helt nytt förhållningssätt till våra myndigheter.

Tiden för handlingsförlamning, inkompetent ledning och meningslös symbolpolitik är över. Resultat visas genom handlingskraft, kompetens och politisk järnvilja. Alternativ för Sverige har järnviljan och vi har en redan fastslagen politik för att lösa de enorma problem vi kommer att brottas med post-corona.

Jeff Ahl.

Mikael Jansson.

 

 

 

 

 

 

 

Jeff Ahl och Mikael Jansson är fd. riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna numera företrädare för Alternativ för Sverige.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Gå till arkivet

Send this to a friend