Skip to Content

Familjen Lisovs öde i Sverige har fått stort medialt genomslag i Ryssland. Foto: Stillbild Rossia 1
UTRIKES

Rysk media kommenterar familjen Lisovs återkomst från Sverige till Khabarovsk

Digital utgåva

”Doma!” – Hemma! Denna rubrik satte redaktören Dmitrij Kisjelov i sitt veckoprogram Vesti nedeli (Veckans nyheter) söndagen den 10 november. Kisjelov är inte vem helst, hans synpunkter återspeglar den ryske presidentens och den ryska regeringens värderingar. Dagen innan, lördagen den 9 november togs ämnet upp av en annan viktig politisk redaktör, Sergej Briljov, i hans eget nyhetsprogram Lördagens nyheter.

Publicerad: 14 november, 2019, 17:28

 • Svenska

Läs även

Vad är det som gör Denis Lisovs fall så viktigt?

För första gången visas i bild den muslimska familj som de tre ryska kristna flickorna blev placerade i. Den unge fadern drabbades av en dubbel tragedi. Strax efter födseln av deras tredje dotter drabbades mamman av en depression och behövde omfattande vård. Svenska sociala myndigheter bedömde fadern oförmögen att ta hand om sina tre döttrar som placerades i en kulturellt sett helt främmande miljö. När pappan beslutade att återvända till Ryssland blev han stoppad i Polen. Sverige utfärdade en internationell efterlysning då han ansågs ha kidnappat sina egna barn. Enligt de ryska redaktörerna ligger efterlysningen kvar, trots att en polsk domstol gav Lisov rätt i sak och dessutom beviljade asyl.

Nu visas även bilder på den "svenska" värdfamiljen. Foto: Stillbild Rossia 1

Det gäller att hålla i minnet att Polen är ett Natoland och formellt ej så vänligt inställt till Ryssland, men de gemensamma kristna europeiska värderingarna vägde tyngre. De ryska medierna gav indirekt en eloge till den polske domaren. Värt att notera är alltså att den internationella efterlysning som berör Denis Lisov fortfarande är aktuell.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Agne Torsson

  Tydligen har inte någon från MSM lyckats hitta någon skit att smeta på Denis Lisov som skulle visa på att han är en dålig far och att barnen skulle ha det mycket bättre hos nysvenskarna, jag misstänker nämligen att man gjort och förmodligen fortfarande gör febrila och rabiata försök att finna något.

  Enligt vissa svenska individer, präktigt svängda i skallen, så är med all sannolikhet den nysvenska familjen offren i denna historia, och inte familjen Lisov.
  Kan mycket väl tänka mig man spottar och fräser över hur illa behandlad den stackars nysvenska familjen blivit och hur usel Denis Lisov är som hade mage att ta tillbaka sina barn.

 • Eric Bligan

  De smutsiga “svenskjävlarna” betalade t.o.m muslim-pappan + några tjänstemän på resan till Polen för ett PK-“diktatoriskt” och socialistiskt övertalningsförsök. Vilket blev ett sjuhelsikes bottennapp HAHA-ROFL-HAHA.

 • Anatolij Udodov

  Det finns 2 fel med Denis Lisov . 1.Han ar vit.2. Han ar ryss

SYRIEN: Eldväxling mellan syrisk och turkisk militär, Eskalerande situation i Idlib

SYRIENSyriska regeringsstyrkor har säkrat landets viktigaste motorväg mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo. Händelsen är en milstolpe i det nu nio år långa kriget i Syrien. Turkisk militär försökte blockera syrierna och skydda ”rebellerna” vid flera strategiska platser, men turkiska observationsplatser kringgicks och eldgivning bemöttes av syrisk militär. Turkiska soldater dödades vid minst två tillfällen. Ankara utlovar hämnd, men har hitintills nöjt sig med att hitta på hämndattacker som inte ägt rum. Syriska regeringsstyrkor har nu befriat runt halva den tidigare terroristkontrollerade Idlib-provinsen och står nu bara några få kilometer öst om provinshuvudstaden Idlib.

Syriska framgångar hyllas av LNA

Libyska nationella armén (LNA) hyllar i ett unikt uttalande den syriska armén och ger sitt stöd till landets regering under president Bashar Assad. LNA kallar även Turkiets president för ”imbecillen”, efter att syriska regeringsstyrkor med framgång skjutit tillbaka mot turkisk militär som försökte hjälpa terrorgrupper i Idlib-provinsen. För Damaskus innebär det ett kliv framåt på världsarenan.

Politiskt kaos efter att AfD hjälpte fram liberal ministerpresident

TYSKLANDDen 5 februari orsakade AfD i Thüringen politisk turbulens som skakar det politiska Tyskland. Med hjälp av AfD och kristdemokratiska CDU röstades en liberal fram till ministerpresidentposten istället för ex-kommunisten Bodo Rammelow. Liberalen kunde dock inte acceptera AfD-hjälpen och hoppade av redan följande dag. Händelserna har nu även fått följder för CDU på riksplanet, där Angela Merkels kronprinsessa lämnar sina uppdrag.

Macron under press

UTRIKESSkandalerna runt Emmanuel Macrons närmaste krets fortsätter, samtidigt som protesterna mot hans politik fortsätter. Det senaste bakslaget är naturligtvis Benjamin Griveaux avhopp som kandidat till borgmästarposten i Paris med mindre än en månad kvar till valet.

Stadsmuren som skiljer gamla stan från det nya Baku. Foto: Nya Tider

Azerbajdzjan om islamism: Lek inte med elden

INTERVJUTrots att islam är statsreligion och cirka 95 procent av befolkningen bekänner sig till islam är Azerbajdzjan förvånansvärt sekulärt. Antalet slöjor man ser i huvudstaden Baku är färre än på gatorna i Stockholm och man gör tydlig åtskillnad mellan religion och politik. För Nya Tider berättar ansvariga att det gäller att sätta stopp för radikala grupper direkt när de visar sig.

Mer än 120 knivdåd om dygnet i Frankrike

UTRIKESMellan 2015 och 2017 blev omkring 44 000 människor offer för en knivattack i Frankrike visar färska siffror. Nu lägger regeringen ner den franska motsvarigheten till BRÅ.

Kidnappade och gruppvåldtog skolflicka

UTRIKESTre män har befunnits skyldiga efter att de kidnappat en 16-årig skolflicka och med hot om att hugga ner henne med en machete hållit henne fången och gruppvåldtagit henne i norra London, rapporterar tidningen Evening Standard.

Skandal i Paris

UTRIKESAtt vara oppositionell i Ryssland framkallar i regel stort intresse och nyhetsinslag inom de internationella medierna. Särskilt spektakulära framträdanden är tacksamma objekt för kameralinser. Nu har en rysk konstnär, Pjotr Pavlenski, lyckats röra om i det franska politiska etablissemanget så till den grad att den Femte Republiken har fått en ny hälsominister.

Gå till arkivet

Send this to a friend