Enheten är långt borta, säger den ryske metropoliten Illarion (t.v.). En av orsakerna är en misstänksamhet mot romersk-katolska kyrkans ståndpunkter i moraliska frågor, exempelvis de uppfattningar som företräds av kardinal Reinhard Marx (t.h.). Foto: stillbilder Rossija24/ZDF

Rysk metropolit: ”Enhet mellan de rysk-ortodoxa och romersk-katolska kyrkorna långt borta”

Trots åratal av närmanden mellan den rysk-ortodoxa kyrkan och den romersk-katolska kyrkan, kan man fortfarande konstatera att enhet mellan kyrkorna är långt borta. Något som också öppet noterats av den ryske metropoliten Illarion. Nya Tiders Sophie Kielbowska reder i denna artikel ut några av orsakerna till detta. Att allt fler romersk-katolska företrädare vacklar i moralfrågor är en av dem.

I en tv-sändning (Rossija24) i månadsskiftet april/maj klargjorde den ryske metropoliten Illarion (Hilarion) att en återförening mellan de rysk-ortodoxa och den romersk-katolska kyrkorna inte är genomförbar i nuläget. Metropoliten Illarion är den rysk-ortodoxa kyrkans talesperson i utrikesfrågor och det är bland annat han, som under en lång tid förberedde det historiska mötet i februari 2016 mellan den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kyrill och biskopen av Rom, påven Franciskus omfamnade varandra på flygplatsen i Havanna på Kuba. ”Nu är vi bröder!” – sades det då. Samarbete mellan de båda kyrkorna kommer naturligtvis också att fortgå, framför allt på hög diplomatisk och akademisk nivå.

Metropoliten Illarion anses vara den självklare efterträdaren till posten som Moskvas och hela Rysslands patriark efter den nuvarande patriarken Kyrill. Hans ställningstaganden i framför allt moralisk-etiska frågor är kända som mycket fasta och traditionella.

Vad är anledningen, eller snarare anledningarna, till denna smått sensationella nyhet?

Slavisk identitet

Illarion talade i tv-programmet varmt om den serbisk-ortodoxa kyrkan och kristna i Serbien. Vad som förenar den rysk-ortodoxa och den serbisk-ortodoxa kyrkan är delvis historiska rötter, men framför allt det kyrilliska alfabetet och det kyrkoslaviska gudstjänstspråket. Medan man i vissa politiska kretsar numera agerar för att helt ersätta det kyrilliska alfabetet med det latinska i Serbien, blir den serbisk-ortodoxa kyrkan en historisk enhet för ett bevarande av landets historiska traditioner – i och med att man deklarerat att man även fortsättningsvis tänker behålla det gamla alfabetet inom kyrkan. En förklaring till de försämrade förutsättningarna för kyrklig enhet mellan Moskva och Rom är således delvis Moskvas markering av den slaviska identiteten.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.