Foto: BMW

Rysk minister: ”BMW bygger fabrik i Kaliningrad”

Personbilsförsäljningen stiger åter i Ryssland, och den tyska biltillverkaren BMW konkretiserar sina planer för en ny produktionsanläggning i Ryssland.

Den ryske industriministern Denis Manturov sade till tidningen Vedemosti att BMW kommer att bygga fabriken i den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad/Königsberg. BMW-koncernen i München yttrar sig återhållsamt:
”Med bakgrund av BMW:s långvariga närvaro i Kaliningrad, det attraktiva investeringsklimatet och den lokala regeringens planer att fortsatt gynna det, bekräftar vi Kaliningrad som en möjlig etablering av en fabrik.”

I samtalen kommer ”nuvarande och framtida möjligheter” att prövas för att ”identifiera en optimal struktur för en möjlig fabriksetablering”. Enligt Vedemostis utsaga fanns regionerna Moskva, Kaluga och Sankt Petersburg med under senare delar i urvalsprocessen. Man beslutade sig dock för industriparken Khrabrovo i närheten av Kaliningrads flygplats. Enligt ryska uppgifter kan bygget inledas redan under innevarande år och enligt tidigare medieuppgifter uppgår investeringen till flera hundra miljoner euro.

BMW samarbetar i Ryssland sedan 1999 med Avtotor, en bilfabrikant i just Kaliningrad, som bygger bilserier för den ryska marknaden. En BMW-företrädare bekräftade att koncernen registrerade ett dotterföretag i Ryssland under december 2017:
– Långsiktigt betraktar vi Ryssland som en växande marknad för BMW-gruppen och fortsätter utvärderingen av våra framtida aktiviteter, beträffande fabriken i Ryssland.

Den ryska bilmarknaden ser, efter flera år av djup kris, åter hoppfull ut för flera av storkoncernerna i väst. Den senaste statistiken tyder på ett återhämtande av marknaden, och tyska bilproducenter har på senare tid utvidgat engagemanget i Ryssland. Inte minst Daimler, som redan i somras började bygga en fabrik i närheten av Moskva.

Ladaproducenten Avtovaz minskar förlusterna och ökade försäljningen under 2017. Efter åratal av kris är den ryska bilbyggaren Avtovaz under tillfrisknande och lyckades tydligt minska förlusterna under 2017. Minuset belöpte på 9,7 miljarder rubel (knappt 140 miljoner euro eller runt 1,38 miljarder svenska kronor), enligt vice finanschef Stefan Mauerer.

2016 hade bilfabrikanten, som under sovjettiden tillverkade det kända och traditionstyngda märket Lada, bokfört ett minus på nästan 45 miljarder rubel. Försäljningen under 2017 steg cirka 22 procent med 225,6 miljarder rubel. Koncernchefen Nicolas Maure talade om en betydande förbättring av finansdata. 2018 kommer Autovaz att åter skriva svarta siffror:
– Vi utgår ifrån att marknaden undre 2018 kommer att växa runt 10 procent.

Nicolas Maure kommer från Renault och tog över ledningen i Autovaz våren 2016, när man sparkade svensken Bo Andersson. Bo Andersson hade enligt svenska medier arbetat hårt med att bekämpa korruptionen i Autovaz. 25 000 anställda blev visserligen bortrationaliserade under Bo Anderssons tid, men enligt ryska sagesmän var ägarna ändå missnöjda efter att ha konstaterat att aktievärdet skrivits ner 70 procent, vilket Bo Anderssons amerikanska ledarstil inte kunnat förhindra under lågkonjunkturen.

Sedan 2014 äger Renault-Nissan äger 67,1 procent av holdingbolaget, som i sin tur äger Autovaz, medan resten av holdingbolaget ägs av det ryska statliga företaget Rostec. Nicolas Maure var fram till att han tog över dirigentpinnen i Avtovaz verkställande direktör för Dacia och Renault-Nissan-koncernen i Rumänien och är dessutom styrelseordförande i Renault-Nissangruppens Eurasienregion sedan januari 2018.

Autovaz är marknadsledare inom personbilssektorn i Ryssland. I januari 2018 noterades en försäljningsökning med 17 procent, eller 311 000 nya bilar. Var femte nysåld bil i Ryssland är därmed en Lada, enligt företaget. 2010 hade Avtovaz runt 27 procent av nybilsmarknaden.
– Vårt mål är att behålla vår marknadsdel från 2017 och därifrån öka försäljningen med 10 procent, sade Koncernchefen Nicolas Maure.

Den ryska bilmarknaden kollapsade mellan 2012 och 2016. Emellertid talar experter om en återhämtning och 2017 steg nybilsförsäljningen i Ryssland åter med 12 procent. Västsystemets ekonomiska sanktioner var starkast mot Ryssland i inledningsskedet och slog hårt mot många olika branscher.

Nämnas kan också att Autovaz bilar inte levde upp till miljökraven i de skandinaviska länderna, vilket var det huvudsakliga skälet till att försäljningen här upphörde under 1999, då inte en enda bil såldes till svenska kunder under två år. I Tyskland, Österrike och Baltikum har deras bilar sålts i viss omfattning. På olika vägar gjordes nya försök att sälja bilar från Avtovaz i Sverige och först på senare år har Lada Skandinavien AB börjat importen på nytt.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Underskott i Sveriges handel med EU-länderna – kapitalutflödet fortsätter öka

Underskott i Sveriges handel med EU-länderna – kapitalutflödet fortsätter öka

🟠 ANALYS Nya Tider har tidigare uppmärksammat hur Sveriges samlade affärer med EU-länderna har gått allt sämre sedan vi blev medlemmar i unionen. Den inre marknaden i EU med fri rörlighet för varor, tjänster och människor, är själva grundpelaren i EU – dess huvudsakliga existensberättigande. Såväl näringsliv som hela det offentliga etablissemanget förespråkar ett starkare EU och att Sverige skall gå allt djupare in i det överstatliga projektet med argumentet att det är nödvändigt för att stärka den svenska ekonomin. Resultatet är dock att Sveriges handel med EU-länderna gått med ett växande underskott, minus 255 miljarder kronor 2020.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

Finansinspektionen: ”Förhandla om bättre räntevillkor eller byt bank”

🟠 ANALYS Att bolånen är en kassako för banker och bolåneinstitut har påtalats i en lång rad rapporter från såväl Riksbanken som Finansinspektionen. Finansinspektionen offentliggjorde den 9 november statistik som visar att räntegapet, bankernas räntenetto, stigit sedan mitten av 2020 och nu, september 2021, ligger på i genomsnitt 1,49 procent. Finansinspektionens starka rekommendation att förhandla om sina lån är noterbar. Man går så långt att man menar att ett starkare engagemang från kunderna skulle kunna pressa ner de genomsnittliga bolåneräntorna.

Aktivism inom Länsstyrelsen på Gotland hotar Cementas drift – även om tillstånd ges

🟠 ANALYS Den 25 oktober offentliggjordes ett förslag från Länsstyrelsen på Gotland om att utöka ett naturreservat som gränsar till Cementas kalkbrytningsområde utanför Slite. Syftet är att skydda en relativt sällsynt växt, Nipsippan. Åtgärden kommer samtidigt som Cementa aviserar att man kommer att ransonera cement eftersom man ännu inte fått besked om fortsatt kalkbrytning. En märklig omständighet är att Länsstyrelsen helt utelämnat ett omfattande forskningsprojekt om just Nipsippan, med syftet att sprida växten till fler platser, som drivs av Cementa i samverkan med konsultorganisationen Ecogain.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

🟠  Regeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Regeringens inriktning för statens budget för året 2022: Ett kraftigt underskott

🟠 Finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens inriktning för statsbudgeten för 2022 på en pressträff den 26 augusti. Regeringens budget­förslag bygger på en hoppfull prognos om den ekonomiska utvecklingen, som i sin tur bygger på Konjunkturinstitutets (KI) beräkningar. För 2022 har KI beräknat reformutrymmet till cirka 40 miljarder kronor, men att det mesta går åt till att upprätthålla nuvarande organisation och kvalitetsnivå. Det slutliga budgetförslaget läggs fram den 20 september för riksdagen.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Norge hyllar Edvard Munch med världens största museum ägnat åt en enskild konstnär

🟠 Den 22 oktober invigdes det nya Munch-museet i Oslo. Det är en skapelse av arkitekter från Estudio Herreros i Madrid i samarbete med den tyske arkitekten Jens Richter. Kostnaden för denna uppseendeväckande byggnad gick på 280 miljoner euro, men nu har man mer än 26 tusen kvadratmeter att använda som utställningsarea, konsertsal och samlingslokaler. Den strålande utsikten över Oslofjorden ej att förglömma.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.