Skip to Content

GEMENSAM RYSK-TURKISK PATRULLERING sker i en 10 kilometer djup korridor utefter turkiska gränsen i de två säkerhetszonerna, väster respektive öster om det drygt 100 kilometer långa område som turkisk militär och deras handgånga ”rebeller” opererar inom. Det är en av dessa patruller som nu angripits. Längst fram syns en rysk amfibisk pansarterrängbil BTR-82A markerad med de röda ränder och ”MP” som kännetecknar den ryska militärpolisens fordon. Längst bak syns (knappt) det ryska trupptransportfordonet Kamaz Typhoon-K (också grön med MP-markeringar) som tillhör fordonstypen MRAP. Det är den engelska förkortningen för Mine-Resistant Ambush Protected (min-resistent bakhålls-skyddat), ett nytt fordonskoncept som USA ursprungligen tog fram 2007 för att skydda sina soldater mot just vägbomber i det ockuperade Irak. Däremellan syns tre turkiska MRAP:s av typen BMC Kirpi II. Stillbild: A24 News Agency
SYRIEN

Ryska militärpoliser skadade av vägbomb – Geopolitiskt spel i norra Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 50

Gemensamma rysk-turkiska patruller har den senaste tiden angripits upprepade gånger av till synes civila kurder. Nu har patrullerna utsatts för den första vägbomben. En i dagsläget unik händelse som enligt Nya Tiders källor troligen är starten på en ny trend som i förlängningen kommer att leda till ryska förluster. Detta är något som inte den kurdiska civilbefolkningen har något att vinna på, men väl Syriens fiender. Improviserade vägbomber är inte bara effektiva vapen för den som vill bedriva gerillakrig, utan också optimala för en angripare som av olika skäl vill förbli anonym.

Publicerad: 15 december, 2019, 15:38

 • Svenska

Läs även

Måndagen den 2 december exploderade en vägbomb i nordöstra Syrien när en rysk-turkisk patrull passerade. Angreppet skedde cirka 1,5 km väster om byn Koran, inte långt från den kända kurdiska gränsstaden Kobani, och riktade sig mot ett av de ingående ryska pansarfordonen. Tre ryska militärpoliser fick lättare skador, rapporterade det ryska försvarsdepartementet senare samma dag.

De gemensamma patrullerna är en del av det rysk-turkiska avtalet från den 22 oktober, då Turkiets president Recep Tayyip Erdogan flög till den ryska Svartahavsstaden Sotji för att träffa sin ryske kollega Vladimir Putin. Under endagsbesöket lyckades de båda statscheferna nå en överenskommelse gällande nordöstra Syrien, som bland annat stipulerade att Turkiets militära intervention med det Orwellska namnet ”Operation Fredsvår” tilläts att fortsätta i ett drygt 100 kilometer långt område utefter gränsen mellan gränsstäderna Tell Abyad och Ras al-Ayn med ett djup på 32 kilometer in på syriskt territorium.

KURDER ANGRIPER RYSK-TURKISKA PATRULLER. Flera attacker har skett med både stenregn (uppe t.v.) och brandbomber (en Kamaz Typhoon-K brinner uppe t.h.) samt försök att blockera (nere t.v.) patrullerna. Notera störsändaren mot väg­bomber, som den ryska GAZ Tigr pansarbilen i bilden nere t.v. har på taket.
De ryska och turkiska fordonen motstår dessa attacker, men blir ofta så skadade att de måste repareras. Ett GAZ Tigr ledningsfordon syns återvända med omfattande skador och med utrustningen på taket, inklusive de viktiga störsändarna, förlorade. Det finns goda skäl att fråga sig i vems intresse detta sker, då det inte gagnar kurderna att bli lämnade ensamma med turkarna och deras allierade rebeller som oftast är kurdhatande jihadister, vilka inte drar sig för att begå grymma övergrepp på vare sig kurdiska milismän, miliskvinnor eller civila. Stillbilder: ANHA

 

Nya Tider var snabbt ute med den mest ingående rapporteringen i Sverige om denna historiska överenskommelse, med detaljerad avtalsinformation och karta (se NyT v.44/2019). Vi skrev där bland annat att ”Från och med den 23 oktober kommer enheter från den ryska militärpolisen och den syriska armén att utplaceras längs resten av den turkiska gränsen öster om floden Eufrat och väster respektive öster om det turkiska operationsområdet mellan de två gränsstäderna [Tell Abyad och Ras al-Ayn]. Där kommer också gemensamma rysk-turkiska patruller att inledas”. Det blev precis så och det är nu dessa patruller som angrips, både de rysk-turkiska och de syriska.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snövit

  Hemskt. Det är inte rätt mot Ryssland som försöker hjälpa till. Och al Assad är den finaste människan i världen som leder ett land. Jag tycker alla åtminstone ska se intervjuerna med honom på Youtube eller var de finns nuförtiden.

  • Mappe

   Dem hjälper dock världens största arslen turkarna dom är och var en av Isis huvudsponsorer och supportrar. Vilket kurderna hade en mycket stor deli att besegra.

   Jag förstår kurdernas reaktion helt klart. Sinnessjukt spel av Ryssland vad är den ute efter,? Alliera sig med en av dem mest hemska nationer på vårt klot ser ju inte riktigt klokt ut.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

Vad säger det att inneha ett körkort

INSÄNDARE

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Gå till arkivet

Send this to a friend