Skip to Content

GEMENSAM RYSK-TURKISK PATRULLERING sker i en 10 kilometer djup korridor utefter turkiska gränsen i de två säkerhetszonerna, väster respektive öster om det drygt 100 kilometer långa område som turkisk militär och deras handgånga ”rebeller” opererar inom. Det är en av dessa patruller som nu angripits. Längst fram syns en rysk amfibisk pansarterrängbil BTR-82A markerad med de röda ränder och ”MP” som kännetecknar den ryska militärpolisens fordon. Längst bak syns (knappt) det ryska trupptransportfordonet Kamaz Typhoon-K (också grön med MP-markeringar) som tillhör fordonstypen MRAP. Det är den engelska förkortningen för Mine-Resistant Ambush Protected (min-resistent bakhålls-skyddat), ett nytt fordonskoncept som USA ursprungligen tog fram 2007 för att skydda sina soldater mot just vägbomber i det ockuperade Irak. Däremellan syns tre turkiska MRAP:s av typen BMC Kirpi II. Stillbild: A24 News Agency
SYRIEN

Ryska militärpoliser skadade av vägbomb – Geopolitiskt spel i norra Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 50

Gemensamma rysk-turkiska patruller har den senaste tiden angripits upprepade gånger av till synes civila kurder. Nu har patrullerna utsatts för den första vägbomben. En i dagsläget unik händelse som enligt Nya Tiders källor troligen är starten på en ny trend som i förlängningen kommer att leda till ryska förluster. Detta är något som inte den kurdiska civilbefolkningen har något att vinna på, men väl Syriens fiender. Improviserade vägbomber är inte bara effektiva vapen för den som vill bedriva gerillakrig, utan också optimala för en angripare som av olika skäl vill förbli anonym.

Publicerad: 15 december, 2019, 15:38

  • Svenska

Läs även

Måndagen den 2 december exploderade en vägbomb i nordöstra Syrien när en rysk-turkisk patrull passerade. Angreppet skedde cirka 1,5 km väster om byn Koran, inte långt från den kända kurdiska gränsstaden Kobani, och riktade sig mot ett av de ingående ryska pansarfordonen. Tre ryska militärpoliser fick lättare skador, rapporterade det ryska försvarsdepartementet senare samma dag.

De gemensamma patrullerna är en del av det rysk-turkiska avtalet från den 22 oktober, då Turkiets president Recep Tayyip Erdogan flög till den ryska Svartahavsstaden Sotji för att träffa sin ryske kollega Vladimir Putin. Under endagsbesöket lyckades de båda statscheferna nå en överenskommelse gällande nordöstra Syrien, som bland annat stipulerade att Turkiets militära intervention med det Orwellska namnet ”Operation Fredsvår” tilläts att fortsätta i ett drygt 100 kilometer långt område utefter gränsen mellan gränsstäderna Tell Abyad och Ras al-Ayn med ett djup på 32 kilometer in på syriskt territorium.

KURDER ANGRIPER RYSK-TURKISKA PATRULLER. Flera attacker har skett med både stenregn (uppe t.v.) och brandbomber (en Kamaz Typhoon-K brinner uppe t.h.) samt försök att blockera (nere t.v.) patrullerna. Notera störsändaren mot väg­bomber, som den ryska GAZ Tigr pansarbilen i bilden nere t.v. har på taket.
De ryska och turkiska fordonen motstår dessa attacker, men blir ofta så skadade att de måste repareras. Ett GAZ Tigr ledningsfordon syns återvända med omfattande skador och med utrustningen på taket, inklusive de viktiga störsändarna, förlorade. Det finns goda skäl att fråga sig i vems intresse detta sker, då det inte gagnar kurderna att bli lämnade ensamma med turkarna och deras allierade rebeller som oftast är kurdhatande jihadister, vilka inte drar sig för att begå grymma övergrepp på vare sig kurdiska milismän, miliskvinnor eller civila. Stillbilder: ANHA

 

Nya Tider var snabbt ute med den mest ingående rapporteringen i Sverige om denna historiska överenskommelse, med detaljerad avtalsinformation och karta (se NyT v.44/2019). Vi skrev där bland annat att ”Från och med den 23 oktober kommer enheter från den ryska militärpolisen och den syriska armén att utplaceras längs resten av den turkiska gränsen öster om floden Eufrat och väster respektive öster om det turkiska operationsområdet mellan de två gränsstäderna [Tell Abyad och Ras al-Ayn]. Där kommer också gemensamma rysk-turkiska patruller att inledas”. Det blev precis så och det är nu dessa patruller som angrips, både de rysk-turkiska och de syriska.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Gå till arkivet

Send this to a friend