Skip to Content

GEMENSAM RYSK-TURKISK PATRULLERING sker i en 10 kilometer djup korridor utefter turkiska gränsen i de två säkerhetszonerna, väster respektive öster om det drygt 100 kilometer långa område som turkisk militär och deras handgånga ”rebeller” opererar inom. Det är en av dessa patruller som nu angripits. Längst fram syns en rysk amfibisk pansarterrängbil BTR-82A markerad med de röda ränder och ”MP” som kännetecknar den ryska militärpolisens fordon. Längst bak syns (knappt) det ryska trupptransportfordonet Kamaz Typhoon-K (också grön med MP-markeringar) som tillhör fordonstypen MRAP. Det är den engelska förkortningen för Mine-Resistant Ambush Protected (min-resistent bakhålls-skyddat), ett nytt fordonskoncept som USA ursprungligen tog fram 2007 för att skydda sina soldater mot just vägbomber i det ockuperade Irak. Däremellan syns tre turkiska MRAP:s av typen BMC Kirpi II. Stillbild: A24 News Agency
SYRIEN

Ryska militärpoliser skadade av vägbomb – Geopolitiskt spel i norra Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 50

Gemensamma rysk-turkiska patruller har den senaste tiden angripits upprepade gånger av till synes civila kurder. Nu har patrullerna utsatts för den första vägbomben. En i dagsläget unik händelse som enligt Nya Tiders källor troligen är starten på en ny trend som i förlängningen kommer att leda till ryska förluster. Detta är något som inte den kurdiska civilbefolkningen har något att vinna på, men väl Syriens fiender. Improviserade vägbomber är inte bara effektiva vapen för den som vill bedriva gerillakrig, utan också optimala för en angripare som av olika skäl vill förbli anonym.

Publicerad: 15 december, 2019, 15:38

 • Svenska

Läs även

Måndagen den 2 december exploderade en vägbomb i nordöstra Syrien när en rysk-turkisk patrull passerade. Angreppet skedde cirka 1,5 km väster om byn Koran, inte långt från den kända kurdiska gränsstaden Kobani, och riktade sig mot ett av de ingående ryska pansarfordonen. Tre ryska militärpoliser fick lättare skador, rapporterade det ryska försvarsdepartementet senare samma dag.

De gemensamma patrullerna är en del av det rysk-turkiska avtalet från den 22 oktober, då Turkiets president Recep Tayyip Erdogan flög till den ryska Svartahavsstaden Sotji för att träffa sin ryske kollega Vladimir Putin. Under endagsbesöket lyckades de båda statscheferna nå en överenskommelse gällande nordöstra Syrien, som bland annat stipulerade att Turkiets militära intervention med det Orwellska namnet ”Operation Fredsvår” tilläts att fortsätta i ett drygt 100 kilometer långt område utefter gränsen mellan gränsstäderna Tell Abyad och Ras al-Ayn med ett djup på 32 kilometer in på syriskt territorium.

KURDER ANGRIPER RYSK-TURKISKA PATRULLER. Flera attacker har skett med både stenregn (uppe t.v.) och brandbomber (en Kamaz Typhoon-K brinner uppe t.h.) samt försök att blockera (nere t.v.) patrullerna. Notera störsändaren mot väg­bomber, som den ryska GAZ Tigr pansarbilen i bilden nere t.v. har på taket.
De ryska och turkiska fordonen motstår dessa attacker, men blir ofta så skadade att de måste repareras. Ett GAZ Tigr ledningsfordon syns återvända med omfattande skador och med utrustningen på taket, inklusive de viktiga störsändarna, förlorade. Det finns goda skäl att fråga sig i vems intresse detta sker, då det inte gagnar kurderna att bli lämnade ensamma med turkarna och deras allierade rebeller som oftast är kurdhatande jihadister, vilka inte drar sig för att begå grymma övergrepp på vare sig kurdiska milismän, miliskvinnor eller civila. Stillbilder: ANHA

 

Nya Tider var snabbt ute med den mest ingående rapporteringen i Sverige om denna historiska överenskommelse, med detaljerad avtalsinformation och karta (se NyT v.44/2019). Vi skrev där bland annat att ”Från och med den 23 oktober kommer enheter från den ryska militärpolisen och den syriska armén att utplaceras längs resten av den turkiska gränsen öster om floden Eufrat och väster respektive öster om det turkiska operationsområdet mellan de två gränsstäderna [Tell Abyad och Ras al-Ayn]. Där kommer också gemensamma rysk-turkiska patruller att inledas”. Det blev precis så och det är nu dessa patruller som angrips, både de rysk-turkiska och de syriska.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snövit

  Hemskt. Det är inte rätt mot Ryssland som försöker hjälpa till. Och al Assad är den finaste människan i världen som leder ett land. Jag tycker alla åtminstone ska se intervjuerna med honom på Youtube eller var de finns nuförtiden.

  • Mappe

   Dem hjälper dock världens största arslen turkarna dom är och var en av Isis huvudsponsorer och supportrar. Vilket kurderna hade en mycket stor deli att besegra.

   Jag förstår kurdernas reaktion helt klart. Sinnessjukt spel av Ryssland vad är den ute efter,? Alliera sig med en av dem mest hemska nationer på vårt klot ser ju inte riktigt klokt ut.

Ryssland röstar för traditionalism

RYSSLANDÄktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Förlag, Tv-kanaler, konstnärer, politiker och företag böjer sig för BLM-rörelsen

UTRIKESVänsterideologer brukar beteckna påstådd rasdiskriminering som ”strukturell” om de inte kan bevisa den i konkreta termer. Därför kan i stort sett vad som helst nu falla inom denna kategori och listan över vad som inte längre anses politiskt korrekt växer i förhållande till den ständiga åtstramningen av all yttrandefrihet och tankefrihet.

Gå till arkivet

Send this to a friend