Skip to Content

GEMENSAM RYSK-TURKISK PATRULLERING sker i en 10 kilometer djup korridor utefter turkiska gränsen i de två säkerhetszonerna, väster respektive öster om det drygt 100 kilometer långa område som turkisk militär och deras handgånga ”rebeller” opererar inom. Det är en av dessa patruller som nu angripits. Längst fram syns en rysk amfibisk pansarterrängbil BTR-82A markerad med de röda ränder och ”MP” som kännetecknar den ryska militärpolisens fordon. Längst bak syns (knappt) det ryska trupptransportfordonet Kamaz Typhoon-K (också grön med MP-markeringar) som tillhör fordonstypen MRAP. Det är den engelska förkortningen för Mine-Resistant Ambush Protected (min-resistent bakhålls-skyddat), ett nytt fordonskoncept som USA ursprungligen tog fram 2007 för att skydda sina soldater mot just vägbomber i det ockuperade Irak. Däremellan syns tre turkiska MRAP:s av typen BMC Kirpi II. Stillbild: A24 News Agency
SYRIEN

Ryska militärpoliser skadade av vägbomb – Geopolitiskt spel i norra Syrien

PappersupplaganNya Tider v. 50

Gemensamma rysk-turkiska patruller har den senaste tiden angripits upprepade gånger av till synes civila kurder. Nu har patrullerna utsatts för den första vägbomben. En i dagsläget unik händelse som enligt Nya Tiders källor troligen är starten på en ny trend som i förlängningen kommer att leda till ryska förluster. Detta är något som inte den kurdiska civilbefolkningen har något att vinna på, men väl Syriens fiender. Improviserade vägbomber är inte bara effektiva vapen för den som vill bedriva gerillakrig, utan också optimala för en angripare som av olika skäl vill förbli anonym.

Publicerad: 15 december, 2019, 15:38

 • Svenska

Läs även

Måndagen den 2 december exploderade en vägbomb i nordöstra Syrien när en rysk-turkisk patrull passerade. Angreppet skedde cirka 1,5 km väster om byn Koran, inte långt från den kända kurdiska gränsstaden Kobani, och riktade sig mot ett av de ingående ryska pansarfordonen. Tre ryska militärpoliser fick lättare skador, rapporterade det ryska försvarsdepartementet senare samma dag.

De gemensamma patrullerna är en del av det rysk-turkiska avtalet från den 22 oktober, då Turkiets president Recep Tayyip Erdogan flög till den ryska Svartahavsstaden Sotji för att träffa sin ryske kollega Vladimir Putin. Under endagsbesöket lyckades de båda statscheferna nå en överenskommelse gällande nordöstra Syrien, som bland annat stipulerade att Turkiets militära intervention med det Orwellska namnet ”Operation Fredsvår” tilläts att fortsätta i ett drygt 100 kilometer långt område utefter gränsen mellan gränsstäderna Tell Abyad och Ras al-Ayn med ett djup på 32 kilometer in på syriskt territorium.

KURDER ANGRIPER RYSK-TURKISKA PATRULLER. Flera attacker har skett med både stenregn (uppe t.v.) och brandbomber (en Kamaz Typhoon-K brinner uppe t.h.) samt försök att blockera (nere t.v.) patrullerna. Notera störsändaren mot väg­bomber, som den ryska GAZ Tigr pansarbilen i bilden nere t.v. har på taket.
De ryska och turkiska fordonen motstår dessa attacker, men blir ofta så skadade att de måste repareras. Ett GAZ Tigr ledningsfordon syns återvända med omfattande skador och med utrustningen på taket, inklusive de viktiga störsändarna, förlorade. Det finns goda skäl att fråga sig i vems intresse detta sker, då det inte gagnar kurderna att bli lämnade ensamma med turkarna och deras allierade rebeller som oftast är kurdhatande jihadister, vilka inte drar sig för att begå grymma övergrepp på vare sig kurdiska milismän, miliskvinnor eller civila. Stillbilder: ANHA

 

Nya Tider var snabbt ute med den mest ingående rapporteringen i Sverige om denna historiska överenskommelse, med detaljerad avtalsinformation och karta (se NyT v.44/2019). Vi skrev där bland annat att ”Från och med den 23 oktober kommer enheter från den ryska militärpolisen och den syriska armén att utplaceras längs resten av den turkiska gränsen öster om floden Eufrat och väster respektive öster om det turkiska operationsområdet mellan de två gränsstäderna [Tell Abyad och Ras al-Ayn]. Där kommer också gemensamma rysk-turkiska patruller att inledas”. Det blev precis så och det är nu dessa patruller som angrips, både de rysk-turkiska och de syriska.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snövit

  Hemskt. Det är inte rätt mot Ryssland som försöker hjälpa till. Och al Assad är den finaste människan i världen som leder ett land. Jag tycker alla åtminstone ska se intervjuerna med honom på Youtube eller var de finns nuförtiden.

  • Mappe

   Dem hjälper dock världens största arslen turkarna dom är och var en av Isis huvudsponsorer och supportrar. Vilket kurderna hade en mycket stor deli att besegra.

   Jag förstår kurdernas reaktion helt klart. Sinnessjukt spel av Ryssland vad är den ute efter,? Alliera sig med en av dem mest hemska nationer på vårt klot ser ju inte riktigt klokt ut.

Macron under press

UTRIKESSkandalerna runt Emmanuel Macrons närmaste krets fortsätter, samtidigt som protesterna mot hans politik fortsätter. Det senaste bakslaget är naturligtvis Benjamin Griveaux avhopp som kandidat till borgmästarposten i Paris med mindre än en månad kvar till valet.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Stadsmuren som skiljer gamla stan från det nya Baku. Foto: Nya Tider

Azerbajdzjan om islamism: Lek inte med elden

INTERVJUTrots att islam är statsreligion och cirka 95 procent av befolkningen bekänner sig till islam är Azerbajdzjan förvånansvärt sekulärt. Antalet slöjor man ser i huvudstaden Baku är färre än på gatorna i Stockholm och man gör tydlig åtskillnad mellan religion och politik. För Nya Tider berättar ansvariga att det gäller att sätta stopp för radikala grupper direkt när de visar sig.

Mer än 120 knivdåd om dygnet i Frankrike

UTRIKESMellan 2015 och 2017 blev omkring 44 000 människor offer för en knivattack i Frankrike visar färska siffror. Nu lägger regeringen ner den franska motsvarigheten till BRÅ.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Kidnappade och gruppvåldtog skolflicka

UTRIKESTre män har befunnits skyldiga efter att de kidnappat en 16-årig skolflicka och med hot om att hugga ner henne med en machete hållit henne fången och gruppvåldtagit henne i norra London, rapporterar tidningen Evening Standard.

Skandal i Paris

UTRIKESAtt vara oppositionell i Ryssland framkallar i regel stort intresse och nyhetsinslag inom de internationella medierna. Särskilt spektakulära framträdanden är tacksamma objekt för kameralinser. Nu har en rysk konstnär, Pjotr Pavlenski, lyckats röra om i det franska politiska etablissemanget så till den grad att den Femte Republiken har fått en ny hälsominister.

Gå till arkivet

Send this to a friend