Skip to Content

UTRIKES

Ryska underrättelsetjänsten i utlandet får ny direktör

Den ryska civila underrättelsetjänsten i utlandet, SVR, får en ny direktör som heter Sergej Narysh­kin. Han har tidigare varit talman för det ryska parlamentet Duman. Naryshkin har betraktats som den som varit ansvarig för kontakter med euroskeptiska partier i EU.

Publicerad: 14 oktober, 2016, 23:39

  • Svenska

Läs även

I samband med att de nyvalda parlamentarikerna skulle ta plats i Ryska Federationens Duma efter valet den 18 september utnämnde president Vladimir Putin den tidigare talmannen Sergej Naryshkin till direktör för landets civila underrättelsetjänst i utlandet, Slusba Vnjesjnej Razvedki (SVR). Denna arbetar vid sidan av GRU, som är den militära och betydligt större underrättelsetjänsten. Båda finns representerade vid samtliga ryska ambassader.

Sergej Naryshkin är ny chef för den ryska civila underrättelsetjänsten i utlandet. Han har varit central i att skapa band till EU-kritiska partier och rörelser i Europa, både på vänsterkanten och bland nationella. Foto: Wikipedia

Sergej Naryshkin är ny chef för den ryska civila underrättelsetjänsten i utlandet. Han har varit central i att skapa band till EU-kritiska partier och rörelser i Europa, både på vänsterkanten och bland nationella. Foto: Wikipedia

Sedan EU införde sanktioner mot Ryssland 2014 på grund av oroligheterna i Ukraina har Naryshkin uppfattats som en av de viktigaste kontaktpersonerna mellan Ryssland och EU-skeptiker i Europa, både vänster och nationella, som kritiserat sanktionerna. Frankrikes Marine Le Pen, ledare för Front National, bad till exempel i början av 2016 Ryssland om ett lån omfattande 27 miljoner euro för att finansiera 2017 års presidentkampanj.

Utnämningen av Naryshkin ses även som en symbolisk markering mot alla som har för avsikt att destabilisera Ryssland inifrån. Sergej Evgenijevitj Naryshkin tillhör en av de äldsta ryska adelsfamiljerna och medlemmar i ätten är ingifta i många europeiska kristna adelsfamiljer, såväl katoliker som ortodoxa. Även i Sverige finns medlemmar i denna vittförgrenade släkt. Naryshkin kommer i likhet med regeringschefen Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin från Sankt Petersburg, där ätten före revolutionen residerade i sina palats. Sergej Naryshkins närmaste släkt finns i Frankrike, därav hans goda kunskaper i franska språket, men han behärskar även engelska. Det bör nämnas att släkten har betydande namn i den ryska historien; Peter den Stores, Karl XII:s militäre motståndare, mor Natalja var född Naryshkin.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Gå till arkivet

Send this to a friend