Skip to Content

President Putin vid cermonin vid minnesmonumentet över Kuzma Minin och Dmitry Pozharsky. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Ryssland firar “Den nationella enhetens dag”

Digital utgåva

Den fjärde november varje år firar man i den Ryska federationen högtidsdagen “Den nationella enhetens dag”. Den firas med program på TV, fester, konserter och uppträdanden av olika slag över hela det jättelika landet. I huvudstaden Moskva brukar firandet ta sig speciella former, så även i år.

Publicerad: 5 november, 2020, 21:17

  • Svenska

Läs även

Med upplösningen av Sovjetunionen 1991 förändrades den officiella högtidskalendern. Kommunistiska minnesdagar avlägsnades och ersattes med andra. Den nationella enhetens dag den 4 november är ett bra exempel. När Sovjetsystemet upplöstes avskaffades också firandet av oktoberrevolutionen. Istället infördes den nationella enhetens dag som har firats sedan 2005.

Dagen började för president Putins del med nedläggandet av blommor vid minnesmonumentet över Kuzma Minin och Dmitry Pozharsky tillsammans med ungdomar och representanter för traditionella religiösa konfessioner i Ryssland. Minin och Pozharsky var ledande gestalter vid befrielsen från polackerna 1612. Bronsmonument står framför Vasilij-katedralen på Röda Torget.

I anslutning till firandet vid monumentet höll president Putin ett tal om sammanhållning. Betydande delar av talet återges i ryska media. Putin konstaterade att “representanter för olika nationaliteter och religioner ställde sig upp mot landets interna strider och förödmjukelser. De var enade i kampen mot utländska inkräktare. Därför vann vi och återställde statens integritet och starka makt”. Presidenten fortsatte att tala om att “ryssarna förenas tack vare patriotism och solidaritet. Invånarna i landet har historiskt bevisat sitt val att vilja leva i harmoni oavsett religion”.

I dagsläget försöker extremister parasitera på relationerna mellan etniska grupper enligt Putin. ”Situationen i ett antal länder, vi ser det, är komplicerad. Provokatörers handlingar leder till att troendes känslor under sken av yttrandefrihet förolämpas och blir en förevändning för att rättfärdiga våld och intolerans. Ryssland måste göra allt för att undvika detta”, avslutade statschefen.

Putins tal får förstås mot bakgrund av att den Ryska federationen består av närmare 200 olika folkgrupper och flera stor religioner: förutom de kristna, ryssarna och ytterligare några folkslag, finns cirka 17 miljoner muslimer, ungefär 100 000 judar, buddhister, animister-shamanister, ateister och andra. Största folkgrupp är den ryska med 77 procent av invånarna. Störst minoritet är de 3,7 miljonerna tatarer. En lång rad folk består av kring en miljon individer: tjetjener, ingusjier, jakuter med flera. De allra flesta lever sedan länge i fred och harmoni med varandra.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend