Kammaren i Europarådets Europa palats i Strasbourg. Wikimedia/Adrian Grycuk

Ryssland gör comeback i PACE

Det har varit en svår och lång kamp, men Ryssland har kommit tillbaks till Europarådets parlamentariska församling (PACE). Nya Tider fick några exklusiva insikter i ansträngningen för att kunna komma tillbaka, och turerna inom det politiska spelet.

Den 28 juni avslutade Europarådets parlamentariska församling (PACE) sitt sommarmöte, som kommer att bli ihågkommet länge: efter många timmars diskussion hade Ryssland återvänt till PACE. Beslutet slog ned som ett blixtnedslag eftersom relationerna mellan Moskva och Strasbourg har varit oerhört förvirrande under de senaste fem åren.

Under 2014–2015, var Ryssland berövade grundläggande befogenheter i PACE på grund av situationen på Krimhalvön. Mer specifikt: i april 2014 hade PACE fråntagit den ryska delegationen dess rösträtt och uteslutit dess representanter från alla styrande organ i församlingen i samband med den ryska ”annekteringen” av Krim.

Ryssland fortsatte att samarbeta med Europarådet, men arbetet har inte fungerat bra. Förblindade av den ukrainska frågan lyssnade rådet inte på de argument som den ryska sidan lade fram. Varje sammanträde förvandlades till en lång anti-rysk monolog där ryska representanter, som vågade påminna om behovet av dialog, blev utbuade av sina ”pro-ukrainska” kollegor.

I slutet av juni 2017 beslutade den ryska sidan att avbryta utbetalningen av en del av sitt bidrag till dess att den ryska federationens delegation skulle få tillbaks sina rättigheter igen. Efter den stunden blev diskursen i PACE berikad med uttalanden av typen ”ryssarna är skyldiga oss pengar”.

Men i slutet av 2018, samtidigt som erkännandet av en finansieringskris i Europarådet, hade det förekommit fler och fler tecken på att dialogen med Ryssland förbättrades. Och processen hade fått luft under vingarna.

I maj 2019 talade utrikesministrarna från mer än 30 stater (av de 47 medlemsländerna i Europarådet) om vikten av att alla medlemsstater skall delta lika mycket i de fasta organen i PACE, vilket öppnade upp för att häva sanktionerna mot Ryssland. För junisessionen presenterade PACE en rapport med ett erbjudande till den ryska delegationen om få återvända, med alla befogenheter. Ukrainska delegater hade svårt att försöka stoppa detta erbjudande – de gjorde 222 ändringar i texten.

Den 25 juni, under nio timmars diskussion med två raster på åtta respektive nio minuter, sprudlade PACE av diskussion, omröstningar och förkastade ändringsförslag. Till sist inbjöd delegaterna officiellt en redan bildad rysk delegation till PACE med fullvärdiga rättigheter.

Enligt det beslut som fattades av plenarförsamlingen avskaffades dessutom principen om införande av sanktioner mot nationella delegationer för olika överträdelser. Rätten för Ryssland att lämna in en förteckning över sin delegation för godkännande i mitten av året har uttryckligen angetts i resolutionen.

Den ryska delegationen lyckades till och med rösta för både en ny generalsekreterare och en vice talman i församlingen. Till de ryska delegaternas besvikelse misslyckades Leonid Slutsky, ordföranden för den ryska statsdumans utskott för internationella frågor, att bli vald till PACE:s vice talman. Men han verkade inte alltför upprörd när han gjorde ett uttalande med ett tydligt budskap.

”Med kvalificerad två tredjedelsmajoritet gjorde Europarådets parlamentariska församling det första viktiga steget för att Europarådet skall erkänna Krim som en rysk delstat.”

Visst, långt ifrån alla var nöjda med att Ryssland återvänder till PACE. Delegationen från Ukraina, med svikna förväntningar, lämnade PACE-mötet direkt efter att Rysslands fulla medlemskap hade återställts – nästan som om Ukraina erkände att det behövde PACE-medlemskapet endast för att agera mot Ryssland.

Den ukrainska upprördheten på grund av de lyfta sanktionerna mot Ryssland delades av delegationerna från Estland, Georgien, Lettland, Litauen, Polen och Slovakien – i grund och botten en typisk lista över länder som traditionellt har en anti-rysk hållning. Men det fanns en massa överraskningar: bland dem som stödde den ryska återinträde till PACE fanns brittiska premiärministern Theresa May, det tyska utrikesministeriet, den belgiska parlamentsledamoten Petra de Sutter och många andra. Även den kraftigt anti-ryska brittiska tidningen The Independenttvingades erkänna att ”återställandet av ryska rättigheter i PACE bryter för första gången någonsin de sanktioner som införts mot Moskva på grund av annekteringen av Krim”.

Möjliga orsaker och motiv för Rysslands återgång till PACE har väckt stort intresse, för nu finns det flera av dem.

Den ukrainska delegationen i PACE presenterade sin åsikt om att en huvudsaklig anledning som föranledde PACE att lyfta sanktionerna var pengar – och det handlar inte om en banal muta från den ryska sidan. För närvarande är Rysslands skuld till organisationen cirka 75 miljoner euro, vilket är anledningen till att PACE:s budgetunderskottet redan är 1,5 miljoner euro.

En medlem av den ukrainska delegationen i PACE, Borislav Bereza, anser att vissa delegationer stödde resolutionen på grund av farhågor om att de i framtiden själva skulle omfattas av sanktioner liknande de som den ryska federationen ställdes inför –lösningen ger en möjlighet undvika detta problem.

Å andra sidan har anhängarna av hävda sanktionerna inte tryckt på de ekonomiska aspekterna, utan på behovet av att bevara förbindelserna med den Ryska federationen och skydda de ryska medborgarnas rättigheter. Författaren till resolutionen, den belgiska parlamentsledamoten Petra de Sutter, uppmanade medlemmarna i PACE att ”inte betrakta denna debatt som en omröstning för eller emot Ryssland, eftersom sanktionerna mot Ryssland inte gav någonting”.

PACE-delegaten från Tyskland, Martin Hebner, uppgav att hävandet av sanktionerna är ett verktyg för ökat inflytande.

”Om Ryssland återvänder till PACE kommer detta att ge en möjlighet att påverka de ryska myndigheterna, annars kommer Europarådet att förlora alla möjligheter att påverka Ryssland” hävdade Hebner.

En publicist från Ryssland, Sergey Ilyin, var av åsikten att konfrontation med Moskva var ett riskfyllt ämne med oförutsägbara följder för europeiska länder.

”Nu för tiden håller den politiska dialogen mellan Europa och Ryssland på att bli en stabilitetsfaktor, främst för Europa självt. Stabilitet och förutsägbarhet. Därför bekräftade PACE Moskvas fulla befogenheter, inte bara på grund av de ryska finansiella bidrag som uppenbarligen behövs för att Europarådet skall fungera fullt ut.”

Den ryske politiska analytikern och journalisten Ivan Danilov anser att de senaste händelserna i PACE är ett tydligt tecken på att en betydande del av den europeiska eliten hade genomgått en smärtsam mental utveckling.

”För tre år sedan hade de europeiska byråkraterna från PACE ständigt försökt bevisa att ett Ryssland utan tillgång till de ”europeiska institutionerna” och utan att ”beakta Europeiska unionens krav” skulle vara dömt till diplomatisk isolering. civilisationens förfall och nästan barbari. Det är i grunden viktigt att Ryssland genom möten med PACE-ledningen kunde förmedla ett viktigt budskap: de kommer inte att omvända sig, betala för avlat eller se upp till europeiska politiker. Den ukrainska delegationen tillbringade åratal med att förklara för européerna att ”Ukraina inte är Ryssland”. Ryska parlamentariker använde också tiden förnuftigt och förklarade för européerna att Ryssland inte är Ukraina på så sätt att en fullfjädrad stor nation inte kan vara en koloni eller låta sig fördömas som en koloni.”

Inom ramen för detta yttrande är det värt att påminna om PACE:s krav på Ryssland 2015.

”Församlingen kräver att Moskva avbryter den ’olagliga annekteringen’ av Krim, genomför en öppen utredning av dödsfall och försvinnanden samt kränkningar av mänskliga rättigheter från polisen och beväpnade (militariserade) styrkor. PACE uppmanar med eftertryck de ryska myndigheterna att upplösa alla militariserade styrkor i regionen.”

Samtidigt är det värt att minnas de ryska krav som framförts av ordföranden för den ryska Duman, Vyacheslav Volodin, i samband med att utbetalningen av ryska bidrag till PACE-budgeten 2018 stoppades.

”Ryssland är berett att återuppta utbetalningarna för medlemskap i Europarådets budget om stadgarna ändras för att skydda de nationella delegationernas rättigheter från diskriminerande åtgärder. Om den parlamentariska församlingen kommer att genomföra dessa principer kommer vi naturligtvis att förnya vårt deltagande i dess arbete.”

Och nu är det dags att titta på resultaten: PACE-stadgan ändrades den 25 juni, och Krim är nu formellt erkänd som en del av Ryssland. Slutsatsen är uppenbar: den ryska delegationen återkomst till fulla rättigheter är ingen kompromiss. Detta är uppfyllandet, om än inte komplett, av de ryska kraven.

Under en tid hade ryska och ukrainska experter delat den gemensamma uppfattningen att sanktioner mot den ryska delegationen i PACE (som alla EU-sanktioner mot Ryssland) inledningsvis hade formulerats på ett sådant sätt att de var ”oundvikliga och oåterkalleliga”. Däremot skulle endast en mycket naiv observatör kunna tro att upphävandet av sanktioner utan eftergifter från Ryssland oundvikligen skulle leda till ett ”tappat ansikte” och en otrolig förnedring av europeiska politiker, vilket innebar att varje hög europeisk tjänsteman skulle vara så rädd att de aldrig skulle lyfta dessa sanktioner.

I själva verket kommer professionella politiker från Berlin, Paris eller Bryssel alltid att finna en originell ursäkt för att elegant motivera ett samarbete med Ryssland. Till exempel använder Angela Merkel nu miljöhänsyn som en förklaring till behovet av att bygga Nord Stream 2. Att återföra fullvärdigt medlemskap i PACE till Ryssland förklaras av europeiska diplomater som ett behov av att ”skydda mänskliga rättigheter” i Ryssland. Fler och fler exempel kommer fram på det faktum att Europa har fått nog av sanktioner mot Ryssland.

För att återupprätta alla andra aspekter av samarbetet mellan EU och Ryssland kommer det också att finnas lämpliga skäl. På de professionella finansmännens jargong är trenden bruten: processen att häva EU-sanktionerna mot Ryssland har inletts.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Filip.Johansson@nyatider.nu

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.