Skip to Content

FÖRSVARSMINISTER SERGEJ SJOJGU, 64, har innehaft posten sedan november 2012. General Sjojgu kommer från Sibirien och brukar ibland beskrivas som lika tystlåten som mäktig inom det ryska politiska och militära ledarskapet. Det finns en del som pekar ut honom som en trolig framtida rysk president efter Putin. Försvarsministern är också sedan december 2012 ordförande i försvarsministerrådet för OSS, Oberoende staters samvälde. OSS består av de tidigare sovjetrepublikerna, förutom baltstaterna, när det grundades i början av december 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning. Sedan dess har Georgien, Ukraina och Turkmenistan lämnat OSS, som idag har elva medlemsländer. Foto: Ryska försvarsdepartementet
UTRIKES

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu talar ut i första djupintervjun på sju år – Doldisen bakom ryska militärens modernisering

PappersupplaganNya Tider v. 40

I den unika intervjun framkommer Sjojgus syn på krig och hur den ryska militären genomfört sin modernisering och upprustning, som väckt stor uppmärksamhet och även skapat oro inte minst i Västeuropa. Nya Tider återger här delar av intervjun, som trots delvis propagandistisk karaktär ger en intressant insyn i tankevärlden hos en av den politiska och militära världens mest betydelsefulla personer.

Publicerad: 5 oktober, 2019, 18:46

  • Svenska

Läs även

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gav nyligen sin första mer djupgående intervju på sju år till den ryska dagstidningen Moskovskij Komsomolets. Försvarsministern talade om olika ämnen med tyngdpunkt på den nuvarande militära och politiska situationen i och runt Ryssland.

Intervjun inleddes med frågan om Sjojgu stödde uppfattningen att krig var en dålig och oönskad sak. Den ryska försvarschefen instämde helt, men sade som så många generaler att för att krig inte ska bli verklighet är en stark armé en nödvändighet i avskräckande syfte.

– Naturligtvis tycker jag samma sak som du, och gläder mig åt det faktum att det för närvarande inte finns något [stor]krig. Men för att det inte ska existera måste vår armé vara väldigt stark, väl beväpnad och utrustad och, viktigast av allt, internt redo att försvara sitt hemland, menade Sjojgu.

Omfattande modernisering

Intervjun gick vidare till hur ryska armén moderniserats efter att befunnit sig i ett ”beklagligt tillstånd 1999”, där i princip allt behövde förändras. Sjojgu sade att utan den ryske presidenten Vladimir Putins engagemang, oavsett i övrigt pressat tidsschema, skulle mycket lite ha uppnåtts för att modernisera och förbättra de ryska väpnade styrkorna till den höga beredskapsnivå de har i dag. Varje vår och höst träffar Putin ledande officerare, representanter för försvarsindustrin och relevanta tjänstemän inom statsförvaltningen för att skapa sig en övergripande bild över läget.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Det är ingen tvekan om att Putin har gjort Ryssland starkt, det är naturligtvis hans målsättning och skyldighet för att skydda och ta hand om sitt folk. Detta betyder inte nödvändigtvis att det skulle innebära något hot mot Sverige, vi har redan invaderats av mörka krafter som mer eller mindre i klartext förkunnar att dom tänker att ta över. Det ser i vart fall jag som ett större hot.

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

INRIKESDet finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Europaparlamentet förklarar krig mot nationella flaggor

UTRIKESI flera veckor har Europaparlamentets talman David Sassoli begärt att de små flaggorna skall dras tillbaka från plenisalen. Hans begäran har kraftigt irriterat Gruppen Identitet och demokrati. Detta är en del av parlamentets nya arbetsordning.

Migranter samlas vid Ungerns gräns för att pröva Orbáns beslutsamhet

UTRIKESEn grupp migranter som nyligen gav sig av från Serbien mot Ungern har nått Ungerns södra gräns vid Tompa, rapporterade den ungerska Tv-kanalen M1. M1:s korrespondent på plats sade att det fanns omkring 400 till 500 migranter samlade vid gränsen med mer på väg, och tillade att folksamlingen blev ”mer och mer beslutsam”.

Röros Martnan – när unionsflaggan vajar över Röros

KULTURGenom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros.

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Näst vanligaste namnet bland nyfödda göteborgare: Mohamed

INRIKESFärsk statistik som Nya Tider begärt ut från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det arabiska namnet var det näst vanligaste bland pojkar födda i Göteborg under 2019. I Malmö, där namnet redan är det i särklass vanligaste namnet bland befolkningen, hamnade namnet på tredje plats bland nyfödda.

Den samlade skulden till Kronofogden högsta någonsin

INRIKESKronofogden meddelade nyligen att antalet skuldsatta är det lägsta på 30 år. Samtidigt meddelar myndigheten att det minskade antalet skuldsatta beror på att rekordmånga skuldsaneringar beviljats. Nya Tider har begärt ut statistik där det framgår att skuldsättningen fortsätter att stiga. Kronofogden bekräftar den dystra bilden för Nya Tider. ”Skulden är den högsta någonsin, absolut”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Han bekräftar också att invandrare är signifikant överrepresenterade. ”Så är det”, säger Krantz.

Ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien viktig markör för EU:s framtid

ANALYSBetydelsen av ett väl utformat avtal mellan EU och Storbritannien kan inte underskattas. Det är sannolikt en av de viktigaste frågorna för EU att lösa den närmaste tiden. Mycket står på spel, inte minst unionens trovärdighet gentemot kvarvarande medlems­länder. Om EU-eliten fortsätter att betrakta länder som väljer att lämna unionen som något annat än ett ”tredje land”, kan förtroendet för hela EU-bygget snabbt krackelera.

Gå till arkivet

Send this to a friend