Skip to Content

FÖRSVARSMINISTER SERGEJ SJOJGU, 64, har innehaft posten sedan november 2012. General Sjojgu kommer från Sibirien och brukar ibland beskrivas som lika tystlåten som mäktig inom det ryska politiska och militära ledarskapet. Det finns en del som pekar ut honom som en trolig framtida rysk president efter Putin. Försvarsministern är också sedan december 2012 ordförande i försvarsministerrådet för OSS, Oberoende staters samvälde. OSS består av de tidigare sovjetrepublikerna, förutom baltstaterna, när det grundades i början av december 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning. Sedan dess har Georgien, Ukraina och Turkmenistan lämnat OSS, som idag har elva medlemsländer. Foto: Ryska försvarsdepartementet
UTRIKES

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu talar ut i första djupintervjun på sju år – Doldisen bakom ryska militärens modernisering

PappersupplaganNya Tider v. 40

I den unika intervjun framkommer Sjojgus syn på krig och hur den ryska militären genomfört sin modernisering och upprustning, som väckt stor uppmärksamhet och även skapat oro inte minst i Västeuropa. Nya Tider återger här delar av intervjun, som trots delvis propagandistisk karaktär ger en intressant insyn i tankevärlden hos en av den politiska och militära världens mest betydelsefulla personer.

Publicerad: 5 oktober, 2019, 18:46

  • Svenska

Läs även

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gav nyligen sin första mer djupgående intervju på sju år till den ryska dagstidningen Moskovskij Komsomolets. Försvarsministern talade om olika ämnen med tyngdpunkt på den nuvarande militära och politiska situationen i och runt Ryssland.

Intervjun inleddes med frågan om Sjojgu stödde uppfattningen att krig var en dålig och oönskad sak. Den ryska försvarschefen instämde helt, men sade som så många generaler att för att krig inte ska bli verklighet är en stark armé en nödvändighet i avskräckande syfte.

– Naturligtvis tycker jag samma sak som du, och gläder mig åt det faktum att det för närvarande inte finns något [stor]krig. Men för att det inte ska existera måste vår armé vara väldigt stark, väl beväpnad och utrustad och, viktigast av allt, internt redo att försvara sitt hemland, menade Sjojgu.

Omfattande modernisering

Intervjun gick vidare till hur ryska armén moderniserats efter att befunnit sig i ett ”beklagligt tillstånd 1999”, där i princip allt behövde förändras. Sjojgu sade att utan den ryske presidenten Vladimir Putins engagemang, oavsett i övrigt pressat tidsschema, skulle mycket lite ha uppnåtts för att modernisera och förbättra de ryska väpnade styrkorna till den höga beredskapsnivå de har i dag. Varje vår och höst träffar Putin ledande officerare, representanter för försvarsindustrin och relevanta tjänstemän inom statsförvaltningen för att skapa sig en övergripande bild över läget.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Det är ingen tvekan om att Putin har gjort Ryssland starkt, det är naturligtvis hans målsättning och skyldighet för att skydda och ta hand om sitt folk. Detta betyder inte nödvändigtvis att det skulle innebära något hot mot Sverige, vi har redan invaderats av mörka krafter som mer eller mindre i klartext förkunnar att dom tänker att ta över. Det ser i vart fall jag som ett större hot.

Vänsterextrema klimataktivister vill störta regeringar i västvärlden

UTRIKESExtinction Rebellion säger sig vara för fredliga lösningar på vad de menar är en hotande klimatkatastrof. Samtidigt varnar organisationens grundare och ledare, Roger Hallam, att människor kommer att dö när rörelsen sätter sina planer i verket för att störta de regeringar som inte går med på organisationens krav. I tidigare hemliga interna dokument som Nya Tider kommit över ges vi en inblick i en växande vänsterextrem rörelse som gömmer sig under ett klimathotsparaply för att driva igenom andra politiska frågor.

Polen: Nationalkonservativa PiS behåller makten

UTRIKESDen 13 oktober 2019 hölls val till Polens parlament, som består av två kammare: Sejmen och senaten. Varje röstande kan avge en röst på varje kammare. Resultatet var i stort i enlighet med prognoserna. Det innebär att sittande regerings-listan Lag och rättvisa (PiS) fick knappt 44 procent av rösterna till sejmen. Huvudalternativet till PiS, den vänsterliberala Medborgarkoalitionen fick hela 17 procent mindre röster och slutade på drygt 27 procent.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

Storbritanniens värste pedofil mördad

BROTT OCH STRAFFRichard Huckle, 33, hittades den 13 oktober död i sin fängelsecell, knivhuggen till döds av en annan fånge. Så slutade livet för den man som kallats för Storbritanniens värste pedofil.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är finansmannen George Soros.

Polen visar vägen

UTRIKESSöndagen den 13 oktobers val till det polska parlamentet (Sejm) och Senaten ledde till en seger för de polskvänliga, det vill säga äkta europeiska värderingar. Enligt beräkningar i skrivande stund fick partiet PiS drygt 43 procent av polackernas röster. Det innebär en komfortabel övervikt i landets parlament.

Regeringsfientliga oroligheter i Irak: Kanske på anstiftan av USA

UTRIKESOroligheter pågår i Irak och de upproriska kräver presidentens avgång. Källor utanför systemmedierna hävdar att USA är anstiftare till oron och att skälet är amerikanskt missnöje med en president som för en i tilltagande grad självständig och USA:s intressen motsatt politik. En brittisk veteranpolitiker gör en egen analys: Oroligheterna håller på att få tyngdpunkt bland shiiterna.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Gå till arkivet

Send this to a friend