Skip to Content

FÖRSVARSMINISTER SERGEJ SJOJGU, 64, har innehaft posten sedan november 2012. General Sjojgu kommer från Sibirien och brukar ibland beskrivas som lika tystlåten som mäktig inom det ryska politiska och militära ledarskapet. Det finns en del som pekar ut honom som en trolig framtida rysk president efter Putin. Försvarsministern är också sedan december 2012 ordförande i försvarsministerrådet för OSS, Oberoende staters samvälde. OSS består av de tidigare sovjetrepublikerna, förutom baltstaterna, när det grundades i början av december 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning. Sedan dess har Georgien, Ukraina och Turkmenistan lämnat OSS, som idag har elva medlemsländer. Foto: Ryska försvarsdepartementet
UTRIKES

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu talar ut i första djupintervjun på sju år – Doldisen bakom ryska militärens modernisering

PappersupplaganNya Tider v. 40

I den unika intervjun framkommer Sjojgus syn på krig och hur den ryska militären genomfört sin modernisering och upprustning, som väckt stor uppmärksamhet och även skapat oro inte minst i Västeuropa. Nya Tider återger här delar av intervjun, som trots delvis propagandistisk karaktär ger en intressant insyn i tankevärlden hos en av den politiska och militära världens mest betydelsefulla personer.

Publicerad: 5 oktober, 2019, 18:46

  • Svenska

Läs även

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gav nyligen sin första mer djupgående intervju på sju år till den ryska dagstidningen Moskovskij Komsomolets. Försvarsministern talade om olika ämnen med tyngdpunkt på den nuvarande militära och politiska situationen i och runt Ryssland.

Intervjun inleddes med frågan om Sjojgu stödde uppfattningen att krig var en dålig och oönskad sak. Den ryska försvarschefen instämde helt, men sade som så många generaler att för att krig inte ska bli verklighet är en stark armé en nödvändighet i avskräckande syfte.

– Naturligtvis tycker jag samma sak som du, och gläder mig åt det faktum att det för närvarande inte finns något [stor]krig. Men för att det inte ska existera måste vår armé vara väldigt stark, väl beväpnad och utrustad och, viktigast av allt, internt redo att försvara sitt hemland, menade Sjojgu.

Omfattande modernisering

Intervjun gick vidare till hur ryska armén moderniserats efter att befunnit sig i ett ”beklagligt tillstånd 1999”, där i princip allt behövde förändras. Sjojgu sade att utan den ryske presidenten Vladimir Putins engagemang, oavsett i övrigt pressat tidsschema, skulle mycket lite ha uppnåtts för att modernisera och förbättra de ryska väpnade styrkorna till den höga beredskapsnivå de har i dag. Varje vår och höst träffar Putin ledande officerare, representanter för försvarsindustrin och relevanta tjänstemän inom statsförvaltningen för att skapa sig en övergripande bild över läget.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Det är ingen tvekan om att Putin har gjort Ryssland starkt, det är naturligtvis hans målsättning och skyldighet för att skydda och ta hand om sitt folk. Detta betyder inte nödvändigtvis att det skulle innebära något hot mot Sverige, vi har redan invaderats av mörka krafter som mer eller mindre i klartext förkunnar att dom tänker att ta över. Det ser i vart fall jag som ett större hot.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Gå till arkivet

Send this to a friend