Skip to Content

FÖRSVARSMINISTER SERGEJ SJOJGU, 64, har innehaft posten sedan november 2012. General Sjojgu kommer från Sibirien och brukar ibland beskrivas som lika tystlåten som mäktig inom det ryska politiska och militära ledarskapet. Det finns en del som pekar ut honom som en trolig framtida rysk president efter Putin. Försvarsministern är också sedan december 2012 ordförande i försvarsministerrådet för OSS, Oberoende staters samvälde. OSS består av de tidigare sovjetrepublikerna, förutom baltstaterna, när det grundades i början av december 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning. Sedan dess har Georgien, Ukraina och Turkmenistan lämnat OSS, som idag har elva medlemsländer. Foto: Ryska försvarsdepartementet
UTRIKES

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu talar ut i första djupintervjun på sju år – Doldisen bakom ryska militärens modernisering

PappersupplaganNya Tider v. 40

I den unika intervjun framkommer Sjojgus syn på krig och hur den ryska militären genomfört sin modernisering och upprustning, som väckt stor uppmärksamhet och även skapat oro inte minst i Västeuropa. Nya Tider återger här delar av intervjun, som trots delvis propagandistisk karaktär ger en intressant insyn i tankevärlden hos en av den politiska och militära världens mest betydelsefulla personer.

Publicerad: 5 oktober, 2019, 18:46

  • Svenska

Läs även

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gav nyligen sin första mer djupgående intervju på sju år till den ryska dagstidningen Moskovskij Komsomolets. Försvarsministern talade om olika ämnen med tyngdpunkt på den nuvarande militära och politiska situationen i och runt Ryssland.

Intervjun inleddes med frågan om Sjojgu stödde uppfattningen att krig var en dålig och oönskad sak. Den ryska försvarschefen instämde helt, men sade som så många generaler att för att krig inte ska bli verklighet är en stark armé en nödvändighet i avskräckande syfte.

– Naturligtvis tycker jag samma sak som du, och gläder mig åt det faktum att det för närvarande inte finns något [stor]krig. Men för att det inte ska existera måste vår armé vara väldigt stark, väl beväpnad och utrustad och, viktigast av allt, internt redo att försvara sitt hemland, menade Sjojgu.

Omfattande modernisering

Intervjun gick vidare till hur ryska armén moderniserats efter att befunnit sig i ett ”beklagligt tillstånd 1999”, där i princip allt behövde förändras. Sjojgu sade att utan den ryske presidenten Vladimir Putins engagemang, oavsett i övrigt pressat tidsschema, skulle mycket lite ha uppnåtts för att modernisera och förbättra de ryska väpnade styrkorna till den höga beredskapsnivå de har i dag. Varje vår och höst träffar Putin ledande officerare, representanter för försvarsindustrin och relevanta tjänstemän inom statsförvaltningen för att skapa sig en övergripande bild över läget.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

UTRIKESGrekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu försöker väcka åtal mot Grekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Filmklipp visar hur sydafrikansk hjälte jagade bort beväpnade rånare

UTRIKESEtt filmklipp från Sydafrika visar hur en tidigare insatspolis hjältemodigt kämpar sig igenom ett väpnat rånförsök på en motorväg i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Trots att bilen beskjuts ett stort antal gånger tappar mannen, Leo Prinsloo, 48, inte fattningen utan rammar rånarnas bilar flera gånger innan han beväpnad med ett halvautomatiskt gevär jagar dem på flykten.

Storseger för konservativa i spanskt regionval – örfil mot vänsterregeringens nedstängningspolitik

UTRIKESTisdagen den 4 maj hölls det regionval i Spaniens huvudstad Madrid, en viktig indikator inför det ordinarie parlamentsvalet som skall hållas inom två år. Valet blev en storseger för det värdekonservativa Partido Popular och ett bakslag för vänstersocialisterna. Troligtvis kommer Partido Popular nu att bilda koalitionsstyre med det nationalistiska Vox.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

UTRIKESMed specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

UTRIKESPresident Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

UTRIKESDanmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

UTRIKESSir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Gå till arkivet

Send this to a friend