Skip to Content

FÖRSVARSMINISTER SERGEJ SJOJGU, 64, har innehaft posten sedan november 2012. General Sjojgu kommer från Sibirien och brukar ibland beskrivas som lika tystlåten som mäktig inom det ryska politiska och militära ledarskapet. Det finns en del som pekar ut honom som en trolig framtida rysk president efter Putin. Försvarsministern är också sedan december 2012 ordförande i försvarsministerrådet för OSS, Oberoende staters samvälde. OSS består av de tidigare sovjetrepublikerna, förutom baltstaterna, när det grundades i början av december 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning. Sedan dess har Georgien, Ukraina och Turkmenistan lämnat OSS, som idag har elva medlemsländer. Foto: Ryska försvarsdepartementet
UTRIKES

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu talar ut i första djupintervjun på sju år – Doldisen bakom ryska militärens modernisering

PappersupplaganNya Tider v. 40

I den unika intervjun framkommer Sjojgus syn på krig och hur den ryska militären genomfört sin modernisering och upprustning, som väckt stor uppmärksamhet och även skapat oro inte minst i Västeuropa. Nya Tider återger här delar av intervjun, som trots delvis propagandistisk karaktär ger en intressant insyn i tankevärlden hos en av den politiska och militära världens mest betydelsefulla personer.

Publicerad: 5 oktober, 2019, 18:46

  • Svenska

Läs även

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gav nyligen sin första mer djupgående intervju på sju år till den ryska dagstidningen Moskovskij Komsomolets. Försvarsministern talade om olika ämnen med tyngdpunkt på den nuvarande militära och politiska situationen i och runt Ryssland.

Intervjun inleddes med frågan om Sjojgu stödde uppfattningen att krig var en dålig och oönskad sak. Den ryska försvarschefen instämde helt, men sade som så många generaler att för att krig inte ska bli verklighet är en stark armé en nödvändighet i avskräckande syfte.

– Naturligtvis tycker jag samma sak som du, och gläder mig åt det faktum att det för närvarande inte finns något [stor]krig. Men för att det inte ska existera måste vår armé vara väldigt stark, väl beväpnad och utrustad och, viktigast av allt, internt redo att försvara sitt hemland, menade Sjojgu.

Omfattande modernisering

Intervjun gick vidare till hur ryska armén moderniserats efter att befunnit sig i ett ”beklagligt tillstånd 1999”, där i princip allt behövde förändras. Sjojgu sade att utan den ryske presidenten Vladimir Putins engagemang, oavsett i övrigt pressat tidsschema, skulle mycket lite ha uppnåtts för att modernisera och förbättra de ryska väpnade styrkorna till den höga beredskapsnivå de har i dag. Varje vår och höst träffar Putin ledande officerare, representanter för försvarsindustrin och relevanta tjänstemän inom statsförvaltningen för att skapa sig en övergripande bild över läget.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Det är ingen tvekan om att Putin har gjort Ryssland starkt, det är naturligtvis hans målsättning och skyldighet för att skydda och ta hand om sitt folk. Detta betyder inte nödvändigtvis att det skulle innebära något hot mot Sverige, vi har redan invaderats av mörka krafter som mer eller mindre i klartext förkunnar att dom tänker att ta över. Det ser i vart fall jag som ett större hot.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Gå till arkivet

Send this to a friend