Skip to Content

Nya tider har intervjuat sannfinländaren Olli Kotro i Helsingfors. I EU-valet var han en av partiets mest tongivande kandidater. Han arbetar i dag som politisk rådgivare för partiet i Bryssel. Foto: Nya Tider
REPORTAGE

Så blev Sannfinländarna Finlands största parti

PappersupplaganNya Tider v. 34

För bara ett år sedan var Sannfinländarna ett sargat parti som spåddes tappa hälften av sitt stöd i riksdagsvalet. Men partiet överraskade genom att stiga som en raket i opinionen, och var bara en hårsmån från att bli Finlands största parti i valet. Sedan dess har Sannfinländarna fortsatt att växa och är nu landets klart största parti enligt flera opinionsundersökningar. Nya Tider har träffat Olli Kotro (bilden) i Helsingfors, som berättar om hur partisplittringen innebar en nystart för partiet under partiledaren Jussi Halla-aho.

Publicerad: 21 augusti, 2019, 16:40

  • Svenska

Läs även

Vi träffas en lördag i augusti i centrala Helsingfors. På and­ra sidan gatan reser sig den väldiga Mannerheimstatyn, lite längre bort skymtar det monumentala riksdagshuset i granit. I plenisalen finns 200 platser; Sannfinländarna fick i 2015 års val 38 platser och tog dessutom plats i regeringen för första gången.

Men framgångarna kom av sig. Redan två år senare, när det ordinarie riksdagshuset slog upp sina portar efter en flerårig renovering inför Finlands 100-årsjubileum, var riksdagsgruppen sprängd i två delar. I juni 2017 hade partiets medlemmar valt Jussi Halla-aho till ordförande under kongressen i Jyväskylä. Halla-aho, dåvarande EU-parlamentariker, tillhörde den mer radikala och invandringskritiska falangen som fram till dess hållits på avstånd från partiets centrala funktioner.

Nationalisten och invandringskritikern Jussi Halla-aho valdes till ordförande för Sannfinländarna i juni 2017. Valet ledde till att partiet kastades ut ur regeringen och att riksdagsgruppen splittrades. Men den uträknade Halla-aho ledde sedan partiet till ett succéval. Foto: Wikipedia/Matti Matikainen

Strax efter valet av Halla-aho meddelade över hälften av riksdagsgruppen att de lämnar Sannfinländarna i protest och bildar ett nytt parti, Blå framtid. De tog med sig partiets samtliga fem ministrar, inklusive den avgående partiledaren Timo Soini som då var utrikesminister, och riksdagens talman Maria Lohela.

Kvar var den nyvalde ordföranden Jussi Halla-aho, stämplad av medierna och de politiska motståndarna som ”högerextrem” och ”rasist”, med ett parti som kastats ut ur regeringen under dramatiska former och med ett väljarstöd som sjunkit ner till 7-8 procent från valets 17,6 procent.

Olli Kotro talar flytande svenska genom hela intervjun när Nya Tider träffar honom över en kopp kaffe på klassiska Glas­palatset i Helsingfors. Han menar att för att förstå bakgrunden till konflikten får man gå tillbaka till 2000-talets början.
– År 2003 hade vi bara tre riksdagsmän; Timo Soini, Raimo Vistbacka, och Tony Halme.

Finlandssvensken Halme, numera avliden, var känd för allmänheten som boxare och fribrottare (wrestling).

– Halme sade till de and­ra partierna i riksdagen, att om ni gör vad jag föreslår, så kommer allt att gå bra. Men om ni inte gör det jag föreslår, så kommer ni att ha 40 likadana personer som oss inom några år. Och det är ju precis det som hände. Vårt stöd steg gradvis, år för år, i början på 2000-talet. Och det hänger ihop med att vi fick allt fler utlänningar och allt mer problem. Steg för steg förändrades samhället. Och många trodde att om man röstar på Sannfinländarna så kan vi kanske undvika det som har hänt i Sverige, Danmark, Tyskland…

Enligt Kotro var det inte bara invandringen utan även kritiken mot EU och euron som drev på partiets stöd.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • I love PJ

    Det är precis detta som SD har failat i! Troligen Mattias Karlssons liberala idéprogram som är ansvarigt för att SD inte har växt mer än vad de gjort! Hade hållt kvar vid föregående principer så är jag övertygad om att fler hade röstat på SD. Vem vill att SD ska likna alla de övriga partierna? De som varit med att förstöra Sverige! Nu har SD blivit precis likadant! Ett liberalt “socialkonservativt” parti… Med andra ord… Mellanmjölk!

Boken Sju år som spionchef – om den danska underrättelsetjänsten

KULTURNär mörkret upptar större delen av dygnet är det lämpligt att läsa något riktigt spännande och dessutom inga fantasier. Vad journalisten Morten Skjoldagers bok handlar om är kal­la fakta. Och fakta fick han från den danske PET-chefen Jakob Scharf, som talar ingående om inrikes och utrikes operationer för att stoppa islamiska terrordåd. För sin frispråkighet blev Scharf för ett år sedan dömd till fyra månaders fängelse. Flera fall har kopplingar till Sverige.

Svenska barnfamiljer flyr Stockholmsregionen

INRIKESSedan år 2018 krymper Stockholm, det är fler som flyttar ut än som flyttar in i regionen. Enligt färska siffror från Statistikmyndigheten (SCB) syns ett nytt flyttmönster. Medan utomeuropeiska invandrare stannar kvar väljer svenskfödda med barn att lämna storstaden för mer natur, trygghet och möjlighet att vara i sociala nätverk som kulturellt känns hemma.

Förorten röstar på Socialdemokraterna – vare sig de vill eller ej

OPINION: PETER LATIFIDet har länge pågått en upplösning av socialdemokratins kärnväljare. Successivt har den svenska arbetarklassen gått över till andra partier då man tycker att Socialdemokraterna inte längre representerar arbetarnas intressen. Och skrapar man på ytan får man dessutom uppfattningen att det finns en mörk agenda där förortens invandrare indirekt tvingas rösta på partiet. Den förda migrationspolitiken har implicit garanterat makten för Socialdemokraterna. Man kan säga att Socialdemokraterna straffat svenskarna med budskapet att ”röstar ni inte på oss, så tar vi in folk som gör det”. Men varför lyckades Socialdemokraterna och inte Vänsterpartiet i förorterna?

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

UTRIKESNazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

Expressen och konsten att fuska med rubriker

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETExpressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

AfD kvar i Hamburgs delstatsparlament trots massiv hatkampanj

UTRIKESSöndagen den 23 februari hölls delstatsval i Tysklands näst största stad Hamburg. Både mainstreammedier och politiskt etablissemang hade unisont hoppats på att nationalkonservativa AfD skulle åka ur delstatsparlamentet i skuggan av vansinnesdådet i Hanau tidigare i veckan då elva personer dödades. Trots en massiv hatkampanj från både medier, politiska partier och regelrätta vänsterextremister klarar sig dock AfD med god marginal kvar i Hamburgs delstatsparlament.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Gå till arkivet

Send this to a friend