Skip to Content

Nya tider har intervjuat sannfinländaren Olli Kotro i Helsingfors. I EU-valet var han en av partiets mest tongivande kandidater. Han arbetar i dag som politisk rådgivare för partiet i Bryssel. Foto: Nya Tider
REPORTAGE

Så blev Sannfinländarna Finlands största parti

PappersupplaganNya Tider v. 34

För bara ett år sedan var Sannfinländarna ett sargat parti som spåddes tappa hälften av sitt stöd i riksdagsvalet. Men partiet överraskade genom att stiga som en raket i opinionen, och var bara en hårsmån från att bli Finlands största parti i valet. Sedan dess har Sannfinländarna fortsatt att växa och är nu landets klart största parti enligt flera opinionsundersökningar. Nya Tider har träffat Olli Kotro (bilden) i Helsingfors, som berättar om hur partisplittringen innebar en nystart för partiet under partiledaren Jussi Halla-aho.

Publicerad: 21 augusti, 2019, 16:40

  • Svenska

Läs även

Vi träffas en lördag i augusti i centrala Helsingfors. På and­ra sidan gatan reser sig den väldiga Mannerheimstatyn, lite längre bort skymtar det monumentala riksdagshuset i granit. I plenisalen finns 200 platser; Sannfinländarna fick i 2015 års val 38 platser och tog dessutom plats i regeringen för första gången.

Men framgångarna kom av sig. Redan två år senare, när det ordinarie riksdagshuset slog upp sina portar efter en flerårig renovering inför Finlands 100-årsjubileum, var riksdagsgruppen sprängd i två delar. I juni 2017 hade partiets medlemmar valt Jussi Halla-aho till ordförande under kongressen i Jyväskylä. Halla-aho, dåvarande EU-parlamentariker, tillhörde den mer radikala och invandringskritiska falangen som fram till dess hållits på avstånd från partiets centrala funktioner.

Nationalisten och invandringskritikern Jussi Halla-aho valdes till ordförande för Sannfinländarna i juni 2017. Valet ledde till att partiet kastades ut ur regeringen och att riksdagsgruppen splittrades. Men den uträknade Halla-aho ledde sedan partiet till ett succéval. Foto: Wikipedia/Matti Matikainen

Strax efter valet av Halla-aho meddelade över hälften av riksdagsgruppen att de lämnar Sannfinländarna i protest och bildar ett nytt parti, Blå framtid. De tog med sig partiets samtliga fem ministrar, inklusive den avgående partiledaren Timo Soini som då var utrikesminister, och riksdagens talman Maria Lohela.

Kvar var den nyvalde ordföranden Jussi Halla-aho, stämplad av medierna och de politiska motståndarna som ”högerextrem” och ”rasist”, med ett parti som kastats ut ur regeringen under dramatiska former och med ett väljarstöd som sjunkit ner till 7-8 procent från valets 17,6 procent.

Olli Kotro talar flytande svenska genom hela intervjun när Nya Tider träffar honom över en kopp kaffe på klassiska Glas­palatset i Helsingfors. Han menar att för att förstå bakgrunden till konflikten får man gå tillbaka till 2000-talets början.
– År 2003 hade vi bara tre riksdagsmän; Timo Soini, Raimo Vistbacka, och Tony Halme.

Finlandssvensken Halme, numera avliden, var känd för allmänheten som boxare och fribrottare (wrestling).

– Halme sade till de and­ra partierna i riksdagen, att om ni gör vad jag föreslår, så kommer allt att gå bra. Men om ni inte gör det jag föreslår, så kommer ni att ha 40 likadana personer som oss inom några år. Och det är ju precis det som hände. Vårt stöd steg gradvis, år för år, i början på 2000-talet. Och det hänger ihop med att vi fick allt fler utlänningar och allt mer problem. Steg för steg förändrades samhället. Och många trodde att om man röstar på Sannfinländarna så kan vi kanske undvika det som har hänt i Sverige, Danmark, Tyskland…

Enligt Kotro var det inte bara invandringen utan även kritiken mot EU och euron som drev på partiets stöd.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • I love PJ

    Det är precis detta som SD har failat i! Troligen Mattias Karlssons liberala idéprogram som är ansvarigt för att SD inte har växt mer än vad de gjort! Hade hållt kvar vid föregående principer så är jag övertygad om att fler hade röstat på SD. Vem vill att SD ska likna alla de övriga partierna? De som varit med att förstöra Sverige! Nu har SD blivit precis likadant! Ett liberalt “socialkonservativt” parti… Med andra ord… Mellanmjölk!

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

UTRIKESHouthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Finska journalister ville byta namn på Negerön – staten stoppar namnbytet

UTRIKESI Finland har Norra Karelens journalistförening länge varit obekväma med namnet på journalisternas egen rekreationsö – Negerön. I februari beslutade journalisterna på sitt årsmöte att namnet är kränkande och därför ska bytas. Men nu meddelar Lantmäteriet i Finland att något namnbyte inte kommer att beviljas. Beslutet går stick i stäv med den bedömning som Lantmäteriet i Sverige gör, som nyligen tog bort det sista ortsnamnet med ordet ”neger”.

Frankrikes sista hälsning till de mördade poliserna

UTRIKESTisdagen den 8 oktober, i ett regnigt Paris, samlades representanter för de olika polisavdelningarna, regeringsmedlemmar samt vänner och anhöriga till de fyra stupade poliserna. Stupade, därför att de dödades på sin arbetsplats. Ceremonin hade en oerhört känsloladdad karaktär. Från BFM TV:s studio hördes snyftningar, någon av kommentatorerna hade svårt att hålla tillbaka sina känslor. Fegt och konformistiskt väljer svensk media att dölja denna händelse i ett flöde av medialt brus.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Invandrardominerad kriminalitet tvingar Danmark till gränskontroller mot Sverige

UTRIKESDanskarna har nu beslutat att införa gränskontroller för personer som reser från Sverige. Anledningen är att den invandrardominerade tunga kriminaliteten nu börjat få allvarliga konsekvenser även på andra sidan av Öresund.

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Unika bilder från terrordåd i Tyskland

UTRIKESEn gärningsman har attackerat en synagoga i Tyskland Halle och skjutit ihjäl två personer och skottskadat ytterligare två. Gärningsmannen har detonerat sprängladdningar och skjutit vid andra platser innan han kunde gripas av tungt beväpnad polis efter att ha krockat på en motorväg. Nya Tider kan som första svenska tidning visa unika bilder från attacken mot synagogan – tagna med gärningsmannens egen kamera.

Gå till arkivet

Send this to a friend