Skip to Content

Nya tider har intervjuat sannfinländaren Olli Kotro i Helsingfors. I EU-valet var han en av partiets mest tongivande kandidater. Han arbetar i dag som politisk rådgivare för partiet i Bryssel. Foto: Nya Tider
REPORTAGE

Så blev Sannfinländarna Finlands största parti

PappersupplaganNya Tider v. 34

För bara ett år sedan var Sannfinländarna ett sargat parti som spåddes tappa hälften av sitt stöd i riksdagsvalet. Men partiet överraskade genom att stiga som en raket i opinionen, och var bara en hårsmån från att bli Finlands största parti i valet. Sedan dess har Sannfinländarna fortsatt att växa och är nu landets klart största parti enligt flera opinionsundersökningar. Nya Tider har träffat Olli Kotro (bilden) i Helsingfors, som berättar om hur partisplittringen innebar en nystart för partiet under partiledaren Jussi Halla-aho.

Publicerad: 21 augusti, 2019, 16:40

  • Svenska

Läs även

Vi träffas en lördag i augusti i centrala Helsingfors. På and­ra sidan gatan reser sig den väldiga Mannerheimstatyn, lite längre bort skymtar det monumentala riksdagshuset i granit. I plenisalen finns 200 platser; Sannfinländarna fick i 2015 års val 38 platser och tog dessutom plats i regeringen för första gången.

Men framgångarna kom av sig. Redan två år senare, när det ordinarie riksdagshuset slog upp sina portar efter en flerårig renovering inför Finlands 100-årsjubileum, var riksdagsgruppen sprängd i två delar. I juni 2017 hade partiets medlemmar valt Jussi Halla-aho till ordförande under kongressen i Jyväskylä. Halla-aho, dåvarande EU-parlamentariker, tillhörde den mer radikala och invandringskritiska falangen som fram till dess hållits på avstånd från partiets centrala funktioner.

Nationalisten och invandringskritikern Jussi Halla-aho valdes till ordförande för Sannfinländarna i juni 2017. Valet ledde till att partiet kastades ut ur regeringen och att riksdagsgruppen splittrades. Men den uträknade Halla-aho ledde sedan partiet till ett succéval. Foto: Wikipedia/Matti Matikainen

Strax efter valet av Halla-aho meddelade över hälften av riksdagsgruppen att de lämnar Sannfinländarna i protest och bildar ett nytt parti, Blå framtid. De tog med sig partiets samtliga fem ministrar, inklusive den avgående partiledaren Timo Soini som då var utrikesminister, och riksdagens talman Maria Lohela.

Kvar var den nyvalde ordföranden Jussi Halla-aho, stämplad av medierna och de politiska motståndarna som ”högerextrem” och ”rasist”, med ett parti som kastats ut ur regeringen under dramatiska former och med ett väljarstöd som sjunkit ner till 7-8 procent från valets 17,6 procent.

Olli Kotro talar flytande svenska genom hela intervjun när Nya Tider träffar honom över en kopp kaffe på klassiska Glas­palatset i Helsingfors. Han menar att för att förstå bakgrunden till konflikten får man gå tillbaka till 2000-talets början.
– År 2003 hade vi bara tre riksdagsmän; Timo Soini, Raimo Vistbacka, och Tony Halme.

Finlandssvensken Halme, numera avliden, var känd för allmänheten som boxare och fribrottare (wrestling).

– Halme sade till de and­ra partierna i riksdagen, att om ni gör vad jag föreslår, så kommer allt att gå bra. Men om ni inte gör det jag föreslår, så kommer ni att ha 40 likadana personer som oss inom några år. Och det är ju precis det som hände. Vårt stöd steg gradvis, år för år, i början på 2000-talet. Och det hänger ihop med att vi fick allt fler utlänningar och allt mer problem. Steg för steg förändrades samhället. Och många trodde att om man röstar på Sannfinländarna så kan vi kanske undvika det som har hänt i Sverige, Danmark, Tyskland…

Enligt Kotro var det inte bara invandringen utan även kritiken mot EU och euron som drev på partiets stöd.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Gå till arkivet

Send this to a friend