Skip to Content

Nyåret 89-90 firade bortåt en miljon människor i Berlin. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Så enades Tyskland för trettio år sedan

Digital utgåva

Den 3 oktober firades under relativt dämpade förhållanden att de två tyska staterna för trettio år sedan förenades till en enda stat och ett land. Händelsen var en del av ett större skeende där kommunismen i Östeuropa, inklusive i Sovjet, monterades ned och Warszawapakten upplöstes. En ny historisk fas inleddes.

Publicerad: 27 oktober, 2020, 14:11

  • Svenska

Läs även

Den utveckling som ledde fram till den Tyska demokratiska republikens (DDR) försvinnande började med protester mot kommunalvalen i maj 1989 som många DDR-medborgare ansåg vara förfalskade. Under sommaren 1989 öppnade Ungern sina gränser mot Österrike vilket ledde till att många DDR-medborgare valde att lämna landet den vägen. Andra DDR-medborgare reste till Prag och sökte asyl vid västtyska ambassaden där.

Under oktober växte deltagandet i fredsböner med efterföljande demonstrationer i Leipzig. Polisen svarade med brutalt våld. Så småningom samlade demonstrationerna upp mot 100 000 deltagare. Situationen började bli desperat för makthavarna.

Den 18 oktober 1989 avsattes Erich Honecker som generalsekreterare för det östtyska kommunistpartiet, tillika landets statschef, och istället valdes Egon Krenz. Den 9 november beslutade den östtyska regeringen att öppna muren. Landets medborgare kunde nu för första gången sedan 1961, alltså efter tjugoåtta år, fritt resa ut och in i DDR.

Den 13 november tillträdde Hans Modrow som ordförande för ministerrådet i DDR, det vill säga som regeringschef. Modrow tillhörde det Socialistiska Enhetspartiet (SED). Partiet bildades 1947 genom att det socialdemokratiska partiet tvångsförendes med det kommunistiska som dominerade det. Modrow hade ingen tanke på att låta DDR försvinna utan syftade till att omvandla DDR. Att landet behövde reformer stod klart även för de som stod på regimens sida. I sin regeringsförklaring talade Modrow om att han kunde tänka sig en ”avtalsgemenskap” med Förbundsrepubliken i västra Tyskland.

Medborgarrättsaktivister från olika politisk bakgrund och med skiftande målsättningar samlades nu till diskussioner om hur DDR och dess författning och andra lagar borde förändras. Denna process som ägde rum i flera städer runt om i DDR kallades ”Runda bordet”. Inte sällan samlades aktivisterna i kyrkorna.

Den 28 november skulle den västtyska Förbundsdagen hålla budgetdebatt, men istället höll förbundskansler Helmut Kohl ett tal med anledning av den nya situationen efter murens öppnande. Kohl konstaterade att den nya regeringschefen Modrow i DDR hoppades på en ”konfederation”, ett långtgående samarbete på flera politikområden. Kohl räknade upp ekonomi, trafik, miljö, teknik, hälsa och kultur. Värt att notera är att områden som valuta, försvar och utrikespolitik inte nämndes. En federation krävde dock som en tvingande förutsättning en demokratiskt legitimerad regering i DDR, slog Kohl fast. ”Förbundsregeringens mål är återvinnandet av Tysklands statliga enhet”, lät slutklämmen i talet. USA:s president Bush hade på förhand informerats om talets innehåll.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Krig mellan Ryssland och Ukraina hotar

UTRIKESUkraina flyttar stora mängder soldater och utrustning mot de ryskstödda Folkrepublikerna i öst och mot Krimhalvön, där Rysslands viktiga Svartahavsflotta har sin hemmahamn. Detta efter att Kiev påhejade av Washington officiellt meddelat att de ska ta tillbaka Krim. Där står nu ukrainskt pansar på synbart avstånd från ryska försvarare. Moskva har i ovanligt skarpa ordalag gjort klart att man kommer att skydda sina medborgare. Kiev ligger på Nato om medlemskap och vill också se en Nato-närvaro i Svarta havet. Båda är en röd linje för Moskva, som själva svarat med att flytta betydande förstärkningar till gränsen. Samtidigt flyger USA in hundratals ton med militär utrustning och vapen till Ukraina.

Självkörande bilar är ”rasistiska” hävdar lagkommission

UTRIKESEnligt den brittiska lagkommissionen som just nu utreder lagförslag för att införa självkörande bilar i Storbritannien är bilarna ”rasistiska” eftersom de har mycket svårare att känna igen mörkhyade människor i dålig belysning än ljushyade. Man skyller på tillverkarnas ”underliggande rasism” vid konstruktionen av teknologin som inte tar hänsyn till biologiska skillnader mellan folkslag.

Alternative für Deutschland (AfD) presenterar sitt partiprogram inför valet till Förbundsdagen

UTRIKESI Dresden, Tysklands historiska kulturstad, Florens vid Elbe, samlades helgen den 10-11 mars 570 delegater från hela landet för att förbereda ett partiprogram inför det kommande valet till Förbundsdagen. AfD:s olika fraktioner presenterade sina förslag och under mötets andra dag, söndagen den 11 april, kom man överens om punkter som alla accepterade.

Beväpnade multikoptrar – framtidens vapen: USA:s flygvapen har stora planer för ”flygbilen” Hexa– Brittisk general: Beväpnade robotar och drönare kommer utgöra en fjärdedel av militären på 2030-talet

UTRIKESUSA:s flygvapen kommer snart att börja testa ”flygbilen” Hexa för att utröna hur den kan användas militärt. Det sägs finnas stora planer för denna nya typ av flygfarkost, både uttalade och mer hemliga. Nya Tider tittar här närmare på dess svagheter och styrkor samt vad den kan komma att innebära för en ny amerikansk militärdoktrin. Vi tittar också på det större perspektivet, hur den passar in i dolda agendor och i en skrämmande framtid där beväpnade och möjligen autonoma drönare kommer vara våra nya soldater och kanske också poliser.

Danska statsministerns klara besked: ”Uppenbart att syrierna skall hem”

UTRIKESVid en debatt i danska Folketinget sade den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen att det är uppenbart och logiskt att syrier som kommer från områden i landet som nu kan anses som säkra nog att vistas i självklart skall återvända hem. Enligt tidningen Jyllands-Posten handlar det om hundratals syrier som inom de kommande månaderna skall återvandra hem till framför allt Damaskus och omgivande områden. Statsminister Frederiksen idkade också viss självkritik och menade att den danska flyktingpolitiken redan från början borde ha varit klar och entydig.

Natomöte i Bryssel och beslut rörande Afghanistan

UTRIKESUnder veckan ägde flera viktiga möten rum med avgörande beslut. Dessa beslut kan få olika konsekvenser även för länder utanför Natopakten.

Asylsökande i Danmark kan skickas 700 mil bort – till Rwanda i Afrika

DANMARKDen danska regeringen har under flera år sökt ett land som är villigt att ta emot invandrare som söker asyl i Danmark, under tiden som asylprocessen handläggs. Nu meddelar Jyllands-Posten att det afrikanska landet Rwanda är redo att ta emot Danmarks asyl­sökande. Personer som invandrar illegalt till Danmark och söker asyl skulle i så fall transporteras 700 mil bort och placeras på danskt asylcenter i det centralafrikanska landet. Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye säger att de förhandlar med flera länder, men vill inte bekräfta om Rwanda är ett av dessa.

Danska regeringens uppmaning till bidragssnyltande invandrare: ”Åk hem!”

UTRIKESInvandrare i Danmark som haft uppehållstillstånd i fem år eller mer, och som därtill under ett och ett halvt år under de senaste tre åren levt på någon form av bidrag kommer framöver att kallas till regelbundna ”resa-hem-samtal” skriver den danska regeringen på sin hemsida. Målet är att genom ekonomiskt stöd förmå invandrarna att frivilligt återvända till sina hemländer.

Gå till arkivet

Send this to a friend