Skip to Content

Nyåret 89-90 firade bortåt en miljon människor i Berlin. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Så enades Tyskland för trettio år sedan

Digital utgåva

Den 3 oktober firades under relativt dämpade förhållanden att de två tyska staterna för trettio år sedan förenades till en enda stat och ett land. Händelsen var en del av ett större skeende där kommunismen i Östeuropa, inklusive i Sovjet, monterades ned och Warszawapakten upplöstes. En ny historisk fas inleddes.

Publicerad: 27 oktober, 2020, 14:11

  • Svenska

Läs även

Den utveckling som ledde fram till den Tyska demokratiska republikens (DDR) försvinnande började med protester mot kommunalvalen i maj 1989 som många DDR-medborgare ansåg vara förfalskade. Under sommaren 1989 öppnade Ungern sina gränser mot Österrike vilket ledde till att många DDR-medborgare valde att lämna landet den vägen. Andra DDR-medborgare reste till Prag och sökte asyl vid västtyska ambassaden där.

Under oktober växte deltagandet i fredsböner med efterföljande demonstrationer i Leipzig. Polisen svarade med brutalt våld. Så småningom samlade demonstrationerna upp mot 100 000 deltagare. Situationen började bli desperat för makthavarna.

Den 18 oktober 1989 avsattes Erich Honecker som generalsekreterare för det östtyska kommunistpartiet, tillika landets statschef, och istället valdes Egon Krenz. Den 9 november beslutade den östtyska regeringen att öppna muren. Landets medborgare kunde nu för första gången sedan 1961, alltså efter tjugoåtta år, fritt resa ut och in i DDR.

Den 13 november tillträdde Hans Modrow som ordförande för ministerrådet i DDR, det vill säga som regeringschef. Modrow tillhörde det Socialistiska Enhetspartiet (SED). Partiet bildades 1947 genom att det socialdemokratiska partiet tvångsförendes med det kommunistiska som dominerade det. Modrow hade ingen tanke på att låta DDR försvinna utan syftade till att omvandla DDR. Att landet behövde reformer stod klart även för de som stod på regimens sida. I sin regeringsförklaring talade Modrow om att han kunde tänka sig en ”avtalsgemenskap” med Förbundsrepubliken i västra Tyskland.

Medborgarrättsaktivister från olika politisk bakgrund och med skiftande målsättningar samlades nu till diskussioner om hur DDR och dess författning och andra lagar borde förändras. Denna process som ägde rum i flera städer runt om i DDR kallades ”Runda bordet”. Inte sällan samlades aktivisterna i kyrkorna.

Den 28 november skulle den västtyska Förbundsdagen hålla budgetdebatt, men istället höll förbundskansler Helmut Kohl ett tal med anledning av den nya situationen efter murens öppnande. Kohl konstaterade att den nya regeringschefen Modrow i DDR hoppades på en ”konfederation”, ett långtgående samarbete på flera politikområden. Kohl räknade upp ekonomi, trafik, miljö, teknik, hälsa och kultur. Värt att notera är att områden som valuta, försvar och utrikespolitik inte nämndes. En federation krävde dock som en tvingande förutsättning en demokratiskt legitimerad regering i DDR, slog Kohl fast. ”Förbundsregeringens mål är återvinnandet av Tysklands statliga enhet”, lät slutklämmen i talet. USA:s president Bush hade på förhand informerats om talets innehåll.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend