Skip to Content

Nyåret 89-90 firade bortåt en miljon människor i Berlin. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Så enades Tyskland för trettio år sedan

Digital utgåva

Den 3 oktober firades under relativt dämpade förhållanden att de två tyska staterna för trettio år sedan förenades till en enda stat och ett land. Händelsen var en del av ett större skeende där kommunismen i Östeuropa, inklusive i Sovjet, monterades ned och Warszawapakten upplöstes. En ny historisk fas inleddes.

Publicerad: 27 oktober, 2020, 14:11

  • Svenska

Läs även

Den utveckling som ledde fram till den Tyska demokratiska republikens (DDR) försvinnande började med protester mot kommunalvalen i maj 1989 som många DDR-medborgare ansåg vara förfalskade. Under sommaren 1989 öppnade Ungern sina gränser mot Österrike vilket ledde till att många DDR-medborgare valde att lämna landet den vägen. Andra DDR-medborgare reste till Prag och sökte asyl vid västtyska ambassaden där.

Under oktober växte deltagandet i fredsböner med efterföljande demonstrationer i Leipzig. Polisen svarade med brutalt våld. Så småningom samlade demonstrationerna upp mot 100 000 deltagare. Situationen började bli desperat för makthavarna.

Den 18 oktober 1989 avsattes Erich Honecker som generalsekreterare för det östtyska kommunistpartiet, tillika landets statschef, och istället valdes Egon Krenz. Den 9 november beslutade den östtyska regeringen att öppna muren. Landets medborgare kunde nu för första gången sedan 1961, alltså efter tjugoåtta år, fritt resa ut och in i DDR.

Den 13 november tillträdde Hans Modrow som ordförande för ministerrådet i DDR, det vill säga som regeringschef. Modrow tillhörde det Socialistiska Enhetspartiet (SED). Partiet bildades 1947 genom att det socialdemokratiska partiet tvångsförendes med det kommunistiska som dominerade det. Modrow hade ingen tanke på att låta DDR försvinna utan syftade till att omvandla DDR. Att landet behövde reformer stod klart även för de som stod på regimens sida. I sin regeringsförklaring talade Modrow om att han kunde tänka sig en ”avtalsgemenskap” med Förbundsrepubliken i västra Tyskland.

Medborgarrättsaktivister från olika politisk bakgrund och med skiftande målsättningar samlades nu till diskussioner om hur DDR och dess författning och andra lagar borde förändras. Denna process som ägde rum i flera städer runt om i DDR kallades ”Runda bordet”. Inte sällan samlades aktivisterna i kyrkorna.

Den 28 november skulle den västtyska Förbundsdagen hålla budgetdebatt, men istället höll förbundskansler Helmut Kohl ett tal med anledning av den nya situationen efter murens öppnande. Kohl konstaterade att den nya regeringschefen Modrow i DDR hoppades på en ”konfederation”, ett långtgående samarbete på flera politikområden. Kohl räknade upp ekonomi, trafik, miljö, teknik, hälsa och kultur. Värt att notera är att områden som valuta, försvar och utrikespolitik inte nämndes. En federation krävde dock som en tvingande förutsättning en demokratiskt legitimerad regering i DDR, slog Kohl fast. ”Förbundsregeringens mål är återvinnandet av Tysklands statliga enhet”, lät slutklämmen i talet. USA:s president Bush hade på förhand informerats om talets innehåll.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Snörekord sätts över hela världen

KLIMATETMassiva och avvikande snöfall har i november drabbat flera länder i bland annat Centralasien och Nordamerika. På norra halvklotet uppges den totala snömassan vara ofattbara 400 miljarder ton över genomsnittet och den växer nu också snabbare än vanligt. I Kanada slås alla tiders snörekord och även så på olika platser i USA.

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Gå till arkivet

Send this to a friend