Skip to Content

Angereds Närsjukhus invigdes hösten 2015. Foto: Nya Tider
INRIKES

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

Digital utgåva

Närhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Publicerad: 27 maj, 2020, 13:45

  • Svenska

Läs även

Närhälsan i Västra Götaland uppger sig ta höjd för att härbärgera olika flödesbehov av vårdsökande patienter avseende rådande läge med Covid-19. På sjukvårdssvenska heter det: ”Vi har tagit fram olika åtgärder för att möta utmaningarna kring smittspridning och för att skydda våra riskgrupper ifrån smitta”. Idéerna som Närhälsan tar till är inte alldeles nya, primärvården hade redan innan man tog sig namnet Närhälsan år 2013 utprövat både hembesök och mobila hemdialysteam i Dalsland samt olika digitala lösningar för rutinmässiga möten mellan läkare och patient. I och med Covid-19:s inträde i vardagen har Närhälsan och dess privat drivna partnervårdcentraler ställt om verksamheten i än högre grad till att kunna mötas digitalt, om det är möjligt för patienten att ha videosamtal. Man förklarar hur enkelt det går till: ”Det fungerar som ett vanligt besök, men görs med videofunktion över telefonen istället. Om du bokas om till ett digitalt besök kommer vi att kontakta dig. Du som patient behöver inte göra något. Vissa besök blir ombokade till en tid längre fram, om det blir så för dig kommer vi också att höra av oss. Du som patient kommer att få information från oss i god tid”.

E-tjänster är en del av vad vårdtagarna erbjuds. Foto: Närhälsan

 

Utöver digitala vårdmöten har Närhälsan också börjat erbjuda flera andra e-tjänster så att patienterna smidigt kan förnya recept, begära intyg eller fråga om remisser. Patienterna erbjuds även att sända direkta meddelanden över respektive vårdcentrals hemsida så att de slipper behöva ringa in under särskilda tider som oftast varit under förmiddagen.

En smittfri verksamhet

Syftet är att uppnå en så stor grad som möjligt av smittfri verksamhet. Att i väntrum och vestibuler träffa på andra vårdbehövande har alltid varit en spridningskälla av diverse sjukdomar, åtminstone för vissa patientgrupper. Närhälsan förklarar i korthet att de inte vill riskera att de patienter som besöker vårdcentralerna skall utsättas för Covid-19-infektion från andra patienter. Närhälsan förklarar nästan övertydligt vad de menar: ”Mottagningarna måste noga säkerställa att inga som har Covid-19 kommer in i våra väntrum av misstag”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kampen om Uppsala slott

INRIKESDen 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Staty av Joakim Lamotte vandaliserad

INRIKESDen 21 februari placerades en staty föreställande journalisten Joakim Lamotte med en dammsugare vid LO-borgen som ett inlägg i energidebatten. Den 2 mars saboterade någon installationen genom att förstöra statyn och stjäla delar av den. Sabotaget kom också att snabbt hyllas av en socialdemokratisk regionpolitiker.

Afghan som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnesti bakom dådet

INRIKESEnligt bekräftade uppgifter är den misstänkte gärningsmannen vid det möjliga terrordådet i Vetlanda igår den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Han kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” och har lyckats hålla sig kvar i Sverige tack vare den så kallade gymnasieamnestin. Trots att det rör sig om en migrant som kommit till Sverige och stannat kvar här genom regeringens migrationspolitik menar Stefan Löfven att dådet inte har med migration att göra.

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd tvingas återbetala miljonbelopp

INRIKESTio studieförbund tvingas nu betala tillbaka pengar till Folkbildningsrådet, en statlig förening som delar ut bidrag från skattepengar. Beslutet kommer efter en granskning som visat fusk och felaktigheter, skriver Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande den 18 februari. De utelämnar dock information om vilka studieförbund det rör sig om, något som Nya Tider har tagit reda på. Ett av förbunden är muslimska Ibn Rushd.

Misstänkt terrordåd i Sverige: 7 knivhuggna – gärningsmannen skjuten av polis

INRIKESSju personer har förts till sjukhus efter att ha anfallits av en knivbeväpnad afghansk man i 22-årsåldern i Vetlanda. Polisen utreder nu dådet som ett möjligt terrorbrott.

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Familjen Khavari stångas om bistånd från skattebetalarna – trots hushållsinkomst på 1,3 miljoner

REPORTAGEFatemeh Khavari blev rikskänd asylaktivist år 2017 genom sittstrejken för att stoppa utvisningar av afghaner utan flyktingskäl. Hennes mamma Jamila, som intervjuats av bland annat DN om sin dotters kamp, processar nu mot svenska myndigheter om att få bidragspengar – trots att hushållet hade 1,3 miljoner i skattepliktig inkomst 2019.

Politiker i Filipstad besvikna: Blir ”tyvärr” folkomröstning om tvångsintegration i skolan

INRIKESI höstas lämnades ett initiativ om folkomröstning in i Filipstad sedan tillräckligt många invånare skrivit under för att riva upp kommunens planerade skolplan. Arga föräldrar vill förhindra att deras svenska barn tvingas gå på den mångkulturella Strandvägsskolan. De styrande partierna försökte in i det sista att stoppa initiativet, men lyckades inte få ihop två tredjedelar av kommunfullmäktige. Nu säger ett besviket socialdemokratiskt kommunalråd att det ”tyvärr” blir folkomröstning.

Gå till arkivet

Send this to a friend