Skip to Content

Angereds Närsjukhus invigdes hösten 2015. Foto: Nya Tider
INRIKES

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

Digital utgåva

Närhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Publicerad: 27 maj, 2020, 13:45

  • Svenska

Läs även

Närhälsan i Västra Götaland uppger sig ta höjd för att härbärgera olika flödesbehov av vårdsökande patienter avseende rådande läge med Covid-19. På sjukvårdssvenska heter det: ”Vi har tagit fram olika åtgärder för att möta utmaningarna kring smittspridning och för att skydda våra riskgrupper ifrån smitta”. Idéerna som Närhälsan tar till är inte alldeles nya, primärvården hade redan innan man tog sig namnet Närhälsan år 2013 utprövat både hembesök och mobila hemdialysteam i Dalsland samt olika digitala lösningar för rutinmässiga möten mellan läkare och patient. I och med Covid-19:s inträde i vardagen har Närhälsan och dess privat drivna partnervårdcentraler ställt om verksamheten i än högre grad till att kunna mötas digitalt, om det är möjligt för patienten att ha videosamtal. Man förklarar hur enkelt det går till: ”Det fungerar som ett vanligt besök, men görs med videofunktion över telefonen istället. Om du bokas om till ett digitalt besök kommer vi att kontakta dig. Du som patient behöver inte göra något. Vissa besök blir ombokade till en tid längre fram, om det blir så för dig kommer vi också att höra av oss. Du som patient kommer att få information från oss i god tid”.

E-tjänster är en del av vad vårdtagarna erbjuds. Foto: Närhälsan

 

Utöver digitala vårdmöten har Närhälsan också börjat erbjuda flera andra e-tjänster så att patienterna smidigt kan förnya recept, begära intyg eller fråga om remisser. Patienterna erbjuds även att sända direkta meddelanden över respektive vårdcentrals hemsida så att de slipper behöva ringa in under särskilda tider som oftast varit under förmiddagen.

En smittfri verksamhet

Syftet är att uppnå en så stor grad som möjligt av smittfri verksamhet. Att i väntrum och vestibuler träffa på andra vårdbehövande har alltid varit en spridningskälla av diverse sjukdomar, åtminstone för vissa patientgrupper. Närhälsan förklarar i korthet att de inte vill riskera att de patienter som besöker vårdcentralerna skall utsättas för Covid-19-infektion från andra patienter. Närhälsan förklarar nästan övertydligt vad de menar: ”Mottagningarna måste noga säkerställa att inga som har Covid-19 kommer in i våra väntrum av misstag”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend