Skip to Content

Foto: Origo
MIGRANTKAOSET

Så kommer de till Sverige

Flyktingsmugglare hittar ständigt nya rutter för att få migranterna till deras slutmål, som allt som oftast är just Sverige. Ungern och andra länder på vägen låter dem passera, när de inser att de inte vill stanna i deras land. Reportrar som följt människosmugglare berättar att det hela är synnerligen organiserat.

Publicerad: 18 september, 2015, 19:51

  • Svenska

Läs även

De flesta som flyr från Syrien hamnar i flyktingläger i Jordanien eller Turkiet. En del väljer dock att fortsätta färden mot Europa. Ett specialprogram med en arabisk reporter som nyligen sändes på BBC visar att när Europa dragit in på sitt bistånd till flyktinglägren med argumentet att det kostar så mycket att härbärgera dem som redan lyckats ta sig till Europa – oftast unga män, blir situationen ännu värre för dem som är kvar – oftast kvinnor och barn. BBC rapporterar även att Turkiet inte ställer upp med några fler tält eller sängplatser.

Även ryska reportrar från tv-kanalen Rossija 24 har varit på plats. Den 5 september sändes ett program där kanalens arabisktalande kvinnliga reporter följde smugglingsrutten från syrisk-turkiska gränsen mot Europa. I programmet vimlar det av ”hjälpsamma” gränsskurkar som för en summa pengar hjälper grupper om sex till sju personer till den turkiska sidan. Väl i Turkiet måste man skaffa sig ett syriskt pass, som är eftertraktat eftersom bland andra Sverige och Tyskland automatiskt ger asyl för alla syrier. Ett sådant kan man få för mellan 700 och 800 dollar.

De ryska reportrarna redogör för att hela människosmugglingsverksamheten i Turkiet kontrolleras av elva gangsterorganisationer. Att bli transporterad från Syrien till Europa kostar mellan 20 000 och 23 000 dollar, motsvarande 165 000 till 190 000 svenska kronor. I kuststäderna Bodrum och Izmir finns en livlig handel med gummibåtar och flytvästar. Reportrarna, som blev lotsade till Izmir, märkte att många migranter sparar in pengar på flytvästarna, vilket så klart ofta får tragiska konsekvenser.

De turkiska myndigheterna gör inget för att hindra genomströmningen, tvärtom verkar de på olika sätt vilja skapa motiv på olika sätt för att förmå de flyktingar som kommit från kriget i Syrien att fortsätta vidare. De ryska reportrarna antyder även att här opererar underrättelsetjänst från olika västländer som också hjälper migranterna vidare till EU.

Enligt Tysklands officiella siffror har man skrivit upp prognoserna för landets mottagande i år från 450 000 till 800 000 asylsökande.

Migrantrutterkarta migranter

1. Den spanska rutten: Från Marocko till Spanien. Ofta försöker migranterna klättra över stängslet till Melilla, den spanska staden på Marockos nordkust, och där söka asyl.
2. Över Medelhavet: Från Libyen försöker många, både libyer och andra, ta sig till någon italiensk ö, främst Lampedusa. Människosmugglarna sätter dem på flytetyg som inte är sjövärdiga, kör ut dem en bit från kusten och ringer sedan italienska sjöräddningen, som förhoppningsvis kommer innan båten sjunkit. Trots att den libyska kusten är närmast transporteras de till Italien, ibland av den svenska kustbevakningens fartyg Poseidon, som finns på plats inom ramen för EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna Frontex.
3. Landvägen via Turkiet och sedan med gummibåt till Grekland för vidare färd genom Serbien.
4. Den arktiska rutten går genom Ryssland ända upp till nordligaste Lappmarkerna, där migranterna korsar gränsen till Norge. Nättidningen The Local citerar gränspersonal som berättar att cirka 20 migranter per dag passerar gränsövergången vid Storskog. ”Nu när Ungern bygger stängsel kan vi komma att se fler migranter söka alternativa vägar in i Västeuropa”, säger Paul Nesse vid organisationen Norwegian Refugee Council till franska RFI.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Bybor rekommenderas av militären att evakuera byn Njonoksa inför missiltest

UTRIKESByborna uppmanas att träffas klockan 5 på morgonen den 7 juli för att gå ombord på bussar som kommer att föra dem på säkert avstånd från den ryska flottans testområde vid Vita havets kust i norra Ryssland. En varning till fartyg har utfärdats för ett stort område i Vita havet från Njonoksa mot Kaninhalvön.

Erdoğan avvisar kritik om konverteringen av Hagia Sophia

UTRIKESKritik mot Turkiet över en eventuell konvertering av Istanbuls landmärke Hagia Sophia från ett museum till en moské ”är ett angrepp på Turkiets suveränitet” sade president Erdoğan på fredagen.

USA intensifierar trycket på Tyskland gällande Nord Stream 2

UTRIKESUSA stör frihandeln och har infört extraterritoriella sanktioner för att försöka stoppa den fria försäljningen av energi på världsmarknaden säger doktor Bruno Bandulet, tidigare redaktör på den tyska dagstidningen Die Welt.

Turkiska flottan låser målradar på fransk fregatt i Medelhavet

UTRIKESTurkiet, som stöder den ”officiella” regeringen i Tripoli, har inte tvekat att bryta mot det vapenembargo som landet undertecknade för att öka sitt inflytande i regionen. En fransk fregatt avslöjade överträdelsen.

San Francisco-polisen slutar publicera foton på arrestanter ”för att motverka fördomar”

UTRIKESPolisen i San Francisco kommer inte längre att publicera porträttfoton av personer som gripits för brott i ett försök ”att motverka rasistiska stereotyper” meddelade stadens polischef på onsdagen.

Ryssland röstar för traditionalism

RYSSLANDÄktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Pakistans flygbolag PIA stoppas i Europa på grund av falska pilotlicenser

UTRIKESTillsynsmyndigheter har förbjudit Pakistan International Airlines från att flyga till Europeiska unionen i sex månader efter att det statliga flygbolaget tvingades ta nästan en tredjedel av sina piloter ur tjänst för att de innehar falska eller tvivelaktiga licenser, sade talesmän i tisdags.

Ryssland röstar för traditionella värden

RYSSLANDÄktenskapet är för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning igår. Men även att politiker inte får ha konton i utländska banker. Nya tider var på plats.

Gå till arkivet

Send this to a friend