Skip to Content

Foto: Origo
MIGRANTKAOSET

Så kommer de till Sverige

Flyktingsmugglare hittar ständigt nya rutter för att få migranterna till deras slutmål, som allt som oftast är just Sverige. Ungern och andra länder på vägen låter dem passera, när de inser att de inte vill stanna i deras land. Reportrar som följt människosmugglare berättar att det hela är synnerligen organiserat.

Publicerad: 18 september, 2015, 19:51

  • Svenska

Läs även

De flesta som flyr från Syrien hamnar i flyktingläger i Jordanien eller Turkiet. En del väljer dock att fortsätta färden mot Europa. Ett specialprogram med en arabisk reporter som nyligen sändes på BBC visar att när Europa dragit in på sitt bistånd till flyktinglägren med argumentet att det kostar så mycket att härbärgera dem som redan lyckats ta sig till Europa – oftast unga män, blir situationen ännu värre för dem som är kvar – oftast kvinnor och barn. BBC rapporterar även att Turkiet inte ställer upp med några fler tält eller sängplatser.

Även ryska reportrar från tv-kanalen Rossija 24 har varit på plats. Den 5 september sändes ett program där kanalens arabisktalande kvinnliga reporter följde smugglingsrutten från syrisk-turkiska gränsen mot Europa. I programmet vimlar det av ”hjälpsamma” gränsskurkar som för en summa pengar hjälper grupper om sex till sju personer till den turkiska sidan. Väl i Turkiet måste man skaffa sig ett syriskt pass, som är eftertraktat eftersom bland andra Sverige och Tyskland automatiskt ger asyl för alla syrier. Ett sådant kan man få för mellan 700 och 800 dollar.

De ryska reportrarna redogör för att hela människosmugglingsverksamheten i Turkiet kontrolleras av elva gangsterorganisationer. Att bli transporterad från Syrien till Europa kostar mellan 20 000 och 23 000 dollar, motsvarande 165 000 till 190 000 svenska kronor. I kuststäderna Bodrum och Izmir finns en livlig handel med gummibåtar och flytvästar. Reportrarna, som blev lotsade till Izmir, märkte att många migranter sparar in pengar på flytvästarna, vilket så klart ofta får tragiska konsekvenser.

De turkiska myndigheterna gör inget för att hindra genomströmningen, tvärtom verkar de på olika sätt vilja skapa motiv på olika sätt för att förmå de flyktingar som kommit från kriget i Syrien att fortsätta vidare. De ryska reportrarna antyder även att här opererar underrättelsetjänst från olika västländer som också hjälper migranterna vidare till EU.

Enligt Tysklands officiella siffror har man skrivit upp prognoserna för landets mottagande i år från 450 000 till 800 000 asylsökande.

Migrantrutterkarta migranter

1. Den spanska rutten: Från Marocko till Spanien. Ofta försöker migranterna klättra över stängslet till Melilla, den spanska staden på Marockos nordkust, och där söka asyl.
2. Över Medelhavet: Från Libyen försöker många, både libyer och andra, ta sig till någon italiensk ö, främst Lampedusa. Människosmugglarna sätter dem på flytetyg som inte är sjövärdiga, kör ut dem en bit från kusten och ringer sedan italienska sjöräddningen, som förhoppningsvis kommer innan båten sjunkit. Trots att den libyska kusten är närmast transporteras de till Italien, ibland av den svenska kustbevakningens fartyg Poseidon, som finns på plats inom ramen för EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna Frontex.
3. Landvägen via Turkiet och sedan med gummibåt till Grekland för vidare färd genom Serbien.
4. Den arktiska rutten går genom Ryssland ända upp till nordligaste Lappmarkerna, där migranterna korsar gränsen till Norge. Nättidningen The Local citerar gränspersonal som berättar att cirka 20 migranter per dag passerar gränsövergången vid Storskog. ”Nu när Ungern bygger stängsel kan vi komma att se fler migranter söka alternativa vägar in i Västeuropa”, säger Paul Nesse vid organisationen Norwegian Refugee Council till franska RFI.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Intervju med general Martinez i Paris

UTRIKESDen franske generalen Antoine Martinez har skapat uppståndelse i Frankrike genom det öppna brev till landets ledning som han och andra höga militärer har författat i maj. Han föddes i Oran i Algeriet 1948 och har gjort sin karriär inom det franska flygvapnet. Han var expert inom underrättelseområdet, även på internationell nivå, med samarbete inom FN och Nato och har bland annat varit försvarsattaché vid Frankrikes ambassad i Danmark mellan 1996 och 1999. Han är nu ordförande för Volontaires Pour la France (VPF), en opolitisk organisation som arbetar för att försvara den nationella identiteten och som arbetar mot islamiseringen av Frankrike.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Gå till arkivet

Send this to a friend