Islamistiska mordhot delades ut i Märsta. Sajten märsta.nu gör en krystad koppling till Nya Tider med hjälp av falska citat. Foto: Läsarbild

Sajt förfalskar citat från polis för att svartmåla Nya Tider

Nyhetssajten Märsta.nu insinuerar att Nya Tider skulle ha spridit islamiska mordhot. När Nya Tider kontrollerar med Polisen och kommunen känner ingen igen de citat som Märsta.nu tillskriver dem. Sajtens ansvarige utgivare Daniel Iskander har helt enkelt hittat på för att driva en politisk agenda.

Den lokala nyhetssajten Märsta.nu skrev den 15 december om de lappar som delats ut till några hushåll i Märsta. Lapparna innehöll Islamiska statens logotyp och hotade att skära halsen av dem som vägrade att konvertera till islam eller betala jizja, en särskild skatt för ickemuslimer. Sajtens ansvarige utgivare Daniel Iskander vill få läsaren att tro att Nya Tider skulle ha delat ut lapparna, eftersom några andra hushåll i området också fått Nya Tider i brevlådan.

Iskanders ”bevis” bygger på ett citat från Emil Andersson, som är polischef för Sigtuna, Väsby och Sollentuna. Så här skriver Märsta.nu:

”I samband med utredningen av distributör för ISIS-lapparna ska man även väga in att Nya Tider delats ut enligt Emil Andersson, polischef för Sigtuna, Väsby och Sollentuna. – Det är inte omöjligt att det finns ett samband, det ska vi försöka reda ut, berättar han för märsta.nu på tisdagen.”

Det är bara det att Emil Andersson aldrig sagt så. När Nya Tider kontaktar polischefen och läser upp citatet blir han förvånad. Han känner inte alls igen de citat som har tillskrivits honom i tidningen.

– Nej det stämmer ju inte. Det som han pratade om var att det delats ur information, alltså någon form av rasistisk propaganda i anslutning till det här. Han undrade om vi tittade på sånt i vår utredning, om det kunde vara någon från en högerextremistisk sida som kunde ha delat ut IS-lapparna för att skapa en debatt, säger han.

Emil Anderson säger till Nya Tider att de givetvis tittar på sånt med och att de utreder ”stort” om vem som kan ha delat ut lapparna, men han har aldrig nämnt Nya Tider.

Märsta.nu: ”Jag ljuger inte”

Nya Tider ringer upp ansvarige utgivare Daniel Iskander på Märsta.nu för att fråga vad som sagts mellan honom och polischefen Emil Andersson.

– Efterforskar du mina källor? skriker Iskander i telefon till Nya Tiders reporter.

NyT: Jag vill veta varför du förfalskat citaten från Emil Andersson.

– Jag har inte förfalskat något.

NyT: Men du ljuger i din artikel. De citaten du tillskrivit polisen stämmer inte.

– Hur vet du det?

Vår reporter försöker förklara för Daniel Iskander att vi pratat med polischef Emil Andersson och att han inte alls känns vid de citaten han tillskrivits. Polisen har aldrig nämnt Nya Tider överhuvudtaget, utan i stället pratat generellt om våldsbejakande extremism.

NyT: På Polisen säger de att de aldrig fått de frågor på det sättet du skriver. Du förvanskar och ljuger. Varför?

– Jag ljuger inte, säger Iskander upprört.

Efter att Daniel Iskander pressats i några minuter börjar han att skylla ifrån sig på Sigtuna kommun. Han påstår att han fått information från kommunens pressmeddelande, där det enligt honom ska finnas en koppling mellan IS-lapparna och Nya tider.

När Nya Tider kontrollerar uppgifterna visar sig inte heller detta stämma. I det pressmeddelande som Iskander hänvisar till återfinns det inget om Nya Tider eller andra publikationer överhuvudtaget. Utskicket från kommunen har rubriken ”Olaga hot via brev” och handlar om våldsbejakande extremism.

Kommunen: ”Vi spekulerar inte”

Nya Tiders reporter får kontakt med kommunens säkerhetschef Thomas Mileborn genom pressavdelningen hos Sigtuna kommunen. Han berättar för oss att han inte varit i kontakt med Daniel Iskander från Märsta.nu i ärendet om IS-lapparna, det kan dock hända att han varit i kontakt med någon annan.

NyT: Känner ni till Nya Tider?

– Jag kände inte till tidningen förrän jag läste om den i Märsta.nu. Det var först där jag fick kunskap om tidningen, berättar Mileborn, och tillägger att vad han känner till har tidningen inte ens diskuterats i samband med ärendet kring IS-lapparna.

Mileborn berättar för Nya Tider att man från kommunens sida gått ut med generell information till oroliga medborgare via bland annat ett pressmeddelande där våldsbejakande extremism är i fokus.

– Vi går inte ut med spekulationer. De slutsatser Märsta.nu dragit får de stå för, han.

När vi ringer upp Daniel Iskander igen och konfronterar honom med uppgifterna och frågar om han har någon kommentar, vill han snabbt avsluta samtalet.

– Brorsan, jag har inte tid med en sådan som dig. Vi står för det vi publicerat, säger han.

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk tycker att det är patetiskt när oseriösa sajter ska leka journalister.

– Det finns sidor på nätet som skriver allt möjligt. Det skrämmande är att sajten uppenbarligen jämställer hot om att skära huvudet av folk med en tidning som skriver om dessa hemska brott. Bara för några dagar sedan dömdes ju en terrorist som kommit till Sverige som flykting för terrorbrott begångna i Syrien. Han hade varit med om att skära huvudet av folk, så det är ett högst verkligt hot. Vi får titta på om Märsta.nu kan bli av med sitt utgivningsbevis efter att ha förfalskat citat från Polisen och kommunen.

Nya Tider har många hängivna supportrar som sprider tidningen runt hela Sverige. En del nöjer sig med att lägga ut sin egen tidning på ett bibliotek eller i ett väntrum när de läst ut den, andra beställer hundratals tidningar för att dela ut. I Märsta har tidningen delats ut frekvent det senaste året.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

🟠 I takt med att räntorna höjs är det inte bara svenska hushåll som får ökade kostnader, utan även svenska staten. I Finland rådde en liknande situation, men där beslutade man för tio år sedan att gradvis minska avdraget för varje år. I år nådde avdraget noll procent och staten slipper därmed alla kostnader för ränteavdrag. För svenska staten väntar dock en smäll på 57 miljarder kronor som måste finansieras med större statsskuld, nedskärningar eller höjd skatt.

Vänsterextrem brevbärare eldade upp SD:s valmaterial

Vänsterextrem brevbärare eldade upp SD:s valmaterial

🟠 Sebastian Salazar från Johanneshov i Stockholm har utnyttjat sin timanställning vid PostNord för att stjäla Sverigedemokraternas valbrev som skulle delas ut till väljare inför valet förra året. Valfusket avslöjades av reportern Christian Peterson på Insikt24, som även infiltrerade en sluten vänsterextrem diskussionsgrupp på nätet för att kartlägga antidemokraterna. Vänsterextremisternas foton på brinnande SD-material som stulits av brevbäraren har nu lett till en utredning på PostNord.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.