Skip to Content

MOHAMMAD DALEEL var en professionell terrorist i både al-Qaidas och Islamiska statens sold sedan ett decennium tillbaka. Han var känd av tysk säkerhetstjänst och hade dessutom ett domstolsbeslut gällande utvisning till Bulgarien. Ändå tilläts han röra sig fritt i Europa och kunde därmed genomföra Tysklands första självmordsdåd. Till höger när Daleel svär trohet till IS och samtidigt lovar att islamister kommer bringa förödelse över hela Europa. Foto: Twitter & Stillbild: Amaq Agency
Tyskland

Säkerhetstjänst kände till självmordsbombare

En av fyra terrorattacker som under kort tid ägde rum i det migrationstyngda Tyskland, drabbade staden Ansbach i delstaten Bayern. Trots västmedias mycket omfattande rapportering om terrordådet så har de ”missat” i princip allt det viktigaste, inte minst vital information om självmordsbombaren. Nya Tider sammanställer här de viktigaste delarna.

Publicerad: 11 augusti, 2016, 17:26

  • Svenska

Läs även

Den 24 juli sprängde sig en självmordsbombare till döds på Eugenes Weinstube, en vinbar i den bayerska staden Ansbach. Terroristen var en 27-årig syrisk asylsökande vid namn Mohammad Daleel, som både enligt egen och Islamiska statens (IS) utsago var kalifatets soldat. Migranten tog ingen med sig i döden men 15 människor skadades, varav fyra allvarligt, när Tyskland fick uppleva sin första självmordsbombning.

Det var den fjärde terrorattacken i Tyskland på mindre än en vecka. De övriga var en macheteattack som tidigare samma dag dödade en gravid kvinna i Reutlingen, en masskjutning som dödade nio personer i München och en yxattack på ett tåg i Würzburg.

Vid samtliga liknande fall tonar västeuropeiska myndigheter och media ned att det oftast rör sig om radikal islamism och alltid om invandrare.
– Vi vet inte om denne man planerade självmord eller om han hade avsikt att döda andra, sade till exempel den tyske inrikesministern Joachim Herrmann.

Nästan en dödas per dag av jihadister – i Europa

Utomeuropeisk media har oftast en betydligt bättre rapportering. I till exempel israelisk media kan man läsa att tyska och europeiska säkerhets- och underrättelsetjänster visste allt de behövde veta om Muhammad Daleel för att ”hålla honom i schack” – till och med hans IS-kodnamn: Abu Yusuf al-Karrar. Trots detta tilläts han den 24 juli att närma sig entrén till en pågående och välbesökt musikfestival i Ansbach.

Daleel hade inte räknat med att biljett krävdes, så han skickade ett chat-meddelande till en okänd mottagare i Mellanöstern där han frågade hur han skulle ta sig in. Svaret blev ”hitta ett kryphål” eller gå bara ”självsäkert förbi vakterna”. Han försökte det sistnämnda.

Diagram - Dödade i IS terrordåd riktade mot västerlänningar_350x206_tn
Festivalens vakter nekade dock den syriske ”flyktingen” inträde och ville se en biljett. Han uppges ha gett ett märkligt intryck, men vakterna nöjde sig med att avvisa honom utan att titta i hans bylsiga ryggsäck. På festivalen fanns cirka 2 500 lyckligt ovetande besökare, men tack vare tyska myndigheters försummelser var han fri att gå vidare och istället spränga sig själv utanför en närliggande vinbar. Flera vittnen anger hur han tycktes försöka ta av sig ryggsäcken precis innan den detonerade.

Israelisk media konstaterar att ”händelsen illustrerar den påfallande odugligheten hos myndigheter som är tilldelade att bekämpa terror i Europa”.
Resultatet är terrordåd som under de senaste två åren har dödat 439 och skadat cirka 3 000 människor i Europa. Se diagrammet över antal dödsoffer som bara IS orsakat.

I år har än så länge 172 människor mist livet i terrordåd, det är i snitt över 24 personer per månad och trenden är stigande. Det innebär nästan en europé per dag – hitintills.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Gå till arkivet

Send this to a friend