Skip to Content

Mellan 80 000 och 100 000 personer samlades i Pontida i Italien den 15 september för att lyssa på bland annat Matteo Salvini. Nya Tider var på plats. Foto: Nya Tider

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Publicerad: 19 september, 2019, 17:27

  • Svenska

Läs även

Salvini anklagade koalitionsregeringen, som består av Femstjärnerörelsen och socialdemokratiska Partito Democratico, för förräderi och lovade driva fram en folkomröstning för att stoppa regeringen från att på nytt sätta igång massinvandringen. Han meddelade denna avsikt inför en jublande folkmassa i Pontida den 15 september. Salvini sade bland annat:

− Vi kommer att utmana dessa förrädare som häckar på sina kontor. Om några månader kommer vi att ha en folkets regering.

En folkomröstning om att förändra Italiens vallagar skulle bli besvärlig för den nya koalitionen, eftersom en folkomröstning enligt italiensk lag måste hållas om minst en halv miljon underskrifter samlats in. Salvini sade vidare att han förutsåg fler folkomröstningar om regeringen på nytt öppnade hamnarna för asylorganisationer genom att avskaffa hans säkerhetsdekret.

Samtidigt uppger organisationen MSF, som agerar tillsammans med SOS Méditerranée, att fartyget ”Ocean Vessel” plockade upp 109 migranter vid två uppdrag i Medelhavet den 17 september.

Under Salvini förhindrades sådana fartyg att anlägga italienska hamnar. Till RAI sade han att tack vare hans insats ”anlände inte 150 000 [migranter], utan endast 5 000. Lättare att hantera. Det har gett mig hot och anmälningar, men jag gjorde det för att mitt jobb var att försvara italienska medborgares säkerhet”.

Matteo Salvini. Foto: Nya Tider

 

Han anklagade också EU för att konspirera mot honom, efter att han fällde den förra koalitionen genom en misstroendeförklaring mot premiärminister Giuseppe Conte. Salvini menade att EU-etablissemanget var alltför snabba att gratulera Conte efter regeringsbildningen. Den förre ordföranden för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker sade då:

− Tack vare hans ledarskap och med stöd av hans regering är jag övertygad om att Italien kommer kunna spela en ledande roll i dessa avgörande europeiska utmaningar och leva upp till sitt ansvar som ett av EU:s grundarländer.

Endast en av tre italienare har förtroende för den nya koalitionen.

Tysklands evangeliska kyrka (EKD) hoppas kunna använda Italiens politiska skifte för att lansera sin egen organisation för att plocka upp migranter från Afrika och transportera dessa till Europa. EKD är en federation av 20 protestantiska församlingar i Tyskland. Idén diskuterades i juni vid den så kallade Kyrkodagen i Dortmund, den största protestantiska sammankomsten i landet.

EKD:s senaste resolution är tänkt att göra verklighet av idén. I sitt tillkännagivande citerade EKD Tareq Alaows, representant för Kyrkornas Världsråd. Han är en medlem av den av George Soros finansierade Seebrücke-rörelsen, som har pläderat för massinvandring.

− Vi vill skicka ett fartyg, sade biskop Heinrich Bedford-Strohm, ordförande för EKD. Kyrkorådet ”beslöt vid sitt senaste möte att bilda en förening där kyrkor, institutioner och frivilliga kan få fram ett nytt fartyg så fort som möjligt för att utföra räddningsaktioner.

Han fortsatte:

− Så länge som människor som söker skydd på Medelhavet drunknar och regeringar misslyckas, kommer vi göra vårt yttersta för att stödja civila räddningstjänster.

Nya Tider återkommer med en längre video från Pontida-festivalen i Italien, med intervjuer med Legas företrädare och parlamentariker.

 

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • nebspa

    Hela Europas hopp……

Feministen Victoria Kawesa dömd för misshandel

INRIKESInte hjälpte det att Victoria Kawesa, 44, anlitade den före detta justitieministern Thomas Bodström som försvarsadvokat. Hon dömdes till ansvar för misshandel även i hovrätten. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Polen: Nationalkonservativa PiS behåller makten

UTRIKESDen 13 oktober 2019 hölls val till Polens parlament, som består av två kammare: Sejmen och senaten. Varje röstande kan avge en röst på varje kammare. Resultatet var i stort i enlighet med prognoserna. Det innebär att sittande regerings-listan Lag och rättvisa (PiS) fick knappt 44 procent av rösterna till sejmen. Huvudalternativet till PiS, den vänsterliberala Medborgarkoalitionen fick hela 17 procent mindre röster och slutade på drygt 27 procent.

Storbritanniens värste pedofil mördad

BROTT OCH STRAFFRichard Huckle, 33, hittades den 13 oktober död i sin fängelsecell, knivhuggen till döds av en annan fånge. Så slutade livet för den man som kallats för Storbritanniens värste pedofil.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är finansmannen George Soros.

Polen visar vägen

UTRIKESSöndagen den 13 oktobers val till det polska parlamentet (Sejm) och Senaten ledde till en seger för de polskvänliga, det vill säga äkta europeiska värderingar. Enligt beräkningar i skrivande stund fick partiet PiS drygt 43 procent av polackernas röster. Det innebär en komfortabel övervikt i landets parlament.

Regeringsfientliga oroligheter i Irak: Kanske på anstiftan av USA

UTRIKESOroligheter pågår i Irak och de upproriska kräver presidentens avgång. Källor utanför systemmedierna hävdar att USA är anstiftare till oron och att skälet är amerikanskt missnöje med en president som för en i tilltagande grad självständig och USA:s intressen motsatt politik. En brittisk veteranpolitiker gör en egen analys: Oroligheterna håller på att få tyngdpunkt bland shiiterna.

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

UTRIKESHouthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Finska journalister ville byta namn på Negerön – staten stoppar namnbytet

UTRIKESI Finland har Norra Karelens journalistförening länge varit obekväma med namnet på journalisternas egen rekreationsö – Negerön. I februari beslutade journalisterna på sitt årsmöte att namnet är kränkande och därför ska bytas. Men nu meddelar Lantmäteriet i Finland att något namnbyte inte kommer att beviljas. Beslutet går stick i stäv med den bedömning som Lantmäteriet i Sverige gör, som nyligen tog bort det sista ortsnamnet med ordet ”neger”.

Gå till arkivet

Send this to a friend