Skip to Content

Mellan 80 000 och 100 000 personer samlades i Pontida i Italien den 15 september för att lyssa på bland annat Matteo Salvini. Nya Tider var på plats. Foto: Nya Tider

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Publicerad: 19 september, 2019, 17:27

  • Svenska

Läs även

Salvini anklagade koalitionsregeringen, som består av Femstjärnerörelsen och socialdemokratiska Partito Democratico, för förräderi och lovade driva fram en folkomröstning för att stoppa regeringen från att på nytt sätta igång massinvandringen. Han meddelade denna avsikt inför en jublande folkmassa i Pontida den 15 september. Salvini sade bland annat:

− Vi kommer att utmana dessa förrädare som häckar på sina kontor. Om några månader kommer vi att ha en folkets regering.

En folkomröstning om att förändra Italiens vallagar skulle bli besvärlig för den nya koalitionen, eftersom en folkomröstning enligt italiensk lag måste hållas om minst en halv miljon underskrifter samlats in. Salvini sade vidare att han förutsåg fler folkomröstningar om regeringen på nytt öppnade hamnarna för asylorganisationer genom att avskaffa hans säkerhetsdekret.

Samtidigt uppger organisationen MSF, som agerar tillsammans med SOS Méditerranée, att fartyget ”Ocean Vessel” plockade upp 109 migranter vid två uppdrag i Medelhavet den 17 september.

Under Salvini förhindrades sådana fartyg att anlägga italienska hamnar. Till RAI sade han att tack vare hans insats ”anlände inte 150 000 [migranter], utan endast 5 000. Lättare att hantera. Det har gett mig hot och anmälningar, men jag gjorde det för att mitt jobb var att försvara italienska medborgares säkerhet”.

Matteo Salvini. Foto: Nya Tider

 

Han anklagade också EU för att konspirera mot honom, efter att han fällde den förra koalitionen genom en misstroendeförklaring mot premiärminister Giuseppe Conte. Salvini menade att EU-etablissemanget var alltför snabba att gratulera Conte efter regeringsbildningen. Den förre ordföranden för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker sade då:

− Tack vare hans ledarskap och med stöd av hans regering är jag övertygad om att Italien kommer kunna spela en ledande roll i dessa avgörande europeiska utmaningar och leva upp till sitt ansvar som ett av EU:s grundarländer.

Endast en av tre italienare har förtroende för den nya koalitionen.

Tysklands evangeliska kyrka (EKD) hoppas kunna använda Italiens politiska skifte för att lansera sin egen organisation för att plocka upp migranter från Afrika och transportera dessa till Europa. EKD är en federation av 20 protestantiska församlingar i Tyskland. Idén diskuterades i juni vid den så kallade Kyrkodagen i Dortmund, den största protestantiska sammankomsten i landet.

EKD:s senaste resolution är tänkt att göra verklighet av idén. I sitt tillkännagivande citerade EKD Tareq Alaows, representant för Kyrkornas Världsråd. Han är en medlem av den av George Soros finansierade Seebrücke-rörelsen, som har pläderat för massinvandring.

− Vi vill skicka ett fartyg, sade biskop Heinrich Bedford-Strohm, ordförande för EKD. Kyrkorådet ”beslöt vid sitt senaste möte att bilda en förening där kyrkor, institutioner och frivilliga kan få fram ett nytt fartyg så fort som möjligt för att utföra räddningsaktioner.

Han fortsatte:

− Så länge som människor som söker skydd på Medelhavet drunknar och regeringar misslyckas, kommer vi göra vårt yttersta för att stödja civila räddningstjänster.

Nya Tider återkommer med en längre video från Pontida-festivalen i Italien, med intervjuer med Legas företrädare och parlamentariker.

 

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • nebspa

    Hela Europas hopp……

Flygel-ledaren Andreas Kalbitz utesluten

UTRIKESLedaren för Alternativ för Tysklands partigrupp i lantdagen (delstatsparlamentet) i delstaten Brandenburg, Andreas Kalbitz, uteslöts den 15 maj ur partiet. Kalbitz är en av ledarna för den så kallade ”Flygeln”, en nationaletnisk gruppering som partiet den 20 mars beordrade skulle upplösa sig själv. Kalbitz har meddelat att han inte avser att starta något nytt parti, utan tänker överklaga partiets beslut på rättsliga vägar. Han har två möjligheter: Dels kan han klaga till den interna partidomstolen, dels till allmän statlig domstol.

Demonstrationerna i Tyskland fortsätter – jämförs med de gula västarna

UTRIKESProtesterna i Tyskland mot de coronarelaterade inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter avtar inte i styrka, tvärtom. Den 16 maj hölls återigen stora demonstrationer runtom i landet, bland annat i sydtyska Stuttgart. Tidskriften Compact-Magazin jämför den heterogena församlingen av människor med de franska gula västarna.

Ungern säger nej till vänsterliberal genus-konvention från Europarådet

UTRIKESDen 5 maj röstade Ungerns parlament nej till en konvention från Europarådet som officiellt handlade om kvinnovåld, men där en majoritet i parlamentet istället såg det som en smygväg för massinvandring och uppluckrandet av värderingar kring familj och kön.

Tyska författningsdomstolen kör över EU

UTRIKESDen 5 maj beslutade den tyska författningsdomstolen att landets centralbank om tre månader skall upphöra med stödköpen av statsobligationer som ingår i Europeiska centralbankens stimulanspaket. ECB måste inom denna tid visa att åtgärderna är proportionella till de mål man avsett att uppnå för att stödköpen skall kunna fortsätta. EU-anhängare menar att EU-domstolen nu måste agera för att visa vem som bestämmer.

Miljontals skyddsmasker kom med nyinrättade järnvägsbron Eurasia

UTRIKESSedan medeltiden har handelsfolk försökt ordna snabbare och billigare transporter från Kina. Först nu kan man transportera containrar till lands under 14 dagar från olika provinser i Kina till Västeuropa. Under våren inrättades ytterligare direktlinjer mellan Kina och Europa. Huvudaktörerna är DHL, DB Cargo och DB Schenker och kinesiska posten. Förutom coronakrisen finns även strategiska geopolitiska orsaker.

Hackare tog över superdatorer som användes för coronaforskning

UTRIKESEtt flertal superdatorer i Storbritannien, Tyskland och Schweiz som just nu används för forskning på coronaviruset angreps av okända hackare i början av förra veckan. En följd av detta blev att samtliga datorsystem har tvingats stänga ner och coronaforskningen som genomfördes av superdatorerna kan ha lidit skada av angreppen.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Ryske utrikesministern försvarar WHO mot Trumps hot

UTRIKESRysslands utrikesminister Sergej Lavrov klargjorde Rysslands ståndpunkt i konflikten mellan USA och Kina gällande spridningen av coronaviruset i en intervju med RBC media den 15 maj. Han bekräftade också att en rysk hälsoexpert hade deltagit vid undersökningen i Wuhan efter att nyheten om spridningen av sjukdomen blev offentlig.

Gå till arkivet

Send this to a friend