Skip to Content

Mellan 80 000 och 100 000 personer samlades i Pontida i Italien den 15 september för att lyssa på bland annat Matteo Salvini. Nya Tider var på plats. Foto: Nya Tider

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Publicerad: 19 september, 2019, 17:27

  • Svenska

Läs även

Salvini anklagade koalitionsregeringen, som består av Femstjärnerörelsen och socialdemokratiska Partito Democratico, för förräderi och lovade driva fram en folkomröstning för att stoppa regeringen från att på nytt sätta igång massinvandringen. Han meddelade denna avsikt inför en jublande folkmassa i Pontida den 15 september. Salvini sade bland annat:

− Vi kommer att utmana dessa förrädare som häckar på sina kontor. Om några månader kommer vi att ha en folkets regering.

En folkomröstning om att förändra Italiens vallagar skulle bli besvärlig för den nya koalitionen, eftersom en folkomröstning enligt italiensk lag måste hållas om minst en halv miljon underskrifter samlats in. Salvini sade vidare att han förutsåg fler folkomröstningar om regeringen på nytt öppnade hamnarna för asylorganisationer genom att avskaffa hans säkerhetsdekret.

Samtidigt uppger organisationen MSF, som agerar tillsammans med SOS Méditerranée, att fartyget ”Ocean Vessel” plockade upp 109 migranter vid två uppdrag i Medelhavet den 17 september.

Under Salvini förhindrades sådana fartyg att anlägga italienska hamnar. Till RAI sade han att tack vare hans insats ”anlände inte 150 000 [migranter], utan endast 5 000. Lättare att hantera. Det har gett mig hot och anmälningar, men jag gjorde det för att mitt jobb var att försvara italienska medborgares säkerhet”.

Matteo Salvini. Foto: Nya Tider

 

Han anklagade också EU för att konspirera mot honom, efter att han fällde den förra koalitionen genom en misstroendeförklaring mot premiärminister Giuseppe Conte. Salvini menade att EU-etablissemanget var alltför snabba att gratulera Conte efter regeringsbildningen. Den förre ordföranden för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker sade då:

− Tack vare hans ledarskap och med stöd av hans regering är jag övertygad om att Italien kommer kunna spela en ledande roll i dessa avgörande europeiska utmaningar och leva upp till sitt ansvar som ett av EU:s grundarländer.

Endast en av tre italienare har förtroende för den nya koalitionen.

Tysklands evangeliska kyrka (EKD) hoppas kunna använda Italiens politiska skifte för att lansera sin egen organisation för att plocka upp migranter från Afrika och transportera dessa till Europa. EKD är en federation av 20 protestantiska församlingar i Tyskland. Idén diskuterades i juni vid den så kallade Kyrkodagen i Dortmund, den största protestantiska sammankomsten i landet.

EKD:s senaste resolution är tänkt att göra verklighet av idén. I sitt tillkännagivande citerade EKD Tareq Alaows, representant för Kyrkornas Världsråd. Han är en medlem av den av George Soros finansierade Seebrücke-rörelsen, som har pläderat för massinvandring.

− Vi vill skicka ett fartyg, sade biskop Heinrich Bedford-Strohm, ordförande för EKD. Kyrkorådet ”beslöt vid sitt senaste möte att bilda en förening där kyrkor, institutioner och frivilliga kan få fram ett nytt fartyg så fort som möjligt för att utföra räddningsaktioner.

Han fortsatte:

− Så länge som människor som söker skydd på Medelhavet drunknar och regeringar misslyckas, kommer vi göra vårt yttersta för att stödja civila räddningstjänster.

Nya Tider återkommer med en längre video från Pontida-festivalen i Italien, med intervjuer med Legas företrädare och parlamentariker.

 

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Big Tech konsoliderar sin makt genom att angripa motståndare

UTRIKESFlera av de största internetföretagen har gått samman för att försöka krossa en snabbväxande konkurrent till dem under förespeglingen att man motverkar ”uppmaningar till våld”. Det rör sig om den sociala medieplattformen Parler. Medan Amazon stängde ner deras servrar plockade Google och Apple bort appen från sina tjänster. Kritiker till agerandet menar att det sker för att behålla en monopolställning bland sociala medier, som alla gör stora inskränkningar av yttrandefriheten baserat på användarens politiska åsikter. Parler tar däremot tydlig ställning för yttrandefrihet och används främst av konservativa i USA.

Tyskland fortsatt nedstängt

UTRIKESFörbundskansler Angela Merkel beslutade häromdagen att utvidga och förlänga nedstängningen av det tyska samhället, då regeringens test-strategi visat att coronaviruset, trots den stränga restriktionspolitiken, fortsatt breder ut sig.

Zimbabwe vill betala kompensation till fördrivna vita farmare

UTRIKESZimbabwes regering säger sig nu vilja kompensera de vita farmare som fördrevs från sina ägor under den förre presidenten Robert Mugabes styre. Landet har dock inte råd att betala utan kommer att vända sig till internationella finansiärer för att få ihop pengarna.

Påven: Rätten att äga privat egendom saknar stöd i kristen tradition, WEF: ”Du kommer ingenting äga och du kommer att vara lycklig”

UTRIKESI månadsskiftet november-december gjorde påven ett utspel som beskrivits som chockerande av många. Han hävdade att kristendomen inte stödjer rätten till att äga ett eget hem. Det ledde till förvånade och upprörda reaktioner, där flera påtalade att den som tvingas hyra eller tigga tak över huvudet aldrig kan vara fri. Nya Tider kan här avslöja att påvens uttalande ligger i linje med de planer globalisteliten sedan länge diskuterat och även mer eller mindre tydligt kommunicerat med allmänheten, något som gått de flesta förbi. Vi presenterar bland annat World Economic Forums 8-punktsvison för 2030. Dessa världsomvälvande planer börjar på olika sätt materialisera sig nu, bland annat i Kina.

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

CENSURFöretaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Vårdpersonal vägrar Covid-19-vaccination

UTRIKESKaliforniens hälso- och sjukvårdspersonal är inte särskilt entusiastiska över de nya Coronavaccinerna – mer än hälften av den behandlande medicinska personalen på ett sjukhus har sagt ”nej”. Även i Tyskland och Frankrike kan liknande fenomen observeras.

Wikileaks grundare Julian Assange utlämnas inte till USA – för tillfället

UTRIKESWikileaks grundare Julian Assange kan inte utlämnas till USA, har en domstol i London beslutat. Domaren blockerade begäran på grund av oro över Assanges psykiska hälsa och risken för självmord i USA. USA har meddelat domstolen sin avsikt att överklaga beslutet.

Gå till arkivet

Send this to a friend