Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Foto: Privat

Samhällskritisk akademiker frihetsberövad av över tio poliser

Digital utgåva

Det fattades inga polisiära resurser när Stockholmspolisen frihetsberövade, kroppsvisiterade, och i ilfart förde bort den flerfaldigt examinerade akademikern och samhällskritikern Bilyana Martinovski från Arlanda flygplats. Orsaken? Hon var misstänkt för förtal av Kajsa Klein på #jagärhär, men det fick hon inte reda på förrän flera timmar senare.

Publicerad: 17 oktober, 2019, 22:50

 • Svenska

Läs även

(Artikeln är uppdaterad)

Det var klockan 21 under onsdagen den 16 oktober som den högutbildade akademikern Bilyana Martinovski och hennes partner skulle gå igenom passkontrollen på Arlanda flygplats efter en tids vistelse utomlands. Vid passkontrollen blev de stoppade av flera poliser.

Bilyana Martinovski är för vissa känd som kvinnan som arbetade som affilerad docent på avdelningen för data och systemvetenskap (DSV) på Stockholms Universitet, och som på sin fritid utnyttjade sin yttrandefrihet och kritiserade den svenska samhällsutvecklingen i allmänhet och de gängvåldtäkter som drabbar svenska kvinnor och barn i synnerhet.

– Det handlar om empati för våra medmänniskor. Jag har aldrig utsatts för gruppvåldtäkt, men jag kan föreställa mig vad det innebär. Jag har blivit kontaktad av flera kvinnor som blivit våldtagna, som skrivit till mig privat och tackat för att jag står upp för dem. Jag hade inte tänkt på det på det sättet, jag tänkte främst principiellt. Men att höra deras historier får mig att känna en väldigt stark solidaritet med dessa kvinnor.

Polistrakasserier på flygplats?

När Martinovski och hennes partner den 9 oktober 2019 skulle resa ut ur Sverige från Landvetter flygplats, blev de straxt före att de skulle kliva på planet, stoppade av ordningsmakten som kvarhöll dem i cirka 45 minuter innan de till slut tilläts kliva ombord på planet och resa iväg på semester.

– Vi fick stå och vänta vid passkontrollen för att vi skulle resa ut ur Sverige, tiden gick och vi började undra varför det dröjde varpå poliskvinnan blev arg och sa att vi inte skulle ställa en massa frågor om varför de höll kvar mitt pass. Jag fick springa bort och förklara situationen för flygpersonalen vid gaten. Flygpersonalen ringde då upp passkontrollen och frågade varför det tog sådan tid, varpå vi till sist fick gå ner till passkontrollen igen och få våra pass och sen springa upp till vårt flyg. Vi fick ingen förklaring på varför de höll våra pass i 45 minuter.

Högprioriterat polisärende

Efter en veckas vistelse utomlands stod de åter på svensk mark och klev av planet som landat på Arlanda flygplats. Då de skall gå igenom passkontrollen närmar sig uppskattningsvis minst sex uniformerade poliser som anlänt i två större polisbilar.

De tas till sidan och uppmanas att vänta. Ytterligare fem poliser ringdes till platsen.

– Polisen tar mitt pass och säger inte varför. När jag sa att jag ville ha en advokat så sa de att de inte har någon advokat att dra fram ur sina fickor. De uppträdde aggressivt och jag blev rädd. Istället för att de åker till förorten där det sprängs så befinner sig över tio poliser på plats för att gripa en kvinna som har twittrat. Det kändes som ett övergrepp och jag upplevde det som att de behandlade mig som en terrorist, berättar Bilyana.

NyT: Vad hände sedan?

– Poliserna stod och konfererade ett stenkast från oss. Jag pratade då med en advokat i telefon som sa att jag har rätt till ett vittne, och min partner som jag ville ha som vittne stod jag då och höll i handen när poliserna kommer åter mot mig. Då drog två poliser mig i armarna så att jag flyttades iväg några meter av två poliser som drog min hand ur min partners hand.

NyT: Varför tror du att de reagerade med sådan kraft och skickade så många poliser som tio stycken?

– Jag har känslan av att det är politiskt motiverat från vänsterextremister, för att jag ska skrämmas och försäga mig. De attackerar mina njurar. När du upplever att du blir rädd så attackeras njurarna och när man gör det så kan man tappa vettet eller be om förlåtelse. Det är vad jag tror.

Kroppsvisitation för förtal

Själva visitationen, vars nödvändighet i sig kan ifrågasättas, var allt annat än diskret och Martinovski vittnar om hur poliserna tog henne överallt på kroppen inklusive på brösten och mellan benen.

– Jag var helt tyst, från det att de slet mig från min partner så sa jag ingenting. Det var hemskt! Jag kände en sådan fullständig vrede. Polisen uppträdde totalt ociviliserat och var inhumana mot mig och mot min partner. Poliskvinnan tog på mina bröst och på mina genitalier och under tiden skrattade och skojade polismannen vid namn Marcus medan jag blev grovt kroppsvisiterad. Han kändes som en riktigt obehaglig människa.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  när jag äntligen kommer fram till vad jag skall tycka så har jag glömt det

  • ensomintevet

   Tur det för det hade nog blivit borttaget..

 • RNE

  Ja, här är nog tjänstefel på tjänstefel staplade på varandra. Några chefer borde med detta ryka?

  • ensomintevet

   Det händer bara om man kritiserar en minister.

   • Fraimer

    Ja det måste vara vänster-politiskt.

    • Knutkalas

     det blir mycket att rensa ut när sossarna är avsatta domstolsväsendet bör bytas ut

 • MånsMåne

  Är detta det ”nya” Sverige?

  Kritiken mot svensk politik på många områden är hård idag på ofta goda grunder. Är det detta vi kan räkna med? Detta är en behandling som kinesiska demokratiaktivister får genomlida och som Sverige rättmätigt kritiserar Kina för , eller förresten är kritiken rättmätig när vi själva behandlar samhällskritiker på detta vis…

  Krama varann i trafiken

 • Realisten

  Är SÄPO och regeringen inblandade så kommer ingen fakta att tyvärr att offentliggöras !

 • begood

  Uppföljare av artikeln skulle vara mycket bra. En genomgående, djuplodande, och undersökande
  journalistik som endast tillhör ett fåtal journalister idag. Granska makten kommer att vara genomgående
  för alla ärliga journalister, i sitt arbete att söka sanning och klarhet.

 • samuelafugglas

  Ett typexempel på socialistisk polisiär verksamhet när den är som värst.
  Ett minst lika allvarligt och avskyvärt tilltag skedde mot Karl Hedin.
  Vem är Lars Magnusson vid REMA?
  Får vi ett uttalande av “försteministern” tack, om hur han kan avskeda dessa samhällets värsta fiender inom den så kallade “poliskåren” som är satta att skydda oss från dessa övergrepp som drabbat Martinovski och Hedin?

 • ensomintevet

  Verkligen ruskigt! Händer det här i Sverige vad gäller prioritering av polisen knappa resurser eller ljuger dom, är de bara lata?

 • Som en person med flera akademiska examina är Bilyana naturligtvis skicklig att formulera sig i de flesta sammanhang. Har hon då kritiserat regeringen och dess hantlangare kan man ana sig till varför reaktionen blev som den blev. Som vanligt när primitiva organisationer, grupper och personer på grund av kunnighet saknar vettiga motargument tar man till maktmedel en typ av gatans parlament.

 • Knutkalas

  kan det ha varit hennes ryskklingande efternamnn som som fick igång boliserna tips från MSB KAN TÄNKAS

 • Lunkentuss

  Polisen har visst oanade resurser, trots allt.

 • LookMoo

  Alla oskyldiga upplever ett gripande som extremt obehaglig och kränkande.

  Det är åklagaren och Domstol som beslutar om olika tvångsåtgärder. Inte polisen. Polisen utför åtgärderna. Poliserna vet ofta inte vad det är frågan om eller vilken typ av person det är.

  Att detta ärende sköts på ett udda sätt är det ingen tvekan om. Normalt vid brott som inte är relaterade till “liv o hälsa” och där personen är bofast i Sverige får man hem ett brev där man upplyser om att man är misstänkt för brott och att ett förhör kommer att hållas. Brevet innehåller även information om rätten till offentlig försvarare/Advokat.

  Troligtvis har vänsterextremister och åklagaren kokat ihop vad hon skriver på Twitter med andra händelser. T.ex. anonyma hot. Åklagaren är känd som aktivist. Antalet Aktivister på Åklagarmyndigheten växer efter att nätverken Ruben och Hilda infiltrerat anställningsprocessen inom rättsväsendet.

 • Rygel

  Första tanken är att det är inte poliser utan utklädda nazister, kommunister, stasis eller 国家安全部? men så tänker man med den här regeringen så är det Sverige men svenska polisen borde förhelvete skämmas ögonen ur sig

  • Ro.ad

   Det är ganska s0 synn om Dig

   • Rygel

    Inte om mig men om Bilyana Martinovski

 • larsnilsson

  Här har ni några intervjuer från förra året och från häromdagen

  Riktigt riktigt riktigt intressant, vad som förorsakade hennes uppsägning !!!

  50 000 registerade våldtäkter i Sverige mellan 2012-2017 …. säger hon !!!
  Kan t.o.m vara ända upp till 100 000 rapporterade fall.

  Del 1 – Video 30 minuter:
  Dr Bilyana Martinovski on censorship and rape stats in Sweden Part I of II
  https://www.youtube.com/watch?v=nHBaM_t8YzQ

  Del 2 – Video 30 minuter:
  Dr. Bilyana Martinovski on censorship and rape stats in Sweden: Part II of II
  https://www.facebook.com/watch/?v=315011485938750

  Intervjuer efter detta att hon blivit arresterad( 3 st. delar)
  https://vladtepesblog.com/2019/10/18/bilyana-martinovski-interview-on-her-arrest-by-the-swedish-stasi/

 • Ro.ad

  Som alla förstår ingriper inte polisen utan goda skäl

  • Rygel

   Tror nog att det bara är du som ”förstår”

  • latmask

   Låt höra vilka goda skäl polisen hade här.

  • Lunkentuss

   Skälet är att det är sååååå synd om Kajsa Klein då eller?

 • Snövit

  Eftersom Samhällsnytt visar sitt förakt för yttrandefrihet och har lagt till även mig på sin lista över bannlysta kommentarskrivare ställer jag min “journalistiska” fråga här:

  Jag vill veta vafrör Polisen samlar in DNA från “näthatare”. DNA ska användas för att knyta en misstänkt brottsling, obs brottsling, till exempel vid våldtäkter eller mord eller grova inbrottsrån mm. De kan inte knyta näthatares DNA till hatbrottet. Är syftet endast att samla in medborgares DNA för att åsiktsregistera dem, eventuellt globalt? Skänker polisen personernas DNA till Säpo och Five Eyes? Det finns i alla händelser andra syften med topsningen än vad de låtsas om. Finns det någon som vet?

 • Knutkalas

  snälla ta bort den irriterande reklamen

Lokal vänsterpartist vill se folkomröstning om tiggeriförbud i Järfälla – lämnar partiet och blir politisk vilde

INRIKESChristoffer Hörnhagen, vänsterpartistisk kommunpolitiker i Järfälla, lämnar nu sitt parti i protest mot att han tycker att partiet sviker i flera viktiga frågor samt tillämpar härskartekniker internt gentemot partikamrater som vågar trotsa en trång åsiktskorridor. Den avgörande frågan blev dock synen på om Järfälla kommun skall hålla en folkomröstning angående ett tiggeriförbud, något han tycker är rimligt av demokratiskäl. Nu har han blivit politisk vilde i fullmäktige.

Stockholmare demonstrerade för återvandring – kritiserades av församling

INRIKESI Stockholm arrangerade gruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”, som tidigare har arrangerat demonstrationer för ett utträde ur EU och till stöd för yttrandefriheten, den 3 november en demonstration under parollen ”mot befolkningsutbyte och för återvandring”. Valet av plats kritiseras av Judiska församlingen.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Pedofil åtalad för ny barnvåldtäkt

BROTT OCH STRAFFPedofilen som tidigare dömts för flera brott, inklusive barnpornografi och våldtäkt av en tolvårig flicka, står nu åtalad på nytt för nya våldtäkter mot ett annat barn. Åtalet rör ett flertal brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka han varit bekant med.

Tobias Hübinette får miljoner till rasismforskning

INRIKESDen flerfaldigt brottsdömde Tobias Hübinette har tilldelats 3,9 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att i tre år forska om termerna ras och rasism på sociala medier. Det meddelar Hübinette på sin egen twitter. Han menar att detta innebär en revansch och upprättelse efter att under flera år ha varit isolerad från det antirasistiska etablissemanget.

Tredje tonåringen skjuten på lika många dagar

INRIKESMalmö har drabbats hårt av brutalt våld de senaste dagarna med flera uppmärksammade brott. På lördagskvällen sköts två 15-åriga tonåringar ner med ett flertal skott utanför en pizzeria. En av dessa avled av sina skador. På måndagskvällen sköts ytterligare en tonåring i den mångkulturella staden och nu utlöser polisen en nationell särskild händelse efter dåden i Malmö.

Konservativa riksdagsmandat kan knäcka justitieminister Morgan Johansson i misstroendeomröstning

INRIKESSverigedemokraterna kommer inom kort att väcka missförtroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson efter att våldsdåden i Malmö nått en ny kulmen. Moderaterna anslöt sig mycket snabbt till Sverigedemokraternas linje, och även om Kristdemokraterna ännu inte vill ge något besked, säger KD:s presschef Per Gudmundsson i en kommentar till Nya Tider att ”vårt partis kritik mot justitieministern är väl känd och att detta nog kommer att fälla utslaget”.

Vad får vi för pengarna? Dålig planering som skapar vårdkaos

ANALYSI oktober i år bytte fem regioner samtidigt leverantör av förbrukningsartiklar av engångskaraktär. Det resulterade i ett kaotiskt läge med inställda operationer, omfattande problem för 480 patienter som blev utan operationer och enorma kostnader. Problemet hade dock kunnat lösas om de ansvariga tjänstemännen och politikerna dels varit förutseende och dels agerat snabbt på de uppkomna leveransproblemen istället för att vänta på leverantören, i detta fall Apoteksbolaget.

Gå till arkivet

Send this to a friend