Skip to Content

Nationalekonomen Tino Sanandaji har gjort sig känd för att kritisera etablissemangets skönmålning av invandringen. Han menar att frågan omgärdas av hyckleri och intellektuell ohederlighet.
Sverige

Sanandaji ratar ”lönsam invandring”

Sandvikens kommun har beställt en rapport om invandringens lönsamhet för samhället, och i slutet av maj basunerade även massmedia ut det glada budskapet: Invandringen är en sjusärdeles vinstaffär, som ger den lyckliga kommunen en halv miljard kronor i ren vinst varje år! Nationalekonomen Tino Sanandaji är dock föga imponerad och kallar det en ”skräprapport”.

Publicerad: 16 juni, 2014, 16:44

  • Svenska

Läs även

Rapporten har författats av revisionsbyrån PwC på beställning av Sandvikens kommun, och gav snart upphov till braskande rubriker i dagspressen. ”Tjänar över en halv miljard på invandringen” ropade Dagens Nyheters rubrik. I artikeln fick Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen, lägga ut texten om invandringens lönsamhet.

– Det har diskuterats mycket huruvida invandringen innebär kostnader eller intäkter, och i så fall i vilken omfattning. Därför beställde nämnden studien och det var positivt att också en oberoende rapport så klargörande visar att invandringens plussida är så pass mycket större, sade Leif Jansson till DN.

Kommunen hade gått 511 miljoner kronor plus år 2012, enligt de siffror som PwC tagit fram, berättade DN-journalisten Ossi Carp. Av de 37 076 invånarna hade de 4 278 utlandsfödda genererat hela 621 miljoner i intäkter, medan kommunens kostnader för dem var 110 miljoner kronor. Leif Jansson förkunnade ivrigt att detta visar att alla kommuner behöver större invandring, liksom vårt östra grannland.

– Titta på Finland som har en betydligt sämre tillväxt än Sverige. En av orsakerna till det är att de har och har haft för lite invandring.

Som Nya Tider kunnat visa flera gånger tidigare ljuger DN om invandringens storlek och konsekvenser så ofta att man frestas tro att det är DN-redaktionens officiella policy. Denna gång fick man alltså draghjälp av Sandvikens kommun och revisionsbyrån PwC. DN-artikeln delades i sociala medier mer än någon annan artikel den dagen, och användes för att visa hur korkade invandringsmotståndare är. Flera andra tidningar vidarerapporterade nyheten med triumferande stämmor.

Inte en enda journalist gjorde sig omaket att förklara bedrägeriet för sina läsare.

Sanandaji sågar rapporten

Den svensk-kurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji, som har gjort sig känd för att nysta upp massmediala bedrägerier angående invandringens ekonomiska konsekvenser, ryckte ut även denna gång och visade på ett pedagogiskt sätt hur absurd beräkningen är:

  • Rapporten tar endast upp kommunens kostnader för de utlandsfödda, medan den ignorerar de större kostnader som betalas av stat och landsting. Kommunens kostnader utgör endast omkring 30 procent av totalsumman.
  • Än mer bisarrt, räknar man på plussidan in invandrarnas privata inkomster – både lönerna för dem som arbetar, och de statliga bidrag som de uppbär. Man räknar på ett ”produktionsvärde” som förutom lönerna för de invandrare som förvärvsarbetar även inkluderar företagarinkomster, pension samt socialförsäkringar. Till detta har man sedan adderat de hyror som betalas med dessa inkomster.

”Bara runt hälften av förvärvsinkomster går i skatt och bara en del av skatter går till kommunen”, förklarar Sanandaji. ”Det är bra att 1 334 av Sandvikens 2 774 utrikes födda i arbetsför ålder förvärvsarbetar (48 procent). Men invandrares privata inkomster är inte en intäkt eller överskott för Sandviken kommun. Ordet intäkt finns med fyra gånger i DN:s text om rapporten trots att rapporten själv aldrig räknar ut kommunens intäkter från utrikes födda.”

”Vi ser återigen att media inte är neutral i sin rapportering utan desperat söker efter sätt att övertyga sina läsare att invandring egentligen är lönsam”, sammanfattar Sanandaji vidare. ”Skräprapporter som ’bevisar’ att invandring är lönsam har som ni kanske märker nu börjat produceras på löpande band. Orsaken är att det finns enorm efterfrågan bland media efter den här sortens budskap. Detta samtidigt som de flesta journalister är ointresserade av – och ofta oförmögna – att kritiskt granska innehållet.”

Leif Jansson försvarar rapporten

Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen i Sandvikens kommun.

Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen i Sandvikens kommun.

När Nya Tider frågar Leif Jansson varför rapporten utelämnar statens och landstingens kostnader, menar han att slutsatsen står sig även om man räknar in statens och landstingens utgifter för de invandrade. De 110 miljonerna i kostnader blir då istället runt 366 miljoner, men eftersom intäkterna var 621 miljoner blir det ju ändå ett stort överskott.

NyT: Men om man hade räknat med allt det där så vore det ju fortfarande kostnaderna för stat, kommun och landsting på utgiftssidan. Är det rimligt att jämföra med 620 miljoner där bland annat utrikesföddas privata löner ingår?

– Ja, men så räknar man ju samhällsekonomiska intäkter, det är ju ett vedertaget sätt att räkna på. Om man är anställd och bidrar med produktionsvärden så bidrar man ju till samhällsekonomin, menar Jansson.

NyT: Tittar man i rapporten så har man som sagt räknat invandrarnas privata löner och bidrag som ett plus för kommunen – vilket DN sedan omformulerar till ”intäkter”. Känns det rimligt, tycker du?

– Nja, man måste se till samhällsekonomiska intäkter, om man pratar om kommunen så är det den geografiska kommunen, det är inte kommunen som juridisk person. Majoriteten av dem som förvärvsarbetar gör ju det i den privata sektorn. Så man måste inse att det handlar om Sandvikens kommun som geografisk företeelse, inte om kommunen som kommun om du förstår hur jag menar.

NyT: De utrikesfödda har ju en öppen arbetslöshet på 41 procent. Om man ponerar att Sandviken skulle ha en total arbetslöshet på 41 procent så skulle ekonomin alltså ändå gå runt, menar du?

– Ja, alltså, om man tittar på Sandviken samhällsekonomiskt så gör det ju det.

I sitt andra P.S. till artikeln skriver Tino Sanandaji:

”Den komiskt undermåliga rapporten hyllas nu av EU-minister Birgitta Ohlsson, medan Erik Ullenhag twittrar: ’Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet’. Kom inte och säg att det nya gänget i Folkpartiet kompromissar med sin intellektuella stringens för att försköna integrationen.

Det blir spännande att se om någon annan av Sveriges flera hundra nationalekonomer förutom jag själv kommer att påpeka de uppenbara bristerna i den här rapporten.”

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

INRIKESDet finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Antirasistisk lobbygrupp försvarar rasstolthet – bara den inte är vit

INRIKESDen 27 januari uttryckte den kände festfixaren Micael Bindefeld stolthet över sin etniska tillhörighet till det ”kulturbärande, judiska folket”. Detta gjordes på bästa sändningstid i Sveriges Radio utan att programledarna ifrågasatte vad han sade. Den så kallat antirasistiska lobbyorganisationen Teskedsorden, som annars pläderar för nolltolerans mot alla former av både så kallad rasism och ”medrasism”, försvarar utspelet. Teskedsordens generalsekreterare säger till Nya Tider att det är rätt att känna stolthet över sitt folk, bara man är en förtryckt minoritet.

Gå till arkivet

Send this to a friend