Skip to Content

Nationalekonomen Tino Sanandaji har gjort sig känd för att kritisera etablissemangets skönmålning av invandringen. Han menar att frågan omgärdas av hyckleri och intellektuell ohederlighet.
Sverige

Sanandaji ratar ”lönsam invandring”

Sandvikens kommun har beställt en rapport om invandringens lönsamhet för samhället, och i slutet av maj basunerade även massmedia ut det glada budskapet: Invandringen är en sjusärdeles vinstaffär, som ger den lyckliga kommunen en halv miljard kronor i ren vinst varje år! Nationalekonomen Tino Sanandaji är dock föga imponerad och kallar det en ”skräprapport”.

Publicerad: 16 juni, 2014, 16:44

  • Svenska

Läs även

Rapporten har författats av revisionsbyrån PwC på beställning av Sandvikens kommun, och gav snart upphov till braskande rubriker i dagspressen. ”Tjänar över en halv miljard på invandringen” ropade Dagens Nyheters rubrik. I artikeln fick Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen, lägga ut texten om invandringens lönsamhet.

– Det har diskuterats mycket huruvida invandringen innebär kostnader eller intäkter, och i så fall i vilken omfattning. Därför beställde nämnden studien och det var positivt att också en oberoende rapport så klargörande visar att invandringens plussida är så pass mycket större, sade Leif Jansson till DN.

Kommunen hade gått 511 miljoner kronor plus år 2012, enligt de siffror som PwC tagit fram, berättade DN-journalisten Ossi Carp. Av de 37 076 invånarna hade de 4 278 utlandsfödda genererat hela 621 miljoner i intäkter, medan kommunens kostnader för dem var 110 miljoner kronor. Leif Jansson förkunnade ivrigt att detta visar att alla kommuner behöver större invandring, liksom vårt östra grannland.

– Titta på Finland som har en betydligt sämre tillväxt än Sverige. En av orsakerna till det är att de har och har haft för lite invandring.

Som Nya Tider kunnat visa flera gånger tidigare ljuger DN om invandringens storlek och konsekvenser så ofta att man frestas tro att det är DN-redaktionens officiella policy. Denna gång fick man alltså draghjälp av Sandvikens kommun och revisionsbyrån PwC. DN-artikeln delades i sociala medier mer än någon annan artikel den dagen, och användes för att visa hur korkade invandringsmotståndare är. Flera andra tidningar vidarerapporterade nyheten med triumferande stämmor.

Inte en enda journalist gjorde sig omaket att förklara bedrägeriet för sina läsare.

Sanandaji sågar rapporten

Den svensk-kurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji, som har gjort sig känd för att nysta upp massmediala bedrägerier angående invandringens ekonomiska konsekvenser, ryckte ut även denna gång och visade på ett pedagogiskt sätt hur absurd beräkningen är:

  • Rapporten tar endast upp kommunens kostnader för de utlandsfödda, medan den ignorerar de större kostnader som betalas av stat och landsting. Kommunens kostnader utgör endast omkring 30 procent av totalsumman.
  • Än mer bisarrt, räknar man på plussidan in invandrarnas privata inkomster – både lönerna för dem som arbetar, och de statliga bidrag som de uppbär. Man räknar på ett ”produktionsvärde” som förutom lönerna för de invandrare som förvärvsarbetar även inkluderar företagarinkomster, pension samt socialförsäkringar. Till detta har man sedan adderat de hyror som betalas med dessa inkomster.

”Bara runt hälften av förvärvsinkomster går i skatt och bara en del av skatter går till kommunen”, förklarar Sanandaji. ”Det är bra att 1 334 av Sandvikens 2 774 utrikes födda i arbetsför ålder förvärvsarbetar (48 procent). Men invandrares privata inkomster är inte en intäkt eller överskott för Sandviken kommun. Ordet intäkt finns med fyra gånger i DN:s text om rapporten trots att rapporten själv aldrig räknar ut kommunens intäkter från utrikes födda.”

”Vi ser återigen att media inte är neutral i sin rapportering utan desperat söker efter sätt att övertyga sina läsare att invandring egentligen är lönsam”, sammanfattar Sanandaji vidare. ”Skräprapporter som ’bevisar’ att invandring är lönsam har som ni kanske märker nu börjat produceras på löpande band. Orsaken är att det finns enorm efterfrågan bland media efter den här sortens budskap. Detta samtidigt som de flesta journalister är ointresserade av – och ofta oförmögna – att kritiskt granska innehållet.”

Leif Jansson försvarar rapporten

Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen i Sandvikens kommun.

Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen i Sandvikens kommun.

När Nya Tider frågar Leif Jansson varför rapporten utelämnar statens och landstingens kostnader, menar han att slutsatsen står sig även om man räknar in statens och landstingens utgifter för de invandrade. De 110 miljonerna i kostnader blir då istället runt 366 miljoner, men eftersom intäkterna var 621 miljoner blir det ju ändå ett stort överskott.

NyT: Men om man hade räknat med allt det där så vore det ju fortfarande kostnaderna för stat, kommun och landsting på utgiftssidan. Är det rimligt att jämföra med 620 miljoner där bland annat utrikesföddas privata löner ingår?

– Ja, men så räknar man ju samhällsekonomiska intäkter, det är ju ett vedertaget sätt att räkna på. Om man är anställd och bidrar med produktionsvärden så bidrar man ju till samhällsekonomin, menar Jansson.

NyT: Tittar man i rapporten så har man som sagt räknat invandrarnas privata löner och bidrag som ett plus för kommunen – vilket DN sedan omformulerar till ”intäkter”. Känns det rimligt, tycker du?

– Nja, man måste se till samhällsekonomiska intäkter, om man pratar om kommunen så är det den geografiska kommunen, det är inte kommunen som juridisk person. Majoriteten av dem som förvärvsarbetar gör ju det i den privata sektorn. Så man måste inse att det handlar om Sandvikens kommun som geografisk företeelse, inte om kommunen som kommun om du förstår hur jag menar.

NyT: De utrikesfödda har ju en öppen arbetslöshet på 41 procent. Om man ponerar att Sandviken skulle ha en total arbetslöshet på 41 procent så skulle ekonomin alltså ändå gå runt, menar du?

– Ja, alltså, om man tittar på Sandviken samhällsekonomiskt så gör det ju det.

I sitt andra P.S. till artikeln skriver Tino Sanandaji:

”Den komiskt undermåliga rapporten hyllas nu av EU-minister Birgitta Ohlsson, medan Erik Ullenhag twittrar: ’Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet’. Kom inte och säg att det nya gänget i Folkpartiet kompromissar med sin intellektuella stringens för att försköna integrationen.

Det blir spännande att se om någon annan av Sveriges flera hundra nationalekonomer förutom jag själv kommer att påpeka de uppenbara bristerna i den här rapporten.”

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Göteborg: Vänsterextremister stoppar trafiken medan polisen tittar på

INRIKESEtt fyrtiotal aktivister från den vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion samlades under fredagseftermiddagen för att spärra av vägar i centrala Göteborg under polisens överinseende. På plats fanns bland andra Jonathan Pye som dömdes till fängelse i fyra år för inblandning i Göteborgskravallerna 2001.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Gå till arkivet

Send this to a friend