Skip to Content

Nationalekonomen Tino Sanandaji har gjort sig känd för att kritisera etablissemangets skönmålning av invandringen. Han menar att frågan omgärdas av hyckleri och intellektuell ohederlighet.
Sverige

Sanandaji ratar ”lönsam invandring”

Sandvikens kommun har beställt en rapport om invandringens lönsamhet för samhället, och i slutet av maj basunerade även massmedia ut det glada budskapet: Invandringen är en sjusärdeles vinstaffär, som ger den lyckliga kommunen en halv miljard kronor i ren vinst varje år! Nationalekonomen Tino Sanandaji är dock föga imponerad och kallar det en ”skräprapport”.

Publicerad: 16 juni, 2014, 16:44

  • Svenska

Läs även

Rapporten har författats av revisionsbyrån PwC på beställning av Sandvikens kommun, och gav snart upphov till braskande rubriker i dagspressen. ”Tjänar över en halv miljard på invandringen” ropade Dagens Nyheters rubrik. I artikeln fick Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen, lägga ut texten om invandringens lönsamhet.

– Det har diskuterats mycket huruvida invandringen innebär kostnader eller intäkter, och i så fall i vilken omfattning. Därför beställde nämnden studien och det var positivt att också en oberoende rapport så klargörande visar att invandringens plussida är så pass mycket större, sade Leif Jansson till DN.

Kommunen hade gått 511 miljoner kronor plus år 2012, enligt de siffror som PwC tagit fram, berättade DN-journalisten Ossi Carp. Av de 37 076 invånarna hade de 4 278 utlandsfödda genererat hela 621 miljoner i intäkter, medan kommunens kostnader för dem var 110 miljoner kronor. Leif Jansson förkunnade ivrigt att detta visar att alla kommuner behöver större invandring, liksom vårt östra grannland.

– Titta på Finland som har en betydligt sämre tillväxt än Sverige. En av orsakerna till det är att de har och har haft för lite invandring.

Som Nya Tider kunnat visa flera gånger tidigare ljuger DN om invandringens storlek och konsekvenser så ofta att man frestas tro att det är DN-redaktionens officiella policy. Denna gång fick man alltså draghjälp av Sandvikens kommun och revisionsbyrån PwC. DN-artikeln delades i sociala medier mer än någon annan artikel den dagen, och användes för att visa hur korkade invandringsmotståndare är. Flera andra tidningar vidarerapporterade nyheten med triumferande stämmor.

Inte en enda journalist gjorde sig omaket att förklara bedrägeriet för sina läsare.

Sanandaji sågar rapporten

Den svensk-kurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji, som har gjort sig känd för att nysta upp massmediala bedrägerier angående invandringens ekonomiska konsekvenser, ryckte ut även denna gång och visade på ett pedagogiskt sätt hur absurd beräkningen är:

  • Rapporten tar endast upp kommunens kostnader för de utlandsfödda, medan den ignorerar de större kostnader som betalas av stat och landsting. Kommunens kostnader utgör endast omkring 30 procent av totalsumman.
  • Än mer bisarrt, räknar man på plussidan in invandrarnas privata inkomster – både lönerna för dem som arbetar, och de statliga bidrag som de uppbär. Man räknar på ett ”produktionsvärde” som förutom lönerna för de invandrare som förvärvsarbetar även inkluderar företagarinkomster, pension samt socialförsäkringar. Till detta har man sedan adderat de hyror som betalas med dessa inkomster.

”Bara runt hälften av förvärvsinkomster går i skatt och bara en del av skatter går till kommunen”, förklarar Sanandaji. ”Det är bra att 1 334 av Sandvikens 2 774 utrikes födda i arbetsför ålder förvärvsarbetar (48 procent). Men invandrares privata inkomster är inte en intäkt eller överskott för Sandviken kommun. Ordet intäkt finns med fyra gånger i DN:s text om rapporten trots att rapporten själv aldrig räknar ut kommunens intäkter från utrikes födda.”

”Vi ser återigen att media inte är neutral i sin rapportering utan desperat söker efter sätt att övertyga sina läsare att invandring egentligen är lönsam”, sammanfattar Sanandaji vidare. ”Skräprapporter som ’bevisar’ att invandring är lönsam har som ni kanske märker nu börjat produceras på löpande band. Orsaken är att det finns enorm efterfrågan bland media efter den här sortens budskap. Detta samtidigt som de flesta journalister är ointresserade av – och ofta oförmögna – att kritiskt granska innehållet.”

Leif Jansson försvarar rapporten

Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen i Sandvikens kommun.

Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen i Sandvikens kommun.

När Nya Tider frågar Leif Jansson varför rapporten utelämnar statens och landstingens kostnader, menar han att slutsatsen står sig även om man räknar in statens och landstingens utgifter för de invandrade. De 110 miljonerna i kostnader blir då istället runt 366 miljoner, men eftersom intäkterna var 621 miljoner blir det ju ändå ett stort överskott.

NyT: Men om man hade räknat med allt det där så vore det ju fortfarande kostnaderna för stat, kommun och landsting på utgiftssidan. Är det rimligt att jämföra med 620 miljoner där bland annat utrikesföddas privata löner ingår?

– Ja, men så räknar man ju samhällsekonomiska intäkter, det är ju ett vedertaget sätt att räkna på. Om man är anställd och bidrar med produktionsvärden så bidrar man ju till samhällsekonomin, menar Jansson.

NyT: Tittar man i rapporten så har man som sagt räknat invandrarnas privata löner och bidrag som ett plus för kommunen – vilket DN sedan omformulerar till ”intäkter”. Känns det rimligt, tycker du?

– Nja, man måste se till samhällsekonomiska intäkter, om man pratar om kommunen så är det den geografiska kommunen, det är inte kommunen som juridisk person. Majoriteten av dem som förvärvsarbetar gör ju det i den privata sektorn. Så man måste inse att det handlar om Sandvikens kommun som geografisk företeelse, inte om kommunen som kommun om du förstår hur jag menar.

NyT: De utrikesfödda har ju en öppen arbetslöshet på 41 procent. Om man ponerar att Sandviken skulle ha en total arbetslöshet på 41 procent så skulle ekonomin alltså ändå gå runt, menar du?

– Ja, alltså, om man tittar på Sandviken samhällsekonomiskt så gör det ju det.

I sitt andra P.S. till artikeln skriver Tino Sanandaji:

”Den komiskt undermåliga rapporten hyllas nu av EU-minister Birgitta Ohlsson, medan Erik Ullenhag twittrar: ’Sandviken påminner om att vi också blir rikare av öppenhet’. Kom inte och säg att det nya gänget i Folkpartiet kompromissar med sin intellektuella stringens för att försköna integrationen.

Det blir spännande att se om någon annan av Sveriges flera hundra nationalekonomer förutom jag själv kommer att påpeka de uppenbara bristerna i den här rapporten.”

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat vid kyrkomötet

INRIKESSom ett resultat av kyrkovalet den 19 september tar sig det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) in vid kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend