Hjälparbetaren och nunnan Hatune Dogan visar skotthål vid ingången till ett kloster i norra Egypten. Foto: Nya Tider

På plats: Sanna Hill med Hatune Foundation i Egypten

Nya Tiders vice chefredaktör Sanna Hill besökte tillsammans med grundaren av Hatune Foundation, Hatune Dogan, Kairo och de norra delarna av Egypten under juli månad. De besökte bland annat ett område kallat Mokattam, där 70 000 kristna lever i misär. Många hade tvingats fly från förföljelse i norra Egypten. Tidigare i år åkte Sanna Hill och Hatune Dogan till Irak och Turkiet.

– Det var som vanligt en intensiv och lärorik resa. Vi träffade präster och andra hjälparbetare som berättade att Islamiska staten rekryterar bland lokalbefolkningen vid gränsen till Libyen. Kristna och andra minoriteter och oliktänkare förföljs, misshandlas och i värsta fall mördas. Polisen är i många fall korrupt och det är inte alltid lätt att få rätt mot en stark majoritet, säger Sanna Hill.

Det är inte första gången Hill har åkt till instabila områden tillsammans med Hatune Foundation. Tidigare i år åkte hon till flera olika områden i norra Irak, bland annat till bergsstaden Sinjar, där kurdiska och jezidiska styrkor hade återtagit stadskärnan från Islamiska staten två månader tidigare. Där intervjuade hon soldater och offer och teamet var tvungna att åka förbi den av Islamiska staten kontrollerade staden Mosul för att leverera förnödenheter och medicin till soldater och flyktingar i bergen.

Hat
En flicka i området Mokattam i Egypten. Här bor omkring 70 000 kristna i misär. Foto: Nya Tider

 

– Politikerna i Sverige och Europa låtsas vara goda när de i själva verket tar av u-landsbiståndet för att finansiera en massinvandring som vi inte klarar av. I de flyktingläger vi besökte mellan städerna Dohuk och Sinjar uttryckte folk en oro för att Europa inte är noggranna vilka de välkomnar i sina länder, och en del sa att de inte skulle våga fly till Europa av rädsla för radikal islamism, berättar Hill.

Hill åkte även till norra delarna av Turkiet tillsammans med hjälporganisationen. Intervjuer och artiklar om resorna går att läsa i Nya Tiders papperstidning, och delar av dessa går även att läsa på hemsidan. Ett längre reportage om resan till Egypten kommer att publiceras inom kort. Läs Hatune Foundations reseskildring här.

 

r
I februari åkte Hatune Dogan och Sanna Hill till den sönderbombade staden Sinjar i norra Irak. En stund innan de anlände hade Islamiska staten skjutit in en granat i hopp om att träffa polishuset. Foto: Nya Tider

 

rDSC_0048
Sanna Hill och Hatune Dogan träffade flera personer och familjer som fallit offer för Islamiska staten och dess föregångare, Nusrafronten. Pappan i denna familj blev mördad i sitt hem. Foto: Nya Tider

 

sDSC_0560
Strider mot IS. Intervjuer med soldater och offer har tidigare publicerats i Nya Tider. Foto: Nya Tider

 

tDSC_0773
Brutala scener. Massgrav i Sinjar i norra Irak. Foto: Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Reflektioner från nationaldagen

Reflektioner från nationaldagen

🟠 KRÖNIKA Den nationalistiska utomparlamentariska organisationen Det fria Sverige anordnade traditionsenligt ett nationaldagsfirande i Svenskarnas hus i Älgarås. I år var också Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand inbjuden som gäst. I en krönika för Nya Tider skildrar Kasselstrand en fullspäckad dag med både arbete och firande. Han bjuder också läsaren på många personliga reflektioner kring svensk nationalistisk organisering.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.