Med terrorarmén bara ett stenkast bort dokumenterade Nya Tiders Sanna Hill massgravar och flyktingläger i norra Irak. Tillsammans med den syriskortodoxa nunnan Hatune Dogan och hennes internationella hjälporganisation besökte hon bland annat frontavsnittet vid staden Sinjar (Shingal), som befriats av kurdiska och jezidiska miliser.

Sanna Hill vid frontlinjen i Irak

Kampen för liv och trygghet är en daglig sådan i flera av Mellanösterns länder. Soldater som offrar sin bekvämlighet och riskerar livet för att kämpa mot Islamiska staten, flyktingar som tvingas bo i snötäckta berg utan framtidsutsikter i de flyktingläger Europa prioriterar bort för att ha råd att finansiera massinvandringen. Tillsammans med nunnan Hatune Dogan, grundare av Hatune Foundation, begav jag mig till frontlinjen Irak/Syrien/Turkiet. Mycket skulle hinnas med. Besök i bortprioriterade flyktingläger, dussintals intervjuer med IS-offer, ett besök hos de jezidi-soldater som skyddar staden Sinjal (Shingal) från IS samt en avstickare till flera turkiska städer där väpnad konflikt råder mellan turkarna och kurderna.

– Där borta är Islamiska statens huvudfäste i Irak. Vår guide pekade. Ett berg tonade upp sig i skymningen, några oljetankbilar körde in i staden. För att ta oss till den kurdiska staden Dohuk och vidare till frontlinjen i Sinjal var vi tvungna att passera staden Mosul, som varit i IS händer sedan 2014.

Staden Mosul, som ligger på andra sidan berget, har varit i IS händer sedan 2014.

 

Vi hade precis lämnat Erbil, en i huvudsak kristen stad i södra Kurdistan i norra Irak. Där besökte vi två större flyktingläger där endast kristna bor. Vi spenderade två dagar i lägren. Hatune Foundation delade ut förnödenheter till de mest utsatta, och vi lyssnade på deras berättelser. Flera hade varit i Islamiska statens fångenskap under flera månader, bland annat en medelålders kvinna som utsattes för den mest vedervärdiga av tortyr för att hon vägrade konvertera till islam. Hon skulle med all sannolikhet ha skjutits ihjäl, men räddades av en biskop som köpte ett femtiotal kvinnor och barn från IS för dyra pengar för att få dem fria.

DSC_0245
Pojke tillhörande en kristen familj i ett flyktingläger strax utanför staden Erbil i södra Kurdistan.

 

Vi fick även tillfälle att besöka en familj vars fader hade skjutits ihjäl av radikala islamister inför deras tolvårige son i staden Mosul. I ett separat flyktingläger bodde ett fyrtiotal jezidiska kvinnor och barn, som hade lyckats fly från IS efter nio månaders fångenskap. De vittnade om våldtäkter, tortyr och död. En liten flicka fick sina föräldrar och syskon dödade. En fjortonårig flicka blev våldtagen 280 gånger under två månader, sen slutade hon räkna.

DSC_0262
Flyktingbarn i Erbil. Tyska nunnan Hatune Dogan delade ut förnödenheter och pengar till de mest behövande.

 

DSC_0639
Tyska nunnan Hatune Dogan åkte upp till flyktinglägren i Sinjar med gas, varma filtar, tvål och tvättmedel. ”Dessa människor får ingen hjälp någonstans ifrån, inte ens från sitt eget land”, berättade Hatune. I bergen blir det ofta minusgrader, och kölden är ett stort problem.

 

De kämpar mot IS

 I staden Sinjal massakrerades omkring 5000 jezider mellan år 2014 och 2015. I dag står staden öde, sönderbombad till grunden. Jezidiska styrkor lyckades tillsammans med den kurdiska militären Peshmerga befria staden, men då var förödelsen redan ett faktum. I dag håller endast jezidiska soldater till i stadskärnan. I de kyliga bergen bor många jezidiska familjer, och de jezidiska soldaterna är det enda som står mellan IS och döden.

En stad i ruiner. I staden Sinjar finns numera bara soldater. I denna stad dog omkring 5 000 människor mellan 2014 och 2015.

 

Cigarettröken fyller rummet där tiotalet soldater har satt sig för att äta ett mål mat. De berättar om ett av sina befäl, som lyckades ta över en av Islamiska statens stridsvagnar under strid och på så sätt vinna slaget. Visst har de vapen, men IS har betydligt bättre sådana. De bästa vapen soldaterna har är sådana de tagit från IS under och efter strid.

Fler soldater skulle varit med oss för samtal, men en timme innan vi anlände slog en bomb ned i stadskärnan. En gasbomb, som denna gång inte krävde några dödsoffer. Dock drabbades de personer som var nära platsen av illamående och kräkningar.

C7
Soldater i Sinjar.

 

DSC_0735
Delar av den jezidiska polisstyrkan. De bästa vapen de har är vapen de själva erövrat från IS under strider.

 

Vi besöker stadens polishus och får ett snabbt samtal med polischefen, som ansvarar för alla soldater som försvarar Sinjal. Även om jeziderna håller statskärnan, har IS fortfarande kontroll över nio närliggande byar, och Mosul är inte långt bort. Ett hundratal meter från IS-terrirorium finns två större massgravar, som vi besöker under tystnad för att inte bli upptäckta. I en grav sticker håret av en liten flicka upp ur marken. Kropparna av ett hundratal kvinnor och barn som vägrade konvertera kastades i en badhuspool. 400 jezidiska kvinnor tog skydd i ett badhus när IS intog staden, men IS visade ingen nåd. En kilometer från platsen finns en annan massgrav, där civila män ligger.

– Min svärfar ligger här, berättar vår lokale guide sammanbitet.

1774
Död och förödelse. Ett stenkast från Islamiska statens territorium fanns denna massgrav, där skeletten från ett åttiotal manliga civila jezider ligger. I en massgrav några kilometer därifrån slängdes kropparna av ett hundratal kvinnor som mördades av IS då de vägrade konvertera till islam.

 

Hemresan blir ett problem. Det har börjat mörkna, och få personer vill åka förbi Mosul när det är mörkt. Att västerlänningar är i bilen gör det extra problematiskt, då kidnappningsrisken är stor.

”IS strider med turkarna”

Efter att ha lämnat fronten, till mångas förvåning helskinnade, flög vi till Istanbul och vidare till staden Mardin, som ligger vid den krigshärjade gränsen till Irak. Ett par mil utanför staden Cizre möts vi av barrikader och sönderskjutna lastbilar och hus. Lokalbefolkningen berättar att det pågår stridigheter här nästan dagligen, där turkisk militär attackerar kurder. Överallt såg vi turkiska militärfordon.

– Det kommer skjutas ikväll, säger en ung man till oss och fortsätter: Det är bäst att ni åker härifrån fort.

Innan vi åkte hann dock den unga mannen berätta att Islamiska staten strider mot kurderna tillsammans med turkarna.

– Det började för ett tag sedan, män med långa skägg som är ovanligt skoningslösa attackerar oss.

ciDSC_0862
Några mil utanför den krigsdrabbade staden Cizre pågår strider mellan turkar och kurder. Kurderna menar att IS hjälper turkarna i striderna.

 

En skev migrationspolitik 

Vad hade då folk att säga om Europa? Mycket. Flyktingar, soldater, patriarker och lokala hjälparbetare var rörande överrens om att Europas migrationspolitik kommer att bli vår död i slutändan. Flyktingarna var uppriktigt ledsna över våra politikers prioriteringar, och sade sorgset att de inte skulle våga åka till exempelvis Sverige, Frankrike eller Tyskand även om de hade kunnat. Soldater som riskerade sina liv i kampen mot IS var arga över Europas slappa hållning gentemot radikal islamism.

– Vi skulle aldrig flytta till Europa. Ni släpper in krafter som vill er och er kultur illa. Ni göder er egen undergång och sedan väntar ni tills den förgör er och ert land. Här ser vi fienden och kämpar mot ondskan, vi stannar här. Vi skulle aldrig fly, sade en av de jezidiska soldaterna i ett samtal om migrationspolitik.

Nya Tider kommer regelbundet publicera längre reportage, intervjuer och bilder i såväl pappersupplagan som på hemsidan. 

Samtliga foton: Sanna Hill/Nya Tider

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Verkligheten bakom Mariupol och Azovstal

Verkligheten bakom Mariupol och Azovstal

🟠 UTRIKES Under tisdagen den 17 maj påbörjades en överföring av sårade ukrainska soldater från Azovstal till ryska sjukhus i närområdet, LNR (Luganskaja Narodnaja Respublika) och DNR (Donetskaja Narodnaja Respublika). Även andra tillfångatagna ukrainska soldater fick lämna sina underjordiska gömställen. Man talar om 265 evakuerade, varav 62 svårt skadade soldater. Men situationen är mycket infekterad och kretsar kring vilka dessa soldater är.

Läs även:

Verkligheten bakom Mariupol och Azovstal

Verkligheten bakom Mariupol och Azovstal

🟠 UTRIKES Under tisdagen den 17 maj påbörjades en överföring av sårade ukrainska soldater från Azovstal till ryska sjukhus i närområdet, LNR (Luganskaja Narodnaja Respublika) och DNR (Donetskaja Narodnaja Respublika). Även andra tillfångatagna ukrainska soldater fick lämna sina underjordiska gömställen. Man talar om 265 evakuerade, varav 62 svårt skadade soldater. Men situationen är mycket infekterad och kretsar kring vilka dessa soldater är.

Franska soldater i Mariupol?

Franska soldater i Mariupol?

🟠 UTRIKES Har franska officerare offrats i Mariupol? Den allvarliga anklagelsen kommer från en turkisk politiker, men den har inte framkallat något officiellt förnekande från Frankrikes sida. Det är dock nödvändigt att ”tvätta bort dessa anklagelser från Frankrikebilden”, skriver artisten och den politiske aktivisten Francis Lalanne, till försvarets stabschef.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Våren i svensk konst

🟠 Åmells konsthandel och galleri presenterar i årets vårutställning flera konstnärer med ett gemensamt tema, nämligen våren. Våren kan gestaltas som spröda vilda blommor eller storslagna landskap. Våren inväntas med spänd förväntan efter den mörka, trista årstiden, speciellt nu med alla dystra händelser och varningar om alla möjliga kommande katastrofer.

Den första svenska mellohysterin

🟠 Numera får man leta för att se något verkligt svenskt inslag i den årliga melodifestivalen i Sverige. Kanske det gula och blå som förekommer vid sidan om det rosa i logotypen då. Men förresten, allt måste ju förändras radikalt har vi förstått, för annars lär vi oss inte av historien, och… äsch förresten, vi går rakt på ämnet. Förr i tiden var det mesta hemskt som vi vet. Vi kan därför skräckslaget fråga oss hur det var när ett gammaldags Sverige för första gången fick delta i den internationella musik­tävlingen. Följ med i ett svartvitt potpurri där fem mäktiga melodi­experter, ett myglande Sveriges Radio och en sångstrejkande smålänning i daladräkt som snurrade ända ner till Nederländerna figurerar.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Två män och ett kylskåp

🟠 HISTORIA Människan har i alla tider strävat efter att förvara mat så att den inte förstörs. Olika metoder för detta har varit saltning, torkning och rökning. Mat kom även att förvaras kyld i källare och särskilda ishus. Till sist såg de första kylskåpen dagens ljus. Kylskåpet kom dock att utvecklas och förbättras av de två svenska uppfinnarna Baltzar von Platen och Carl Munters.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.