Skip to Content

Sara Mohammad kritiserar den kultur hon själv föddes i. I dag kämpar hon för utsatta kvinnor som råkar illa ut på grund av skamkultur. Foto: Wikipedia

Sara Mohammad engagerar sig emot skamförtryck

– Måste du ta upp sånt som kan reta vissa grupper, Sara? – Ja, det måste jag. För hur kan medeltida förtryck av kvinnor och barn pågå mitt ibland oss och breda ut sig i det här upplysta landet? På detta sätt och med sin oefterhärmliga dialekt och accent inledde Sara Mohammad sitt Sommarprogram i Sveriges Radio den 22 juli med vad som är hennes ständiga känga till ett undfallande och ängsligt politiskt svenskt etablissemang.

Publicerad: 13 augusti, 2016, 16:49

  • Svenska

Läs även

När Sara Mohammad i radio spelar låten ”One” med U2 och samtidigt berättar att den var Fadime Sahindals favoritlåt är det säkert många lyssnare som får en klump i halsen.

– Jag har som många flickor och unga kvinnor i Sverige och runt om i världen blivit könsstympad, hotad till livet om jag inte gifte mig med någon som släkten har valt och blivit tvingad att bära sjal och hijab, som är en huvudbonad som måste dölja vartenda hårstrå, berättar Sara i sitt sommarprogram.

Att Sara Mohammad fått kritisera den kultur hon föddes i på detta skarpa sätt i den statliga radion hör till ovanligheterna. Hon har dock själv muslimsk bakgrund och då funkar inte det vanliga epitetet ”rasist”. Annat var det till exempel när författaren och debattören Marcus Birro förde fram försiktig kritik av islam, då haglade ord som ”främlingsfientlig” och ”islamofob” och de stora tidningarnas sidor stängdes för honom.

Sara Mohammad möter visserligen en del kritik, men hon släpps i alla fall fram i public service-medierna. Hon föddes 1967 i Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan. När hon var 17 år lämnade hon sin familj efter att hon misshandlats och hotats till livet av sin bror som ville byta henne mot en kvinna han ville gifta sig med och dessutom tvinga Sara att gifta sig med en man hon aldrig träffat.

Sara flydde på dagen för sin vigsel och kom till Sverige som flykting 1993 och lever sedan dess med skyddad identitet. Hon lovade sig själv att ägna sitt liv åt att hjälpa sina medsystrar.

Hennes barndom finns fortfarande i färskt minne. I sommarprogrammet berättar hon vidare:
– Min mamma var sträng och styrde mitt och mina systrars liv med religiösa och traditionella normer och värderingar. Hon var rädd för Gud varenda sekund av sitt liv. Det var mammas ansvar att uppfostra oss till lydiga och fina flickor, som fick veta att kärlek var något förbjudet.

Ett oslipat rakblad användes för att förstöra Saras underliv. När hon fick sin första mens var hon officiellt kvinna. Då ordnade mamman så att Sara kunde skyla sig så att karlarna i trakten inte skulle få se en skymt av hennes kurvor, ingenstans fick det puta ut.

– Det var himla viktigt för mamma att tyget inte var så tunt att man kunde ana mina ben, men det fick heller inte vara för tjockt, då kunde mina kurvor synas. Mitt under den heta kurdiska sommaren var det ett måste att jag hade en lång dress på mig med långa ärmar och långbyxor under, berättar Sara.

Hon nämner också hur den där hijaben skulle sitta på även i de mest krävande situationer, när det var 45 grader varmt och hon stod inne i ett kök och skulle baka bröd. Hennes svåger var byns shariapolis och sade att Sara var tvungen att bära hijab hela dagen i skolan eller så måste hon helt sluta studera.

Väl i Sverige och med allt skamrelaterat förtryck i minnet grundade Sara år 2001 Glöm Aldrig Pela-föreningen efter Pela Atroshi, en 19-årig kurdisk kvinna som dödades i ett skamrelaterat mord den 24 juni 1999. Föreningen bytte namn till det nuvarande Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime, efter mordet på Fadime Sahindal 2002. Fadime sköts till döds av sin far med två skott i huvudet den 21 januari 2002 i Uppsala.

Sara Mohammad är en flitig debattör som med stort patos och vad som väl närmast får betraktas som dödsförakt varit högljutt kritisk till politisk islam, slöja och hijab. Hon har inte mycket till övers för svenska feminister och menar att Gudrun Schyman och hennes Feministiskt initiativ inte bryr sig om muslimska invandrarkvinnors rättigheter av rädsla för att utmålas som rasister.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Stor risk för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar

ANALYSI efterspelet till några uppmärksammade bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har Fastighetsägarna låtit Sweco genomföra en undersökning av hur utsatta bostadsrättsföreningar i allmänhet är för ekonomisk brottslighet. Resultatet av undersökningen, som presenterades i en rapport den 1 oktober i år, visar att risken för att utsättas för bedrägerier är mycket stor. Stora brister i den ekonomiska förvaltningen, dålig styrning och bristande engagemang från medlemmarna anges som viktiga riskmoment.

Samhällskritisk akademiker frihetsberövad av över tio poliser

Det fattades inga polisiära resurser när Stockholmspolisen frihetsberövade, kroppsvisiterade, och i ilfart förde bort den flerfaldigt examinerade akademikern och samhällskritikern Bilyana Martinovski från Arlanda flygplats. Orsaken? Hon var misstänkt för förtal av Kajsa Klein på #jagärhär, men det fick hon inte reda på förrän flera timmar senare.

Göteborgs rånvåg – senaste offret tolv år gammal

INRIKESVarje månad utförs i Göteborg i genomsnitt över 30 personrån, där vanligen både gärningsmän och offer är unga. Hot och våld utövas vid dessa attacker, men bytena begränsar sig till mobiltelefoner och jackor. ”Under ett par års tid har vi haft en ganska kraftig ökning, och det fortsätter”, säger en polischef till Nya Tider.

Rasismen mot vita markägare i Sydafrika tas upp i Sveriges riksdag

INRIKESDen allt mer trängande situationen för vita markägare i Sydafrika kommer att tas upp i Sveriges riksdag. Detta sedan Roger Richtoff och Björn Söder från Sverigedemokraterna uppmärksammat frågan i en fristående motion. Nu vill de att den svenska regeringen agerar för att förmå Sydafrikas regering att stoppa planerna på rasistisk mark­expropriation. Richtoff säger till Nya Tider att motionen är ett sätt att uppmärksamma frågan.

Astrid Lindgrens värld söker barnskådespelare – efterfrågar särskilt ickesvenskar

Inför säsongen år 2020 söker Astrid Lindgrens värld i Vimmerby nya barnskådespelare. I jobbannonsen efterfrågar man särskilt ickesvenska barn som kan ”berika verksamheten” med etnisk och kulturell mångfald. När Nya Tider vill ställa frågor till ansvariga vid temaparken tycks ledningen ha fått kalla fötter och vill inte kommentera jobbannonsen över huvud taget. Diskrimineringsombudsmannen menar dock att detta skulle kunna vara fråga om möjlig diskriminering av svenskar.

Åkesson tar avstånd från Alternativ för Sverige

I ett samtal med Navid Modiri får Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan vad han tycker om Alternativ för Sverige. Åkesson svarar att partiet är bildat av personer som ville föra Sverigedemokraternas ideologiska utgångspunkter i en annan riktning än han själv, och att Alternativ för Sverige drar till sig ”knäppgökar”. Själv menar han att han gärna går i en Prideparad.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

Politikfakta raderat efter S-kritik

INRIKESDen mycket populära nyhetssidan Politikfakta blev den 23 september drabbat av det digitala bokbålet då sidan försvann från Facebook utan närmare förklaring. Några dagar senare var kanalen uppe igen, men glädjen för läsarna blev kort och den 13 oktober togs sidan återigen bort.

Gå till arkivet

Send this to a friend