Skip to Content

Sara Mohammad kritiserar den kultur hon själv föddes i. I dag kämpar hon för utsatta kvinnor som råkar illa ut på grund av skamkultur. Foto: Wikipedia

Sara Mohammad engagerar sig emot skamförtryck

– Måste du ta upp sånt som kan reta vissa grupper, Sara? – Ja, det måste jag. För hur kan medeltida förtryck av kvinnor och barn pågå mitt ibland oss och breda ut sig i det här upplysta landet? På detta sätt och med sin oefterhärmliga dialekt och accent inledde Sara Mohammad sitt Sommarprogram i Sveriges Radio den 22 juli med vad som är hennes ständiga känga till ett undfallande och ängsligt politiskt svenskt etablissemang.

Publicerad: 13 augusti, 2016, 16:49

  • Svenska

Läs även

När Sara Mohammad i radio spelar låten ”One” med U2 och samtidigt berättar att den var Fadime Sahindals favoritlåt är det säkert många lyssnare som får en klump i halsen.

– Jag har som många flickor och unga kvinnor i Sverige och runt om i världen blivit könsstympad, hotad till livet om jag inte gifte mig med någon som släkten har valt och blivit tvingad att bära sjal och hijab, som är en huvudbonad som måste dölja vartenda hårstrå, berättar Sara i sitt sommarprogram.

Att Sara Mohammad fått kritisera den kultur hon föddes i på detta skarpa sätt i den statliga radion hör till ovanligheterna. Hon har dock själv muslimsk bakgrund och då funkar inte det vanliga epitetet ”rasist”. Annat var det till exempel när författaren och debattören Marcus Birro förde fram försiktig kritik av islam, då haglade ord som ”främlingsfientlig” och ”islamofob” och de stora tidningarnas sidor stängdes för honom.

Sara Mohammad möter visserligen en del kritik, men hon släpps i alla fall fram i public service-medierna. Hon föddes 1967 i Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan. När hon var 17 år lämnade hon sin familj efter att hon misshandlats och hotats till livet av sin bror som ville byta henne mot en kvinna han ville gifta sig med och dessutom tvinga Sara att gifta sig med en man hon aldrig träffat.

Sara flydde på dagen för sin vigsel och kom till Sverige som flykting 1993 och lever sedan dess med skyddad identitet. Hon lovade sig själv att ägna sitt liv åt att hjälpa sina medsystrar.

Hennes barndom finns fortfarande i färskt minne. I sommarprogrammet berättar hon vidare:
– Min mamma var sträng och styrde mitt och mina systrars liv med religiösa och traditionella normer och värderingar. Hon var rädd för Gud varenda sekund av sitt liv. Det var mammas ansvar att uppfostra oss till lydiga och fina flickor, som fick veta att kärlek var något förbjudet.

Ett oslipat rakblad användes för att förstöra Saras underliv. När hon fick sin första mens var hon officiellt kvinna. Då ordnade mamman så att Sara kunde skyla sig så att karlarna i trakten inte skulle få se en skymt av hennes kurvor, ingenstans fick det puta ut.

– Det var himla viktigt för mamma att tyget inte var så tunt att man kunde ana mina ben, men det fick heller inte vara för tjockt, då kunde mina kurvor synas. Mitt under den heta kurdiska sommaren var det ett måste att jag hade en lång dress på mig med långa ärmar och långbyxor under, berättar Sara.

Hon nämner också hur den där hijaben skulle sitta på även i de mest krävande situationer, när det var 45 grader varmt och hon stod inne i ett kök och skulle baka bröd. Hennes svåger var byns shariapolis och sade att Sara var tvungen att bära hijab hela dagen i skolan eller så måste hon helt sluta studera.

Väl i Sverige och med allt skamrelaterat förtryck i minnet grundade Sara år 2001 Glöm Aldrig Pela-föreningen efter Pela Atroshi, en 19-årig kurdisk kvinna som dödades i ett skamrelaterat mord den 24 juni 1999. Föreningen bytte namn till det nuvarande Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime, efter mordet på Fadime Sahindal 2002. Fadime sköts till döds av sin far med två skott i huvudet den 21 januari 2002 i Uppsala.

Sara Mohammad är en flitig debattör som med stort patos och vad som väl närmast får betraktas som dödsförakt varit högljutt kritisk till politisk islam, slöja och hijab. Hon har inte mycket till övers för svenska feminister och menar att Gudrun Schyman och hennes Feministiskt initiativ inte bryr sig om muslimska invandrarkvinnors rättigheter av rädsla för att utmålas som rasister.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Ett besök i den gamla snapphane-gården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Gå till arkivet

Send this to a friend