Skip to Content

KUNG SALMAN, 81, (t.v.) ses här lågmält samspråka med sin son Mohammed bin Salman som nu är Saudiarabiens nya kronprins. Den bortkuppade Mohammed bin Nayef ses iaktta dem i bakgrunden. Bilden är tagen vid USA:s president Donald Trumps besök i maj. Foto: Saudi Press Agency

Saudiarabien: Detaljer om palatskupp avslöjas i läckor

PappersupplaganNya Tider v. 30

I juni ändrades tronföljden i Saudiarabien efter en de facto palatskupp. Det som skakade världens största oljepåverkande nation skedde helt oväntat även för experter. Nästan exakt en månad efter den historiska händelsen publicerades läckt information om vad som egentligen skett, i tre större västmedier. Nya Tider återger och analyserar här dessa läckor som innehåller hitintills okända och en del sensationella detaljer.

Publicerad: 25 juli, 2017, 22:34

  • Svenska

Läs även

Tisdagen den 20 juni kallades den dåvarande saudiske kronprinsen och inrikesministern Mohammed bin Nayef för att möta kung Salman bin Abdul Aziz i det kungliga palatset i Mecka. Tronföljaren Mohammed bin Nayef, även benämnd vid sin akronym MbN, är kungens brorson och deras farfar var ingen mindre än Saudiarabiens grundare och förste monark Abdul-Aziz, eller Ibn Saud som han är känd som i väst. Tronföljaren MbN är dessutom sedan ett par decennier tillbaka en nyckelperson inom Saudiarabiens säkerhetsapparat, vilket sammantaget gör honom till en av de mäktigaste inom den saudiska kungafamiljen och därmed landet. Detta ska dock förändras innan det för MbN ödesdigra mötet är över.

Det läckta materialet som uppges komma från saudiska källor som står MbN nära publicerades mellan den 19 och 20 juli (svensk tid) i de amerikanska dagstidningarna New York Times (NYT) och Wall Street Journal (WSJ) samt av den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend