Skip to Content

Bandar bin Sultan, Saudiarabiens säkerhetschef och CIA:s förtrogne, försökte muta och hota Putin till att överge Assad.

Saudiarabien ger Putin ett ”erbjudande han inte kan motstå”

Genom löften om lukrativa affärsavtal samt underförstådda hot om ”tjetjensk terrorism” mot vinter-OS 2014 försökte den saudiske säkerhetschefen förmå Rysslands president Vladimir Putin att överge Assad. Putin blev dock rasande över denna utpressning.

Publicerad: 18 september, 2013, 08:36

  • Svenska

Läs även

I en artikel i Business Insider uppmärksammade nyligen reportern Geoffrey Ingersoll den saudiske prinsen Bandars roll i den nu 2,5 år långa syriska konflikten. Han påtalar att många observatörer av konflikten tror att Bandar, med sina nära band till Washington, är spindeln i nätet i kriget mot
Syrien.

Brittiska Daily Telegraph har rapporterat om hemliga rysk-saudiska samtal, där den saudiske underrättelsechefen Bandar erbjöd Putin billig olja mot att han övergav Assad.
Prinsen lovade även att Ryssland skulle få behålla sin flottbas i Tartus efter att Assad störtats och att tjetjenska terrorister inte skulle attackera kommande vinter-OS 2014 i den ryska staden Sotji. Bandar ska ordagrannt ha sagt ”Jag kan ge dig garanti att skydda vinter-OS nästa år. De tjetjenska grupper som utgör ett hot mot säkerheten under spelen är kontrollerade av oss”.

Det var därmed tydligt vad som skulle ske om Ryssland inte gick med på Saudiarabiens förslag eller snarare utpressning. Här kan nämnas att israelisk media i somras rapporterade om att just tjetjenska grupper hade klivit in på det syriska slagfältet och gjort sig kända som några av de grymmaste av de islamistgrupperingar som anses ha kopplingar till al-Qaida, vilket inte säger så lite.

Putin hade enligt dessa uppgiftslämnare blivit rasande och sagt att ”Vår hållning till Assad kommer aldrig ändras. Vi anser den syriska regeringen vara den bästa att föra det syriska folkets talan, och inte de där leverätarna!” med hänvisning till de videofilmer som läckt ut där saudisponsrade rebeller ägnade sig åt kannibalism på sina fiender. Den saudiska prinsen fick åka hem i oförrättat ärende.

Flottbasen i Tartus skulle Putin få behålla, lovade Bandar, om Ryssland övergav Assad.

Flottbasen i Tartus skulle Putin få behålla, lovade Bandar, om Ryssland övergav Assad.

Den i USA utbildade Bandars erbjudande ska ha initierats av Israel och godkänts av USA. Prinsen, som varit Saudiarabiens ambassadör i Washington, ska enligt samma källor ha nära kontakter med CIA och vara mycket omtyckt i Langley (CIA:s högkvarter).

Enligt den brittiska nyhetstidningen Independent är det Bandars saudiska underrättelsetjänst som gång på gång sedan februari varit drivande bakom anklagelserna att den syriska ”regimen” använt saringas.

Även amerikanska Wall Street Journal rapporterade nyligen att CIA insåg att Saudiarabien menade allvar i sina försök att störta Assad när den saudiske kungen utsåg prins Bandar som ansvarig för deras insats. CIA ansåg att han till skillnad från dem kunde leverera bokstavligt talat flyglaster med pengar och vapen till rebellerna i Syrien.

Saudiarabiens roll i Syrien och i Jordanien, genom det färdigställda gemensamma högkvarteret för rebeller och samtliga av deras västliga och regionala sponsorer samt tränandet av de förstnämnda, ska inte underskattas.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Anna Anka

    Hej

Ett besök i den gamla snapphane-gården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Schweiz håller fast vid strängare gränsvärden för mobilstrålning

UTRIKESDen 22 april beslutade det schweiziska parlamentet att inte lyssna på telekomindustrin och i stället behålla de strängare gränsvärdena man haft sedan år 2000 för mikrovågsstrålning från mobilmaster, basstationer och wifi. Gränsvärdena ligger cirka hundra gånger lägre än i Sverige.

Rånaren Mohamed flydde i panik, bröt benet och fick stryk av offret, Vittne: ”Han skrek som en stucken gris”

INRIKESNya Tider kan nu avslöja att samtliga inblandade i det uppmärksammade Ronnebyfallet är araber. Ett beväpnat arabgäng trängde in i bostaden hos en arabisk småbarnsfamilj. De brottade ned frun, tejpade henne, och riktade en pistol mot tinningen på ett spädbarn. Men familjefadern synade bluffen och bad dem att skjuta honom. Den stressade Mohamed tog upp pistolen, riktade den mot mannen, gjorde mantelrörelse – och tryckte av. Då visade det sig att pistolen bara var en attrapp. Fadern svarade med att vräka en TV på Mohamed varpå han och hans två kumpaner flydde i panik. Men den stressade rånaren ramlade i trappan och bröt benet. Ett vittne berättar att han ”skrek som en gris” när familjefadern kom utspringande med ett stolsben i handen för att ge honom stryk.

Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider

INRIKESNya Tider har fått en faktura från den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan (MEFO) på 13 000 kronor. Som motivering skrev MEFO att man valt att kland­ra Nya Tider för en publicering. Inte förrän Nya Tider hotat med polisanmälan för bedrägeri valde föreningen att dra tillbaka fakturan.

Glorifierar kriminellt leverne – blev själv förnedringsrånad

INRIKESEn mängd bilder där rapartisten ”Einár” fotograferades i förnedrande situationer spreds i början av maj på olika sociala nätverk på internet. Polisen har inlett en utredning om misstänkt människorov och grovt rån, men är i övrigt förtegen om fallet. Många kommentarer på nätet fokuserar på vad de ser som det ironiska i att en ung svensk man som glorifierar kriminellt leverne själv verkar ha blivit offer för riktiga kriminella.

Miljöpartiet sviker sina väljare i ännu en hjärtefråga

INRIKESDen 29 april röstade riksdagen ned en motion om att ge amnesti för de huvudsakligen afghanska män som ofta kal­las ”ensamkommande”. Motionen fick endast stöd av Vänsterpartiet, och alltså inte av Miljöpartiet, trots att den skrivits av tre miljöpartister. Till Nya Tider säger Jonas Eriksson (MP), en av undertecknarna, att inte heller han räknade med att få bifall från sitt parti, utan att motionen endast ska ses som ett debattinlägg.

S-politiker åtalas för våldsamt motstånd – brottades med biträdande regionpolischefen

INRIKESSocialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak greps av polis efter att han, enligt Åklagarkammaren i Örebro, satt sig till våldsamt motvärn då en polisman försökte ge honom en trafikbot.

Gå till arkivet

Send this to a friend