Skip to Content

Bandar bin Sultan, Saudiarabiens säkerhetschef och CIA:s förtrogne, försökte muta och hota Putin till att överge Assad.

Saudiarabien ger Putin ett ”erbjudande han inte kan motstå”

Genom löften om lukrativa affärsavtal samt underförstådda hot om ”tjetjensk terrorism” mot vinter-OS 2014 försökte den saudiske säkerhetschefen förmå Rysslands president Vladimir Putin att överge Assad. Putin blev dock rasande över denna utpressning.

Publicerad: 18 september, 2013, 08:36

  • Svenska

Läs även

I en artikel i Business Insider uppmärksammade nyligen reportern Geoffrey Ingersoll den saudiske prinsen Bandars roll i den nu 2,5 år långa syriska konflikten. Han påtalar att många observatörer av konflikten tror att Bandar, med sina nära band till Washington, är spindeln i nätet i kriget mot
Syrien.

Brittiska Daily Telegraph har rapporterat om hemliga rysk-saudiska samtal, där den saudiske underrättelsechefen Bandar erbjöd Putin billig olja mot att han övergav Assad.
Prinsen lovade även att Ryssland skulle få behålla sin flottbas i Tartus efter att Assad störtats och att tjetjenska terrorister inte skulle attackera kommande vinter-OS 2014 i den ryska staden Sotji. Bandar ska ordagrannt ha sagt ”Jag kan ge dig garanti att skydda vinter-OS nästa år. De tjetjenska grupper som utgör ett hot mot säkerheten under spelen är kontrollerade av oss”.

Det var därmed tydligt vad som skulle ske om Ryssland inte gick med på Saudiarabiens förslag eller snarare utpressning. Här kan nämnas att israelisk media i somras rapporterade om att just tjetjenska grupper hade klivit in på det syriska slagfältet och gjort sig kända som några av de grymmaste av de islamistgrupperingar som anses ha kopplingar till al-Qaida, vilket inte säger så lite.

Putin hade enligt dessa uppgiftslämnare blivit rasande och sagt att ”Vår hållning till Assad kommer aldrig ändras. Vi anser den syriska regeringen vara den bästa att föra det syriska folkets talan, och inte de där leverätarna!” med hänvisning till de videofilmer som läckt ut där saudisponsrade rebeller ägnade sig åt kannibalism på sina fiender. Den saudiska prinsen fick åka hem i oförrättat ärende.

Flottbasen i Tartus skulle Putin få behålla, lovade Bandar, om Ryssland övergav Assad.

Flottbasen i Tartus skulle Putin få behålla, lovade Bandar, om Ryssland övergav Assad.

Den i USA utbildade Bandars erbjudande ska ha initierats av Israel och godkänts av USA. Prinsen, som varit Saudiarabiens ambassadör i Washington, ska enligt samma källor ha nära kontakter med CIA och vara mycket omtyckt i Langley (CIA:s högkvarter).

Enligt den brittiska nyhetstidningen Independent är det Bandars saudiska underrättelsetjänst som gång på gång sedan februari varit drivande bakom anklagelserna att den syriska ”regimen” använt saringas.

Även amerikanska Wall Street Journal rapporterade nyligen att CIA insåg att Saudiarabien menade allvar i sina försök att störta Assad när den saudiske kungen utsåg prins Bandar som ansvarig för deras insats. CIA ansåg att han till skillnad från dem kunde leverera bokstavligt talat flyglaster med pengar och vapen till rebellerna i Syrien.

Saudiarabiens roll i Syrien och i Jordanien, genom det färdigställda gemensamma högkvarteret för rebeller och samtliga av deras västliga och regionala sponsorer samt tränandet av de förstnämnda, ska inte underskattas.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Anna Anka

    Hej

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Massinvandringen blev till massbidragsberoende

INRIKESEnligt statistik från olika myndigheter som sammanställts av Aftonbladet har massinvandringen som nådde sin kulmen 2015 inte resulterat i stärkta finanser för samhället. Istället går den överväldigande majoriteten av invandrarna, hela 94 procent, på någon form av bidrag.

Nya Tiders reporter avhyst från Bokmässan för att ha ställt frågor

INRIKESNya Tiders reporter Jesper Johansson avhystes från Bokmässan av uniformerad polis efter att den socialdemokratiske tidigare toppolitikern Pierre Schori blev besvärad av hans frågor om bland annat Sveriges stöd till diktaturen Zimbabwe. En anmälan om ofredande upprättades, men när Nya Tider talar med polisen visar det sig att de har svårt att motivera rubriceringen och agerandet. I Nya Tiders video, som dokumenterar hela händelsen, syns att reportern agerar artigt och rör aldrig Schori, men är envis med att ställa frågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend