Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
UTSLAGET SAUDISKT PANSAR ses här välta och brinnande. Videor visar långa vägavsnitt med övergivna pickuper (se nedre bild) och brinnande stridsfordon. Många ligger välta eller har kört fast i sanden i vägkanten, vilket tyder på att panik utbröt när houthierna genomförde sitt vidsträckta bakhåll mot dem. Det skedde efter att de först lockats ut från sina baser för att angripa vad de trodde var en mindre fiendestyrka. Videoklipp visar hur de saudiskbetalade soldaterna i hög fart försökte fly i sina stridsfordon utan att stanna för att plocka upp skadade eller flyende kamrater som tvingats överge sina fordon. De ytterst få som stannade för att ta upp stridspositioner slogs snabbt ut av houthierna. Stillbilder: Al Masirah
UTRIKES

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

PappersupplaganNya Tider v. 42

Houthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Publicerad: 14 oktober, 2019, 16:43

  • Svenska

Läs även

I slutet av september genomförde den jemenitiska Houthi-rörelsen en storskalig operation mot saudiskledda styrkor på gränsen till Narjan-provinsen i södra Saudiarabien. Talesmannen för de väpnade styrkorna för Houthi-regeringen, brigadgeneral Yahya Saree, liknade operationen vid ett stort bakhåll och ”den största lockbetesoperationen” sedan krigsutbrottet 2015.

Han berättade att den var en samordnad insats av mark-, robot- och luftstyrkor. Det sista åsyftar houthiernas drönarflotta, som den 14 september i en likaledes historisk attack slog ut två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudiarabien, som resulterade i att diktaturen förlorade halva sin oljeexporterande kapacitet (se NyT v.39/2019).

HOUTHI-KRIGARE framför en erövrad saudisk pickup. Ett par av dem tittar ner på stupade fiender på marken. Houthi-krigarna, som ofta slåss i sandaler eller flip-flops, är på goda grunder fruktade av sina fiender. En del av deras framgång mot alla odds kan förklaras med en orubblig gudstro som gör att de dels inte fruktar döden, dels är helt övertygande om att de har Gud på sin sida. Det mycket framgångsrika bakhållet hade också givits namnet ”Operation Seger [given] från Gud”. Stillbild: Al Masirah

 

 

Houthi-regeringens väpnade styrkor, eller Houthi-rebellerna som de ofta kal­las av sina fiender, heter formellt Ansar Allah (Guds anhängare), men efter att deras ledare Hussein Badr Eddin al-Houthi lönnmördades 2004 började de kal­la sig Houthi-rörelsen, populärt kal­la­de houthierna.

Operation ”Seger från Gud”

Markoperationen i slutet av september, som jemeniterna döpt till ”Seger från Gud”, understöddes av över 20 robot- och drönarattacker mot de saudiskledda styrkornas olika positioner. Enligt talesmannen Saree lyckades houthierna redan det första dygnet omringa flera av dessa observationsplatser, utposter och baser, och tog mängder med fångar. Efter tre dygn hade jemeniterna helt omringat saudiernas styrkor i gränsområdet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Nima

    Nya Tider, när du vill veta vad som händer i världen.
    Tack för ett intressant reportage.

Sebastian Kurz går åt vänster? Möjlig koalition mellan borgerliga och gröna i Österrike

UTRIKESEtablerade mediers kampanj för en ”turkos-grön” koalitionsregering i Österrike ser ut att ha framgång. Borgerliga ÖVP har nyligen inlett förhandlingar med det gröna partiet, Grünen, i ett försök att få till en regering. Samtidigt syns tecken på att Sebastians Kurz’ parti anpassar sin migrationspolitik till den gröna agendan.

NASA byter namn på asteroid

UTRIKESEfter att NASA kommit under attack från politiskt korrekta vänsteraktivister har man bytt namn på en asteroid, från Ultima Thule till Arrokoth. Namnet Ultima Thule menades ha ”nazistiska kopplingar” och NASA såg sig tvingade att byta namn till ett indianord istället.

Visselblåsare: Sjukvårdspersonal vågar inte prata om orsakerna till rekordlånga vårdköer

INRIKESÖver 120 000 svenskar står nu i köer så långa att det strider mot lagen. Samtidigt har flera sjukhus i landet anställningsstopp och på Karolinska sjukhuset varslas nu 600 anställda om uppsägning – man har inte råd att behålla personalen. Regeringen har tidigare skyllt situationen på att svenskar blir allt äldre. Enligt flera läkare som Nya Tider talat med är dock massinvandringen en betydligt större faktor, men det råder en ”tystnadskultur” som gör att man inte vågar prata om det.

Socialdemokrat erkänner: Ljög om rasistisk attack

UTRIKESAbdirahim ”Husu” Hussein är kommunfullmäktigeledamot för Socialdemokraterna i Helsingfors, till vardags taxichaufför. På Twitter skrev han att en kund sagt åt honom att åka hem till Somalia, varpå Hussein skall ha stannat bilen på motorvägen och bett kunden stiga av. Men nu erkänner Hussein att allting var påhittat. ”Jag ljög”, säger Hussein.

Turkiet skickar IS-terrorister till Europa

UTRIKESTurkiet har bekräftat att de påbörjat de utannonserade deportationerna av IS-terrorister som suttit i turkiskt förvar. En amerikansk medborgare har redan deporterats och senare i veckan kommer sju tyska medborgare att deporteras. Det är oklart hur många av de cirka 1 500 IS-terroristerna som kommer att skickas till Sverige.

Succé i spanska valet för nationalistiska Vox – blir tredje största parti

UTRIKESDet nationalistiska högerpartiet Vox får omkring 15 procent av rösterna och fördubblar antalet mandat i parlamentet. I västerländsk systemmedia var besvikelsen stor när resultatet stod klart. ”Visst är det så att högerextrema Vox är den stora vinnaren” konstaterade en upprörd Johanna Frändén i Aftonbladets sändning.

Alternativ för Tyskland mer än fördubblades i Thüringen

UTRIKESDen 27 oktober fick delstaten Thüringen, på gränsen till Tjeckien, välja sitt lokala parlament. Flest röster fick vänsterpartiet Linke, 31 procent. Alternativ för Tyskland mer än fördubblade sitt röstetal från 10 procent till 23 procent och blir näst störst i delstatsparlamentet. För såväl kristdemokratiska CDU som socialdemokratiska SPD blev valet en katastrof. Båda förlorade ungefär en tredjedel av sina väljare. Nu pågår koalitionsförhandlingar.

Svenska dagen viktig finländsk högtidsdag som Svenska Akademien negligerar

UTRIKESDen 6 november högtidlighålls som svenska språkets högtidsdag i Finland och är i övrigt en viktig flaggdag. Men Svenska Akademien i Stockholm förefaller likgiltiga – istället är de engagerade i projektet intensivsvenska för nyanlända från tredje världen.

Gå till arkivet

Send this to a friend