Skip to Content

UTSLAGET SAUDISKT PANSAR ses här välta och brinnande. Videor visar långa vägavsnitt med övergivna pickuper (se nedre bild) och brinnande stridsfordon. Många ligger välta eller har kört fast i sanden i vägkanten, vilket tyder på att panik utbröt när houthierna genomförde sitt vidsträckta bakhåll mot dem. Det skedde efter att de först lockats ut från sina baser för att angripa vad de trodde var en mindre fiendestyrka. Videoklipp visar hur de saudiskbetalade soldaterna i hög fart försökte fly i sina stridsfordon utan att stanna för att plocka upp skadade eller flyende kamrater som tvingats överge sina fordon. De ytterst få som stannade för att ta upp stridspositioner slogs snabbt ut av houthierna. Stillbilder: Al Masirah
UTRIKES

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

PappersupplaganNya Tider v. 42

Houthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Publicerad: 14 oktober, 2019, 16:43

  • Svenska

Läs även

I slutet av september genomförde den jemenitiska Houthi-rörelsen en storskalig operation mot saudiskledda styrkor på gränsen till Narjan-provinsen i södra Saudiarabien. Talesmannen för de väpnade styrkorna för Houthi-regeringen, brigadgeneral Yahya Saree, liknade operationen vid ett stort bakhåll och ”den största lockbetesoperationen” sedan krigsutbrottet 2015.

Han berättade att den var en samordnad insats av mark-, robot- och luftstyrkor. Det sista åsyftar houthiernas drönarflotta, som den 14 september i en likaledes historisk attack slog ut två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudiarabien, som resulterade i att diktaturen förlorade halva sin oljeexporterande kapacitet (se NyT v.39/2019).

HOUTHI-KRIGARE framför en erövrad saudisk pickup. Ett par av dem tittar ner på stupade fiender på marken. Houthi-krigarna, som ofta slåss i sandaler eller flip-flops, är på goda grunder fruktade av sina fiender. En del av deras framgång mot alla odds kan förklaras med en orubblig gudstro som gör att de dels inte fruktar döden, dels är helt övertygande om att de har Gud på sin sida. Det mycket framgångsrika bakhållet hade också givits namnet ”Operation Seger [given] från Gud”. Stillbild: Al Masirah

 

 

Houthi-regeringens väpnade styrkor, eller Houthi-rebellerna som de ofta kal­las av sina fiender, heter formellt Ansar Allah (Guds anhängare), men efter att deras ledare Hussein Badr Eddin al-Houthi lönnmördades 2004 började de kal­la sig Houthi-rörelsen, populärt kal­la­de houthierna.

Operation ”Seger från Gud”

Markoperationen i slutet av september, som jemeniterna döpt till ”Seger från Gud”, understöddes av över 20 robot- och drönarattacker mot de saudiskledda styrkornas olika positioner. Enligt talesmannen Saree lyckades houthierna redan det första dygnet omringa flera av dessa observationsplatser, utposter och baser, och tog mängder med fångar. Efter tre dygn hade jemeniterna helt omringat saudiernas styrkor i gränsområdet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

Gå till arkivet

Send this to a friend