Skip to Content

UTSLAGET SAUDISKT PANSAR ses här välta och brinnande. Videor visar långa vägavsnitt med övergivna pickuper (se nedre bild) och brinnande stridsfordon. Många ligger välta eller har kört fast i sanden i vägkanten, vilket tyder på att panik utbröt när houthierna genomförde sitt vidsträckta bakhåll mot dem. Det skedde efter att de först lockats ut från sina baser för att angripa vad de trodde var en mindre fiendestyrka. Videoklipp visar hur de saudiskbetalade soldaterna i hög fart försökte fly i sina stridsfordon utan att stanna för att plocka upp skadade eller flyende kamrater som tvingats överge sina fordon. De ytterst få som stannade för att ta upp stridspositioner slogs snabbt ut av houthierna. Stillbilder: Al Masirah
UTRIKES

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

PappersupplaganNya Tider v. 42

Houthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Publicerad: 14 oktober, 2019, 16:43

  • Svenska

Läs även

I slutet av september genomförde den jemenitiska Houthi-rörelsen en storskalig operation mot saudiskledda styrkor på gränsen till Narjan-provinsen i södra Saudiarabien. Talesmannen för de väpnade styrkorna för Houthi-regeringen, brigadgeneral Yahya Saree, liknade operationen vid ett stort bakhåll och ”den största lockbetesoperationen” sedan krigsutbrottet 2015.

Han berättade att den var en samordnad insats av mark-, robot- och luftstyrkor. Det sista åsyftar houthiernas drönarflotta, som den 14 september i en likaledes historisk attack slog ut två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudiarabien, som resulterade i att diktaturen förlorade halva sin oljeexporterande kapacitet (se NyT v.39/2019).

HOUTHI-KRIGARE framför en erövrad saudisk pickup. Ett par av dem tittar ner på stupade fiender på marken. Houthi-krigarna, som ofta slåss i sandaler eller flip-flops, är på goda grunder fruktade av sina fiender. En del av deras framgång mot alla odds kan förklaras med en orubblig gudstro som gör att de dels inte fruktar döden, dels är helt övertygande om att de har Gud på sin sida. Det mycket framgångsrika bakhållet hade också givits namnet ”Operation Seger [given] från Gud”. Stillbild: Al Masirah

 

 

Houthi-regeringens väpnade styrkor, eller Houthi-rebellerna som de ofta kal­las av sina fiender, heter formellt Ansar Allah (Guds anhängare), men efter att deras ledare Hussein Badr Eddin al-Houthi lönnmördades 2004 började de kal­la sig Houthi-rörelsen, populärt kal­la­de houthierna.

Operation ”Seger från Gud”

Markoperationen i slutet av september, som jemeniterna döpt till ”Seger från Gud”, understöddes av över 20 robot- och drönarattacker mot de saudiskledda styrkornas olika positioner. Enligt talesmannen Saree lyckades houthierna redan det första dygnet omringa flera av dessa observationsplatser, utposter och baser, och tog mängder med fångar. Efter tre dygn hade jemeniterna helt omringat saudiernas styrkor i gränsområdet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Nima

    Nya Tider, när du vill veta vad som händer i världen.
    Tack för ett intressant reportage.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Antalet smittade av kinesiskt virus stiger – flera dödsfall

UTRIKESDet kinesiska coronaviruset har visat sig kunna sprida sig mellan människor och antalet smittade ökar nu snabbt. Bara över helgen mer än tredubblades antalet smittade till 300. Samtidigt har antalet dödsfall även stigit från två till sex. Viruset har även bekräftats spritt sig till ett flertal olika kinesiska städer och nu ökar risken för fortsatta mutationer som gör viruset ännu dödligare.

Stor demonstration i Virginia för rätten att inneha vapen

UTRIKESI den amerikanska delstaten Virginia innehar Demokraterna makten sedan de senaste valen i slutet av 2019. De fick egen majoritet både i delstatens kongress och senat, för första gången sedan 1994. Sedan dess har de varit verksamma med att stärka sin position, ibland med metoder som beskrivs som odemokratiska.

Fremskrittspartiet lämnar den norska regeringen

UTRIKESDet nationalistiska partiet Fremskrittspartiet lämnar nu Norges borgerliga fyrpartiregering med omedelbar verkan. Det meddelade såväl norska samt svenska medier måndagen den 20 januari. Orsaken till avhoppet var regeringens beslut att ta hem en islamistisk kvinna som varit ansluten till terrorsekten IS. Förutom kvinnan togs hennes femårige son till Norge. Detta fick, som Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen säger, ”bägaren att rinna över”.

Kina misstänks mörka spridning av dödligt virus

UTRIKESÄn så länge har över 60 personer bekräftats bära på det dödliga coronaviruset som kan orsaka SARS – men experter från Storbritannien menar att det verkliga antalet kan ligga över 1 700 redan. Medan allt fler människor insjuknar och viruset sprids till andra länder kommer anklagelser om att Kina mörkar information om smittspridningen. Smittskyddsexperter över hela världen håller nu spridningen av viruset under uppsikt eftersom risken finns att det muterar – med en världsomspännande pandemi som följd.

Gå till arkivet

Send this to a friend