Skip to Content

SCB har prognostiserat Sveriges framtida befolkning 2070, och räknar med att det minskade inflödet till Sverige är temporärt och snart återgår till 100 000 per år. ”Under 2020 minskade invandringen ytterligare till följd av coronapandemin. På sikt beräknas invandringen öka från dagens nivå till drygt 100 000 per år”, skriver SCB i rapporten. Nästan hälften av invandrarna förväntas komma från Asien och Afrika. År 2070 förväntas antalet utlandsfödda ha ökat med en miljon till totalt tre miljoner. Hur många miljoner andra-, tredje och fjärdegenerationens invandrare som kommer att utgöra Sveriges befolkning har SCB inte räknat på. Fotot taget i centrala Stockholm, sommaren 2020. Foto: Nya Tider
REPORTAGE

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

PappersupplaganNya Tider v. 29

Den minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Publicerad: 22 juli, 2021, 15:05

  • Svenska

Läs även

Det är i SCB-rapporten ”Sveriges framtida befolkning 2021-2070, Demografiska rapporter 2021:1”, som prognosen över Sveriges framtida befolkning presenteras. Befolkningen väntas år 2070 vara 12,6 miljoner, en ökning med 2,2 miljoner jämfört med idag.

”I korta drag kan resultatet sammanfattas med att befolkningen ökar, såväl antalet som andelen äldre ökar och andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB i rapporten, vars beräkningar utgår från att dagens lagstiftning fortsätter att gälla framöver.

– De bedömningar vi gör utgår från den lagstiftning som finns när vi gör framskrivningen. Vi gör inga prognoser över politiska beslut, varken i Sverige eller i något annat land, skriver Lena Lundkvist, demograf på Avdelningen för Befolkning och Välfärd på SCB och huvudansvarig för rapporten, till Nya Tider.

VILSELEDANDE PROGNOS. Enligt statistik från SCB har 38,6 procent av ungdomar i Sverige mellan 0-17 år någon form av utländsk bakgrund idag. Längst gånget är folkutbytet i storstadskommunerna. I Stockholm är det 47,4 procent, i Göteborg 53,3 procent och i Malmö 66,7 procent. Men i den nyligen publicerade rapporten om Sveriges framtida befolkning år 2070, har SCB kunnat dölja folkutbytet genom att utelämna gruppen med utländsk bakgrund och istället bara dela in Sveriges befolkning i två grupper: födda i Sverige, och födda i utlandet. På det sättet placeras samtliga and­ra, tredje, fjärde och kommande generationers invandrare till samma grupp som svenskar utan invandrarbakgrund. Hur många svenskar med svenska föräldrar och mor- och farföräldrar som kommer att finnas år 2070 vet inte SCB. Källa: SCB

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Blågula stiftelsen ska stärka sverigevänliga verksamheter

INRIKESUnder försommaren bildades en stiftelse vars syfte är att samla in pengar och stödja alltifrån svenska kulturinitiativ till lovvärda projekt och innovativa personer. I Blågula stiftelsens styrelse sitter det flera erfarna affärsmän och entreprenörer, och den 22 maj hölls en lanseringsmiddag i de centrala delarna av Stockholm. Nya Tider var på plats för att bevaka eventet.

Gå till arkivet

Send this to a friend