Skip to Content

Utvisa kriminella invandrare, en valaffisch från SVP. Foto: SVP

Schweiz repatrierar inte utländska kriminella

Det blev nej till förslaget om att utländska medborgare automatiskt skulle utvisas vid brottslighet. Det stod klart sedan rösterna räknats i folkomröstningen den 28 februari.

Publicerad: 11 mars, 2016, 19:06

  • Svenska

Läs även

Med 58,9 procent mot 41,1 procent röstade schweizarna ned förslaget, enligt vilket utvisning skulle gälla även för mindre förseelser. Initiativet till folkomröstningen kommer från det nationalistiska Schweiziska folkpartiet (SVP), som är det federala parlamentets största parti med ungefär en tredjedel av platserna. I sin motivering skriver partiet bland annat:
”Personer som inte respekterar våra regler måste lämna Schweiz. En rigorös tillämpning av utvisning skulle ha en förebyggande effekt och minska den utländska kriminaliteten. Det skulle alltså öka tryggheten för alla invånare i Schweiz.”
Kritiker menade att förslaget skulle kränka mänskliga rättigheter och försvåra relationerna med EU, något som redan skedde när landet efter en folkomröstning införde begränsningar av arbetskraftsinvandring från unionen. Den socialdemokratiska regeringsmedlemmen Simonetta Sommaruga kommenterade utslaget:
– Det här var en viktig dag, som bekräftade Schweiz rättsstatsprincip. Vi förbättrade inte rättstatsprincipen, men väljarna försvarade den i dag.

För att få till stånd omröstningen samlade SVP in över 100 000 namnunderskrifter. Syftet med det aktuella förslaget var en korrigering för att ett tidigare förslag inte hade implementerats fullt ut. År 2010 röstades ett liknande förslag från SVP igenom, som skulle stärka möjligheterna att utvisa utländska medborgare som hade begått grova vålds- eller sexbrott. Partiet har därefter anklagat parlamentet för att förhala implementeringen av förslaget i lagstiftningen. Till slut stiftades en sådan lag i mars förra året, men SVP menar att den innebär en urvattnad version av det ursprungliga förslaget.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Gå till arkivet

Send this to a friend