Skip to Content

Martin Soneby, 44, döms att betala böter och skadestånd för att han hängde ut en ordningsvakt som fällts för misshandel med namn och bostadsadress. Nya Tider var enda media på plats. Foto: Nya Tider
BROTT OCH STRAFF

SD-hatande komiker döms för förtal av misshandlande invandrare

Digital utgåva

Komikern Martin Soneby kom undan med skadestånd och dagsböter sedan han förtalat en ordningsvakt som blivit dömd för att i tjänsten ha misshandlat en fotbollssupporter. Nya Tiders utsände fanns på plats under huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Den förtalade ordningsvakten berättade att han sedan uthängningen inte kunnat få något jobb. Soneby döms för förtal av normalgraden till 10 000 kronor i skadestånd.

Publicerad: 5 november, 2020, 19:50

 • Svenska

Läs även

På sin Twitter hängde Soneby ut en ordningsvakt med namn- och adressuppgifter, samt uppgifter om att ordningsvakten dömts för misshandel. Den 4 november föll domen i Stockholms tingsrätt. Soneby döms för förtal.

Komikern Martin Soneby är offentlig person som bland annat medverkat i Roast på Berns på Kanal 5 och TV4:s humorprogram Parlamentet. Därför maskar vi inte hans ansikte. Foto: Privat

Att uppgifterna är sanna betyder inte att det är fritt fram att publicera dem, om det medför skada för den som är måltavlan för publiceringen. I domen skriver Stockholms tingsrätt att Soneby haft omkring 23 000 följare på Twitter och uppgifterna därför gjorts tillgängliga för ”flera tusentals personer”. Vidare anses den utpekade ordningsvakten inte vara en offentlig person och således är hans skydd starkare än om han vore i ledande offentlig position.

”Det bör härvid anmärkas att [ordningsvakten] har avtjänat sitt straff och enligt egen uppgift förlorat sitt jobb som ordningsvakt samt av länsstyrelsen fått indraget godkännande att arbeta som skyddsvakt och väktare”, noterar tingsrätten vidare i domen.

Ordningsvakten hade ingripit mot en fotbollssupporter som varit ”högljudd”. Trots att mannen inte gjorde motstånd misshandlades han till den grad att han bland annat bröt ett vadben. På sociala medier har många lyft fram att ordningsvakten är invandrare, medan Martin Soneby påstår sig driva ”Sveriges enda antirasistiska och antisexistiska morgonradioprogram” genom podcasten AMK Morgon, som sänds från Södermalm. Han har även profilerat sig med hätska utfall mot Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det som driver dessa s.k. komiker är hatet d.v.s. hatet mot alla som har andra politiska värderingar än dem själva. För typen av s.k. komiker som Martin Soneby har det blivit som en livsuppgift att förminska meningsmotståndarna, som alltid består av svenskar? Martin Soneby undviker lustigheter om Islam i rädsla över att någon känner sig kränkt? Däremot går det förbannat fint att förlöjliga alla som har en kristen tro? Det är som att slå in redan öppna dörrar i vetskap över uteblivna reaktioner från kristna. Martin Soneby är inget annat än en stor skitstövel!

 • Lunkentuss

  Det enda verkliga offret i denna historia är den man som fick vadbenet brutet, de andra två kan åka på soptippen där de hör hemma.

  • Blaatunga

   Undrar hur mycket han fick i skadestånd? Borde väl rimligen ha varit 10 till 20 ggr mer.

Arab misshandlade svensk flickvän med basebollträ – fick inte ringa ambulans trots elva frakturer

BROTT OCH STRAFFDen 24-årige Mohammad misstänkte att hans svenska flickvän hade varit otrogen mot honom och inledde en extremt brutal och utdragen misshandel mot den unga kvinnan med ett basebollträ. Under misshandeln, som gav kvinnan elva frakturer och täckte henne med blåmärken, tvingade han henne att sträcka ut benen – så att han skulle kunna träffa bättre. Efter misshandeln förbjöd han henne att ringa ambulans och lät henne därefter ligga svårt skadad i ett dygn enligt åtalet.

Ingrid Carlqvist och Maria Celander frias från hets mot folkgrupp

BROTT OCH STRAFFDen 23 november kom domslutet från Helsingborgs tingsrätt rörande åtal för hets mot folkgrupp gentemot journalistduon Ingrid Carlqvist och Maria Celander. Utfallet blev en friande dom. Ingrid Carlqvist säger i en kommentar till Nya Tider att domen är en seger för yttrandefrihet och fri journalistik men också för alla de röstsvaga som mainstreammedier inte över huvud taget bryr sig om.

Pedofil ångrar inget – snart fri igen

BROTT OCH STRAFFDen dömde barnvåldtäktsmannen och pedofilen Martin Ahlström, 40, jobbade som läkare i Sundsvall innan han dömdes till tre års fängelse för upprepade brutala våldtäkter av en 14-årig pojke. Han förlorade läkarlicensen, men enligt uppgifter till Nya Tider har han sökt och fått läkarlicens i Norge. Den dömda barnvåldtäktsmannen uppvisar ingen som helst ånger för sina brott och tycker inte att det borde vara olagligt att våldta barn.

Nya Tider enda tidning på plats: Sean Banan dömd för narkotikabrott

BROTT OCH STRAFF”Artisten” och barnfavoriten Sean Banan, 35, har dömts för narkotikabrott efter att ha ertappats med kokain i byxan. Under rättegången uppgav Banan att han inte haft några pengar och därför ”festat hårt”. För vissa kan det låta märkligt – hur kan man ”festa hårt” om man inte har pengar?

Tunisier våldtog 13-åring tills hon blödde – var misstänkt för annat sexbrott men släpptes

BROTT OCH STRAFFDen tunisiska migranten, 24-åriga Ala Eddine Guenichi, misstänktes för ett våldtäktsförsök mot en kvinna men släpptes på fri fot. Några månader senare genomförde han en brutal och sadistisk våldtäkt mot en 13-årig flicka vilket lämnade flickan blodig. Nu döms han till fem års fängelse och 15 års utvisning – sedan är barnvåldtäktsmannen välkommen tillbaka till Sverige.

Wilmas mördare får sänkt straff

I november förra året mördades 17-åriga Wilma Andersson av pojkvännen Tishko Ahmed i deras gemensamma bostad, där senare hennes huvud hittades. I tingsrätten dömdes Ahmed till livstids fängelse för mordet, vilket han överklagade. Den 23 oktober föll domen i hovrätten, som sänkte tingsrättens dom till 18 års fängelse, med hänvisning till att omständigheterna kring brottet inte var tillräckligt försvårande för att motivera livstidsstraff enligt den lagstiftning som gällde vid tiden för mordet.

Transsexuell invandrare våldtog och sålde barn till invandrarmän

BROTT OCH STRAFFEn 17-årig transsexuell invandrare, som av SVT kallas för kvinna, har dömts av Blekinge tingsrätt för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott och medhjälp till våldtäkt av barn efter att ha agerat hallick till och förmått en 13-årig flicka att sälja sex till två syriska män, Basem Alasri, 37 och Ahmad Al Safar, 25. Åklagaren yrkade på utvisning för samtliga av förövarna men alla tre barnvåldtäktsmännen får lov att stanna kvar i Sverige.

Gambier våldtog svensk kvinna – är på fri fot

BROTT OCH STRAFFMusa Njie, 39, dömdes till fängelse och utvisning efter att ha våldtagit en medvetslös svensk kvinna på en efterfest i Örebro, men istället för att ta sitt straff valde gambiern att fly. Nu jagas han av Europol och finns på deras lista över de mest eftersökta brottslingarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend