Skip to Content

Foto: Nya Tider

SD ökade mest och blev största parti i flera kommuner

När samtliga valdistrikt hade rapporterat sina röster sent på söndagskvällen den 9 september stod det klart att Socialdemokraterna förlorat färre väljare än väntat, och att Sverigedemokraterna ökat något mindre än opinionsundersökningar hade indikerat. Med två jämnstora block, och ett nu ännu större SD i mitten, är kommande regeringsbildning minst lika oklar som vid valet 2014. Samtidigt kan SD glädjas åt mycket höga resultat i många delar av landet.

Publicerad: 10 september, 2018, 09:46

 • Svenska

Läs även

Redan när resultatet av vallokalsundersökningen tillkännagavs klockan 20.00 var det tydligt att Socialdemokraterna skulle behålla platsen som största parti, med 28,4 procent, vilket var högre än i de flesta tidigare mätningar. Resultatet var dock 2,6 procentenheter lägre än de 31,0 procent man erhöll i förra valet, vilket också sattes som mål inför detta val.

SD största parti i många kommuner

Sverigedemokraterna gick fram med 4,7 procentenheter, men nivån 17,6 procent blev ändå en besvikelse för många väljare, som hade räknat med en position som näst största eller rentav största parti. Det ska dock noteras att partiet fick över 30 procent, sett till riksdagsrösterna, i många av Skånes kommuner och blev det största i de flesta av dem. I Sjöbo, Bjuv och Bromölla uppnåddes toppnoteringar kring 39 procent. Även utanför Skåne blev SD störst i vissa kommuner, som exempelvis Sölvesborg och Laholm. I antal väljare går partiet nationellt från drygt 780 000 till 1,1 miljon.

Resultat på valnatten, hela riket. Källa: Valmyndigheten

Resultat på valnatten, hela riket. Källa: Valmyndigheten

 

I sitt tal till valvakans samlade sverigedemokrater gav en entusiastisk Jimmie Åkesson sin bild av valresultatet:

– Vi stärker vår vågmästarroll, vi ökar våra mandat i riksdagen, vi ser att vi kommer att få ett oerhört inflytande över det som händer i Sverige under de närmaste veckorna, de närmaste månaderna, de närmaste åren, och det kan ingen ta ifrån oss.

Att SD faktiskt gjorde en rejäl framryckning noterades även av den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Ali Esbati, som till Aftonbladet säger:

– Det är klart att oavsett så är det jobbigt att Sverigedemokraterna går starkt framåt. Det beror i hög utsträckning på att både Moderaterna och Socialdemokraterna bekräftat deras världsbild och utgångspunkter, det är de frågorna som diskuterats medialt och på ledarsidor.

Suckar av lättnad hos KD och MP

Moderaterna backade från 23,3 procent till 19,8 procent, men många företrädare uttryckte en lättnad över att positionen som näst största parti behölls. För Centerpartiet blev resultatet på 8,6 procent det bästa på nästan 30 år. Mest positivt överraskade var Kristdemokraternas företrädare, som under en längre tid befunnit sig under riksdagsspärren, men nu uppnådde i sammanhanget exceptionella 6,4 procent. Att stödet för Liberalerna nästan stått stilla sedan 2014, från 5,4 procent till 5,5, kommenterade partiledare Jan Björklund med att siffran åtminstone inte var “ett påtagligt minus” och att man hade “brutit en nedåtgående trend”.

Största partier i Skånes kommuner. Källa: Valmyndigheten

Största partier i Skånes kommuner i riksdagsvalet. Källa: Valmyndigheten

 

Av “De rödgröna” var Vänsterpartiet den tydliga vinnaren, då man ökade från 5,7 procent till 7,9 procent. Självförtroendet var på topp när partiledare Jonas Sjöstedt i sitt tal använde välkända begrepp:

– Det finns goda grunder till att vänstern har gått fram som vi har gjort denna dag. Det är vi som har stått upp för jämlikheten, det är vi som har stått upp för feminismen. Och när det har blåst snålt från högerextremister och rasister, så har vi stått upp mot rasismen.

Desto sämre gick det för Miljöpartiet, troligen ett resultat av de kompromisser man gjorde i regeringsställning, som minskade från 6,9 procent till 4,3 procent, men lättnaden var stor då det stod klart att man klarat riksdagsspärren. Från scen kallade språkröret Isabella Lövin de samlade anhängarna “gröna hjältar”.

Alliansen kräver Löfvens avgång

Precis som under hela valrörelsen blev regeringsbildningen central. Vid det preliminära valresultatet beräknades antalet mandat för det traditionella vänsterblocket bli 144 och för det traditionella högerblocket 143, med SD:s 62 mandat i mitten.

Trots att Jan Björklund leder ett av riksdagens minsta partier, Liberalerna, såg han sig som en del av ett vinnande lag när han på valvakans scen berörde regeringsbildningen:

– Den rödgröna regeringen har gjort en stor valförlust. Det enda rimliga är att Stefan Löfven i morgon går till talmannen och lämnar in sin avskedsansökan.

Björklund framhärdade också i sin hållning gentemot det stora parti som i ett slag skulle kunna ge Alliansen majoritet i kammaren:

– Om den här regeringen tillträder bara i samarbete med SD så ger man Åkesson en utpressningsroll och det är jag inte beredd att göra.

Även Alliansens tilltänkte statsminister Ulf Kristersson (M), som hela tiden har fokuserat på att hans konstellation är större än de två nuvarande regeringspartierna, uppmanade Löfven att avgå:

– De har inte gått till val tillsammans, de vill inte regera tillsammans och om de skulle vilja det finns det med all sannolikhet heller inget stöd för en sådan regering i riksdagen.

Centerpartiets Annie Lööf såg framför sig en längre tids osäkerhet, men antydde redan på valnatten att Socialdemokraterna skulle kunna bli en samarbetspartner:

– En alliansregering kan bara tillträda om vi har blocköverskridande samtal. De samtalen kommer vi ha de kommande veckorna, kanske de kommande månaderna.

Jimmie Åkesson vände sig i sitt tal direkt till moderatledaren:

– Nu är det verkligen upp till bevis, Ulf Kristersson. Hur tänker du byta regering? Tänker du välja Stefan Löfven eller Jimmie Åkesson? Nu vill vi ha svar på den frågan.

Vänsterblocket vill fortsätta regera

Stefan Löfven har för närvarande inga planer att lämna statsministerposten, utan säger till SVT:
– Det finns ingen grundlag som säger att statsministern ska avgå. Förtroendet ska prövas, ja, men det finns inget krav som säger att jag ska avgå. Det är viktigt att hålla huvudet kallt, ha is i magen. Att i det här läget låsa fast sig i positioner är inte bra för Sverige.

Med sina 7,9 procent i ryggen vill Jonas Sjöstedt nu förhandla med Löfven och möjligen för första gången få ingå i en regering. I sitt tal kallade han “en rödgrön statsminister” en självklar slutsats och fortsatte:

– Mitt budskap till Åkesson och Kristersson är: ni vann inte detta val. Med start imorgon ska vi se till att vi stänger ute Kristersson och Åkesson från makten i Sverige.

Det är talmannens uppgift att överlägga med partiledarna, i den så kallade talmansrundan, för att bedöma vilken konstellation som har de bästa förutsättningarna att bilda regering. Den nuvarande talmannen Urban Ahlin har meddelat att han inte kommer att agera förrän Stefan Löfven avgår, vilket gör att processen troligen påbörjas först efter att en ny talman utsetts den 24 september.

Även framstående politiker i andra europeiska länder uppmärksammade det svenska valet. På Twitter skrev franska Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen att valet i Sverige var “ännu en dålig kväll för Europeiska unionen” och att “den demokratiska revolutionen fortsätter i Europa”. Även Italiens inrikesminister Matteo Salvini, från EU- och invandringskritiska Lega, uttryckte på Twitter sin glädje över SD:s framgångar:

“Sverige – multikulturalismens hemland och en modell för vänstern har nu bestämt sig att ändra väg efter år av vild invandring. Nu säger också de, med Jimmie Åkesson, nej till detta byråkraternas och spekulanternas EU, nej till illegala migranter och islamistisk extremism”.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Stefan Löfven tar stora ord i sin mun! Tror att det låter annorlunda på onsdag, då runt 150 000 utlandsröster skall räknas? Historiskt har sossarna och vänstern aldrig haft några sympatisörer från utflyttade svenskar och det blir även så det här valet. Nu leder v-sidan med ett mandat, men det återstår att se på onsdag?

  • Anna Sandgren

   Troligen. Vi får nog en ny alliansregering som startade kalabaliken i Bender, LOL! Jag tror nog inte det räcker för det svenska folket som är alltmer politiskt medvetet. Det kommer förmodligen bli ett skämt. 4 nya stormiga år. Och 50 procent till SD 2022. De får ju “inte vara med i sandlådan”.

 • samuelafugglas

  Råder någon tvekan om vad det svenska skattesystemet användes till?

  http://snaphanen.dk/2018/09/09/vi-gaar-till-botten-dar-vi-staar-men-flaggan-gaar-i-topp/

 • xmaverickx

  Folkförrädaren Sjöstedt säger att han och hans parti stått upp mot rasismen, när det är precis tvärtom, alltså stått upp FÖR rasismen MOT mot vita och svenskar i svenskarnas EGET LAND.

 • Anna Sandgren

  Förvånansvärt låga siffror för både SD och AFS. Mardrömmen fortsätter alltså. Dags att kämpa vidare till nästa val! Dags att kliva upp på hästen direkt! Använd även EU-parlamentet även om ni inte tror på EU. The tough get going when the going gets tough.

 • Anna Sandgren

  Sverige är så långt i nerförsbacken att Socialdemokraterna lyckas få 28 procent i just Sverige men är fullständigt borta i resten av Europa. Indoktrinering är ordet. Ska vi nu se ÄNNU en Reinfeldts-allians som skapade alla problem?

 • Anna Sandgren

  Egentligen var bara detta val en språngbräda, en startgrop, för framtiden! Om SD och AFS nu reser sig snabbt, skakar av sig ruset och nyktrar till genast, i denna härva, så kan de vinna valet 2022.

 • Anna Sandgren

  Det är väl nu det är som viktigast , när allt ligger i en kanonrök utav oklarhet, som AFS reser sig upp på slagfältet och genast påbörjar en ny återvandringskampanj.

 • 87%ValdeDetta

  Tyvärr är det kört! Detta var sista valet som kunde ha räddat Sverige, men Sveriges folk valde att ta livet av Sverige!

 • Anna Sandgren

  Dessa fyra åren kommer bli en sorts Anarki. Så satsa på 2022!

 • Anna Sandgren

  Hursomhelst, står står vi inför ett scenario som är: Sossarna drar ut på skiten, söker vägar att samarbeta med moderater, vilket är rent bisarrt för folket. Om han inte avgår så är hans trovärdighet slut, och han försöker avgå med någon sorts värdighet, med flaggan i topp, som någon slags hjälte, vilket också är bisarrt för folket.

 • Anna Sandgren

  Oavsett har nu Nya Tider en enorm chans att flytta fram sina positioner i detta kaos om man agerar snabbt!

 • plexgear

  Känns lite märkligt att de som röstar på SD i kommun och landstingsval inte gör samma i riksdagsvalet? Jag tror det ligger massivt valfusk bakom denna diskrepans…Känner många som röstade precis tvärtom dvs på M i kommunvalet och SD i riksdagsvalet för att SD ofta har undermåliga politiker lokalt i kommunerna. Därför verkar SD:s 17.6 % i riksvalet inte rimligt, så vad hände?

 • Sverigepartist

  Det påstås att Valnämndens hackare har bytt ut S mot SD i sammanräkningen på riksnivå.

Finlands självständighetsdag firades av tusentals nationalister

När Finland firade sin 101:a självständighetsdag den 6 december deltog flera tusen personer i det nationalistiska 612-fackeltåget. Den första manifestationen av detta slag anordnades för fem år sedan och fackeltågen har sedan dess växt till den klart största demonstrationen i Helsingfors på självständighetsdagen – så stor att till och med Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho valde att gå med i tåget i år.

Sveriges handel med EU-länderna går med förlust

ANALYSSvensk handel bygger vår välfärd. Men hur står det egentligen till med våra affärer gentemot omvärlden? Och hur har det gått med den så upphaussade idén om att EU skulle göra oss rika och stärka välfärden? Det visar sig att den fria rörligheten gjort att Sveriges handel hamnat i en djup kris. Från en starkt positiv handelsbalans dras Sverige nu med underskott.

Alternativmedia banar vägen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAlternativmedia har spelat en mycket stor roll i den samhällsomvälvning som vi nu bevittnar. Hela det politiska landskapet görs om, där det allt tydligare framträder att dagens poler är ett försoffat etablissemang mot ett folk som känner sig sviket – och allt mer förbannat. Gång på gång tvingar alternativmedia systemmedia och sedan politiker att ta upp frågor som de helst hade velat sopa under mattan.

Lettiska parlamentet säger nej till FN:s migrationspakt

I dag röstade Lettlands parlament om FN:s migrationspakt. Med 43 röster mot och 31 röster för beslutade parlamentet att Lettland inte skall skriva under.

Kina varnar och förbereder för krig

UTRIKESKinas ambassadör i USA varnar för att Washingtons handelskrig mot Peking kan resultera i världskrig. Det olycksbådande uttalandet kommer drygt en månad efter att Kinas president beordrat sin militär att ”förbereda för krig”. Kina är kända för sitt lågmälda och diplomatiska språk på den internationella scenen. Att detta ändrats dramatiskt den senaste tiden bör ses som både oroväckande och en allvarlig varningssignal, menar många. Liknande tongångar hörs nu från flera håll och många ser G20-mötet i månadsskiftet som avgörande för de kommande sino-amerikanska relationerna.

Sveriges övergångsregering tänker skriva på FN:s migrationsavtal

REPORTAGEDet stormar kring FN:s migrationsavtal Global Compact. Ett tiotal länder har redan förkastat det, men Sveriges regering tänker ställa sig bakom det när det avhandlas vid en internationell konferens den 10-11 december i Marrakech, Marocko. Juridikprofessor Anne Peters påpekar att regeringar gillar gråzonen med sådana ”mjuka lagar”, eftersom de då slipper diskussion och omröstning i parlamentet, men att avtalet ändå kommer att ha inverkan på Sveriges politik.

Israel: Regeringskris tog oväntad vändning

UTRIKESDen 19 november kal­lade två inflytelserika israeliska ministrar till presskonferens. Alla förväntade att de skulle tillkännage sina avgångar, vilket de hotat med tidigare i syfte att framtvinga omval. Istället överraskade de den församlade pressen med ett helt motsatt utspel. Det löser den akuta regeringskris Israel kastades in i, som var en konsekvens av uppblossande stridigheter i Gaza och det efterföljande eldupphöret som fick dåvarande utrikesminister Avigdor Liberman att avgå. Det har dock lett till att den sittande regeringen är än mer piskad att ta till hårdhandskarna mot tidigare uppmålade hot­bilder från sina grannar.

Livsregler som skydd mot kaos

RECENSION

Gå till arkivet