Skip to Content

Jonas Andersson, SD:s migrationspolitiske talesman. Stillbild: Riksdagen
LEDARE

SD slår näven i bordet

PappersupplaganNya Tider v. 35

Publicerad: 24 augusti, 2020, 13:59

  • Svenska

Läs även

Med volymmålet noll asylinvandring och en vision om negativ nettomigration har Sverigedemokraterna efter många år av tassande som katten kring het gröt börjat tala klarspråk.

De för partiet radikala uttalandena gjordes den 13 augusti i samband med att samtalen i Migrationskommittén, där alla riksdagspartier varit representerade och i ett års tid fört samtal om Sveriges framtida migrationspolitik, havererade. I detta nummer av Nya Tider rapporterar Tobias Svensson om motsättningarna i kommittén, där flera partier med Miljöpartiet i spetsen argumenterat för uppluckrade asylregler med en helt ”ny humanitär skyddsgrund”, medan Moderaterna och SD i stället krävde volymmål.

Moderaterna intog samma position som SD haft under migranttsunamin 2015/2016 och menade att det är orimligt att Sverige ska ta emot fler än Sveriges andel av EU sett till befolkningens storlek. När M tog SD:s förslag som sitt så passade SD på att flytta sin position och bli mer radikala; deras volymmål är numera ”noll” asylinvandring.

Det är ett ställningstagande som många gräsrötter velat se hos partiet under lång tid, men SD väntade alltså i hela tio år i riksdagen tills ett annat parti närmade sig deras position, innan de själva gick ut med kravet på ett totalstopp.

Även målet att vända migrationen och få fler att åka tillbaka än vad som kommer hit har aldrig uttalats så tydligt tidigare. Många såg SD:s tveksamhet och ovilja att driva en politik som skiljde sig för mycket från de övriga partiernas som en orsak till att partiet misslyckades med att bli det största partiet i det senaste riksdagsvalet. Vi får se vad denna mer radikala position som SD nu intagit kan leda till.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Frankrike i ett tillstånd av la colère – vrede

OPINION: SOPHIE KIELBOWSKAEfter en tid av upprördhet övergick fransmännens känslor i vrede. I Sverige säger vi ”nu går skam på torra land”, i Frankrike agerar man med värdighet och vrede. I slutet av april och början av maj inträffade en rad händelser som fått fransmännen att visa, att nu går skam på torra land. Och mest en colère är polisen och militären. Det skriver Sophie Kielbowska som följt händelserna genom franska medier och ger här en lägesrapport.

Ljusskygga vänsterterrorister exponeras

LEDAREUnder många år har extremvänstern kunnat begå våldsdåd mot oliktänkande och sabotera valkampanjer utan någon större risk. De har åtnjutit moraliskt skydd av systemmedias meningsfränder och ekonomiskt stöd via generösa bidrag via olika vänsterkulturella projekt som slussat pengarna vidare. Denna härva håller nu på att rullas upp genom webb-tv-kanalen Exakt24:s grävande arbete.

Hur förbereder man sig för en sannolik kommande inflation och matbrist?

LEDAREFör alla oss som redan sett de tydliga tecknen på vart vi är på väg och utifrån historien förstår hur svår situationen snabbt kan bli, så är det frågan i rubriken som överskuggar allt annat. I denna ledare försöker vi på ett mycket övergripande sätt besvara denna högaktuella fråga i förhoppningen att det kan hjälpa och inspirera våra läsare att agera och i tid.

Gå till arkivet

Send this to a friend