Skip to Content

”Shugaley” är baserad på verkliga händelser och visar det libyska inbördeskriget i sin fasa. Foto: Stillbild Shugaley
UTRIKES

”Shugaley”: I händerna på islamistiska terrorister

Digital utgåva

Coronaviruspandemin har inte varit något hinder för att släppa en ny rysk film om det libyska kriget, tillgänglig online sedan början av april.

Publicerad: 10 april, 2020, 12:50

  • Svenska

Läs även

Uppståndelsen kring coronaviruset har svept över hela planeten. Bakom all rapportering om pandemin fortsätter andra brännande aktuella frågor att utvecklas, till synes utan lösning för tillfället.

Detta är precis vad skaparna av den nya filmen om kriget i Libyen anser – de producerade action-thrillern ”Shugaley” baserad på en sann historia om en rysk sociolog, Maxim Shugaley, och hans tolk Samer Sweifan som båda fängslades i Libyen.

De båda besökte landet på inbjudan av de libyska myndigheterna för forskningsarbete. De hålls för närvarande i ett privat fängelse på Mitigaflygplatsen nära Tripoli. Den kontrolleras av RADA-gruppen – en radikalislamsk polisstyrka underordnade det libyska inrikesministeriet.

Enligt chefen för den Ryska stiftelsen för skydd av nationella värderingar, Alexander Malkevich, släpptes filmen online i april 2020.

”Huvudsyftet med filmen är att uppmärksamma ryska myndigheter och internationella institutioner för mänskliga rättigheter om ödet för ryska medborgare som har hamnat i libyska fängelser, dessa människor som blev gisslan till terrorister”, skrev Malkevich på sitt Telegram-konto.

Thrillern berättar om den geopolitiska konfrontationen i Libyen och innehåller både politiska intriger och intensiva stridsscener. Handlingen rör sig runt en grupp sociologer som besöker ett land där en utdragen och fruktansvärd väpnad konflikt har orsakat stor förödelse.

Under sin forskning upptäcker sociologerna information som är extremt farlig för marionettregeringen installerad i landet. Den ryske sociologen och hans tolk förs därför till ett privat fängelse där de utsätts för blodisande tortyr och förnedring från libyska milismän.

Filmens regissör, Denis Neimand, uppgav att produktionsteamet har försökt förmedla på bild allt som inte har funnits i de torra pressmeddelanden: ”Centralt i berättelsen är riktiga proffs, hängivna ryska hjältar som nu sitter fast i det libyska fängelset under brutala förhållanden”.

Enligt vissa källor anklagas männen för inblandning i libyska val, men inga formella anklagelser har väckts mot dem. Maxim Shugaley och Samer Sweifan tillfångatogs i maj förra året. Sedan dess har de fått träffa en advokat och skicka brev till släktingar endast en gång.

Sedan Muammar al-Gaddafi störtades och mördades 2011 har Libyen befunnit sig i ett permanent inbördeskrig. 2015, efter det att en politisk överenskommelse om Libyen nåtts, enades de stridande parterna om att inrätta en nationell samlingsregering (GNA), vars mandat löpte ut i slutet av 2017. Under den tiden skulle landets nya konstitution ha beslutats, och terroristgrupper över hela landet skulle ha avväpnats. Inget av detta har dock skett. GNA själva stödjer sig faktiskt på terrorgrupper och religiösa extremister.

Sedan april 2019 har en förnyad konflikt brutit ut mellan islamister, med stöd av GNA som kontrollerar Tripoli, och den libyska nationella armén under ledning av Khalifa Haftar, som är underordnad den sekulära regeringen i östra delen av landet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Cykla är bra för hälsan

NATURDet är inte bara promenader som är bra för hälsan, för dem som uppskattar ett lite snabbare tempo men gärna vill njuta av vad vår vackra natur har att ge, är cykling ett utmärkt sätt att förbättra sin kondition på. Nu i coronatider har det blivit populärt att cykla, och varför inte använda sig av någon av de cykelleder som kommunen har anlagt de senaste åren? En speciell upplevelse blir det också nu till hösten där vi får njuta av höstens färgprakt.

Recension: Landsförrädaren Wennerström och kraften av indoktrinering

KULTURFör ett år sedan påkal­la­de professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell allmänhetens uppmärksamhet genom en artikel i Svenska Dagbladet (13 september 2019). Texten hade rubriken ”Vi måste agera för att rädda landet”. En mening var synnerligen intressant och den förvarnade om samhällshot som kan växa fram gradvis och smygande. Nu har Wilhelm Agrell skrivit en bok med en klurig hint, en antydan som inte många i dagens Sverige kan avläsa.

Dansk författare ger ut illustrerad version av Koranen

DANMARKDen danske journalisten Kåre Bluitgen har nu givit ut en omarbetad och illustrerad version av Koranen på danska, med titeln De skuggiga trädgårdarna. Syftet med utgivningen är att göra berättelserna mer lättlästa och därmed mer tillgängliga än originalets, bland annat genom att de har placerats i kronologisk ordning och upprepningar strukits. För Nya Tider förklarar Bluitgen att bildsättningen, en omstridd fråga inom islam, inte bör vara något större problem och att man i värsta fall får ”ta ännu en runda i kampen mellan religiös galenskap och upplyst demokrati”.

Johan Axel Sandström: Sed – Musik till vardag och blot

MUSIKI Sverige är vistraditionen i hög grad samtidsfixerad i någon mån. Därför är det inte så ofta som man springer på artister som valt ett renodlat kulturellt fokus. Ett spännande undantag är artisten Johan Axel Sandström, som nu gjort sitt album Sed – Musik till vardag och blot (2013) tillgängligt på Spotify. Skivans tema cirklar runt Nordens forna andlighet och visar både på konstnärlig integritet och stor musikalisk begåvning.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Berättelser om Sveriges förfall och absurditeter

BOKRECENSIONKaterina Janouch gjorde sig först ett namn som sexolog, men är sedan några år en välkänd systemkritiker. Det är som sådan hon i boken Flykten från folkhemmet, en tredje del i hennes serie om det samtida Sverige, gör nedslag i ett land som frenetiskt raserar sin egen välfärd och vill byta ut den befolkning som skapat ett en gång framgångsrikt land.

Kal­lakrigsnostalgi

KULTURDet kal­la kriget utkämpades cirka 1947-1991. Det var på många sätt en icke-händelse för Sveriges del. Vi var indragna i kal­la kriget men inga slag utkämpades, inga stupade. Det skedde på andra håll, där stormakterna stred via ombud. För oss var det en fråga om att vara beredd på krig, att ha en försvarsmakt redo för insats om det värsta hände – om fienden invaderade oss. Men detta hände aldrig. Trots det kan kal­la kriget vara värt att studera. Som i denna svenska bok.

Människans älskade trädgårdar

KULTURVi öppnar den grönmålade grinden och stiger in i en ljuvlig täppa. Bredvid ingången stoltserar en av de bästa skyddsväxter man kan tänka sig, Isopen, med klara blå blommor. Trädgården är en skyddad plats. En värld av dofter, färger, friskhet, där bin och humlor surrar. Färggranna fjärilar kretsar kring blommor av alla slag. En trädgård blir gärna ett smultronställe. En plats dit vi återvänder eftersom vi mår bra av att vara där. Vi får känna oss som en del av något större. En plats där himmel och jord möts. Följ med på en vandring genom trädgårdens historia. Vi börjar med att lyssna till samtalet mellan en kung och hans rådgivare.

Gå till arkivet

Send this to a friend