Skip to Content

”Shugaley” är baserad på verkliga händelser och visar det libyska inbördeskriget i sin fasa. Foto: Stillbild Shugaley
UTRIKES

”Shugaley”: I händerna på islamistiska terrorister

Digital utgåva

Coronaviruspandemin har inte varit något hinder för att släppa en ny rysk film om det libyska kriget, tillgänglig online sedan början av april.

Publicerad: 10 april, 2020, 12:50

  • Svenska

Läs även

Uppståndelsen kring coronaviruset har svept över hela planeten. Bakom all rapportering om pandemin fortsätter andra brännande aktuella frågor att utvecklas, till synes utan lösning för tillfället.

Detta är precis vad skaparna av den nya filmen om kriget i Libyen anser – de producerade action-thrillern ”Shugaley” baserad på en sann historia om en rysk sociolog, Maxim Shugaley, och hans tolk Samer Sweifan som båda fängslades i Libyen.

De båda besökte landet på inbjudan av de libyska myndigheterna för forskningsarbete. De hålls för närvarande i ett privat fängelse på Mitigaflygplatsen nära Tripoli. Den kontrolleras av RADA-gruppen – en radikalislamsk polisstyrka underordnade det libyska inrikesministeriet.

Enligt chefen för den Ryska stiftelsen för skydd av nationella värderingar, Alexander Malkevich, släpptes filmen online i april 2020.

”Huvudsyftet med filmen är att uppmärksamma ryska myndigheter och internationella institutioner för mänskliga rättigheter om ödet för ryska medborgare som har hamnat i libyska fängelser, dessa människor som blev gisslan till terrorister”, skrev Malkevich på sitt Telegram-konto.

Thrillern berättar om den geopolitiska konfrontationen i Libyen och innehåller både politiska intriger och intensiva stridsscener. Handlingen rör sig runt en grupp sociologer som besöker ett land där en utdragen och fruktansvärd väpnad konflikt har orsakat stor förödelse.

Under sin forskning upptäcker sociologerna information som är extremt farlig för marionettregeringen installerad i landet. Den ryske sociologen och hans tolk förs därför till ett privat fängelse där de utsätts för blodisande tortyr och förnedring från libyska milismän.

Filmens regissör, Denis Neimand, uppgav att produktionsteamet har försökt förmedla på bild allt som inte har funnits i de torra pressmeddelanden: ”Centralt i berättelsen är riktiga proffs, hängivna ryska hjältar som nu sitter fast i det libyska fängelset under brutala förhållanden”.

Enligt vissa källor anklagas männen för inblandning i libyska val, men inga formella anklagelser har väckts mot dem. Maxim Shugaley och Samer Sweifan tillfångatogs i maj förra året. Sedan dess har de fått träffa en advokat och skicka brev till släktingar endast en gång.

Sedan Muammar al-Gaddafi störtades och mördades 2011 har Libyen befunnit sig i ett permanent inbördeskrig. 2015, efter det att en politisk överenskommelse om Libyen nåtts, enades de stridande parterna om att inrätta en nationell samlingsregering (GNA), vars mandat löpte ut i slutet av 2017. Under den tiden skulle landets nya konstitution ha beslutats, och terroristgrupper över hela landet skulle ha avväpnats. Inget av detta har dock skett. GNA själva stödjer sig faktiskt på terrorgrupper och religiösa extremister.

Sedan april 2019 har en förnyad konflikt brutit ut mellan islamister, med stöd av GNA som kontrollerar Tripoli, och den libyska nationella armén under ledning av Khalifa Haftar, som är underordnad den sekulära regeringen i östra delen av landet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ett besök i den gamla snapphane-gården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Vart är vi på väg?

KULTURDet är inte bara Kristian Luuk som undrar det i SVT-programmet På spåret. En stor del av jordens befolkning – miljarder människor – har satts mer eller mindre i karantän och vi undrar. Redan som barn ville vi vara fria, bygga vår egen koja. Många längtar bort från städernas asfalt och sjukdomshärdar. I flera länder har man tagit fasta på detta och erbjuder gratis mark för dem som vill starta eget i liten skala.

Intervju: ”Vi vill dra igång fler TV-program och göra reportage”

KULTURI november tändes den senaste stjärnan på alternativmediehimlen i och med lanseringen av Exakt24.se – en modern nyhets- och debattsajt med stort fokus på videoproduktioner, poddande och underhållning. Nya Tider har träffat två av Exakt24:s frontfigurer – chefredaktören Erik Almqvist och programledaren Markus Jonsson.

Shugaley: I händerna på islamistiska terrorister

RECENSIONCoronaviruspandemin har inte varit något hinder för att släppa en ny, spännande rysk film om det libyska kriget, tillgänglig online sedan början av april.

Landets tätaste naturreservat?

NATURLISTER: Listerlandet är en halvö sydost om Sölvesborg i Blekinge som är känd för sina många naturreservat, att få möta våren där är en verklig upplevelse. Alf Ronnby guidar oss genom reservaten och berättar om fantasieggande landskap, bronsåldersgravar, gärdgårdar och naturligtvis om vitsippor, blåsippor, backsippor och näktergalar – sådant som hör våren till.

Ett svenskt konservativt sinne

BOKRECENSIONI boken Svenska konservativa profiler återaktualiserar Simon O. Pettersson konservatismen som begrepp genom att diskutera ett antal konservativa portalgestalter från Sveriges historia.

Pentti Linkola – den kompromisslöse civilisationskritikern

KULTURDen finske filosofen, författaren, fiskaren och ornitologen Pentti Linkola avled den 5 mars, 87 år gammal i Sääksmäki i södra Finland. Åke Blomdahl reflekterar över en mycket originell och kontroversiell tänkares livsgärning.

Mot Blåkulla!, Om häxornas färder i påskens tid

KULTUR OCH TRADITIONEn utbredd föreställning inom den svenska folktron är att trollkunniga kvinnor flög iväg till berget Blåkulla under stilla veckan. Där festade de med hin håle och hans anhang, men folket kunde hålla häxorna borta med hjälp av påskeldar och smällare.

Gå till arkivet

Send this to a friend