Skip to Content

”Shugaley” är baserad på verkliga händelser och visar det libyska inbördeskriget i sin fasa. Foto: Stillbild Shugaley
UTRIKES

”Shugaley”: I händerna på islamistiska terrorister

Digital utgåva

Coronaviruspandemin har inte varit något hinder för att släppa en ny rysk film om det libyska kriget, tillgänglig online sedan början av april.

Publicerad: 10 april, 2020, 12:50

  • Svenska

Läs även

Uppståndelsen kring coronaviruset har svept över hela planeten. Bakom all rapportering om pandemin fortsätter andra brännande aktuella frågor att utvecklas, till synes utan lösning för tillfället.

Detta är precis vad skaparna av den nya filmen om kriget i Libyen anser – de producerade action-thrillern ”Shugaley” baserad på en sann historia om en rysk sociolog, Maxim Shugaley, och hans tolk Samer Sweifan som båda fängslades i Libyen.

De båda besökte landet på inbjudan av de libyska myndigheterna för forskningsarbete. De hålls för närvarande i ett privat fängelse på Mitigaflygplatsen nära Tripoli. Den kontrolleras av RADA-gruppen – en radikalislamsk polisstyrka underordnade det libyska inrikesministeriet.

Enligt chefen för den Ryska stiftelsen för skydd av nationella värderingar, Alexander Malkevich, släpptes filmen online i april 2020.

”Huvudsyftet med filmen är att uppmärksamma ryska myndigheter och internationella institutioner för mänskliga rättigheter om ödet för ryska medborgare som har hamnat i libyska fängelser, dessa människor som blev gisslan till terrorister”, skrev Malkevich på sitt Telegram-konto.

Thrillern berättar om den geopolitiska konfrontationen i Libyen och innehåller både politiska intriger och intensiva stridsscener. Handlingen rör sig runt en grupp sociologer som besöker ett land där en utdragen och fruktansvärd väpnad konflikt har orsakat stor förödelse.

Under sin forskning upptäcker sociologerna information som är extremt farlig för marionettregeringen installerad i landet. Den ryske sociologen och hans tolk förs därför till ett privat fängelse där de utsätts för blodisande tortyr och förnedring från libyska milismän.

Filmens regissör, Denis Neimand, uppgav att produktionsteamet har försökt förmedla på bild allt som inte har funnits i de torra pressmeddelanden: ”Centralt i berättelsen är riktiga proffs, hängivna ryska hjältar som nu sitter fast i det libyska fängelset under brutala förhållanden”.

Enligt vissa källor anklagas männen för inblandning i libyska val, men inga formella anklagelser har väckts mot dem. Maxim Shugaley och Samer Sweifan tillfångatogs i maj förra året. Sedan dess har de fått träffa en advokat och skicka brev till släktingar endast en gång.

Sedan Muammar al-Gaddafi störtades och mördades 2011 har Libyen befunnit sig i ett permanent inbördeskrig. 2015, efter det att en politisk överenskommelse om Libyen nåtts, enades de stridande parterna om att inrätta en nationell samlingsregering (GNA), vars mandat löpte ut i slutet av 2017. Under den tiden skulle landets nya konstitution ha beslutats, och terroristgrupper över hela landet skulle ha avväpnats. Inget av detta har dock skett. GNA själva stödjer sig faktiskt på terrorgrupper och religiösa extremister.

Sedan april 2019 har en förnyad konflikt brutit ut mellan islamister, med stöd av GNA som kontrollerar Tripoli, och den libyska nationella armén under ledning av Khalifa Haftar, som är underordnad den sekulära regeringen i östra delen av landet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ulf Lundell – den siste arbetarklasshjälten

KULTURUlf Lundell, 71, är en av Sveriges mest omtyckta och produktiva artister. SVT har nyligen visat en dokumentärfilm om den svenske ikonens liv. I denna krönika reflekterar Karl Mikael Larson över Lundells avtryck på den svenska kulturen.

Volvos dramatiska överlevnad

BOKRECENSIONSaab lades ned, men Volvo överlevde. Detta är känt för alla som hängt med i nyheterna de senaste åren. Detta är svensk bilindustri i ett nötskal, en avgörande aspekt av svensk industriell nutidshistoria. Gemensamt för båda märkena var att man måste söka utländska samarbetspartners samt gå upp i kvalitet, bli ”premiummärken”. Långt om länge lyckades, som vi nu vet, Volvo med det. Men det krävdes en kinesisk entreprenör för att det hela skulle ros i hamn. Nya Tider har läst två böcker om Volvo.

Pat Buchanan skissar hoten mot vår civilisation

BOKRECENSIONI boken Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025? sveper Buchanan med en klarsynt överblick över USA:s utveckling, Europas avsteg från de traditionella värderingarna och den övriga världens förändringar framför allt i fråga om demografi. Att boken kom ut för några år sedan har bara låtit tiden stärka Buchanans teorier om en degradation av den europeiska civilisationen.

Hur såg julfirandet ut på 1800-talet?

JULHISTORIAJULHISTORIA: I dag förknippar kanske inte så många julen med firandet av det nyfödda Jesusbarnet som kom till jorden för att frälsa mänskligheten. Högtiden har blivit mer av en familjefest med god mat, julklappar och Kalle Anka. Det sekulära samhället har mer och mer trängt undan firandet både av Jesu födelse och de lite mer vidskepliga traditioner som var vanliga förr, och som ofta dateras till långt innan det kristna julfirandet var påtänkt. Julen var oerhört viktig förr och man lade stor vikt vid de olika förberedelserna inför julfirandet.

Vikingatidens gudar lever kvar

KULTURVår historia är på något sätt närvarande i bakgrunden för dagens samhälle, kulturen och människorna. För det mesta tänker nog inte gemene man så mycket på det i vardagen. Det är först då frågan ställs om vårt kulturarv, som vi kanske reflekterar över varifrån vi kommer och vad vi har med oss på resan.

Ny bok: förslag för att vända Sveriges tragiska utveckling

BOKRECENSIONReceptbok för svenskt nytänkande tar den tidigare kommunchefen och juristen Tommy Ulmnäs steget vidare, från de samhällsproblem han identifierat i tidigare böcker, till att presentera lösningar på dem. Boken är mer av ett politiskt manifest, än ett antal råd om hur den enskilde medborgaren kan agera. I korta kapitel går Ulmnäs igenom de områden han vill omvandla i grunden, från journalistikens villkor till skolan, med målet att svensken ska återfå sin självständighet.

Legendarisk tidskrift hyllas

KULTURHäpna! Detta, inklusive utropstecken, var namnet på en svensk science fiction-tidskrift. Den utgavs 1954-1965 och hann utkomma i mer än hundra nummer. Den präglade en hel generation svenska sf-läsare och författare. Nu har det utgetts en antologi som samlar noveller från tidskriften samt presenterar den ur olika synvinklar.

Runar Søgaards liv bakom rubrikerna

KULTURI sin självbiografi ger den tidigare predikanten sin version av inte bara äktenskapet med sångerskan Carola Häggkvist, utan berättar även om andra händelser som genom åren har skapat rubriker. Boken ger också en bild av hur det är att vara föremål för mediernas uppmärksamhet i decennier, ett rampljus som inte alltid varit av godo.

Gå till arkivet

Send this to a friend