Skip to Content

Allt fler unga begår självmord i pandemins skugga. Foto: Pixabay/Лечение Наркомании

Självmordspandemi bland världens unga i spåren av coronarestriktioner

Digital utgåva

De drakoniska virusrestriktioner som införts på flera håll i världen har resulterat i en extrem självmordspandemi bland unga människor. Anledningarna tycks vara att de inte tillåts umgås med vänner, att de inte får röra på sig i tillräcklig utsträckning och att skolarbetet blivit ohanterligt på distans. Vissa har även tagit sina liv bara av misstanken att de smittats med det fruktade influensaviruset.

Publicerad: 11 april, 2021, 11:33

  • Svenska

Läs även

En självmordspandemi bland unga har drabbat världen som följd av de restriktioner som införts i coronapandemins kölvatten. På flera håll överstiger antalet döda i självmord de som avlidit av själva viruset. Det verkar även som om anledningarna till självmorden är identiska globalt, men att vissa regioner är mer drabbade än andra.

Talespersoner för det globala hjälporganet UNICEF är trots allt optimistiska då det akuta läget utgör ett tillfälle för att bekämpa fördomar och införskaffa bättre skyddsutrustning till hjälparbetare. FN och WHO meddelar att den ökade mentala ohälsan och självmordsvågen troligen kommer leva kvar och nå sin topp först efter att själva pandemin är över.

USA: Fler självmord än dödsfall i corona

USA är ett land som ligger i täten i den dystra statistiken. Den förre presidenten Donald Trump varnade för en självmordsvåg i starten av pandemin, men blev då hårt kritiserad av sina politiska motståndare och media. Han framförde budskapet den 24:e mars förra året under en presskonferens om sin administrations coronaåtgärder. Trumps farhågor låg främst i hur en försämrad ekonomi skulle få människor att ta livet av sig i tusental.

Men trots att en skeptisk mediaapparat fördömde uttalandet och gjorde nedgörande ”faktakontroller” av det, tycks hans teorier pekat rätt – och det redan i närtid.

– Döda i självmord och överdoser överskrider just nu de som dött till följd av Covid-19-viruset, konstaterade chefen för CDC (Centers for Disease Control & Prevention), doktor. Robert Redfield, under en medicinsk konferens i juli. Han fortsatte med att beklaga att skolorna stängts, något han ville skulle åtgärdas på något sätt.

Och Redfield var inte ensam om sin oro. Andra yrkesverksamma inom vården vittnade också tidigt om en dold men minst lika dödlig pandemi – skymd av det influensavirus som media och politiker ständigt talade om.

Läkare och sköterskor vid John Muir Medical Center i Walnut Creek i Kalifornien kunde i maj 2020 konstatera att antalet självmord även där översteg antalet döda i Covid-19.

Traumasjuksköterskan Kacey Hansen, som arbetat vid institutionen i 33 år, och läkaren Mike deBoisblanc sade då till KGO-TV att de flesta som begick självmord var unga människor. Något som var tydligt avvikande från tidigare var också att de verkligen försökte att ta livet av sig – det handlade alltså inte om några uppmärksamhetssökande ”rop på hjälp”.

– De avser att dö, konstaterade Hansen helt enkelt och tillade att hon aldrig under sin karriär stött på något liknande.

I andra delstater hade man också sett en markant ökning av självmord.

Didi Hirsch’s Suicide Crisis Line i Los Angeles mottog mer än 1 500 telefonsamtal om coronaviruset i mars 2020, vilket var 75 gånger mer än månaden innan. Didi Hirsch, som är en av USA:s största stödlinjer för självmordsprevention, varnade då för en exponentiellt växande kris.

Ett antal amerikanska ungdomars tragiska öden med kusliga samband har det rapporterats om sedan pandemin började. De döda ungdomarnas förtvivlade föräldrar menar att deras barn skulle levt idag om inte restriktionerna hade införts.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend