Skip to Content

Vi lever i en tid där det blivit normalt att äta ohälsosam mat. Men det kan få större konsekvenser än vi tror, visar nya forskarrön. Foto: Pixabay
HÄLSA

Skadliga förändringar i immunförsvaret med skräpmat

PappersupplaganNya Tider v. 12

En studie utförd vid Bonns universitet, Tyskland, fick de värsta farhågorna angående snabbmat att besannas. Redan efter en månads tid kunde man observera skadliga förändringar i immunförsvaret hos möss som man gav en diet liknande vår så kallade skräpmat. Enligt rapporten blir förändringarna till viss del bestående, även om kostvanorna sedan blir hälsosammare.

Publicerad: 23 mars, 2018, 18:05

  • Svenska

Läs även

Att så kallad skräpmat är dåligt, till och med farligt för oss, har de flesta hört många gånger. Nu har forskare studerat hur möss reagerar när de blir matade med en diet med salt, socker och skadliga fetter och nästan inga frukter, grönsaker eller fibrer. Alltså en diet som inte är helt ovanlig för oss i västvärlden.

Resultatet är skrämmande. Den dåliga kosten ledde till skadliga förändringar i immunförsvaret hos mössen. Redan efter en månad visade mössen symptom som liknade det som händer vid en kraftig inflammation efter en infektion. Enligt doktor Eicke Latz, som ledde studien, kunde kostrelaterade förändringar observeras i immunsystemet redan efter några dagar. Mössen uppvisade små sjukdomssymptom som påminde om en infektion.

Redan efter en månad visade mössen symptom som liknade det som händer vid en kraftig inflammation efter en infektion.

– Den ohälsosamma dieten ledde till en oväntad ökning av vissa immunceller i blodet hos mössen, särskilt granulocyter och monocyter, sade Anette Christ, en av författarna till studien.

Doktor Eicke Lantz är ledare för Institute for Innate Immunity vid universitetet i Bonn. Foto: Bonns universitet

I nästa steg jämförde forskarna mössen med sådana som fått en mer normal kost. Det visade sig att hos ”snabbmats-mössen” hade många gener i benmärgen, där immunsystemets celler bildas, förändrat sitt uttryck. Det är den del av vårt immunförsvar som reagerar på en infektion som en förstärkning till immunsystemet. Efter att mössen under en period på fyra veckor återgick till en mer normal kost, försvann visserligen inflammationen i deras kroppar, men många av de inflammationsgener som aktiverats av den dåliga kosten fortsatte att vara aktiva.

Doktor Latz menar att efter en infektion hamnar systemet i ett slags alarmläge, så att det kan reagera snabbare när det kommer en infektion av samma slag. Han säger att man nu studerar huruvida den dåliga kosthållningen transmitteras till efterkommande generationer hos mössen.
Man misstänker att liknande reaktioner inträffar i människo­kroppen om man äter överprocessad mat som innehåller minimalt med näring.

Förhoppningsvis kan denna studie leda till eftertanke och ändrade kostvanor för människor som inte kan motstå denna skadliga skräpmatsdiet. Man vet att långvarig inflammation i kroppen kan bidra till uppkomst av typ 2 diabetes, högt blodtryck och en rad fler sjukdomar.

Studien genomfördes av forskare vid Bonns universitet i Tyskland och är publicerad i den ansedda tidskriften Cell, vilket ger resultaten en vetenskaplig tyngd. För att visa om de nya rönen är tillämpbara även på människor, krävs dock vidare forskning.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Förbättra minnet!

HÄLSA OCH LIVSSTILI dag behöver vi inte lita till våra minnen i samma utsträckning som förr. Vi klarar oss utan att traggla på multiplikationstabellen, det sköter våra miniräknare. Telefonnummer är det numera helt onödigt att lägga på minnet, det gör våra mobiler åt oss. Tyvärr bidrar detta till att vi får sämre minne. Minnet behöver nämligen tränas regelbundet för att vara effektivt. Lägger man där till stress, dålig kost och livsstil överlag, så är det kanske inte så konstigt att många i dag lider av dåligt minne.

Nu är det dags att stärka immunförsvaret

HÄLSADet är en god idé att börja tänka på att stärka sitt immunförsvar inför höstens och vinterns förkylningar. Det gör man på flera olika sätt. Rätt kost är oerhört viktig, rätt vitaminer, mineraler och antioxidanter ger ett bra skydd, men även sådant som regelbunden motion, vila och sömn aktiverar och stärker vårt immunförsvar.

”Experiment på de svagaste”

Den svenska läkaren och psykiatern Thomas Jackson har länge forskat om ideologiskt motiverat inflytande på barn. Han håller inte med den utbredda tron att allt ordnar sig på egen hand. I denna intervju med den tyska tidskriften Zuerst förklarar han orsaken.

Frossa i våra svenska superbär!

HÄLSADet är en fantastisk tillgång att kunna ge sig ut i naturen och plocka så mycket bär vi vill, hinner och kan. I år har förstås torkan reducerat tillgången på dem, men de finns, framför allt i mer skyddade områden nära vattendrag och där det faktiskt har kommit regn i samband med åskskurar. Och har vi tur kanske värmeböljan närmar sig sitt slut och regnet ger naturen en välbehövlig dusch.

Mytomspunna vänderoten sägs vända ont till gott

HÄLSAVänderoten är en mytomspunnen växt som har rykte om sig att kunna vända ont till gott, även sjukdomar. Den har använts flitigt i Sverige för att hålla troll och häxor borta. Som medicinalväxt användes den förr mot hysteri och nervösa besvär. I dag är den en av de mest uppskattade medicinalväxterna vi har och används mot oro och insomningsbesvär.

Amerikansk forskning: kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa cellgiftsbehandling med ny metod

FORSKNINGSRÖNNyligen presenterades en stor studie vid cancerkongressen i Asco, USA, där det framgår att många kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa plågsam cellgiftsbehandling med en ny metod. I Sverige anses dock den nya metoden vara ”för dyr” för att användas här.

Björken – både vacker och nyttig

NATUR & HÄLSAI Sverige har vi en lång tradition av att använda de första späda björkbladen som en stärkande vårkur mot vintertrötthet. Med våra långa, mörka och kalla vintrar kan det vara bra att upprätthålla den traditionen och dra nytta av björkens förmåga att rena och stärka våra kroppar.

Fira lakritsens dag den tolfte april!

HälsaOfta förknippar vi lakrits med godis, men faktum är att lakrits har använts i urminnes tider som en viktig medicinalväxt. I Sverige ingick lakrits som en ingrediens i hostmedicinen Roséns bröstdroppar, och torkad lakritsrot fanns att köpa på våra apotek ända in på 1970-talet.

Gå till arkivet