Skip to Content

Vi lever i en tid där det blivit normalt att äta ohälsosam mat. Men det kan få större konsekvenser än vi tror, visar nya forskarrön. Foto: Pixabay
HÄLSA

Skadliga förändringar i immunförsvaret med skräpmat

PappersupplaganNya Tider v. 12

En studie utförd vid Bonns universitet, Tyskland, fick de värsta farhågorna angående snabbmat att besannas. Redan efter en månads tid kunde man observera skadliga förändringar i immunförsvaret hos möss som man gav en diet liknande vår så kallade skräpmat. Enligt rapporten blir förändringarna till viss del bestående, även om kostvanorna sedan blir hälsosammare.

Publicerad: 23 mars, 2018, 18:05

  • Svenska

Läs även

Att så kallad skräpmat är dåligt, till och med farligt för oss, har de flesta hört många gånger. Nu har forskare studerat hur möss reagerar när de blir matade med en diet med salt, socker och skadliga fetter och nästan inga frukter, grönsaker eller fibrer. Alltså en diet som inte är helt ovanlig för oss i västvärlden.

Resultatet är skrämmande. Den dåliga kosten ledde till skadliga förändringar i immunförsvaret hos mössen. Redan efter en månad visade mössen symptom som liknade det som händer vid en kraftig inflammation efter en infektion. Enligt doktor Eicke Latz, som ledde studien, kunde kostrelaterade förändringar observeras i immunsystemet redan efter några dagar. Mössen uppvisade små sjukdomssymptom som påminde om en infektion.

Redan efter en månad visade mössen symptom som liknade det som händer vid en kraftig inflammation efter en infektion.

– Den ohälsosamma dieten ledde till en oväntad ökning av vissa immunceller i blodet hos mössen, särskilt granulocyter och monocyter, sade Anette Christ, en av författarna till studien.

Doktor Eicke Lantz är ledare för Institute for Innate Immunity vid universitetet i Bonn. Foto: Bonns universitet

I nästa steg jämförde forskarna mössen med sådana som fått en mer normal kost. Det visade sig att hos ”snabbmats-mössen” hade många gener i benmärgen, där immunsystemets celler bildas, förändrat sitt uttryck. Det är den del av vårt immunförsvar som reagerar på en infektion som en förstärkning till immunsystemet. Efter att mössen under en period på fyra veckor återgick till en mer normal kost, försvann visserligen inflammationen i deras kroppar, men många av de inflammationsgener som aktiverats av den dåliga kosten fortsatte att vara aktiva.

Doktor Latz menar att efter en infektion hamnar systemet i ett slags alarmläge, så att det kan reagera snabbare när det kommer en infektion av samma slag. Han säger att man nu studerar huruvida den dåliga kosthållningen transmitteras till efterkommande generationer hos mössen.
Man misstänker att liknande reaktioner inträffar i människo­kroppen om man äter överprocessad mat som innehåller minimalt med näring.

Förhoppningsvis kan denna studie leda till eftertanke och ändrade kostvanor för människor som inte kan motstå denna skadliga skräpmatsdiet. Man vet att långvarig inflammation i kroppen kan bidra till uppkomst av typ 2 diabetes, högt blodtryck och en rad fler sjukdomar.

Studien genomfördes av forskare vid Bonns universitet i Tyskland och är publicerad i den ansedda tidskriften Cell, vilket ger resultaten en vetenskaplig tyngd. För att visa om de nya rönen är tillämpbara även på människor, krävs dock vidare forskning.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mirakelvitaminet som gett sig in i kampen mot Covid-19

HÄLSAD-vitaminet, som länge ansågs som tämligen betydelselöst förutom sin effekt på vårt skelett, har hamnat i strålkastarljuset då flera forskare menar att det kan vara ett effektivt vapen mot coronaviruset som har spridit sig som en löpeld runt jorden, och ödelägger både människoliv och ekonomier.

Google-censur av konspirationsteori slår slint

Google, Youtube och Facebook tillgriper allt hårdare censur mot samhällskritiker som sprider teorier om myndighetskonspirationer kring Covid-19-pandemin. Censuren tycks dock slå slint – före detta forskaren Judy Mikovits bok Plague of Corruption gick rakt upp på bestsellerlistorna efter att en video med henne plockats ner upprepade gånger.

Odla groddar och skott inomhus året runt!

HÄLSAHÄLSA: Vissa talar om superfood, andra menar att det är framtidens mat. Faktum är att det är väldigt tilltalande med föda som vem som helst kan börja odla precis när som helst, och som är oerhört näringsrik, billig och ger skörd redan efter några dagar. Vi talar om groddar och skott.

Dags att anlägga en örtagård!

HÄLSALättskötta, väldoftande, rogivande och vackra. Så skulle man kunna sammanfatta våra örtagårdars egenskaper. En miljö som nutidsmänniskan är i stort behov av. Att anlägga en örtagård är enkelt och behöver inte kosta särskilt mycket, och förutom alla nyttiga örter vi kan skörda, skänker den oss både glädje och harmoni.

Historien varnar och lär oss

ANALYSVirusepidemin Spanska sjukan slog till 1918-1919 under en ond tid i politikens och propagandans historia, vilket ledde till onödigt stor massdöd. Tyvärr finns det många likheter med vår tid och flera av västvärldens regeringar har redan visat att de ingenting lärt sig av denna mörka historia. Nya Tider lyfter här fram några varnande axplock från då och nu.

Alla laxätare borde ta en time-out

HÄLSABarn och ungdomar serveras förgiftad mat. All lax som säljs och äts i Sverige är odlad lax från Norge och Nordatlanten och den är förgiftad. Med vad? Dioxiner och dioxinliknande PCB, det förbjudna konserveringsmedlet Ethoxyquin, sjölöss, pancreassjuklighet och infektiös laxanemi-virus.

Spanska sjukan och coronaviruset Covid-19, en jämförelse

HÄLSANya Tider gör en tillbakablick på tidigare epidemiutbrott i en text av Christer Nilsson, Filosofie kandidat med medicinhistoria som specialitet.

Hög tid att stärka sitt immunförsvar!

HÄLSAI dag upplever många en rädsla inför det nya coronaviruset som verkar sprida sig i rekordfart. Har man ett starkt immunförsvar står man bättre rustad att klara sig, både fysiskt och psykiskt. Men hur bär man sig åt, och vad ska man tänka på?

Gå till arkivet

Send this to a friend