Skip to Content

”De som kommer för att ta dig”. Författad av Jens Ganman, Calidris Förlag 2017. Boken är på 252 sidor. Foto: Wikipedia
BOKRECENSION

Skakande politiskt inkorrekt thriller om värdegrundssverige

PappersupplaganNya Tider v. 47

Journalisten och debattören Jens Ganmans roman De som kommer för att ta dig (Calidris Förlag 2017) är en skrämmande roman som handlar om ett Sverige där en värdegrundstroende stat börjat rensa ut människor för att bibehålla kontrollen.

Publicerad: 24 november, 2017, 15:00

  • Svenska

Läs även

”Sånt här händer inte i Sverige.”

”Det händer i andra länder.”

”Men inte här.”

Hon reste sig upp och borstade av byxbaken.

”Det gör det nu.”

I sina tidigare böcker har han tagit upp kommunikations-samhällets problem och skildrat samhällets dyrkan av våld och underhållning.

Passagen ur De som kommer för att ta dig ringar in den problematik dagens svenska samhälle står för – ett samhälle där en allt mer totalitär värdegrund börjat utsätta enskilda människor för förföljelser.

Författaren Jens Ganman är något så ovanligt som en journalist som arbetat både för Sveriges Radio och Sveriges Television och börjat kritisera en farligt banal och politiserad samhällsdebatt. Ganman har tack vare sin bakgrund inom systemet och sina humoristiska betraktelser i sociala medier skapat sig en unik plattform.

De som kommer för att ta dig är Ganmans sjunde bok. I sina tidigare böcker har han tagit upp kommunikationssamhällets problem och skildrat samhällets dyrkan av våld och underhållning. Ganmans ton är ofta dråplig i kombination med vardagliga referenser och samtidens trender – ett grepp som gjort honom respekterad.

I sin nya roman menar Ganman att han blandar Kafka med Rambofilmen First Blood, och den beskrivningen stämmer. Det som är originellt är dock inte det, utan den obönhörliga klarsyn som Ganman levererar när han beskriver en allt farligare samtid.

Ganman förklarar sin inspiration till boken på sin Facebook:
Vem som helst, kan när som helst, hängas ut för vad som helst.
– Barnböcker ska censureras och anmälas.
– Människor med ”fel skattemoral” ska hudflängas i extrainsatta nyhetsprogram.
– Folk ska isoleras och avskedas pga av sina åsikter.
Ingenting är heligt.

Ändamålen helgar medlen. Till och med arkeologiska fynd falsifieras och ställs ut. Detta med ett intellektuellt och moraliskt dödsförakt som hade gjort Goebbels stolt.

Boken börjar med att en man vid namn A vaknar upp mitt i natten av att folk har trängt in i hans hus. När han förstår att de har vapen med sig och är ute efter att ta livet av honom flyr han ut genom fönstret och in i vildmarken.

Under flykten, där han springer genom en sommars envisa värmebölja, rannsakar han sig själv. Han försöker lista ut vilka det är som tagit sig in i hans hus och som uppenbarligen hatar honom så mycket att de vill se honom död, men han lyckas inte finna några ledtrådar. Han hade skött sitt, aldrig haft några extrema politiska eller religiösa tendenser, han hade inga kontakter med farliga brottslingar och inga skulder att tala om. Möjligen hade han några kraschade förhållanden bakom sig – men ingenting som kunde leda till den här formen av attacker.

Boken fortsätter att utspela sig i ett svenskt sommarlandskap. Mot etiska föreställningar i en ombonad civilisation ställs naturlagar. Det är obönhörligt.

Vi dras allt djupare ner i en existentiell labyrint av ångest och frågor utan svar, av ensamhet, panik, dödligt våld och fumliga överlevnadstekniker.

Så småningom står det klart att stora samhällsresurser satts in för att få tag i honom. Beväpnade garden går skallgång och helikoptrar söker igenom skogarna. Då visar det sig också att även A:s familjemedlemmar deltar i den hänsynslösa jakten.

Läsaren lämnas till en växande känsla av obehag. Vad är det vi ställs inför – är det ett gammalt Sverige som ställs mot ett nytt, eller är det ett Sverige fjärrstyrt av något okänt och hänsynslöst?

Det Ganman lyckas etablera genom tydliga paralleller till Sveriges nuvarande statsminister, statsmedia och även dagens rikspolischef är ett sorts titthål in i den djupa staten. Där på and­ra sidan är all normal etik och mänskliga känslor bara redskap i beräknande statliga strategier och människor spelpjäser.

Alla är manipulerade, alla är lurade. Det som finns är en osynlig hand representerad av makthavarna och som genom mediala manipulationer och känslomässig retorik lyckas uppvigla människor mot varandra.

Det är där poängen ligger. Huvudpersonen A – en man i dryga trettioårsåldern – är inte en uppenbar oliktänkande. Han har aldrig varit besvärlig, bara jobbat som musiklärare och hängt med.

Det är genom det greppet Ganman lyckas förmedla den ultimata mardrömmen: då samhällets funktioner alltmer brakar samman och fanatismen sprider sig i folklagren kan staten välja ut olika symboliska offer för att simulera att man ännu har kont­roll. Syndabockarna, alltså de övertydliga – organiserade kriminella, religiösa fundamentalister, våldsbejakande politiska rörelser och riktiga terrorister – har antingen tagit slut eller kan inte övervinnas.

Återstår då i princip vem som helst. En person väljs ut för att klä skott för att skydda en påstådd trygghet som inte längre existerar. Bara för att makthavarna ska kunna visa handlingskraft.

Jag kan tycka att referenserna till Kafka kan vara lite övertydliga då alla karaktärer heter versaler (A, J, B etc) istället för personnamn, men det stilistiska greppet är ändå begripligt om man vill se det hela som ett spel med anonymiserade spelpjäser.

Annars tycker jag att boken är helt unik i sin samhällskommentar. Det Ganman gör är att ge de demoniserade och uthängda mänsklig gestalt – vi ser att vem som helst som råkar ut för drev eller förtalsmässiga mediaprocesser är människor med känslor, minnen och intressen precis som du och jag.

Runt dem – och runt oss alla för den delen – svävar ett maskineri som dokumenterar, granskar och analyserar oss för syften som vi inte har inblick i. Det enda vi kan hålla fast vid är det vi vill släppa:
”Rädslan för det okända satt djupt hos människan. Det var den som hjälpt henne överleva i miljontals år. Den och den fruktade främlingsfientligheten.”

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stora sjöriket i Småland

RESMÅL

Mössens paradis och samhällets förfall

KULTURDoktor John B. Calhoun vigde sitt liv åt att bygga upp det perfekta paradiset för möss – bara för att se det kollapsa gång på gång i en förprogrammerad social massdöd. Han var etolog, det vill säga han studerade djurens beteende. Resultaten av hans studier förlänade honom en evig plats i läroböcker i psykologi och sociologi. De ger en del svar, men främst ställer de brännande frågor om mänskligheten och dess framtid.

Vett och etikett – för hundra år sedan

KULTUR OCH TRADITIONVett och etikett – det vill säga de regler och koder för hur man ska uppföra sig i givna situationer – var någonting viktigt förr för både hög och låg. Hur skulle en dam till exempel bete sig om en främmande herre kom gåendes emot henne på trottoaren och var oförskämd nog att hälsa? Eller ännu värre, han erbjuder damen ifråga att gå under hans paraply när regnet strilar ner? Hur uppför man sig på en finare bjudning? Hur ska man vara klädd om man tar en promenad i Stadsparken en solig sommardag? Eller en kylig vinterdag? För hundra år sedan fanns det svar på dessa frågor.

Stråkkvartetter av Beethoven – inga nyanlända lyssnade

KULTURTeatergatan 20 är ett brasserie som startat kammarmusikklubben T20. Det är inte många som känner till detta lovvärda kulturinitiativ och det är i Sverige väldigt ovanligt. För att få PK-poäng bland cityliberalerna i Göteborg har dock Teatergatan 20 anslutit sig till nätverket Kulturkompis för att ”nyanlända skall träffa etablerade svenskar”.

Karlbergs slott – Världens äldsta militärakademi

KULTURI dag är det inte många som känner till att den äldsta krigsskolan i världen ligger i Sverige, närmare bestämt på Karlbergs slott. Från allra första början var den för utbildning av sjöbefäl och fungerar än i dag som militärhögskola med grundläggande officersutbildning och vidareutbildning för hela Försvarsmakten. Slottets svenska historik är minst sagt imponerande, därtill tillkommer den fantastiska parken, en gång för länge sedan en storartad trädgård, i dag en grön oas mellan bullrande trafikleder i Solna och Stockholm.

Ett återbesök i eländet

RECENSIONFör några år sedan gjorde Thomas Nydahl tämligen stort intryck med sin essä Black Country (2012). Det var en svidande vidräkning med mångkulturens haveri i det engelska post-industriella hjärtlandet. Nu är han tillbaks med en ny kombinerad essä, reseskildring och debattskrift om ett engelskt landskap, betitlad Från All My Loving till Allahu Akbar (2019).

Kräftor i sommaraftonen

KULTUR OCH TRADITIONAtt tända lyktor och tillsammans äta kräftor med dill och västerbottenpaj i augustikvällen är en utbredd och omtyckt tradition här i Sverige. Vad som däremot inte är så känt är att kräftor har ätits i Sverige sedan slutet av 1560-talet, men att kräftskivor i vår bemärkelse endast har hållits sedan 1900-talets första årtionden.

Rutger Hauer död

KULTURVi nåddes nyligen av budet att den internationellt kände skådespelaren Rutger Hauer lämnat oss. Han föddes i januari 1944 och avled den 19 juli 2019 och blev alltså 75 år. Under 1980-talet gjorde han intryck i filmer som Blade Runner, Ladyhawke och Liftaren. Han fick roller både som skurk och hjälte och gjorde ett ganska stort intryck som ”en något udda Hollywoodstjärna”.

Gå till arkivet

Send this to a friend