Skip to Content

Bilder använda i striden kring

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

Digital utgåva

På det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Publicerad: 9 december, 2019, 18:33

  • Svenska

Läs även

Den bitvis hätska diskussionen inleddes när användaren ”Pontus” den 24 november ställde frågan ”Vilken väg, svenska kvinna?”, tillsammans med en bild på en traditionell familj med tre barn, bredvid en lättklädd bild som lagts upp av användaren ”Jenny”. Både Pontus och Jenny fick stöd av sina respektive följare, diskussionen kom att omfatta allt fler och ledde även till mer seriösa resonemang kring hur kvinnor och män beter sig, samt vilken inverkan detta får på dem själva och samhället i stort.
De som stödde Jenny menade att hon hade rätt att göra vad hon vill med sin kropp och att hennes belackare nog var avundsjuka eller bittra för att de inte skulle kunna få henne. Inom ett par dagar skapade den traditionalistiska sidan den något skämtsamma hashtaggen (etikett för att följa ett visst ämne) #Skampatrullen, och striden rasade vidare, både mellan och inom olika läger.

 

DEN URSPRUNGLIGA TWEETEN som skapade det som kom att utvecklas till en debatt om beteende på sociala medier, ideal och på vilket sätt man söker bekräftelse. Till vänster en av profilen "Jennys" upplagda foton, till höger vad "Skampatrullen" ser som en ett sundare ideal. Bild: Twitter

Ingen frigörelse att visa upp sig på nätet

Skampatrullens initiativtagare och anhängare hade dock tänkt på frågan längre och djupare än att det skulle handla om någon irritation gentemot en enskild person. Bakom den skämtsamma jargongen finns tankar kring samhälle, familj och vad som premieras i offentligheten. Profilen ”Mr Svensk” förklarade på Twitter:
"Om man vill göra en metapolitisk påverkan kan man inte bara fokusera på att krossa bankerna, kasta ut invandrare och gå ur EU, man måste även försöka påverka normerna och samhället i sin helhet, vilket #skampatrullen gör."

En av de kvinnor som ställt sig på patrullens sida, ”Therese Verdun”, säger till Nya Tider:
− Jag tyckte primärt att initiativet var intressant, eftersom jag på senaste tiden upplevt en viss chansering i Twitter-flödet. Något som varit ett diskussionsforum började anta karaktär av Tinder eller Instagram. Att diskussionen om Skampatrullen skulle bli så stor och tidvis infekterad trodde jag kanske inte.

Om hur diskussionen utvecklats, säger Therese:
− Personligen tycker jag att själva frågan om hur vi presenterar oss på nätet i dagsläget är mycket intressantare än enskilda exempel. Fenomen i sociala medier måste man kunna diskutera. Jag är inte övertygad om att det är en oumbärlig del av den ”kvinnliga frigörelsen” att visa upp sin kropp på nätet, och särskilt om man har barn kan det vara problematiskt eftersom det kan påverka andra än enbart föräldern. Jag kan tycka att det är talande för vår tidsålder att det verkar anses värre att lyfta denna diskussion, än att som förälder lägga upp visst material till allmän beskådan.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Förr sade man alltid till den “okunnige” att, “har du inget vettigt att komma med, så håll käften”!
    Idag gäller det att synas och det är väl så att kroppen är den del som syns mest? Det där med vettiga åsikter verkar gått ur tiden?

”Nu ska jag döda dig!” – Gymnasie­afghanen Sayed, 20, får nästan inget straff för överfall på kvinnor och buss-onani

UTRIKESSayed Muhammad Husseini, 20, fick stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som regeringen drev igenom 2018 – trots att han då redan var dömd för bland annat sexuellt ofredande. Nyligen dömdes han för att bland annat ha anfallit tre kvinnor med en flaska medan han hotade att döda dem, och för att ha onanerat på en buss inför en flicka. Han fick tre månaders fängelse och åklagaren yrkade inte på utvisning.

SD-politiker från Värmland tvingas lämna partiet efter påstått rasistiskt inlägg på Facebook

INRIKESUlf Björk, som sedan valet 2018 suttit som fullmäktigeledamot i Grums kommun, tvingas nu lämna partiet efter påtryckningar från partidistriktet, detta efter att han i en statusuppdatering på Facebook benämnde kriminella invandrare som ”svartingar”. Nu blir han politisk vilde i sin hemkommun. När Nya Tider frågar Runar Filper, distriktsordförande för SD i Värmland om Ulf Björks inlägg verkligen var lika rasistiskt som exempelvis BLM-aktivisters och hiphopartisters hat mot vita, påstår han sig inte kunna jämföra situationerna.

Sveriges Radio publicerar test om ”vitt privilegium”

INRIKESDen 6 augusti publicerade P4 Gävleborg på sin Facebooksida ett test där man själv kunde ta reda på hur privilegierad man är på grund av sin hudfärg. I texten som följer testet görs det klart att hudfärgen som skall undersökas är vit, och att den automatiskt innebär ett privilegium. Testet uppmärksammades av alternativa medier, vilket ledde till kraftig kritik på kanalens plattformar, varpå P4 Gävleborg valde att helt ta bort det aktuella inlägget.

Nekas torgmöte – för många våldsbenägna muslimer

INRIKESDen danske politikern Rasmus Paludan hade planerat att tillsammans med den kontroversielle svenske konstnären Dan Park genomföra en koranbränning under ett torgmöte i Rosengård i slutet av augusti. Men den svenska polisen nekade som väntat tillståndet till torgmötet med motiveringen att det finns ”för många våldsbenägna muslimer” i området.

Anders Tegnell i internt mejl – undrar hur flockimmunitet fungerar

INRIKESI ett internt mejl mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och hans numera pensionerade föregångare Johan Giesecke ställer Tegnell ett par extremt grundläggande frågor om hur flockimmunitet fungerar. Konversationen väcker stor uppmärksamhet hos andra experter som inte kan förstå hur Tegnell tycks sakna flera för sitt yrke totalt grundläggande kunskaper.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Gå till arkivet

Send this to a friend