Skip to Content

Bilder använda i striden kring

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

Digital utgåva

På det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Publicerad: 9 december, 2019, 18:33

  • Svenska

Läs även

Den bitvis hätska diskussionen inleddes när användaren ”Pontus” den 24 november ställde frågan ”Vilken väg, svenska kvinna?”, tillsammans med en bild på en traditionell familj med tre barn, bredvid en lättklädd bild som lagts upp av användaren ”Jenny”. Både Pontus och Jenny fick stöd av sina respektive följare, diskussionen kom att omfatta allt fler och ledde även till mer seriösa resonemang kring hur kvinnor och män beter sig, samt vilken inverkan detta får på dem själva och samhället i stort.
De som stödde Jenny menade att hon hade rätt att göra vad hon vill med sin kropp och att hennes belackare nog var avundsjuka eller bittra för att de inte skulle kunna få henne. Inom ett par dagar skapade den traditionalistiska sidan den något skämtsamma hashtaggen (etikett för att följa ett visst ämne) #Skampatrullen, och striden rasade vidare, både mellan och inom olika läger.

 

DEN URSPRUNGLIGA TWEETEN som skapade det som kom att utvecklas till en debatt om beteende på sociala medier, ideal och på vilket sätt man söker bekräftelse. Till vänster en av profilen "Jennys" upplagda foton, till höger vad "Skampatrullen" ser som en ett sundare ideal. Bild: Twitter

Ingen frigörelse att visa upp sig på nätet

Skampatrullens initiativtagare och anhängare hade dock tänkt på frågan längre och djupare än att det skulle handla om någon irritation gentemot en enskild person. Bakom den skämtsamma jargongen finns tankar kring samhälle, familj och vad som premieras i offentligheten. Profilen ”Mr Svensk” förklarade på Twitter:
"Om man vill göra en metapolitisk påverkan kan man inte bara fokusera på att krossa bankerna, kasta ut invandrare och gå ur EU, man måste även försöka påverka normerna och samhället i sin helhet, vilket #skampatrullen gör."

En av de kvinnor som ställt sig på patrullens sida, ”Therese Verdun”, säger till Nya Tider:
− Jag tyckte primärt att initiativet var intressant, eftersom jag på senaste tiden upplevt en viss chansering i Twitter-flödet. Något som varit ett diskussionsforum började anta karaktär av Tinder eller Instagram. Att diskussionen om Skampatrullen skulle bli så stor och tidvis infekterad trodde jag kanske inte.

Om hur diskussionen utvecklats, säger Therese:
− Personligen tycker jag att själva frågan om hur vi presenterar oss på nätet i dagsläget är mycket intressantare än enskilda exempel. Fenomen i sociala medier måste man kunna diskutera. Jag är inte övertygad om att det är en oumbärlig del av den ”kvinnliga frigörelsen” att visa upp sin kropp på nätet, och särskilt om man har barn kan det vara problematiskt eftersom det kan påverka andra än enbart föräldern. Jag kan tycka att det är talande för vår tidsålder att det verkar anses värre att lyfta denna diskussion, än att som förälder lägga upp visst material till allmän beskådan.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Förr sade man alltid till den “okunnige” att, “har du inget vettigt att komma med, så håll käften”!
    Idag gäller det att synas och det är väl så att kroppen är den del som syns mest? Det där med vettiga åsikter verkar gått ur tiden?

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

”Näthatsgranskaren” erbjuder Joakim Lamotte en förlikning

INRIKESEn kvinna dömdes nyligen för förtal efter att ha delat ett facebookinlägg av Joakim Lamotte som handlade om Tomas Åberg, även känd som ”Näthatsgranskaren”. Hon vill överklaga till Hovrätten, men i väntan på dom har Åberg erbjudit Joakim Lamotte en förlikning, i utbyte mot att inte förtalsanmäla ytterligare tusentals av Lamottes följare som också har delat inlägget. Lamotte har nu via sin facebooksida avvisat erbjudandet.

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

INRIKESEn julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

INRIKESVid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend