Skip to Content

Här vid Börringe kyrka vill den lokala kyrkoförsamlingen ha en muslimsk begravningsplats. Foto: Google Maps/Wikipedia/Jochr
INRIKES

Skånsk by protesterar mot anläggandet av muslimska begravningsplatser på kyrkogården

Digital utgåva

I byn Börringe, strax utanför Svedala har protesterna växt mot planerna på att anlägga muslimska begravningsplatser på den närbelägna bykyrkogården. Initiativtagare till protesterna är Göran Cajhagen som nyligen lämnat in en namninsamling till kommunen. Han berättar för Nya Tider att sedan han nyligen gick ut med både namn och bild i lokala medier har många hört av sig och velat skriva på protestlistan i efterhand. Men han berättar också att han fått ta emot åtminstone ett hot från uppringande invandrare.

Publicerad: 18 maj, 2021, 21:32

  • Svenska

Läs även

I kommunen Svedala, knappt två mil sydost om Malmö, ligger den lilla byn Börringe. Denna by har under våren hamnat i lokala mediers strålkastarljus eftersom den lokala kyrkoförsamlingen har bestämt sig för att anlägga muslimska begravningsplatser på kyrkogården. Att den fredliga byidyllen skulle störas av att muslimer skulle börja vallfärda till den ännu inte färdiggjorda begravningsplatsen har fått byborna att känna ett växande obehag.

Starka reaktioner

Att många bybor inte vill ha muslimska begravningsplatser in på husknuten är tydligt. Inte minst märks det i den lokala Facebookgruppen ”Svedala aktuellt” där diskussionen stundtals har varit intensiv. Många anser helt enkelt att det borde vara upp till varje trossamfund att ombesörja sina trosfränders begravningsmöjligheter, och inget som Svenska kyrkan ska behöva stå för. Andra frågar sig varför svenska kristna ska behöva acceptera att muslimer som egentligen hatar kristna ska begrava sina döda nära sådana som de ändå betraktar som otrogna. Å andra sidan finns det också de som försvarar Svenska kyrkans planer på muslimska begravningsplatser i Börringe. Inte minst argumenterar representanter från kyrkan hårt för detta, och beskyller de bybor som känner oro för ökad muslimsk närvaro för att vara ”islamofober”. Nedan följer ett axplock på citat som visar hur diskussionen kan låta på ”Svedala aktuellt”:

”Det vore väl rimligt att respektive trossamfund får hantera sina egna medlemmar. Förstår inte varför Svenska kyrkan ska hantera andra religioner som har helt andra riter och krav kring begravningen”.

”Förvånande att en religion som över hela världen förföljer och hatar kristna vill begrava sina döda på en kristen begravningsplats”!

”Tro fan de kan vi komma till dom o göra likadant. NEJ.VAKNA SVERIGE”!

”Det som förvånar mig det är att man lägger en muslimsk begravningsplats på en liten kyrkogård ute på landet. Ingen bussförbindelser och dåligt med parkeringsplatser”.

”Din islamofobi har tagit ovärdiga proportioner”!

Den sistnämnda kommentaren skrevs av ingen mindre än den lokala kyrkans diakon, Christer Beckdahl. De yttranden som i övrigt kan kopplas till den lokala kyrkoledningen följer i stort sett likartade spår som Christer Beckdahl; att utmåla skeptikerna som islamofoba och främlingsfientliga.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Samtal med kommunisten Joe Nilsson: ”Invandringen slår sönder samhällskontraktet”

INTERVJUJoe Nilsson ser sig fortfarande som kommunist, men menar att vänstern allt mer kommit att präglas av sekterism och identitetspolitik med fokus på ras och kön. Framför allt anser han att denna vänster har varit helt oförmögen att hantera migrationsfrågan, vilket blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna Kommunistiska partiet. Till Nya Tider säger han att vänstern har blivit ”globalisternas lydiga och omedvetna springpojkar”.

Etablissemangets angrepp på svenskt nationaldagsfirande får folkligt mothugg

INRIKESInför den 6 juni, Sveriges nationaldag, brukar det ofta komma opinionsmässiga angrepp på firandet från vänsterliberala proffstyckare. 2021 blev inget undantag. Nya Tider gör här ett kort sammandrag av svenskfientliga tweets och debattartiklar, men också det folkliga motstånd som blev resultatet.

Språktest införs för att få jobb inom Ronneby kommun

INRIKESDet är Sverigedemokraterna och Liberalerna som var för sig inkommit med förslag om att invandrare måste kunna visa att de kan svenska om de vill jobba inom äldrevården eller skolan. Den 27 maj klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige med knapp majoritet.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Brutal misshandel på skola i Skövde – Vittne: Konflikt mellan svenskar och invandrare

INRIKESDen 10 maj rapporterade flera tidningar i Skaraborg, bland annat Skövde Nyheter, Mariestadstidningen och Skaraborgs allehanda, att en elev blivit brutalt misshandlad av sju till åtta andra elever på Vasa­skolan i Skara. Nu kan Nya Tider avslöja att det rör sig om en pågående konflikt mellan svenska elever och invandrarelever från Skövdes ghetto Södra Ryd.

FBI lurade kriminella att använda ”säker” chatt – 150 gripna bara i Sverige

Krypterings-appen anom.io för säker kommunikation var i själva verket ett lockbete från amerikanska FBI. Flera hundra kriminella nätverk har lurats att använda den ”säkra” kommunikationen, och i natt gjordes hundratals razzior och gripanden runt om i världen, varav cirka 150 i Sverige. Stora mängder narkotika, vapen och sedlar beslagtogs.

AfS-ledamot tystad i fullmäktige

INRIKESOrdföranden i Växjös kommunfullmäktige, Bo Frank (M) stängde av mikrofonen för Alternativ för Sveriges (AfS) ledamot Gustav Pettersson för att denne skulle ha använt ett olämpligt språkbruk. Frågan gällde Palestina-demonstrationer som bryter mot coronaregler, och det är inte första gången som Bo Frank har velat tysta Gustav under diskussioner som berör migration och migranter. Till Nya Tider säger Gustav att han kommer att fortsätta ”kalla en spade för en spade” och att ”det kommer Bo Frank att få höra många gånger om”.

Ung kvinna gruppvåldtagen

INRIKESEn ung kvinna misstänks ha blivit gruppvåldtagen i Farsta. Polisen har ännu inte kunnat gripa några av gärningsmännen.

Gå till arkivet

Send this to a friend