Skip to Content

Här vid Börringe kyrka vill den lokala kyrkoförsamlingen ha en muslimsk begravningsplats. Foto: Google Maps/Wikipedia/Jochr
INRIKES

Skånsk by protesterar mot anläggandet av muslimska begravningsplatser på kyrkogården

Digital utgåva

I byn Börringe, strax utanför Svedala har protesterna växt mot planerna på att anlägga muslimska begravningsplatser på den närbelägna bykyrkogården. Initiativtagare till protesterna är Göran Cajhagen som nyligen lämnat in en namninsamling till kommunen. Han berättar för Nya Tider att sedan han nyligen gick ut med både namn och bild i lokala medier har många hört av sig och velat skriva på protestlistan i efterhand. Men han berättar också att han fått ta emot åtminstone ett hot från uppringande invandrare.

Publicerad: 18 maj, 2021, 21:32

  • Svenska

Läs även

I kommunen Svedala, knappt två mil sydost om Malmö, ligger den lilla byn Börringe. Denna by har under våren hamnat i lokala mediers strålkastarljus eftersom den lokala kyrkoförsamlingen har bestämt sig för att anlägga muslimska begravningsplatser på kyrkogården. Att den fredliga byidyllen skulle störas av att muslimer skulle börja vallfärda till den ännu inte färdiggjorda begravningsplatsen har fått byborna att känna ett växande obehag.

Starka reaktioner

Att många bybor inte vill ha muslimska begravningsplatser in på husknuten är tydligt. Inte minst märks det i den lokala Facebookgruppen ”Svedala aktuellt” där diskussionen stundtals har varit intensiv. Många anser helt enkelt att det borde vara upp till varje trossamfund att ombesörja sina trosfränders begravningsmöjligheter, och inget som Svenska kyrkan ska behöva stå för. Andra frågar sig varför svenska kristna ska behöva acceptera att muslimer som egentligen hatar kristna ska begrava sina döda nära sådana som de ändå betraktar som otrogna. Å andra sidan finns det också de som försvarar Svenska kyrkans planer på muslimska begravningsplatser i Börringe. Inte minst argumenterar representanter från kyrkan hårt för detta, och beskyller de bybor som känner oro för ökad muslimsk närvaro för att vara ”islamofober”. Nedan följer ett axplock på citat som visar hur diskussionen kan låta på ”Svedala aktuellt”:

”Det vore väl rimligt att respektive trossamfund får hantera sina egna medlemmar. Förstår inte varför Svenska kyrkan ska hantera andra religioner som har helt andra riter och krav kring begravningen”.

”Förvånande att en religion som över hela världen förföljer och hatar kristna vill begrava sina döda på en kristen begravningsplats”!

”Tro fan de kan vi komma till dom o göra likadant. NEJ.VAKNA SVERIGE”!

”Det som förvånar mig det är att man lägger en muslimsk begravningsplats på en liten kyrkogård ute på landet. Ingen bussförbindelser och dåligt med parkeringsplatser”.

”Din islamofobi har tagit ovärdiga proportioner”!

Den sistnämnda kommentaren skrevs av ingen mindre än den lokala kyrkans diakon, Christer Beckdahl. De yttranden som i övrigt kan kopplas till den lokala kyrkoledningen följer i stort sett likartade spår som Christer Beckdahl; att utmåla skeptikerna som islamofoba och främlingsfientliga.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

Gå till arkivet

Send this to a friend