Skip to Content

Khaled Odeh, Daniel Wretströms mördare, misshandlar en resenär när han jobbar som ”trygghetsvärd” åt SL. Foto: Polisen

Skar halsen av 17-årige Daniel Wretström – nu dömd för miss­handel i sitt jobb som ”trygghetsvärd” åt SL

PappersupplaganNya Tider v. 26-27

”Flytta er, jag har kniv!” skriker Odeh upphetsat. Sedan sätter han sig gränsle över den avsvimmade 17-åringen och skär halsen av honom. Det var år 2000 och Khaled Odeh dömdes för mord. Nu har han bytt namn till Joseph Yasin Propitious och är anställd som trygghetsvärd av SL via Lugna gatan. Nyligen dömdes han återigen, för att ha misshandlat en resenär.

Publicerad: 25 juni, 2019, 16:55

 • Svenska

Läs även

Som Nya Tider var först med att avslöja har Salemmördaren fått jobb som ”trygghetsvärd” åt SL via Lugna gatan och har nyligen dömts för misshandel på arbetstid. Även Expressen har nu rapporterat om fallet, en hel vecka efter Nya Tiders avslöjande.

När han skar halsen av den medvetslöse Daniel Wretström den 9 december år 2000, efter att först ha huggit sitt offer i ryggen flera gånger, hette han Khaled Odeh och var 18 år gammal. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård trots att han helt saknade bakgrund av psykisk ohälsa, och satt därför inlåst i mindre än fyra år för det kallblodiga mordet.

Snart var det dags för nya domar. År 2006 dömdes han till skyddstillsyn för misshandel och år 2010 dömdes han till 13 månaders fängelse för narkotikabrott. Han har därefter engagerat sig i en rad olika muslimska organisationer, enligt inlägg han själv lagt ut på Facebook efter att ha bytt namn till Yasin Winnerius, ett namn han antog 2012. Fyra år senare bytte han namn igen, troligtvis på grund av en granskning av Salem-mördarna som en medborgarjournalist lade upp på nätforumet Flashback. Han tog då namnet Joseph Yasin Propitious, vilket han har kvar än i dag.

Misshandlad av ”trygghetsvärdar”

Hur Odeh/Propitious blev anställd av SL via Lugna gatan är oklart. Organisationen har flera gånger anklagats för att anställa kriminella invandrare som får betalt för att bråka med folk snarare än för att upprätthålla tryggheten i tunnelbanan, men har trots detta fått fortsatt förtroende i den rollen av SL gång på gång.

Offret. Den vitryske mannen ådrog sig en kraftig blåtira efter misshandeln. Foto: Polisen

Offret. Den vitryske mannen ådrog sig en kraftig blåtira efter misshandeln. Foto: Polisen

Händelsen som lett till en dom för misshandel ägde rum på småtimmarna den 26 november 2017. Odeh/Propitious och fyra andra trygghetsvärdar omringade då en vitrysk man som hade plankat genom att ta sig igenom spärren tätt bakom en annan resenär och sedan ställt sig för att röka på perrongen.

Exakt vad som utspelade sig är oklart eftersom det saknas ljudupptagningar från händelsen, men övervakningsbilder visar enligt Södertörns tingsrätt att det var Khaled Odeh/Joseph Propitious som angrep den vitryske mannen med våld, och inte tvärtom som trygghetsvärdarna påstått:

NN håller fram sina händer mot Propitious och Propitious från lugna gatan tar tag i NN och lägger ner honom på marken. De andra från lugna gatan hjälper till och tar tag i NN när han ligger ner. Propitious hamnar sittande över bröstet på NN och slår flera slag mot honom, ca 5-6 slag, det går inte att se var de träffar. De fortsätter trycka ner NN på marken. Propitious slår sedan ca 3 slag till mot NN. De tar sedan upp honom och två av dem håller i NN när de går uppför trappan. De tar sedan in NN i avräkningsrummet. Det går inte att se att NN slår någon av dem från lugna gatan, han verkar inte heller ta tag i någon av dem.

Efter att ha tagit vitryssen till ett vaktrum anslöt polis och väktare, och grep honom för misshandel och ringa narkotikabrott. Han blev dock aldrig dömd för någotdera, istället blev det alltså Khaled Odeh/Joseph Propitious som dömdes för misshandel. Med tanke på att alla trygghetsvärdarna påstod att vitryssen angripit först har offret förmodligen endast övervakningsbilderna, som tydligt visar motsatsen, att tacka för att rätt person kunnat dömas.

Det ska påpekas att Khaled Odeh var chef för gruppen och blev omtalad som det av de and­ra trygghetsvärdarna. Det är också anmärkningsvärt att alla i gruppen av trygghetsvärdar backade upp hans version i polisförhör trots att de mycket väl visste vad som egentligen hänt – ett beteende man annars brukar se hos kriminella gäng.

Khaled Odeh, numera Joseph Yasin Propitious, jobbar som ”trygghetsvärd” åt SL. Han ses på övervakningsbilderna misshandla en vitryss, och det var bara tur att händelseförloppet fastnade på film, då både han och hans kollegor ljög ihop en historia om att det var vitryssen som attackerade dem. På den första bilden ses vitryssen hålla upp händerna, men blir fälld till marken av Odeh, som sedan sätter sig gränsle över honom och börjar slå honom i ansiktet, samtidigt som de andra ”trygghetsvärdarna” håller i offret. På den sista bilden förs vitryssen till det så kal­lade avräkningsrummet, där han sedan blir gripen och själv anklagad för misshandel. Foto: Polisen

Khaled Odeh, numera Joseph Yasin Propitious, jobbar som ”trygghetsvärd” åt SL. Han ses på övervakningsbilderna misshandla en vitryss, och det var bara tur att händelseförloppet fastnade på film, då både han och hans kollegor ljög ihop en historia om att det var vitryssen som attackerade dem. På den första bilden ses vitryssen hålla upp händerna, men blir fälld till marken av Odeh, som sedan sätter sig gränsle över honom och börjar slå honom i ansiktet, samtidigt som de andra ”trygghetsvärdarna” håller i offret. På den sista bilden förs vitryssen till det så kal­lade avräkningsrummet, där han sedan blir gripen och själv anklagad för misshandel. Foto: Polisen

 

Propitious dömdes av Södertörns tingsrätt till villkorlig dom med hundra timmars samhällstjänst. En annan trygghetsvärd, som enligt åklagaren varit delaktig i misshandeln genom att hålla fast offret, frikändes därför att rätten inte ansåg det bevisat att hans fasthållning av mannen haft till syfte att Propitious skulle kunna misshandla honom. Domen har överklagats till Svea Hovrätt.

Upprepade avslöjanden om kriminalitet

Lugna gatan, som ingår i ungdomsstiftelsen Fryshusets verk­samhet, anställer ”trygghetsvärdar” som arbetar i kollektivtrafiken, skolan och i ”utsatta områden”.

På sin hemsida beskriver Lugna gatan vilka som anställs i verksamheten: ”De vi anställer har själva personlig erfarenhet av de miljöer, områden och problem som de jobbar med. Detta ger dem förståelse för de behov som finns hos de unga vi söker nå, och de kan bygga förtroende och få ett mandat för att påverka.”

Yasin Winnerius var det namn Khaled Odeh använde 2012-2016, innan han bytte igen till Joseph Yasin Propitious. Han var under denna period särskilt flitig med att visa sin trohet till islam. Skärmavbild: Facebook

Yasin Winnerius var det namn Khaled Odeh använde 2012-2016, innan han bytte igen till Joseph Yasin Propitious. Han var under denna period särskilt flitig med att visa sin trohet till islam. Skärmavbild: Facebook

 

Ända från grundandet 1995 har organisationen anklagats för att deras värdars ”personliga erfarenhet” av ”de miljöer, områden och problem de jobbar med” är en omskrivning för att de själva är kriminella. Ibland har detta även fått uppmärksamhet i media, exempelvis år 2009 när flera medlemmar i Malmö blev haffade för grova bedrägerier och en åkte dit för vapenbrott.

Polisen har upprepade gånger kritiserat organisationen. Malmöpolisen förklarade 2009 att man ”tar avstånd från deras verksamhet och vill inte ha med dem att göra”, något som fick Fryshuset att anklaga polisen för att ”driva en kampanj mot Lugna gatan”.

Samma år publicerades internt en hemlig rapport hos polisen i Göteborg om att Lugna gatan fungerade som rekryteringsbas för grovt kriminella. En av Lugna gatans chefer var föremål för polisens gänginsatser samtidigt som han arbetade med ”brottsförebyggande arbete”. En av deras värdar dök upp som mentor för ungdomar på en skola där han ett år tidigare hade ”satt en pistol mot huvudet på en av skolans elever och gjort mantelrörelse”.

Polisen och Göteborgs kommun bröt det samarbete man dittills haft med organisationen.

År 2015 kom nya brotts­utredningar och anklagelser, denna gång mot Lugna gatan i Stockholm. En försäljningschef åkte dit för grovt vapenbrott och en ungdomsledare dömdes för rån. Försäljningschefen visade sig ha blivit värvad av Lugna gatan medan han fortfarande var villkorligt frigiven från ett fyraårigt fängelsestraff för innehav av 66 kilo cannabis, en pistol och en kulsprutepistol.

Senare samma år tog Uppdrag granskning upp verksamheten och kunde visa att flera av Lugna gatans trygghetsvärdar begått grova våldsbrott och att flera utreddes för brott – samtidigt som de jobbade för Lugna gatan. En av dem var även dömd för en gruppvåldtäkt i Husby. De intervjuade också vittnen och före detta anställda som sade att många av ”trygghetsvärdarna” använder örfilar, knuffar och hot om våld som metod – något som varit omvittnat ”på gatan” i många år.

Den senaste skandalen före Nya Tiders avslöjande om Khaled Odeh kom i maj 2019 i form av en internrapport från Trafikförvaltningen, beställd av SL. Den visade bland annat att 22 av 79 trygghetsvärdar inte uppfyllt det lågt ställda kravet på att ha varit straffri i tre år innan man anställs av Lugna gatan, eller hade lagförts för brott under tiden de varit anställda för att skapa trygghet i tunnelbanan. Trygghetsvärdar som blir polisanmälda ska också stängas av under utredningen, men så hade inte skett. De hade vidare ignorerat kriminell verksamhet i tunnelbanan, som knarkaffärer, och i vissa fall försvårat polisens arbete. Drogtester av trygghetsvärdarna hade genomförts så dåligt att de i praktiken var värdelösa.

Fryshuset och Lugna gatan har genom alla dessa skandaler skakat av sig alla anklagelser. Efter rapporten från Trafikförvaltningen påstod Carin Ardman Balfe, tillförordnad kommunikationschef på Fryshuset, att uppgifterna helt enkelt var felaktiga.
– Det är ett underlag som inte stämmer. Vi har sett ett brott och det handlar om en person som gjort sig skyldig till olovlig körning och rattonykterhet och det brottet begicks när personen varit anställd hos oss i ungefär ett år, sade Carin Ardman Balfe till SVT.

Hon påstod också att de begär utdrag ur belastningsregistret när de anställer någon för att kunna uppfylla SL:s krav på tre års straffrihet. Även om detta inte direkt kan motbevisas utifrån det material Nya Tider tagit fram, kan det konstateras att mannen som åtalades tillsammans med Khaled Odeh blev villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för misshandel den 5 mars 2014 och dömdes för dataintrång den 28 november 2017, två dagar efter händelsen i tunnelbanan.

Vägrar att kommentera

Fryshuset och specifikt Carin Ardman Balfe har fått möjlighet att kommentera denna artikel och det faktum att man haft en brutal mördare anställd, men avböjt. Inte heller har man velat besvara frågan om Joseph Propitious/Khaled Odeh fortfarande arbetar för Lugna gatan, eller när han annars slutade.

Med tanke på vad som tidigare framgått om hur Lugna gatan hanterar brott som begås av deras anställda, är det alltså fullt möjligt att Salem-mördaren fortfarande arbetar med att ”skapa trygghet” för resenärerna i Stockholms tunnelbana.

Lugna gatans mest pålitliga samarbetspartner har varit SL, Stockholms lokaltrafik. Medan polisen för länge sedan tagit avstånd från organisationen, har SL gång på gång valt att fortsätta samarbetet.

Efter rapporten i maj gick bland annat Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL, ut och sade att SL var ”oerhört självkritiska” och hade bett Lugna gatan att omedelbart plocka bort de trygghetsvärdar som är kriminellt belastade ”på ett sådant sätt som vårt avtal inte medger” – det vill säga inom de närmaste tre åren. Men samtidigt gjorde hon klart att samarbetet skulle fortsätta:
– Lugna gatan är en speciell organisation som vi under lång tid haft gott samarbete med. Verksamheten bygger på att ge människor en andra chans. Vi har i vårt samarbete eftersträvat en avtals­enlig tjänst som vi ju köpt, men också att bygga en god relation med Lugna gatan. Det viktigaste för oss nu är att säkerställa att rätt personer jobbar i kollektivtrafiken för att skapa trygghet, sade Suss Forssman Thullberg till SVT.

Nya Tider når fram till Suss Forssman Thullbergs assistent, Marie Edenrud.
– Usch, det där lät inte trevligt alls, säger hon spontant när vi berättat att orsaken till vårt samtal är att en dömd mördare misshandlat någon i sitt arbete som trygghetsvärd.

Att få tag på Suss Forssman Thullberg själv visar sig däremot lättare sagt än gjort, trots att and­ra i personalen verkar göra sitt bästa. I skrivande stund har vi ett uttryckligt löfte om intervju med Thullberg på måndagen efter midsommar, och hoppas på att hon kommer att förklara SL:s agerande gentemot Lugna gatan i nästa nummer av Nya Tider.

 

Historia: Salemmordet år 2000

Mordet på Daniel Wretström, en spenslig och kortvuxen 17-åring, sker vid en busshållplats i Salem natten till den 9 december år 2000. Daniel har blivit för berusad på en privat fest och tvingats lämna den. På väg hem stannar han för att fråga några andra ungdomar om vägen.

Minnesmanifestationen tio år efter mordet, år 2010. Foto: Nya Tider

Minnesmanifestationen tio år efter mordet, år 2010. Foto: Nya Tider

Några i ungdomsgänget blir provocerade av Daniels skinnskallekläder och det samlas snart ett gäng som hetsar mot Daniel och börjar misshandla honom. Han försöker ta sig från platsen, bland annat genom att klamra sig fast vid en motorhuv på en förbipasserande bil och vädja till föraren att ta honom därifrån. Han slits ner och misshandeln fortsätter tills Daniel ligger medvetslös på mage i ett dike.

En av ungdomarna ringer då upp sin äldre bror Khaled Odeh för att han ska komma dit. Odeh anländer springande inom några minuter med en stor förskärare. Han hugger den medvetslöse pojken i ryggen flera gånger och avslutar sedan Daniels liv genom att skära halsen av honom. ”Jag har aldrig varit här” säger han till ungdomarna och springer därifrån. Ungdomarna springer också iväg och någon av dem skriker ”Krossa rasismen!” – ett nästan exakt eko av de tongångar som spreds i svenska massmedier vid denna tidpunkt, där bland andra dåvarande statsminister Göran Persson gick ut med budskapet ”Vi ska krossa dem”, syftandes på ”rasister”/invandringskritiker.

Daniel Wretström och hans mördare Khaled Odeh. Foto: Nya Tider, Polisen

Daniel Wretström och hans mördare Khaled Odeh. Foto: Nya Tider, Polisen

 

De inblandade ungdomarna döms sedermera till tillsyn av socialtjänsten i upp till 40 timmar och i vissa fall till böter. Khaled Odeh, som då är 18 år, döms till psykiatrisk tvångsvård efter att han bytt försvarare och fått ett nytt läkarutlåtande – det första visade nämligen att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. Han slipper därmed undan med mindre än fyra års inlåsning innan han friskförklaras och blir en fri man – långt under minimistraffet för mord. Han förses även med skyddade personuppgifter, som han har kvar än i dag.

Våldsvänstern uppmanar till mord på nationalister vid en motdemonstration mot högtidlighållandet av Daniel Wretström. Foto: AFA

Våldsvänstern uppmanar till mord på nationalister vid en motdemonstration mot högtidlighållandet av Daniel Wretström. Foto: AFA

 

Under elva års tid efter mordet, ända fram till år 2010, höll svenska nationalister en årlig minnesmanifestation för Daniel Wretström med som mest över 2 000 deltagare. Det har även drivits en kampanj för att döpa om platsen för mordet till Daniel Wretströms gata. Än i dag läggs det blommor vid mordplatsen varje år.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Antar att det finns skriftliga direktiv hur en anställd (trygghetsvärd) skall agera om det uppstår bråk?
  Likaså vilka kriterier bör en sökande till jobbet som trygghetsvärd besitta, för att få detta arbete? Hur Khaled Odeh hade meriter för det arbetet är ofattbart? Kanske ändå inte när det sitter, ”huvudetpåsnedfolk” och talar som till barn, som om det skulle lösa upp alla ”knutar” hos den sökande till tjänsten? Gissar även att dessa ”psykologer” har en förklaring till varför muslimen skar halsen av svensken? Jo, han (Daniel) hade ett stort kors hängande om halsen och för Khaled Odeh, är det liktydigt som ett rött skynke för ögonen?
  Domen för mordet på Daniel Wretström talar sitt tydliga språk och frågan är viket straff skulle Daniel Wretström få om det var det omvända? Kan se de stora rubrikerna i Bonnierpressen; ”Nynazist skar halsen av en muslim!”
  Straffet för mordet ligger emellan 18 – 22 år. Det finns heller inga förmildrande omständigheter för Daniel Wretström, då det var exceptionellt grymt.

 • Dagsattvakna

  Hur lätt är det att byta namn i Sverige?
  Och hur ofta gör skurkarna det?
  Lätt att komma undan straff.

 • SwedishGuy86

  Varför nämns inget ang daniels vit makt / nazist historia i artikeln?
  Tycker det är minst lika viktigt ha bakgrundsinfo om offren som gärningsmannen personligen för få en hel helhetsbild av vad det är för bråkstakar som hamnar i våld och utför våld.

  ”ett stort kors hängande om halsen” var troligen inte det enda om man granskar daniels vit makt / nazist historia bakgrund.
  Man kan byta namn i sverige nästan hur lätt som helst.
  Khaled borde fått betydligt hårdare straff anser jag, domen var ett skämt.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend