Skip to Content

Jan Myrdal skriver återigen i Nya Tider, sänder chockvågor genom skenvänstern

Vänsterikonen Jan Myrdal skriver i veckans nummer av Nya Tider. När han skrev en debattartikel strax efter Bokmässan blev det panik i vänsterleden. Vissa fördömde honom, de som kallar honom ”mästaren” försökte ”uttolka” honom. Reaktionerna avslöjar hur globalistisk dagens vänster blivit.

Publicerad: 27 november, 2016, 20:40

  • Svenska

Läs även

När vänsterikonen Jan Myrdal skrev i Nya Tider vecka 42/2016 blev det många sura miner hos dem som i dag kallar sig vänster. Till exempel Mikael Nyberg, som ger ut den påstått socialistiska tidskriften Clarté, skrev ett långt blogginlägg om att Myrdal ”hoppar ned bland de bruna”. Myrdal får inte längre vara med i Clartéförbundet.

Det bör tilläggas att många även gick ut och stöttade Myrdal i hans kamp för yttrandefriheten. Stefan Lindgren, tidigare redaktör för Gnistan, påpekade i tidskriften 8 dagar: ”Folk skriver väl inte i AB för att de känner någon särskild affinitet med Schibsted-koncernen eller i DN för att de gillar familjen Bonniers?”

Myrdal grundade tidskriften Folket i Bild (FiB) 1971 och blev dess hedersordförande 2008. Självaste ordföranden för FiB i dag, Pelle Sunvisson, har fått agera när ”ilska och förstämning spritt sig i styrelse och redaktionskommitté” och styrelsemedlemmar velat hoppa av. Han kallar publiceringen ”ett misstag”.

Myrdal är inte vem som helst. Författaren Stig-Björn Ljunggren presenterar honom så här i en krönika i FiB: ”Jan Myrdal, för många av oss kallad ’Mästaren’”. Han ger sig därefter på ett annat knep; i stället för att fördöma idolen försöker han ”uttolka” mästaren: ”Myrdals artikel var ovanligt myrdalsk i sin något svårtillgängliga stil. Men jag har fått hjälp att dechiffrera den och vad Mästaren försöker säga”, förklarar han.

För det kan ju inte vara så att Myrdal helt enkelt menade det han skrev? Vi har sett alltför många lärjungar uttolka vad profeten ”egentligen” menade, så att de kan förvrida dennes budskap. Ofta är auktoriteten redan död, men Jan Myrdal lever och är i allra högsta grad stridbar. Han behöver ingen som ska uttolka vad han egentligen menade!

Vänstern har helt enkelt övergivit de breda lagren av vanliga arbetande människor och blivit en liten globalistisk klick som har som sport att låtsas vara välgörare. De låtsas ofta bry sig om människor som bor långt bort, i andra världsdelar, medan de trampar på behövande av sitt eget folk, ser ned på vanliga knegare och tycker att dessa är bakåtsträvande bigotter med förlegade åsikter och i största allmänhet ”white trash”. Själva anser de sig vara upplysta, och att så få håller med dem ser de bara som ett tecken på sin egen unika insikt och förnämlighet.

Det är inte bara Jan Myrdal som inte längre känner igen sig i denna elitism-vänster. Jan Milld, som också skriver i detta nummer, är en annan. Han har demonstrerat för alla folks frihet i Vietnamdemonstrationerna på 1960-talet och blev då betraktad som vänsterradikal. I dag demonstrerar han för svenska folkets frihet och blir kallad högerextrem – utan att ideologiskt ha rört sig ur fläcken.

En annan vänsterprofil som vi skrev om i NyT v 43/2016 är Anders Sundholm. Han var med och grundade Miljöpartiet 1981 och försökte tillsammans med Jan Milld, som då också var aktiv i partiet, att hålla kvar idéerna om varje folks rätt till ett eget land och en mångfald av kulturer i världen. De förlorade den kampen och även MP blev ett globalistiskt parti som verkar för att ersätta världens mångfald med ett homogent blandfolk.

Mönstret går igen hos våldsorganisationer som AFA och andra antidemokrater på gatan som kal­lar sig vänster. Våldsverkarna kommer ofta från välbärgade familjer i innerstan, inte sällan politiskt korrekt kulturelit där de har fått lära sig bli globalister och hata alla som bryr sig om sitt eget folk.

Samma sak gäller för den politiskt korrekta journalistkåren, som röstar på V och MP. Numera även på FI. Sina förmenta vänsteråsikter till trots bor de oftast i fina bostadsrätter, isolerade från vanliga människor. Gärna på Södermalm, ett område som verkligen i sin arkitektur har en småborgerlig charm, som man totalt lyckats bygga bort i de betongförorter som byggts i socialistisk anda åt arbetarna. De anser att arbetarna minsann ska stå ut med – ja rent av välkomna – asylförläggningar och källarmoskéer, medan de själva bor i områden som i stort sett är etniskt homogena sånär som på ett och annat adoptivbarn.
Hyckleriet är totalt.

FiB vänder sig nu alltså mot att Myrdal skriver i Nya Tider. Varför det? Själv skulle jag gärna få en debatt­artikel publicerad i FiB. Borde inte varje opinionsbildare och samhällsförbättrare främst vilja tala direkt till sina motståndare? Varför betraktar man inte det som en framgång att ”mästaren” får möjlighet att tala till de förtappade? Borde det inte vara viktigare än att tala till de redan frälsta? Eller beror det på att lärjungarna helt enkelt avvikit från kursen och önskar att ”mästaren” helst vore död, så att de fritt kunde ”uttolka” honom utan att han lade sig i?

Som jag ser det är problemet för FiB et consortes, att det är Myrdal själv som i dag är deras motståndare. De har lämnat vänsterns grundidéer, det svenska folkhemmet och dess stöd till svenska arbetare, och blivit globalister i harmoni med finansglobalisterna.

Att Myrdal har skrivit i Nya Tider sände chockvågor i vänsterleden. I detta nummer skriver han igen och det är vi och alla andra yttrandefrihetsförespråkare tacksamma för.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polen vill bötfälla sociala mediejättar som censurerar befolkningen

UTRIKESI Sverige har ofta Polen stämplats som ett land som inte respekterar demokratins grundvalar. Men det är just Polen som nu går i bräschen för yttrandefriheten på sociala medier. Enligt ett lagförslag i Polen ska sociala medier som censurerar användare tvingas böta mångmiljonbelopp. Det rapporterar RT.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Gå till arkivet

Send this to a friend