Skip to Content

Somalier lever ofta i parallella samhällen i Europa, enligt flera studier. De vill ta del av västländernas sociala skyddsnät, men inte ta till sig europeiska värderingar, visar flera studier. För att förhindra att ungdomar tar till sig värdlandets kultur skickar man dem till internatskolor i hemlandet, som man påstår sig ha flytt från. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Skickar barn till internatskola i Somalia för att förhindra integration

Två ”danska” flickor går i skolan i Somalia – familjerna vill ha pengar från Danmark, men barnen får inte bli danska. Det avslöjade norska tv-kanalen NRK den 5 maj efter att två flickor rymde från en internatskola bara för somalier som bor i Europa.

Publicerad: 21 maj, 2017, 13:13

 • Svenska

Läs även

Avslöjandet skedde av en tillfällighet: några elever rymde från en internatskola i Hargesia i Somalia. De berättade för myndigheterna att de utsattes för fysisk bestraffning på skolan. Det gav upphov till ett anmärkningsvärt avslöjande av muslimska parallella samhällen. Inte i Somalia, men i Danmark och andra europeiska länder. Det skriver danska Den Korte Avis och citerar bland andra norska NRK.

Polisen uppsökte skolan, och det visade sig vara en särskild internatskola för somaliska flickor mellan 15 och 20 år, som samtliga bor i Västeuropa. Enligt NRK är skolan startad av somalier som bor i Norge och Storbritannien. På skolan hittade polisen två minderåriga flickor med norskt medborgarskap samt två elever som var från Danmark. De flesta av skolans elever kom från Storbritannien.

Det speciella med skolan är att den är till för somaliska barn som egentligen bor i västeuropa, där de även kan vara medborgare. Föräldrarna bor i Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien eller ett annat västeuropeiskt land, där de åtnjuter västeuropeisk välfärd. Men barnen får absolut inte bli danska, norska, brittiska eller västeuropeiska överhuvudtaget. Därför skickas de till en skola i Somalia.

Så småningom återvänder barnen ”hem” till Danmark, Norge eller något annat Västeuropeiskt land. Men nu har de blivit ”vaccinerade” mot västliga värderingar och kommer knappast att integrera sig med landet de ska bo i, utan kommer att vara likgiltiga till eller rentav fientliga mot alla västeuropeiska samhällen.

Norsk TV kunde även avslöja att denna skola inte var något undantag. Det finns många liknande skolor avsedda för somaliska barn från Västeuropa. Dessa skolor finns i Somaliland, Somalia och Kenya. Barnen placeras på dessa för att säkerställa att de blir rättrogna muslimer och upprätthåller föräldrarnas traditionella familjesyn.

Det kan vara flickor som enligt föräldrarna blivit för västerländska och har tappat förbindelsen med den somaliska kulturen eller de religiösa rötterna, men det kan också vara för att bara förebygga integrationen. Pojkarna skickas till liknande skolor, och då speciellt de som har blivit inblandade i narkotika, kriminalitet eller gängmiljöer.

Detta vittnar om att det finns somalier i flera europeiska länder som överhuvudtaget inte är eller vill bli integrerade i samhället. De bor i Europa och vill gärna leva på den europeiska välfärden, men de lever i somaliska och muslimska parallellsamhällen. Det rör sig inte om endast ett fåtal somalier, utan en undersökning som två forskare gjorde i danska Århus visar att den radikala gruppen al-Shabaab har stort stöd bland unga somalier.

En annan undersökning visade att kommunikationen mellan Somalia och somalierna i Danmark pågår oavbrutet. Dessa undersökningar är från 2010 och problemen med den bristfälliga integrationen har uppmärksammats många gånger i det danska samhället, men i Sverige tiger myndigheterna om problemen. NRK uppger att myndigheterna i Norge har känt till dessa skolor, men några åtgärder har inte vidtagits.

Publicerat med tillstånd av Den Korte Avis.

Översättning: Anders Lindberg.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  “Tysk lag mot invandringskritik i sociala medier diskuteras” är en rubrik i Nya Tider. Denna tänkta lag skulle lika gärna kunna gälla Sverige?
  Nu är frågan om vi får ha en uppfattning om en internatskola i Somalia där somaliska flickor går då “risken” annars är stor, att dessa elever kommer att integreras i det svenska samhället? Vi bör därför slå fast att denna skolgång (indirekt) betalas av svenska skattebetalare. Om nu Sverige inför en lika lag den Tyskland tänkt sig, så uppfattas alla klagomål som islamkritiska och kan betecknas som hets mot folkgrupp. Någon vän av ordning refererar till statistik som visar att somalier…Nu var jag snubblande nära att begå ett misstag och det skall inte upprepas.

 • Göte

  Bidragsnomader.

 • Nappe

  Vi behöver inga nyheter från Danmark eftersom de ständigt skiljer sig avsevärt mycket från Sverige.

 • lasse1

  Att få till en lyckosam integration av vissa populationer kan nog likställas med, att själv försöka lyfta sig i håret.

De Gröna är nu största partiet i Tyskland enligt mätning

UTRIKESOm det vore val till tyska Förbundsdagen nu skulle die Grünen, motsvarande svenska Miljöpartiet, bli största parti med 26 procent. AfD växte samtidigt till tredje största parti. Det visar en opinionsmätning publicerad den 6 juni. Under EU-valet hölls även lokalval i Hamburg och delstatsval i Bremen. Samtliga var katastrofval för Socialdemokraterna, men gav rejäla framgångar för die Grünen som under mitten av juni inledde maktförhandlingarna.

Kina testskjuter ryska S-400 – Kinesisk militär på inspektion i Ryssland

UTRIKESKina kommer denna månad provskjuta nylevererade luftvärnsrobotar till det avancerade långdistans-luftförsvarssystemet S-400. Samtidigt befinner sig kinesiska militära experter på plats i södra Ryssland för att övervaka förberedelserna av den andra stora leveransen sedan 2017/2018. Varje leverans motsvarar ett S-400-regemente. Totalt har Kina beställt minst tre, vilka kraftigt kommer öka Kinas luftförsvarsförmåga och på ett betydande sätt påverka den geopolitiska balansen i regionen.

Riksdagen beslutade om nordiskt samarbete

UTRIKESNär Brexit genomförs och EU-samarbetet knakar i fogarna behandlade Utrikesutskottet ett betänkande kring samarbete inom Norden. Beslutet som fattades innebar inga större förändringar jämfört med i dag. De områden som beslutades anses viktiga var fördjupat samarbete kring miljö- och säkerhetsfrågor. Sverigedemokraterna var det parti som ville gå längst vad gäller att fördjupa det nordiska samarbetet.

Bilderbergmötet 2019: ”Välkommen till verkligheten”

INRIKESÅrets möte med den hemlighetsfulla Bilderberggruppen ägde rum i Montreux, Schweiz, i månadsskiftet maj-juni. Omkring 130 medlemmar av den internationella finansiella och politiska eliten deltog, som vanligt under sträng sekretess. Från Sverige deltog bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. – Välkommen till verkligheten, sade Kristersson när en medborgarjournalist anklagade honom för att tjäna Bilderberggruppen istället för allmänheten.

Tyskland efter Andrea Nahles avgång. Och vad händer nu?

UTRIKESAtt partiordföranden för de tyska socialdemokraterna, SPD, Andrea Nahles, tackade för sina 13 månader i Willy Brandt Haus, SPD:s huvudkontor i Berlin, och lämnade sin post i partiet kom inte som en överraskning. SPD noterade ett tydligt valnederlag i valet till Europeiska parlamentet. En jämförelse med det tyska miljöpartiets, die Grünes, framgång indikerar att man missade en väljargrupp. Men det är inte allt.

Tysk historiker och bloggare avslöjad som förintelselögnerska

UTRIKESDen tyska historikern och bloggaren Marie Sophie Hingst, som gjort sig ett namn genom att blogga om sina familjemedlemmar som dog i förintelsen, har nu avslöjats som en förintelselögnerska. Avslöjandet av de långtgående lögnerna sätter även massmedierna i en svår sits då de okritiskt fört fram hennes berättelser.

Det forna imperiet firade 75 år sedan D-dagen – Trump klappade drottningen på ryggen

UTRIKES16 stater och deras dåvarande fiende firade minnet av Operation Overlord eller Dagen D. Först den 5 juni i brittiska hamnstaden Portsmouth och sedan den 6 juni Normandie. USA:s president Donald Trump var förstås med och retade upp många inom systemmedia.

Socialdemokraternas partiledare avgick – Gröna vann EU-val och lokalval i Hamburg

Efter det hårda nederlaget i EU-valet och rykten om kupp, avgår ledaren för de tyska socialdemokraterna SPD. Andrea Nahles blev inte långvarig på sin post och det långa regeringssamarbetet mellan SPD och CDU med den allt annat än socialdemokratiska regeringspolitiken under Merkel har skapat stort missnöje inom partiet.

Gå till arkivet

Send this to a friend