Skip to Content

Somalier lever ofta i parallella samhällen i Europa, enligt flera studier. De vill ta del av västländernas sociala skyddsnät, men inte ta till sig europeiska värderingar, visar flera studier. För att förhindra att ungdomar tar till sig värdlandets kultur skickar man dem till internatskolor i hemlandet, som man påstår sig ha flytt från. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Skickar barn till internatskola i Somalia för att förhindra integration

Två ”danska” flickor går i skolan i Somalia – familjerna vill ha pengar från Danmark, men barnen får inte bli danska. Det avslöjade norska tv-kanalen NRK den 5 maj efter att två flickor rymde från en internatskola bara för somalier som bor i Europa.

Publicerad: 21 maj, 2017, 13:13

 • Svenska

Läs även

Avslöjandet skedde av en tillfällighet: några elever rymde från en internatskola i Hargesia i Somalia. De berättade för myndigheterna att de utsattes för fysisk bestraffning på skolan. Det gav upphov till ett anmärkningsvärt avslöjande av muslimska parallella samhällen. Inte i Somalia, men i Danmark och andra europeiska länder. Det skriver danska Den Korte Avis och citerar bland andra norska NRK.

Polisen uppsökte skolan, och det visade sig vara en särskild internatskola för somaliska flickor mellan 15 och 20 år, som samtliga bor i Västeuropa. Enligt NRK är skolan startad av somalier som bor i Norge och Storbritannien. På skolan hittade polisen två minderåriga flickor med norskt medborgarskap samt två elever som var från Danmark. De flesta av skolans elever kom från Storbritannien.

Det speciella med skolan är att den är till för somaliska barn som egentligen bor i västeuropa, där de även kan vara medborgare. Föräldrarna bor i Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien eller ett annat västeuropeiskt land, där de åtnjuter västeuropeisk välfärd. Men barnen får absolut inte bli danska, norska, brittiska eller västeuropeiska överhuvudtaget. Därför skickas de till en skola i Somalia.

Så småningom återvänder barnen ”hem” till Danmark, Norge eller något annat Västeuropeiskt land. Men nu har de blivit ”vaccinerade” mot västliga värderingar och kommer knappast att integrera sig med landet de ska bo i, utan kommer att vara likgiltiga till eller rentav fientliga mot alla västeuropeiska samhällen.

Norsk TV kunde även avslöja att denna skola inte var något undantag. Det finns många liknande skolor avsedda för somaliska barn från Västeuropa. Dessa skolor finns i Somaliland, Somalia och Kenya. Barnen placeras på dessa för att säkerställa att de blir rättrogna muslimer och upprätthåller föräldrarnas traditionella familjesyn.

Det kan vara flickor som enligt föräldrarna blivit för västerländska och har tappat förbindelsen med den somaliska kulturen eller de religiösa rötterna, men det kan också vara för att bara förebygga integrationen. Pojkarna skickas till liknande skolor, och då speciellt de som har blivit inblandade i narkotika, kriminalitet eller gängmiljöer.

Detta vittnar om att det finns somalier i flera europeiska länder som överhuvudtaget inte är eller vill bli integrerade i samhället. De bor i Europa och vill gärna leva på den europeiska välfärden, men de lever i somaliska och muslimska parallellsamhällen. Det rör sig inte om endast ett fåtal somalier, utan en undersökning som två forskare gjorde i danska Århus visar att den radikala gruppen al-Shabaab har stort stöd bland unga somalier.

En annan undersökning visade att kommunikationen mellan Somalia och somalierna i Danmark pågår oavbrutet. Dessa undersökningar är från 2010 och problemen med den bristfälliga integrationen har uppmärksammats många gånger i det danska samhället, men i Sverige tiger myndigheterna om problemen. NRK uppger att myndigheterna i Norge har känt till dessa skolor, men några åtgärder har inte vidtagits.

Publicerat med tillstånd av Den Korte Avis.

Översättning: Anders Lindberg.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  ”Tysk lag mot invandringskritik i sociala medier diskuteras” är en rubrik i Nya Tider. Denna tänkta lag skulle lika gärna kunna gälla Sverige?
  Nu är frågan om vi får ha en uppfattning om en internatskola i Somalia där somaliska flickor går då ”risken” annars är stor, att dessa elever kommer att integreras i det svenska samhället? Vi bör därför slå fast att denna skolgång (indirekt) betalas av svenska skattebetalare. Om nu Sverige inför en lika lag den Tyskland tänkt sig, så uppfattas alla klagomål som islamkritiska och kan betecknas som hets mot folkgrupp. Någon vän av ordning refererar till statistik som visar att somalier…Nu var jag snubblande nära att begå ett misstag och det skall inte upprepas.

 • Göte

  Bidragsnomader.

 • Nappe

  Vi behöver inga nyheter från Danmark eftersom de ständigt skiljer sig avsevärt mycket från Sverige.

 • lasse1

  Att få till en lyckosam integration av vissa populationer kan nog likställas med, att själv försöka lyfta sig i håret.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Ryssland, Frankrike och Tyskland, en vecka i maj 2020

UTRIKESDe svenska medierna förmedlar selektiv information för djupt troende medborgare som ser omvärlden genom decenniers medial och pedagogisk fostran. Tragiskt nog kommer mycket av väsentlig och betydande information aldrig till allmänhetens kännedom.

Flygel-ledaren Andreas Kalbitz utesluten

UTRIKESLedaren för Alternativ för Tysklands partigrupp i lantdagen (delstatsparlamentet) i delstaten Brandenburg, Andreas Kalbitz, uteslöts den 15 maj ur partiet. Kalbitz är en av ledarna för den så kallade ”Flygeln”, en nationaletnisk gruppering som partiet den 20 mars beordrade skulle upplösa sig själv. Kalbitz har meddelat att han inte avser att starta något nytt parti, utan tänker överklaga partiets beslut på rättsliga vägar. Han har två möjligheter: Dels kan han klaga till den interna partidomstolen, dels till allmän statlig domstol.

Demonstrationerna i Tyskland fortsätter – jämförs med de gula västarna

UTRIKESProtesterna i Tyskland mot de coronarelaterade inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter avtar inte i styrka, tvärtom. Den 16 maj hölls återigen stora demonstrationer runtom i landet, bland annat i sydtyska Stuttgart. Tidskriften Compact-Magazin jämför den heterogena församlingen av människor med de franska gula västarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend