Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Somalier lever ofta i parallella samhällen i Europa, enligt flera studier. De vill ta del av västländernas sociala skyddsnät, men inte ta till sig europeiska värderingar, visar flera studier. För att förhindra att ungdomar tar till sig värdlandets kultur skickar man dem till internatskolor i hemlandet, som man påstår sig ha flytt från. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Skickar barn till internatskola i Somalia för att förhindra integration

Två ”danska” flickor går i skolan i Somalia – familjerna vill ha pengar från Danmark, men barnen får inte bli danska. Det avslöjade norska tv-kanalen NRK den 5 maj efter att två flickor rymde från en internatskola bara för somalier som bor i Europa.

Publicerad: 21 maj, 2017, 13:13

 • Svenska

Läs även

Avslöjandet skedde av en tillfällighet: några elever rymde från en internatskola i Hargesia i Somalia. De berättade för myndigheterna att de utsattes för fysisk bestraffning på skolan. Det gav upphov till ett anmärkningsvärt avslöjande av muslimska parallella samhällen. Inte i Somalia, men i Danmark och andra europeiska länder. Det skriver danska Den Korte Avis och citerar bland andra norska NRK.

Polisen uppsökte skolan, och det visade sig vara en särskild internatskola för somaliska flickor mellan 15 och 20 år, som samtliga bor i Västeuropa. Enligt NRK är skolan startad av somalier som bor i Norge och Storbritannien. På skolan hittade polisen två minderåriga flickor med norskt medborgarskap samt två elever som var från Danmark. De flesta av skolans elever kom från Storbritannien.

Det speciella med skolan är att den är till för somaliska barn som egentligen bor i västeuropa, där de även kan vara medborgare. Föräldrarna bor i Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien eller ett annat västeuropeiskt land, där de åtnjuter västeuropeisk välfärd. Men barnen får absolut inte bli danska, norska, brittiska eller västeuropeiska överhuvudtaget. Därför skickas de till en skola i Somalia.

Så småningom återvänder barnen ”hem” till Danmark, Norge eller något annat Västeuropeiskt land. Men nu har de blivit ”vaccinerade” mot västliga värderingar och kommer knappast att integrera sig med landet de ska bo i, utan kommer att vara likgiltiga till eller rentav fientliga mot alla västeuropeiska samhällen.

Norsk TV kunde även avslöja att denna skola inte var något undantag. Det finns många liknande skolor avsedda för somaliska barn från Västeuropa. Dessa skolor finns i Somaliland, Somalia och Kenya. Barnen placeras på dessa för att säkerställa att de blir rättrogna muslimer och upprätthåller föräldrarnas traditionella familjesyn.

Det kan vara flickor som enligt föräldrarna blivit för västerländska och har tappat förbindelsen med den somaliska kulturen eller de religiösa rötterna, men det kan också vara för att bara förebygga integrationen. Pojkarna skickas till liknande skolor, och då speciellt de som har blivit inblandade i narkotika, kriminalitet eller gängmiljöer.

Detta vittnar om att det finns somalier i flera europeiska länder som överhuvudtaget inte är eller vill bli integrerade i samhället. De bor i Europa och vill gärna leva på den europeiska välfärden, men de lever i somaliska och muslimska parallellsamhällen. Det rör sig inte om endast ett fåtal somalier, utan en undersökning som två forskare gjorde i danska Århus visar att den radikala gruppen al-Shabaab har stort stöd bland unga somalier.

En annan undersökning visade att kommunikationen mellan Somalia och somalierna i Danmark pågår oavbrutet. Dessa undersökningar är från 2010 och problemen med den bristfälliga integrationen har uppmärksammats många gånger i det danska samhället, men i Sverige tiger myndigheterna om problemen. NRK uppger att myndigheterna i Norge har känt till dessa skolor, men några åtgärder har inte vidtagits.

Publicerat med tillstånd av Den Korte Avis.

Översättning: Anders Lindberg.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  “Tysk lag mot invandringskritik i sociala medier diskuteras” är en rubrik i Nya Tider. Denna tänkta lag skulle lika gärna kunna gälla Sverige?
  Nu är frågan om vi får ha en uppfattning om en internatskola i Somalia där somaliska flickor går då “risken” annars är stor, att dessa elever kommer att integreras i det svenska samhället? Vi bör därför slå fast att denna skolgång (indirekt) betalas av svenska skattebetalare. Om nu Sverige inför en lika lag den Tyskland tänkt sig, så uppfattas alla klagomål som islamkritiska och kan betecknas som hets mot folkgrupp. Någon vän av ordning refererar till statistik som visar att somalier…Nu var jag snubblande nära att begå ett misstag och det skall inte upprepas.

 • Göte

  Bidragsnomader.

 • Nappe

  Vi behöver inga nyheter från Danmark eftersom de ständigt skiljer sig avsevärt mycket från Sverige.

 • lasse1

  Att få till en lyckosam integration av vissa populationer kan nog likställas med, att själv försöka lyfta sig i håret.

Frankrikes högerrebeller vill enas

FRANKRIKEI Paris träffades under hösten representanter för olika höger- och konservativa partier och organisationer, i ett möte som organiserades av Marine Le Pens systerdotter Marion Maréchal. Mötet bojkottades av Rassemblement Nationals ledning och dess partiledare Marien Le Pen, men många medlemmar och folkvalda från partiet deltog ändå.

Tyska rekryter avlägger högtidligt soldateden

UTRIKESFör första gången sedan Bundeswehr grundades 1955 avlade de unga tyska soldaterna en högtidlig försäkran om att tjäna sitt land. I sex tyska städer ägde samma patriotiska ceremoni rum – från Plön och Stralsund i norra delen av landet till Rotenburg, Freyburg och Mainz i söder. Det mest storslagna arrangemanget ägde rum i Berlin framför riksdagshuset.

Socialdemokraternas chocksiffra i Finland: 13,9 procent

INRIKESEn färsk opinionsundersökning från Yle i Finland visar att regeringspartiet Socialdemokraterna sjunker till 13,9 procent av rösterna. Sannfinländarna ökar kraftigt och är med 23 procent Finlands klart största parti.

Rysk media kommenterar familjen Lisovs återkomst från Sverige till Khabarovsk

UTRIKES”Doma!” – Hemma! Denna rubrik satte redaktören Dmitrij Kisjelov i sitt veckoprogram Vesti nedeli (Veckans nyheter) söndagen den 10 november. Kisjelov är inte vem helst, hans synpunkter återspeglar den ryske presidentens och den ryska regeringens värderingar. Dagen innan, lördagen den 9 november togs ämnet upp av en annan viktig politisk redaktör, Sergej Briljov, i hans eget nyhetsprogram Lördagens nyheter.

Ankara sätter Berlin under tryck – Tyskland överrumplat men inte överraskat

UTRIKESSent på kvällen den 11 november meddelade tjänstemän från såväl tyska utrikes- som inrikesministeriet i att den första sändningen av återvändande IS-anhängare och deras anhöriga med tyskt medborgarskap redan är på väg till Tyskland. Reaktionerna hos oppositionspartierna Die Linke (före detta kommunister) och Die Grüne (miljöpartister) blev omedelbara och kritiska.

Sebastian Kurz går åt vänster? Möjlig koalition mellan borgerliga och gröna i Österrike

UTRIKESEtablerade mediers kampanj för en ”turkos-grön” koalitionsregering i Österrike ser ut att ha framgång. Borgerliga ÖVP har nyligen inlett förhandlingar med det gröna partiet, Grünen, i ett försök att få till en regering. Samtidigt syns tecken på att Sebastians Kurz’ parti anpassar sin migrationspolitik till den gröna agendan.

NASA byter namn på asteroid

UTRIKESEfter att NASA kommit under attack från politiskt korrekta vänsteraktivister har man bytt namn på en asteroid, från Ultima Thule till Arrokoth. Namnet Ultima Thule menades ha ”nazistiska kopplingar” och NASA såg sig tvingade att byta namn till ett indianord istället.

Visselblåsare: Sjukvårdspersonal vågar inte prata om orsakerna till rekordlånga vårdköer

INRIKESÖver 120 000 svenskar står nu i köer så långa att det strider mot lagen. Samtidigt har flera sjukhus i landet anställningsstopp och på Karolinska sjukhuset varslas nu 600 anställda om uppsägning – man har inte råd att behålla personalen. Regeringen har tidigare skyllt situationen på att svenskar blir allt äldre. Enligt flera läkare som Nya Tider talat med är dock massinvandringen en betydligt större faktor, men det råder en ”tystnadskultur” som gör att man inte vågar prata om det.

Gå till arkivet

Send this to a friend