Skip to Content

Somalier lever ofta i parallella samhällen i Europa, enligt flera studier. De vill ta del av västländernas sociala skyddsnät, men inte ta till sig europeiska värderingar, visar flera studier. För att förhindra att ungdomar tar till sig värdlandets kultur skickar man dem till internatskolor i hemlandet, som man påstår sig ha flytt från. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Skickar barn till internatskola i Somalia för att förhindra integration

Två ”danska” flickor går i skolan i Somalia – familjerna vill ha pengar från Danmark, men barnen får inte bli danska. Det avslöjade norska tv-kanalen NRK den 5 maj efter att två flickor rymde från en internatskola bara för somalier som bor i Europa.

Publicerad: 21 maj, 2017, 13:13

 • Svenska

Läs även

Avslöjandet skedde av en tillfällighet: några elever rymde från en internatskola i Hargesia i Somalia. De berättade för myndigheterna att de utsattes för fysisk bestraffning på skolan. Det gav upphov till ett anmärkningsvärt avslöjande av muslimska parallella samhällen. Inte i Somalia, men i Danmark och andra europeiska länder. Det skriver danska Den Korte Avis och citerar bland andra norska NRK.

Polisen uppsökte skolan, och det visade sig vara en särskild internatskola för somaliska flickor mellan 15 och 20 år, som samtliga bor i Västeuropa. Enligt NRK är skolan startad av somalier som bor i Norge och Storbritannien. På skolan hittade polisen två minderåriga flickor med norskt medborgarskap samt två elever som var från Danmark. De flesta av skolans elever kom från Storbritannien.

Det speciella med skolan är att den är till för somaliska barn som egentligen bor i västeuropa, där de även kan vara medborgare. Föräldrarna bor i Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien eller ett annat västeuropeiskt land, där de åtnjuter västeuropeisk välfärd. Men barnen får absolut inte bli danska, norska, brittiska eller västeuropeiska överhuvudtaget. Därför skickas de till en skola i Somalia.

Så småningom återvänder barnen ”hem” till Danmark, Norge eller något annat Västeuropeiskt land. Men nu har de blivit ”vaccinerade” mot västliga värderingar och kommer knappast att integrera sig med landet de ska bo i, utan kommer att vara likgiltiga till eller rentav fientliga mot alla västeuropeiska samhällen.

Norsk TV kunde även avslöja att denna skola inte var något undantag. Det finns många liknande skolor avsedda för somaliska barn från Västeuropa. Dessa skolor finns i Somaliland, Somalia och Kenya. Barnen placeras på dessa för att säkerställa att de blir rättrogna muslimer och upprätthåller föräldrarnas traditionella familjesyn.

Det kan vara flickor som enligt föräldrarna blivit för västerländska och har tappat förbindelsen med den somaliska kulturen eller de religiösa rötterna, men det kan också vara för att bara förebygga integrationen. Pojkarna skickas till liknande skolor, och då speciellt de som har blivit inblandade i narkotika, kriminalitet eller gängmiljöer.

Detta vittnar om att det finns somalier i flera europeiska länder som överhuvudtaget inte är eller vill bli integrerade i samhället. De bor i Europa och vill gärna leva på den europeiska välfärden, men de lever i somaliska och muslimska parallellsamhällen. Det rör sig inte om endast ett fåtal somalier, utan en undersökning som två forskare gjorde i danska Århus visar att den radikala gruppen al-Shabaab har stort stöd bland unga somalier.

En annan undersökning visade att kommunikationen mellan Somalia och somalierna i Danmark pågår oavbrutet. Dessa undersökningar är från 2010 och problemen med den bristfälliga integrationen har uppmärksammats många gånger i det danska samhället, men i Sverige tiger myndigheterna om problemen. NRK uppger att myndigheterna i Norge har känt till dessa skolor, men några åtgärder har inte vidtagits.

Publicerat med tillstånd av Den Korte Avis.

Översättning: Anders Lindberg.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  “Tysk lag mot invandringskritik i sociala medier diskuteras” är en rubrik i Nya Tider. Denna tänkta lag skulle lika gärna kunna gälla Sverige?
  Nu är frågan om vi får ha en uppfattning om en internatskola i Somalia där somaliska flickor går då “risken” annars är stor, att dessa elever kommer att integreras i det svenska samhället? Vi bör därför slå fast att denna skolgång (indirekt) betalas av svenska skattebetalare. Om nu Sverige inför en lika lag den Tyskland tänkt sig, så uppfattas alla klagomål som islamkritiska och kan betecknas som hets mot folkgrupp. Någon vän av ordning refererar till statistik som visar att somalier…Nu var jag snubblande nära att begå ett misstag och det skall inte upprepas.

 • Göte

  Bidragsnomader.

 • Nappe

  Vi behöver inga nyheter från Danmark eftersom de ständigt skiljer sig avsevärt mycket från Sverige.

 • lasse1

  Att få till en lyckosam integration av vissa populationer kan nog likställas med, att själv försöka lyfta sig i håret.

EU:s Western Balkans Summit i polska Poznan den 4–5 juli 2019

UTRIKESEU:s diskreta toppmöte i Poznan Congress Center samlade under två dagar regeringschefer från medlemsstater i syfte att diskutera unionens utvidgning. Utvidgningen berör dock inte Ukraina, som så desperat försöker glida in i det europeiska välståndet utan Balkanländerna på västra flanken. Själva ordet Balkan betyder berg på turkiska och antyder följaktligen områdets historiska koppling till Europas muslimska grannländer.

Narendra Modi upphäver autonomin i Kashmir – närmare 4 000 muslimska aktivister nu i fängelse

UTRIKESIndiens premiärminister från det nationalkonservativa partiet BJP har de senaste veckorna skruvat upp den utrikespolitiska, eller snarare inrikespolitiska offensiven genom att nu knyta det autonoma, huvudsakligen muslimska, Kashmir närmare det egentliga Indien. Detta har inte oväntat lett till oroligheter i en region där det ofta pyr under ytan, men nu tar den indiska regeringen i med hårdhandskarna och har nu satt närmare 4 000 muslimska separatistaktivister i fängsligt förvar.

Hakkorskarusell stoppad i Baden

UTRIKESEn åkattraktion på en nöjespark var tvungen att stoppas eftersom den gav nazi-associationer. Det var när karusellen kördes som en arm lyfte upp passagerargondolererna, vilka var monterade i två grupper på bärande armar, det hela fälldes under färden ut så att karusellmaskinen såg ut som två roterande jätte-svastikor.

Nationell vrede efter invand­rares sexualbrottslighet lyfte Sannfinländarna

FINLANDSannfinländarnas exempellösa ökning i opinionen inleds i slutet av förra året, och i riksdagsvalet i april i år är partiet bara några tusen röster från att bli största parti. Därefter har tillväxten fortsatt och de är i dag Finlands klart största parti i opinionen. Kronologiskt sammanfaller startskottet för ökningen med uppdagandet av en brutal sexualbrottshärva i Uleåborg, där invand­rare våldtagit finska minderåriga flickor. Händelserna ledde till en nationell debatt om invand­rares brottslighet och var en starkt bidragande orsak till Sannfinländarnas succéval.

Så blev Sannfinländarna Finlands största parti

REPORTAGEFör bara ett år sedan var Sannfinländarna ett sargat parti som spåddes tappa hälften av sitt stöd i riksdagsvalet. Men partiet överraskade genom att stiga som en raket i opinionen, och var bara en hårsmån från att bli Finlands största parti i valet. Sedan dess har Sannfinländarna fortsatt att växa och är nu landets klart största parti enligt flera opinionsundersökningar. Nya Tider har träffat Olli Kotro (bilden) i Helsingfors, som berättar om hur partisplittringen innebar en nystart för partiet under partiledaren Jussi Halla-aho.

Läckta dokument avslöjar: Global Compact är bindande

Läckta dokument från EU-kommissionen har lett till diskussion i Danmark om FN:s migrationspakt Global Compact. Av dokumenten framgår det att Global Compact är bindande för EU:s medlemsstater. Kritiker till migrationspakten menar att de fått rätt i sina varningar.

Macron bjuder in Putin – vill förbättra relationerna

UTRIKESEtt mycket oväntat besök ägde rum under måndagen den 19 augusti i de franska presidenternas sommarresidens Fort de Brégançon på franska sydkusten, endast några mil öster om Toulon.

Trumps utspel: Vill köpa Grönland

UTRIKESDonald Trump har väckt uppståndelse sedan han sagt sig vilja köpa Grönland. Presidenten säger att ett köp av ön vore ”strategiskt intressant”.

Gå till arkivet

Send this to a friend