Skip to Content

Somalier lever ofta i parallella samhällen i Europa, enligt flera studier. De vill ta del av västländernas sociala skyddsnät, men inte ta till sig europeiska värderingar, visar flera studier. För att förhindra att ungdomar tar till sig värdlandets kultur skickar man dem till internatskolor i hemlandet, som man påstår sig ha flytt från. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Skickar barn till internatskola i Somalia för att förhindra integration

Två ”danska” flickor går i skolan i Somalia – familjerna vill ha pengar från Danmark, men barnen får inte bli danska. Det avslöjade norska tv-kanalen NRK den 5 maj efter att två flickor rymde från en internatskola bara för somalier som bor i Europa.

Publicerad: 21 maj, 2017, 13:13

  • Svenska

Läs även

Avslöjandet skedde av en tillfällighet: några elever rymde från en internatskola i Hargesia i Somalia. De berättade för myndigheterna att de utsattes för fysisk bestraffning på skolan. Det gav upphov till ett anmärkningsvärt avslöjande av muslimska parallella samhällen. Inte i Somalia, men i Danmark och andra europeiska länder. Det skriver danska Den Korte Avis och citerar bland andra norska NRK.

Polisen uppsökte skolan, och det visade sig vara en särskild internatskola för somaliska flickor mellan 15 och 20 år, som samtliga bor i Västeuropa. Enligt NRK är skolan startad av somalier som bor i Norge och Storbritannien. På skolan hittade polisen två minderåriga flickor med norskt medborgarskap samt två elever som var från Danmark. De flesta av skolans elever kom från Storbritannien.

Det speciella med skolan är att den är till för somaliska barn som egentligen bor i västeuropa, där de även kan vara medborgare. Föräldrarna bor i Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien eller ett annat västeuropeiskt land, där de åtnjuter västeuropeisk välfärd. Men barnen får absolut inte bli danska, norska, brittiska eller västeuropeiska överhuvudtaget. Därför skickas de till en skola i Somalia.

Så småningom återvänder barnen ”hem” till Danmark, Norge eller något annat Västeuropeiskt land. Men nu har de blivit ”vaccinerade” mot västliga värderingar och kommer knappast att integrera sig med landet de ska bo i, utan kommer att vara likgiltiga till eller rentav fientliga mot alla västeuropeiska samhällen.

Norsk TV kunde även avslöja att denna skola inte var något undantag. Det finns många liknande skolor avsedda för somaliska barn från Västeuropa. Dessa skolor finns i Somaliland, Somalia och Kenya. Barnen placeras på dessa för att säkerställa att de blir rättrogna muslimer och upprätthåller föräldrarnas traditionella familjesyn.

Det kan vara flickor som enligt föräldrarna blivit för västerländska och har tappat förbindelsen med den somaliska kulturen eller de religiösa rötterna, men det kan också vara för att bara förebygga integrationen. Pojkarna skickas till liknande skolor, och då speciellt de som har blivit inblandade i narkotika, kriminalitet eller gängmiljöer.

Detta vittnar om att det finns somalier i flera europeiska länder som överhuvudtaget inte är eller vill bli integrerade i samhället. De bor i Europa och vill gärna leva på den europeiska välfärden, men de lever i somaliska och muslimska parallellsamhällen. Det rör sig inte om endast ett fåtal somalier, utan en undersökning som två forskare gjorde i danska Århus visar att den radikala gruppen al-Shabaab har stort stöd bland unga somalier.

En annan undersökning visade att kommunikationen mellan Somalia och somalierna i Danmark pågår oavbrutet. Dessa undersökningar är från 2010 och problemen med den bristfälliga integrationen har uppmärksammats många gånger i det danska samhället, men i Sverige tiger myndigheterna om problemen. NRK uppger att myndigheterna i Norge har känt till dessa skolor, men några åtgärder har inte vidtagits.

Publicerat med tillstånd av Den Korte Avis.

Översättning: Anders Lindberg.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Gå till arkivet

Send this to a friend