Skip to Content

Garpenberg,_kyrkan, nya gruvan_och_vindkraftverken foto Wiki Calle Eklund,V-wolf. Infälld bild: Historisk mark. I Garpenbergs bruksområde finns en herrgård från 1800-talet. Den är byggd på en tidigare kungsgård som Gustav Vasa lät uppföra. Ett stenkast från byggnaden ville Karam starta Albarakah Skolan och bygga tusen lägenheter. Foto: Wikipedia/Calle Eklund/Vivo
INRIKES

Skolinspektionen stoppade Karams by i Dalarna

PappersupplaganNya Tider v. 06

En skola och tusen lägenheter i hjärtat av Dalarna. Nya Tider kan avslöja de muslimska planerna på att ta över det lilla samhället Garpenberg strax utanför Hedemora. Det är ägaren till den kontroversiella friskolan Nya Kastets Skola, Rabie Karam, som förra året lämnade in även denna ansökan, men då fick han avslag av Skolinspektionen. Karam överklagade och nu har Skolinspektionen avslagit även överklagandet. Till Nya Tider berättar Karam att det var tänkt att de nya invånarna skulle försörja sig på att odla fisk och isbergssallad i växthus.

Publicerad: 8 februari, 2019, 15:51

 • Svenska

Den mångkulturella skolan var tänkt att placeras i Garpenbergs bruksområde, som grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Där finns bland annat en herrgård med anor från Gustav Vasas kungsgård som tidigare stod på platsen. Under 1970-talet bedrevs en jägmästarutbildning i området under Skogshögskolans försorg. Det senaste årtiondet har olika verksamheter flyttat ut och in i Skogshögskolans gamla lokaler och 2015 blev det ett asylboende, något som journalisten Pär Sönnert på Dalarnas Tidning hade svårt att dölja sin lycka över.

”Nu har Skogshögskolans gamla lokaler i Garpenberg åter fyllts med liv och rörelse. Många nyfikna besökare passade på att komma när det nya asylboendet höll öppet hus”, skrev Sönnert om invigningen.

– 85 procent är syrier, sedan har vi människor från Somalia, Eritrea, Egypten och Kosovo­albaner. Alla språk som talas på anläggningen täcks av personalen. De flesta av de boende kom hit till Garpenberg direkt, på sin tredje dag i landet, sade Ingemar Sjögren, verksamhetsansvarig för Caxoher AB som drev flyktingförläggningen.

Men mångfalden blev problematisk. Bara några månader senare utbröt tumult då åtta asylsökande greps av polis och anhölls för olaga hot mot grupp.

– Det är olika folkgrupper som inte går ihop, förklarade Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid Dalapolisen.

– Det är asylsökande som har bråkat med varandra, de har även hotat personalen samt hotat att bränna ner boendet.
Asylboendet stängde 2017.

Karams planer: Albarakah Skolan

Sedan dess står lokalerna tomma, något som Karam alltså såg en möjlighet i. Han ansökte under 2018 hos Skolinspektionen om att få starta förskoleklass, grundskola och fritidshem i något som skulle heta ”Albarakah Skolan”. Trots att det bara bor omkring 500 personer i gruv­orten Garpenberg ville Karam bygga ett tusen nya lägenheter med egna växthus där de boende enligt Karam skulle odla fisk och isbergssallad.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • begood

  Fel hans religion tvingar honom inte att leva fredligt. Svammel och åter svammel. När muslimer blir
  tillräckligt många vill dom leva och verka med varandra. Vi har redan sett detta i Sverige. Varför
  skulle en liten ort som Garpenberg domineras av muslimer?

 • Nima

  Han kanske missade historielektionen på sin AMU kurs så nu har han bara Henrik Arnstad att förlita sig på när det gäller historia.

Aktuell debatt om försvaret hettade till

INRIKESSverigedemokraterna begärde en debatt i riksdagen angående Försvarsberedningens rapport. Under debatten måndag den 10 juni var tonläget högt, anklagelser slungades särskilt mellan Allianspartierna och Sverigedemokraterna. Roger Richtoff (SD) var märkbart irriterad över att de fyra Allianspartierna lämnat Försvarsberedningen och därmed inte längre förbinder sig att efterleva de satsningar som man tillsammans arbetat fram.

Nyamko Sabuni pudlar om mångkultur och feminism

UTRIKESMånga inom den politiskt korrekt sfären blev chockade när Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen valde att bryta med Liberalernas invandringsvänliga linje. Hon menade även att mångkultur var något dåligt. Det dröjde dock inte många dagar innan Sabuni backade från sina påståenden efter att ha fått kritik i systemmedia.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Miljöforskare till Nya Tider: Hundratals växtarter dör medan ensidig klimatalarmism härjar fritt

INRIKESDen 10 juni presenterades en ny studie från bland annat Stockholms universitet som visar på att närmare 600 växtarter har utrotats under modern tid, alltså under de senaste 250 åren. Nya Tider fick en exklusiv intervju med en av rapportförfattarna vid Stockholms universitet, Aelys Humphries, som menar att ett ensidigt klimatfokus på reducering av koldioxid i atmosfären sker på bekostnad av mer akuta miljöåtgärder för att rädda jordens artrikedom av träd och växter. Rapporten slår fast att en viktig åtgärd för att rädda vårt ekosystem för framtiden är att barn och ungdomar får lära sig mer om träd och växter redan i koltåldern, något som är viktigare än skolstrejker, vilket Aelys Humphries understryker för Nya Tider.

NMR-aktivist dömd för hets mot folkgrupp med omvänd bevisbörda

INRIKESEn 32-årig aktivist i Nordiska motståndsrörelsen dömdes i slutet av maj för ringa hets mot folkgrupp, trots att han nekade till att alls ha något med de aktuella inläggen att göra. I den märkliga domen hävdar Luleå tingsrätt att aktivisten överbevisats med att äga ett konto på VK främst genom att kontot innehåller en ”selfie” som liknar honom.

Skar halsen av 17-årige Daniel Wretström – nu dömd för misshandel i sitt jobb som ”trygghetsvärd” åt SL

INRIKESÅr 2000 mördades den 17-årige pojken Daniel Wretström i Salem av ett invandrargäng i en utdragen misshandel som avslutades med att han fick halsen avskuren. Nya Tider kan avslöja att mannen som höll i kniven idag är anställd som trygghetsvärd av SL via Lugna gatan – och nyligen dömdes för att ha misshandlat en resenär.

Elbrist driver företag ut ur Sverige – regeringen blundar

ANALYSKonsekvenserna av den svenska skatte- och energipolitiken börjar nu visa sig på allvar. Flera viktiga företag har börjat erfara att man inte kan garanteras tillgång till tillförlitlig el i den utsträckning som krävs för att driva företaget framåt. I ett sådant läge fattar företagen rationella beslut och investerar någon annanstans. De ekonomiska effekterna av en sådan utveckling är långsiktigt katastrofala för Sverige.

Trollhättan: Etniskt svenska skolelever kan tvångsbussas till invandrartäta skolor för att minska så kallad ”segregation”

INRIKESI Trollhättan kan det komma drastiska åtgärder för att minska vad den rödgröna majoriteten i Trollhättans kommunstyre kallar för ”skolsegregation”. I socialdemokraters, vänsterpartisters och miljöpartisters drömscenario kan det mycket väl landa i att etniskt svenska skolelever kan tvångsbussas till skolor i utsatta kommunområden, dominerade av främst muslimska invandrargrupper från MENA-länder.

Gå till arkivet

Send this to a friend