Skip to Content

Garpenberg,_kyrkan, nya gruvan_och_vindkraftverken foto Wiki Calle Eklund,V-wolf. Infälld bild: Historisk mark. I Garpenbergs bruksområde finns en herrgård från 1800-talet. Den är byggd på en tidigare kungsgård som Gustav Vasa lät uppföra. Ett stenkast från byggnaden ville Karam starta Albarakah Skolan och bygga tusen lägenheter. Foto: Wikipedia/Calle Eklund/Vivo
INRIKES

Skolinspektionen stoppade Karams by i Dalarna

PappersupplaganNya Tider v. 06

En skola och tusen lägenheter i hjärtat av Dalarna. Nya Tider kan avslöja de muslimska planerna på att ta över det lilla samhället Garpenberg strax utanför Hedemora. Det är ägaren till den kontroversiella friskolan Nya Kastets Skola, Rabie Karam, som förra året lämnade in även denna ansökan, men då fick han avslag av Skolinspektionen. Karam överklagade och nu har Skolinspektionen avslagit även överklagandet. Till Nya Tider berättar Karam att det var tänkt att de nya invånarna skulle försörja sig på att odla fisk och isbergssallad i växthus.

Publicerad: 8 februari, 2019, 15:51

 • Svenska

Den mångkulturella skolan var tänkt att placeras i Garpenbergs bruksområde, som grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Där finns bland annat en herrgård med anor från Gustav Vasas kungsgård som tidigare stod på platsen. Under 1970-talet bedrevs en jägmästarutbildning i området under Skogshögskolans försorg. Det senaste årtiondet har olika verksamheter flyttat ut och in i Skogshögskolans gamla lokaler och 2015 blev det ett asylboende, något som journalisten Pär Sönnert på Dalarnas Tidning hade svårt att dölja sin lycka över.

”Nu har Skogshögskolans gamla lokaler i Garpenberg åter fyllts med liv och rörelse. Många nyfikna besökare passade på att komma när det nya asylboendet höll öppet hus”, skrev Sönnert om invigningen.

– 85 procent är syrier, sedan har vi människor från Somalia, Eritrea, Egypten och Kosovo­albaner. Alla språk som talas på anläggningen täcks av personalen. De flesta av de boende kom hit till Garpenberg direkt, på sin tredje dag i landet, sade Ingemar Sjögren, verksamhetsansvarig för Caxoher AB som drev flyktingförläggningen.

Men mångfalden blev problematisk. Bara några månader senare utbröt tumult då åtta asylsökande greps av polis och anhölls för olaga hot mot grupp.

– Det är olika folkgrupper som inte går ihop, förklarade Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid Dalapolisen.

– Det är asylsökande som har bråkat med varandra, de har även hotat personalen samt hotat att bränna ner boendet.
Asylboendet stängde 2017.

Karams planer: Albarakah Skolan

Sedan dess står lokalerna tomma, något som Karam alltså såg en möjlighet i. Han ansökte under 2018 hos Skolinspektionen om att få starta förskoleklass, grundskola och fritidshem i något som skulle heta ”Albarakah Skolan”. Trots att det bara bor omkring 500 personer i gruv­orten Garpenberg ville Karam bygga ett tusen nya lägenheter med egna växthus där de boende enligt Karam skulle odla fisk och isbergssallad.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • begood

  Fel hans religion tvingar honom inte att leva fredligt. Svammel och åter svammel. När muslimer blir
  tillräckligt många vill dom leva och verka med varandra. Vi har redan sett detta i Sverige. Varför
  skulle en liten ort som Garpenberg domineras av muslimer?

 • Nima

  Han kanske missade historielektionen på sin AMU kurs så nu har han bara Henrik Arnstad att förlita sig på när det gäller historia.

Kvinna ljög i rättegång – frias från skyddande av brottsling

INRIKESEn kvinna vittnade gällande förra årets skjutningar vid Vårväderstorget i Göteborg och hävdade att en av de nu dömda männen befann sig med henne under den aktuella kvällen. Trots att hon ljög under rättegången frias hon nu från grovt skyddande av brottsling.

Politiker och ansvariga vägrar ställa upp på debatt angående 5G i Umeå

INRIKESDet planerade 5G-projektet i Umeå fortsätter trots omfattande kritik från läkare och forskare, som utmanade ansvariga på debatt den 10 april. Vare sig politiker eller andra ansvariga för 5G-projektet valde dock att ställa upp. Enligt en målsättning från EU ska varje land ha en stad som är helt 5G-redo senast 2020, och i Sverige är det Umeå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

Invandrad socialdemokrat våldtog styvdotter

INRIKESDen 37-åriga Saad Hamad ställde upp i valet för Socialdemokraterna i Tierp. Samtidigt hade han våldtagit sin minderåriga styvdotter brutalt i flera år. Nu har den invandrade barnvåldtäktsmannen dömts till ett milt straff för en stor mängd sexualbrott mot styvdottern. Mamman, som inte ville tro på sin dotter, har valt att stanna kvar vid mannens sida.

Läkarlarmen efter att allt fler barn och unga ”byter kön”: Könsbyten på barn är oetiska experiment

REPORTAGEAntalet barn som får diagnosen könsdysfori ökar lavinartat i Sverige och andra västländer. Barn så unga som tolv får hormonbehandlingar som förberedelse för att opereras till en imitation av det motsatta könet, något som i dag kan ske vid 18 års ålder. Regeringen vill ändra reglerna och låta femtonåringar opereras utan föräldrars medgivande. Samtidigt växer kritiken mot verksamheten, som läkare och visselblåsare anser kan ge skador som aldrig går att reparera för tusentals barn och unga.

Poliser får sitta på åhörarplats när MENA är i rätten

PÅ RÄTTEGÅNGMENA-kvinnor inför skranket i Linköping. Nya Tider skickade ut en fotograf att bevaka ett uppmärksammat brottmål i Linköpings tingsrätt. Resultatet blev 200 foton och erfarenheter av hur mångkulturen tvingar fram ny lagstiftning. Berättat för Stefan Pettersson.

Vänsterpartist dömd för politiskt våld

INRIKESDitte Enhorn, 29, döms för en politiskt motiverad attack mot en medlem i det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige. Det tog nästan ett år för AfS-medlemmen att få upprättelse.

Placerade kristen mans döttrar i muslimsk familj

UTRIKESBarnen till en rysk man som befunnit sig i Sverige i sju år tvångsomhändertogs 2017 av socialtjänsten efter att modern insjuknat. De tre döttrarna placerades i stället i en muslimsk familj. Nu har pappan flytt med barnen från Sverige och söker asyl i Polen. Polsk domstol menar att Sverige brutit mot EU-konventionen om barns rättigheter.

Socialdemokraternas Twitterkonto hackat

InrikesSocialdemokraterna firar nya våldtäktsrekord med skattehöjningar och än mer öppna gränser, Stefan Löfven avgår och SÄPO läggs ned. Detta är några av budskapen som twittrades ut från partiets officiella Twitterkonto i natt.

Gå till arkivet