Skip to Content

Garpenberg,_kyrkan, nya gruvan_och_vindkraftverken foto Wiki Calle Eklund,V-wolf. Infälld bild: Historisk mark. I Garpenbergs bruksområde finns en herrgård från 1800-talet. Den är byggd på en tidigare kungsgård som Gustav Vasa lät uppföra. Ett stenkast från byggnaden ville Karam starta Albarakah Skolan och bygga tusen lägenheter. Foto: Wikipedia/Calle Eklund/Vivo
INRIKES

Skolinspektionen stoppade Karams by i Dalarna

PappersupplaganNya Tider v. 06

En skola och tusen lägenheter i hjärtat av Dalarna. Nya Tider kan avslöja de muslimska planerna på att ta över det lilla samhället Garpenberg strax utanför Hedemora. Det är ägaren till den kontroversiella friskolan Nya Kastets Skola, Rabie Karam, som förra året lämnade in även denna ansökan, men då fick han avslag av Skolinspektionen. Karam överklagade och nu har Skolinspektionen avslagit även överklagandet. Till Nya Tider berättar Karam att det var tänkt att de nya invånarna skulle försörja sig på att odla fisk och isbergssallad i växthus.

Publicerad: 8 februari, 2019, 15:51

 • Svenska

Den mångkulturella skolan var tänkt att placeras i Garpenbergs bruksområde, som grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Där finns bland annat en herrgård med anor från Gustav Vasas kungsgård som tidigare stod på platsen. Under 1970-talet bedrevs en jägmästarutbildning i området under Skogshögskolans försorg. Det senaste årtiondet har olika verksamheter flyttat ut och in i Skogshögskolans gamla lokaler och 2015 blev det ett asylboende, något som journalisten Pär Sönnert på Dalarnas Tidning hade svårt att dölja sin lycka över.

”Nu har Skogshögskolans gamla lokaler i Garpenberg åter fyllts med liv och rörelse. Många nyfikna besökare passade på att komma när det nya asylboendet höll öppet hus”, skrev Sönnert om invigningen.

– 85 procent är syrier, sedan har vi människor från Somalia, Eritrea, Egypten och Kosovo­albaner. Alla språk som talas på anläggningen täcks av personalen. De flesta av de boende kom hit till Garpenberg direkt, på sin tredje dag i landet, sade Ingemar Sjögren, verksamhetsansvarig för Caxoher AB som drev flyktingförläggningen.

Men mångfalden blev problematisk. Bara några månader senare utbröt tumult då åtta asylsökande greps av polis och anhölls för olaga hot mot grupp.

– Det är olika folkgrupper som inte går ihop, förklarade Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid Dalapolisen.

– Det är asylsökande som har bråkat med varandra, de har även hotat personalen samt hotat att bränna ner boendet.
Asylboendet stängde 2017.

Karams planer: Albarakah Skolan

Sedan dess står lokalerna tomma, något som Karam alltså såg en möjlighet i. Han ansökte under 2018 hos Skolinspektionen om att få starta förskoleklass, grundskola och fritidshem i något som skulle heta ”Albarakah Skolan”. Trots att det bara bor omkring 500 personer i gruv­orten Garpenberg ville Karam bygga ett tusen nya lägenheter med egna växthus där de boende enligt Karam skulle odla fisk och isbergssallad.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • begood

  Fel hans religion tvingar honom inte att leva fredligt. Svammel och åter svammel. När muslimer blir
  tillräckligt många vill dom leva och verka med varandra. Vi har redan sett detta i Sverige. Varför
  skulle en liten ort som Garpenberg domineras av muslimer?

 • Nima

  Han kanske missade historielektionen på sin AMU kurs så nu har han bara Henrik Arnstad att förlita sig på när det gäller historia.

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Sölvesborg vill vägra ta emot nyanlända

INRIKESI SD-ledda Sölvesborg i Blekinge vill kommunledningen inte ta emot de nyanlända asylinvandrare som Migrationsverket enligt lag kan placera där. Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att man vill agera innan det är för sent, och pröva om den påtvingade placeringen av nyanlända inte strider mot principen om kommunalt självstyre.

Gå till arkivet

Send this to a friend