Skip to Content

Garpenberg,_kyrkan, nya gruvan_och_vindkraftverken foto Wiki Calle Eklund,V-wolf. Infälld bild: Historisk mark. I Garpenbergs bruksområde finns en herrgård från 1800-talet. Den är byggd på en tidigare kungsgård som Gustav Vasa lät uppföra. Ett stenkast från byggnaden ville Karam starta Albarakah Skolan och bygga tusen lägenheter. Foto: Wikipedia/Calle Eklund/Vivo
INRIKES

Skolinspektionen stoppade Karams by i Dalarna

PappersupplaganNya Tider v. 06

En skola och tusen lägenheter i hjärtat av Dalarna. Nya Tider kan avslöja de muslimska planerna på att ta över det lilla samhället Garpenberg strax utanför Hedemora. Det är ägaren till den kontroversiella friskolan Nya Kastets Skola, Rabie Karam, som förra året lämnade in även denna ansökan, men då fick han avslag av Skolinspektionen. Karam överklagade och nu har Skolinspektionen avslagit även överklagandet. Till Nya Tider berättar Karam att det var tänkt att de nya invånarna skulle försörja sig på att odla fisk och isbergssallad i växthus.

Publicerad: 8 februari, 2019, 15:51

 • Svenska

Den mångkulturella skolan var tänkt att placeras i Garpenbergs bruksområde, som grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Där finns bland annat en herrgård med anor från Gustav Vasas kungsgård som tidigare stod på platsen. Under 1970-talet bedrevs en jägmästarutbildning i området under Skogshögskolans försorg. Det senaste årtiondet har olika verksamheter flyttat ut och in i Skogshögskolans gamla lokaler och 2015 blev det ett asylboende, något som journalisten Pär Sönnert på Dalarnas Tidning hade svårt att dölja sin lycka över.

”Nu har Skogshögskolans gamla lokaler i Garpenberg åter fyllts med liv och rörelse. Många nyfikna besökare passade på att komma när det nya asylboendet höll öppet hus”, skrev Sönnert om invigningen.

– 85 procent är syrier, sedan har vi människor från Somalia, Eritrea, Egypten och Kosovo­albaner. Alla språk som talas på anläggningen täcks av personalen. De flesta av de boende kom hit till Garpenberg direkt, på sin tredje dag i landet, sade Ingemar Sjögren, verksamhetsansvarig för Caxoher AB som drev flyktingförläggningen.

Men mångfalden blev problematisk. Bara några månader senare utbröt tumult då åtta asylsökande greps av polis och anhölls för olaga hot mot grupp.

– Det är olika folkgrupper som inte går ihop, förklarade Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid Dalapolisen.

– Det är asylsökande som har bråkat med varandra, de har även hotat personalen samt hotat att bränna ner boendet.
Asylboendet stängde 2017.

Karams planer: Albarakah Skolan

Sedan dess står lokalerna tomma, något som Karam alltså såg en möjlighet i. Han ansökte under 2018 hos Skolinspektionen om att få starta förskoleklass, grundskola och fritidshem i något som skulle heta ”Albarakah Skolan”. Trots att det bara bor omkring 500 personer i gruv­orten Garpenberg ville Karam bygga ett tusen nya lägenheter med egna växthus där de boende enligt Karam skulle odla fisk och isbergssallad.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • begood

  Fel hans religion tvingar honom inte att leva fredligt. Svammel och åter svammel. När muslimer blir
  tillräckligt många vill dom leva och verka med varandra. Vi har redan sett detta i Sverige. Varför
  skulle en liten ort som Garpenberg domineras av muslimer?

 • Nima

  Han kanske missade historielektionen på sin AMU kurs så nu har han bara Henrik Arnstad att förlita sig på när det gäller historia.

Skogsnäringen – vår framtid?

ANALYSSkogen är Sveriges guld. Mycket av vår välfärd har sitt ursprung i den svenska skogsnäringen. Vi bygger och isolerar, tillverkar möbler och biobränsle till fordon, eldar för värme, el och varmvatten, producerar fiberråvara till tyger och mycket mer, med produkter som kommer från skogen. Skogen i sig själv är också en viktig miljöfaktor, inte minst genom att den binder enorma mängder koldioxid och producerar syre. Skogens ekonomiska betydelse för Sverige kan inte överskattas – och den borde tas tillvara mycket bättre.

Camilla låg frivilligt med Mohammed – nu döms hon till fängelse

I juli 2006 och fram till i april 2017 påstod en kvinna att hon blivit utsatt för två våldtäkter som 15-åring. De 10 april 2017 tog hon dock tillbaka hela den påhittade historien och erkände att allt hade varit frivilligt. Hon döms till två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Kontroversiella DNA-register allt viktigare i polisens arbete

Genom en ändring i Polisdatalagen kan polisen nu söka efter okända gärningsmäns släktingar och på så vis ringa in eftersökta kriminella. Men polisens möjligheter att hitta brottslingar via olika DNA-register innefattar även privata aktörer. Samtidigt finns nästan hälften av Sveriges befolkning registrerad i olika biologiska register vilka kan användas för att hitta dem.

Professor: Problemen med könsstympning överdrivs

INRIKESBirgitta Essén, professor i kvinno- och mödrahälsovård, hamnade nyligen i blåsväder efter att ha hävdat att komplikationerna kring könsstympning har överdrivits. I en intervju med Nya Tider menar hon dock att hon blev orättvist framställd. Flera experter menar dock att hennes utspel bidrar till normaliseringen av denna makabra sedvänja, hur man än väljer att tolka Esséns uttalande.

Katerina Janouch stoppad i radio pE20, grundaren besviken

På Alla hjärtans dag den 14 februari skulle Radio pE20 ha sänt en intervju med Katerina Janouch. Trots att det inte skulle handla om politik, utan om sex- och samlevnadsfrågor, avbokades Janouch efter ett vänsterdrev. Christer Harling, som grundade kanalen för att stärka demokratin, är besviken och ångrar att han överlät kanalen till den nuvarande ägaren och stationschefen Jennie Karlberg.

Mahat Alas smugglade 38 kilo knark till Sverige – nu representerar han Centerpartiet i Borlänge

Mahat Alas från Etiopien kom in i kommunfullmäktige i Borlänge i valet 2018 på Centerpartiets lista. Enligt Centerpartiet Borlänges ordförande Karin Örjes spelar det ingen roll att han dömdes till sex månaders fängelse för att ha deltagit i organiserad narkotikahandel.

Bonnier köper upp Mittmedia med en tredjedel av Sveriges lokalpress

INRIKESBonnier News förvärvar krisdrabbade Mittmedia AB och stärker därmed kraftigt sitt grepp även om landets lokalpress. De liberala stiftelser som i dag äger Mittmedia uppges vara glada över att det är Bonnier ”med sina starka liberala rötter” som konsoliderar lokaltidningsmarknaden i syfte att ”driva liberal opinionsbildning” i Sverige.

Robert Aschberg konfronterad om egna anonyma medarbetare – backar om uthängning

Mediemogulen Robert Aschberg är åter aktuell med uthängningsserien ”Trolljägarna” på TV3. Först planerade han att ansätta den tidigare uthängde Fabian Fjälling som sedan en tid tillbaka meddelat att han dragit sig ur det medborgarjournalistiska initiativet Granskning Sverige. När Fjälling tackade nej till att bli uthängd i programmet, siktade Aschberg istället in sig på Granskning Sveriges andre profil Johan Andersson. Men när Andersson konfronterar Aschberg på telefon om dennes egna förflutna där närvaron av politisk extremism, guldplundring och flera mordmisstankar florerar, blir Aschberg tydligt skärrad och drar sig ur.

Gå till arkivet